Šta je novo?

[MTS] BOX paketi

Plus retko gde imaju optiku,supernova je skup uglavnom bivsih kablovskih operatera i uglavnom im je mreza bila eps bandera sistem.

Nista strasno kao sto mozes da procitas. Znaci ako deset provajdera hoce da nude uslugu svih deset treba da posebno kopaju svoju infrastrukturu a telekom moze da radi kako hoce jel ce svakako svaki gubitak narod pozla....platiti. Ili da pristanu na neke ******ske nepovoljne uslove kao sto su uvek i bili za druge provajdere pocev od sukoba oko voip pre xy godina. Sad imamo posledice visegodisnjeg(decenijskog) monopola/dominantnog polozaja i odbijanja drzave da na samom startu svu infrastrukturu proglasi javnim dobrom i da svi imaju ravnopravan pristup. Ovako nekima zatrpavaju sahtove u cilju sprecavanja "tudje" mreze u svim feudu itd,itd. Price da je telekom ulozio ovo ili ono su smesne,pa oni i dalje uvaljuju fiksni telefon kao uslov za internet. Sbb se apsolutno isto ponasa tamo gde je bio dominantan ili jedini prisutan sa kablovima.Da imamo slobodno trziste kao recimo Rumunija, narod bi imao bolju uslugu i net ali bitnije je da se pljacka telekom od strane svake vlasti a potom da bi se ta pljacka nastavila na sve nacine gledas da onemogucis konkurenciju da bi nastavio da muzes pare a ovde vec dodatno imamo upliv i politike konkretno telekom/vlast protiv sbb i united medie.

Da mogu u roku od odmah bih kompletnu infrastrukturu dekretom stavio pod kontrolu neke nezavisne firme koja bi svima rentirala linkove pod istim uslovima.Od tih para bi se dalje radila infrastruktura. Onda bi videli sta je trzisna utakmica i borba za korisnike a ne ova zahebancija sto imamo danas sto se tice dostupnosti usluga a kad nastane problem da te botovi u kol centrima vozaju danima za neke gluposti.
Da li ti mozes da zamislis sta je sve SBB radio da bi onemogucio ulaz optike u zgradu u kojoj zivim.
Preko dvadeset godina niko sem SBB-a nije mogao da nudi usluge kablovkse televizije stanare prosto nije bilo briga da menjaju ali ni da daju saglasnost da pored SBB-a (koji je kupovinom Alzovedja i ostalihKDS sistema po kraju da bi dosao do baze korisnika) bar jos jedan pruzalac usluga kablovske televizije kasnije te eventualno kablovskog interneta dobije pravo da razvuce svoju infrastruktruru po zgradi...

Tek od skoro je MTS uspeo da dobije saglasnost vecine stanara da i oni provuku svoje instalacije po zgradi i da najzad SBB dobije konkurenciju.

Pa sta sam ja rekao nego da se identicno ponasaju i jedni i drugi tamo gde imaju mogucnost da drze monopol iz ovog ili onog razloga? S tim da je telekom u mnogo boljem polozaju u ovakvoj imitaciji drzave gde ce svaku njihovu glupost da plati budzet/narod. Ko ce da plati sbb-u kad/ako ne posluju racionalno ili ne posluju pozitivno?
Znaci slicno je ali nije isto. Svakako je potrebno urediti trziste da imamo pravu trzisnu utakmicu a ja licno ne drzim stranu ni telekomu ni sbb-u,cak stavise smatram da su isti ali da je telekom u dominantnom/skoro monopolskom polozaju zato sto ima politicku podrsku.

Po tvom cenjenom misljenju,kad drzavni telekom posluje neracionalno i rasipa pare na neka sponzorstva,sluzbene automobile,namestene tendere i slicno,umesto da razvija mrezu...hoce li poceti da posluju racionalno ili ce jednostavno da se obrate drzavi da im pokrije minuse kao sto gomila takvih firmi radi decenijama?

@misterija021 Državni Telekom jedini razvija mrežu (isključujem Orion jer su jako spori van Beograda i Novog Sada a nije Srbija samo ta dva grada). SBB nije pipnuo pristupnu mrežu, drugi provajderčići koriste kojekakav wireless ili preprodaju xDSL.

I zbog tog razvoja mreže im se stalno kači etiketa kako "guše" nekoga čiji je biznis model (kao i svake tradicionalne cable kompanije) zasnovan na tome da uslugu naplaćuju što više a da u mrežu ne ulažu uopšte.

DOCSIS je dead-end tehnologija, potencirati je u 2021. je sramotno i prizivanje groba. Dakle - ako neko posluje neracionalno - neka prestane, ili neka se snosi sa posledicama.

Gde si bio da pises o politickim odlukama kada su vladali ovi sto sada drze sbb,tada se nisi bunio kako mi placamo tada propadanje Telekoma a uzdizanje monopoliste sbb,i dan danas je sbb monopolista koji drzi vise od 50% trzista kablovske u Srbiji,jedino gde gube korisnike su bivse Jugoslovenske republike jer je Telekom ojacao i ulaze u infrastrukturu i multimediju.Videcemo sta ce Telenor ponuditi ali je bitno da se rasturi monopol sbb-a i ponegde Telekoma,ali Telekom ima fenomenalnu optiku,kvalitet neta i kanala je extra,ponuda kanala nije nesto pa zbog toga guraju neke glupe kanale kako bi opravdali cene.Jedino je dobro sto uz Box mozes da ubacis neku Omoriku ili Soko pa te sve skupa izadje jeftinije.

@misterija021 Državni Telekom jedini razvija mrežu (isključujem Orion jer su jako spori van Beograda i Novog Sada a nije Srbija samo ta dva grada). SBB nije pipnuo pristupnu mrežu, drugi provajderčići koriste kojekakav wireless ili preprodaju xDSL.

I zbog tog razvoja mreže im se stalno kači etiketa kako "guše" nekoga čiji je biznis model (kao i svake tradicionalne cable kompanije) zasnovan na tome da uslugu naplaćuju što više a da u mrežu ne ulažu uopšte.

DOCSIS je dead-end tehnologija, potencirati je u 2021. je sramotno i prizivanje groba. Dakle - ako neko posluje neracionalno - neka prestane, ili neka se snosi sa posledicama.
Za Novi Sad cu da te razuverim, u centru grada nemaju optiku niti znaju kada ce imati. Toliko o njihovoj pokrivenosti. Ostaje mi samo da cekam i da se nadam da ce do sledece godine da se to promeni pa da prebegnem sa MTS-a koji inace radi odlicno ali ubise sa cenama.

Ma pusti,sta vredi pricati nekima. Svaki put se ogradim da nikog licno ne podrzavam vec se zalazem za ravnopravan pristup i onda dodje neki pa spominje sta je bilo za onih pre ovih...a OVI su deceniju na vlasti.

Znaci slicno je ali nije isto. Svakako je potrebno urediti trziste da imamo pravu trzisnu utakmicu a ja licno ne drzim stranu ni telekomu ni sbb-u,cak stavise smatram da su isti ali da je telekom u dominantnom/skoro monopolskom polozaju zato sto ima politicku podrsku.

Hm, bas me interesuje ciju je podrsku imao SBB kada je zavladao trzistem Srbije. Da kojim slucajem ta podrska nije bila politicka?! Pa naravno da jeste. Ti likovi koji su bili na vlasti su omogucili SBBu da radi sta i kako hoce, a za to vreme Telekom, kojim su ti isti likovi upravljali je najblaze receno stagnirao. I nije ti, kao i ostalima koji sada lamentiraju nad zlehudom sudbinom SBBa, padalo na pamet da malo iskritikujes vlast koja je omogucila monopol SBBa.

Možda smešno pitanje, ali ajde. Jel plaća neko ove račune od 1din u poslovnici? :) Do sad sam koristio mts banku za to, sad mi je bezveze da plaćam 1din, a provizija 20din, a poslovnica mi je svakako usput.

Loše ga savetuješ. To prolazi kod svih provajdera OSIM kod Telekoma. Kod Telekomu ti računi neće biti proknjiženi kao plaćeni i eto problema.

I onda se za svaki pojedinačno piše prigovor na koji odgovaraju posle između 15 dana minimalno što im je zakonski rok (maksimalno) i 3 meseca u zavisnosti od toga kojoj šalteruši zapadne prigovor i koliko posla ima.

Da, da, znam da oni ne knjiže pretplatu u sledeći mesec. Ostaje ili da se plaća 20x veća provizija od računa ili da se plati 1din na šalteru.

Sta je bolje uraditi u tom slucaju kad se dobije 6 ili 12 meseci za dinar? Ja sam cak cuo da se moze uplacivati recimo pola ukupne mesecne cene kad se podeli na dve godine? Da ne bude 12m recimo dinar a drugih 12 da bude 3,4,5,6000 ili ko je vec sta uzeo. Jel moze tako da se radi ako je nekom jednostavnije?

@misterija021 Ne može. Uplaćuješ po dinar svaki mesec - koristi e-banking, kod većine banaka je sada besplatno. Kad istekne promo, plaćaš punu cenu. Ostale kombinacije nisu moguće.

U SN se evidentira pretplata na računima. Dobio sam 12 po 1din i plaćam svakog meseca unapred pola iznosa mesečne pretplate. Sačekam da mi stigne račun na mail i uplatim elektronski koristeći poziv na broj koji stigne uz taj račun.

Kod uvodjenja optike i dodatnog tv-a u drugoj sobi da li oni sprovode onaj utp kabl i da li se to dodatno placa i eventualno da ako se ne placa da li ide posebno utp kabl za internet u drugoj sobi, posto bi ruter i ona mala kutija za optiku bili u boravku gde i drugi tv i komp?

@MilanKragujevic Zar ne mogu ti racuni od po 1din da se ne placaju, pa onda kad stigne prvi racun sa punim iznosom da se ode u poslovnicu i plati sve? I posle da se nastavi sa online placanjem...

Edit: Sad sam se setio da u poslovnici nije moguce da se vrse uplate...

Poslednja izmena:
@MilanKragujevic Zar ne mogu ti racuni od po 1din da se ne placaju, pa onda kad stigne prvi racun sa punim iznosom da se ode u poslovnicu i plati sve? I posle da se nastavi sa online placanjem...

Edit: Sad sam se setio da u poslovnici nije moguce da se vrse uplate...
Ne, sistem gasi zbog neplaćenih računa.

Svakako u poslednjih par meseci šalju račune sa iznosom od 0 dinara baš zbog ovog "problema".

Kod uvodjenja optike i dodatnog tv-a u drugoj sobi da li oni sprovode onaj utp kabl i da li se to dodatno placa i eventualno da ako se ne placa da li ide posebno utp kabl za internet u drugoj sobi, posto bi ruter i ona mala kutija za optiku bili u boravku gde i drugi tv i komp?
Sprovode, besplatno je, mislim da ti ne sprovode kabl za Internet već samo IPTV, zavisi od montera naravno. Ti traži i insistiraj pa vidi šta će biti.

Da, da, znam da oni ne knjiže pretplatu u sledeći mesec. Ostaje ili da se plaća 20x veća provizija od računa ili da se plati 1din na šalteru.
Ovo me podseca na salu zasto jevreji ne zive u Pirotu i okolini...
Dosao novo pridosli jevrejin kod komsije pirocanca i pitaga da li moze da mu pozajmi deset jaja dok se ne snadje u gradu...
Pirke moze sve za komsije...
Zatim vice na zenu da mu donese kantar...
A jevrejin na to kaze ali komsija ja bih da pozajmim samo deset jaja...
A pirke odgovara znam zato ih i merim...

Upravo sam potpisao nov ugovor na 24 meseca, 12 po dinar. U poslovnici su mi rekli da mogu da uplaćujem polovinu cele pretplate svakog meseca.
Ljudi su to pokušavali pa im nije funkcionisalo, e sad ako su tebi tako rekli da možeš ti onda radi tako. Telekom nije mogao i u većini slučajeva i dalje ne može da procesira uplate koje su veće od iznosa na računu, tj. koje se razlikuju, pa se za to piše prigovor i neko ručno rovari po izvodima banke da nađe uplatu da čekira da je plaćeno.

edit:
@otkaz

Ja od decembra, kada sam presao na Telekom, niti jedan racun od 1. dinar nisam platio. Ne znam ni zasto bih placao. Samo na ovom forumu se neko uzbudjuje zbog toga i pise se kao da ce Telekom da iskljuci signal ako se ne plati tih par dinara.
Zato što je račun kao i svaki drugi i zato što su ljudima bile suspendovane usluge. Ako su to rešili, super. Međutim, ne znam da li znaš, ali akcije po 1 dinar postoje 5 godina već, i dešavalo se da ljudima isključe usluge zbog neplaćenih računa. Posebno ljudima koji prvi put uzimaju Telekomove usluge pa ne znaju da 1 dinar != 0 dinara i da i to mora da se plaća. Neki su plaćali na gomilu pa su ih isključivali jer Telekomov sistem nije i u nekim situacijama i dalje ne podržava avansne uplate.

Poslednja izmena:
A kod Supernove moze ?

Kako naplacuju pozive fixni-mobilni,ide posebno(12m po dinar)

@MilanKragujevic

Pa dobro, ko su ti ljudi kojima su iskljucili signal? Stvarno bih voleo da se javi neko kome se to desilo i da napise posle koliko vremena su mu iskljucili signal. Da li je dobio neku opomenu pre toga i sl. Koja je procedura...

Eto, ja od decembra ne placam, znaci punih 6. meseci i nista se ne desava. Pa i kada sam potpisivao ugovor, pitao sam, onako reda radi da li treba da se placa taj dinar...i receno mi je - Ma hajte molim vas...

Nazad
Vrh Dno