Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Znači eksplozija trafo stanice je bila u pitanju... Ja zvao EPS da vidim koliko će otprilike trajati prekid, čujem od automata "dobrodošli" i prekine se veza. Nisam ni bio iznenađen.

Bojim se da će ovo juče bio samo početak i da se može očekivati svaki dan da prsne ponovo na par sati.
Gradonačelnik kaže da je zbog prevelike potrošnje a ne spominje da umesto da naprave neku novu trafo stanicu oni priključuju na postojeće sve više i više zgrada i naravno kada se upale klime da će da eksplodira nešto u trafo stanici.

Šta li će zimi da se desi kad svi krenu da se greju na struju....

Inače, provalio sam da svaki put kad merim brzinu stoji "Multi Connections"
Znači, on vuče internet sa "svih strana" i meri zbirnu brzinu:
Screenshot_805.png
Dok ako se izabere Single Connection, internet se vuče sa jednog servera (da ne kažem preko jedne rute)
i onda su rezultati dosta tužniji...
Screenshot_806.png
Čak je i prema Orionovom serveru slab rezultat:
Screenshot_807.png
E sad, koliko je ovakvo merenje merodavno i da li je zagušenje direktno na serveru ili na ruti, ne znam.
Ako neko zna kako ustanoviti gde je bottleneck na ruti do servera, bilo bi lepo da podeli info.

Zimi se to nikad nije dešavalo, samo leti, klima radi non-stop i vuče kao manijak
Sem toga parno grejanje radi dobro zadnjih godina mora se priznati, nbg barem

@CAMOPEJB Multi connection je kako ime lepo kaže više konekcija (ka istom serveru!!).

Ovde je oko 16:30 bilo nevreme sa jakim vetrom i nakon toga ZLOrion net nije radio 2+ sata. Ćaletov VDSL 20m dalje naravno bez prekida radio i radi... njemu nije bilo nevreme.

user/PONSerial

Šta li će zimi da se desi kad svi krenu da se greju na struju....

Inače, provalio sam da svaki put kad merim brzinu stoji "Multi Connections"
Znači, on vuče internet sa "svih strana" i meri zbirnu brzinu:
Pogledajte prilog 310569
Dok ako se izabere Single Connection, internet se vuče sa jednog servera (da ne kažem preko jedne rute)
i onda su rezultati dosta tužniji...
Pogledajte prilog 310570
Čak je i prema Orionovom serveru slab rezultat:
Pogledajte prilog 310571
E sad, koliko je ovakvo merenje merodavno i da li je zagušenje direktno na serveru ili na ruti, ne znam.
Ako neko zna kako ustanoviti gde je bottleneck na ruti do servera, bilo bi lepo da podeli info.
jedino merodavno merenje je kao sto je 10000x puta pisano iz appa koji skines sa win store koji direktno povezuje na sever i testira iz wina a ne preko browsera

Evo probao app.
U zavisnosti od broja servera koji se koriste za test rezultati variraju.
Screenshot_809.png
Poslednji test na spisku je radjen sa Multi Connections ka više različitih servera:
Screenshot_808.png
Ispade brzina prema Orionovom serveru najniža.
Da li to znači da je Orionov server zagušen, ruta ka njemu zagušena ili da nešto nije u redu sa mojim internetom?

Isti je slučaj i na web aplikaciji:
Screenshot_812.png
Ukoliko radi test sa više konekcija ka različitim serverima, bije max ali čim se izabere Single connection rezultati budu šareni...
Screenshot_813.png

I koja je vrsta testa sada merodavnija? SIngle ili Multi?

Poslednja izmena:
Nisam strucan ali ne bi ocekivao da od istih servera uvek imas max...... mozda do 100Mbit ali preko ne uvek, znaci i do njih je

Ja cu pokusat da objasnim moj trenutan problem sa Orionom jer do sad za 3 godine nisam imao vecih problema do nekolicine prekida sitnijih zadnje godine i kidanje kabla od strane 3ceg lica... posto net koristim da zaradim, imam 50+ servera vani sto za crypto i nove projekte itd, za cijom mi se otvorila mogucnost da za mesec dana zaradim lepe pare jer su moji serveri daleko manje placeni nego sto se trenutno nudi, odlucio sam da uzmem orion net od 2.5G pre 3 nedelje i testiram par dana MAX download kako bi utvrdio koja ocekivanja mogu da imam, posto sam uspeo da imam pun 2.5G kapacitet, zakupljujem dodatne servere (reda velicine ulaganja za 2k+ euri storage servere) dogovaram posao u vreme za koji cu ja fajlove skinut klijentima (oko ~3-4 nedelje) sve je islo super do utorka, gde mi se brzina smanjuje ja 1Gbit i poziva ir oriona da je port (verovatno je u pitanju switch/ruter sa sfp+ modulom na 2.5-4Gbit gde sam ja prikljucen i xx drugih kirnika) preopterecen i da su zbog drugih korisnika morali da mu limitiraju net na 1Gbit, objasnjavam da meni net treba jos 2-3 nedleje i posle toga mi je i 100Mbit dovoljno! obecavaju resenje sto brze je moguce

Zadnji info od tehnicke podrske da trajno resenje ocekuju nakon 30.6 (opet ovo "nakon" me itekako plasi) ja sam sam servere vec platio uzeo kaparu ulozio cak i u masine za generisanje plotova na kojima nemam nikakvu zaradu, mineri su naj netsabilnija sorta ljudi iskreno ako ih ne ispostujem i ako budu trazili pare (koje nemam) nazad ja nemam pojma sta cu uraditi jer i storage server zakup moram doplatiti, a da ne pricam da ni jedan bedni lokalni provajder ne nudi brzine ni potrebno vreme da isti net pruzi!

Neko ce da kaze ti trosis vise od nas, svakako, ali ni jedna provajder nas nema FUP, iskreno sta god krenuo da radis u ovoj bednoj zemlji nailazis na probleme koje sam tesko mozes resiti i vec mi je odavno muka od svega, meni svakako doplata za 5 ili 10G paket nije problem ali sta vredi kad se lokalno ona bar meni kad meni treba ne moze obezbediti

Vuče se net ko mrcina, jedva 50 Mbps download izvlači na mestima gde je pre par dana izvlačio bez problema 350 - 500. Kad pustim speedtest slika na tv-u mi se ukoči. Šta da radim, nemam iskustva sa ovakvim stvarima, jel da otvorim neki tiket, ima li svrhe gubiti vreme i živce?

Restartuj ONT, ako imaš vremena pozovi ih na telefon, vidi šta će da ti kažu.
Ako ti tu ne reše problem, otvori tiket i kratko izloži svoj problem.
Svakako ima svrhe izgubiti malo vremena i ne nervirati se.
Ako ne uspeju da ti reše problem, posle 15 dana rešiće tržišna.

Neko visok ping nbg? b63/bezanija?

Bežanija, sad izmereno , 0ms ping

11642515233.png

Ja sam trenutno na MTS optici, ali kada procitam za prekide u netu koji pominjete malo sam skeptican :( Inace sam na MTS u zadnjih 2 godine imao samo par prekida i to nocu na mozda 5 minuta. S obzirom da net koristimo za posao, online seminare, predavanja, skolice... razmisljam da je bolje slabija MTS usluga jer je stabilnija nego Orion. Kod oriona bi za manji novac imali 1gbit/200mbit dok kod MTS samo 200mbit/80mbit.... Sta uraditi a opet i pogodnosti jer prelaskom na Orion pravimo razliku od 32.000 dinara ciste dobiti za 24 meseca, ne bas mali novac.

Ja sam trenutno na MTS optici, ali kada procitam za prekide u netu koji pominjete malo sam skeptican :( Inace sam na MTS u zadnjih 2 godine imao samo par prekida i to nocu na mozda 5 minuta. S obzirom da net koristimo za posao, online seminare, predavanja, skolice... razmisljam da je bolje slabija MTS usluga jer je stabilnija nego Orion. Kod oriona bi za manji novac imali 1gbit/200mbit dok kod MTS samo 200mbit/80mbit.... Sta uraditi a opet i pogodnosti jer prelaskom na Orion pravimo razliku od 32.000 dinara ciste dobiti za 24 meseca, ne bas mali novac.
Na prvu loptu jeste znacajna usteda ali sve zavisi kako bi Orion net radio na tvojoj lokaciji? Jer ako uzmes sada njihov net pa ti krenu problemi pa ne mozes da radis pa nerviranje na kraju ces izgubis vise nesto sto ces da ustedis prelaskom kod njih.

Ako si u mogucnosti plati jednokratnu pritupnu taksu i imaces net na mesec ili dva dana bez ugovora pa proceni kako ti radi pa na kraju odluci, najlakse ces odkazati MTS ako ti se ovo pokaze da je dobro.

Pozdrav ljudi!
Orion sekta mi zvoni na vrata skoro svaki vikend (nisu jedini, tu je i EON), ali evo došlo je i vreme za obnovu ugovora kod mog provajdera NetNet u Nišu. Pošto mi Orion za isti novac - 1750din (+10 meseci gratis) nudi do 1gbps sa akcentom na ovo "do", interesuje me kada vam noću padne brzina na tih nekih 500mbps, da li je ping i dalje dobar i da li je to pravih 500mbps, odnosno da li vučete oko 60Mbps realnog downloada? Jer to je i dalje daleko bolje od mojih trenutnih 150Mbps gde vučem 18Mbps kada skidam nešto.

Računam, ako je optika, da bi trebalo da je makar stabilno, tj. da nema laga. Internet mi je bitan i zbog posla ali tokom dana jer radim od kuće i na MS Teamsu sam non-stop.

ps. Kakva su iskustva u strimingu 4K sadržaja u večernjim satima jer ja trenutno imam dosta problema sa tim, pogotovu na Android uređajima.

Pozdrav ljudi!
Orion sekta mi zvoni na vrata skoro svaki vikend (nisu jedini, tu je i EON), ali evo došlo je i vreme za obnovu ugovora kod mog provajdera NetNet u Nišu. Pošto mi Orion za isti novac - 1750din (+10 meseci gratis) nudi do 1gbps sa akcentom na ovo "do", interesuje me kada vam noću padne brzina na tih nekih 500mbps, da li je ping i dalje dobar i da li je to pravih 500mbps, odnosno da li vučete oko 60Mbps realnog downloada? Jer to je i dalje daleko bolje od mojih trenutnih 150Mbps gde vučem 18Mbps kada skidam nešto.

Računam, ako je optika, da bi trebalo da je makar stabilno, tj. da nema laga. Internet mi je bitan i zbog posla ali tokom dana jer radim od kuće i na MS Teamsu sam non-stop.

ps. Kakva su iskustva u strimingu 4K sadržaja u večernjim satima jer ja trenutno imam dosta problema sa tim, pogotovu na Android uređajima.
Kolko znam za single net daju 10 meseci po 1000 dinara a ostatak ugovora placas punu cenu. Proveri to malo bolje. Sto se tiče brzine na speedtestu ce ti pokazivati od 950-970mb/s. Ali ako uključis task menager videces da windows belezi cak i više od 1gb/s ali browser ima sigurno neki gubitak pa pokazuje manje. Ja imam 500mb/s i pokazuje mi 490-480mb a na task menager pokazuje 500+mb. Tako da za brzinu nemoj da se brines, eventualni radovi na mrezi izazovu prekid ali to nije često. Proveri opet da li je 10mesevi gratis ako jeste onda uzmi.

@marelimp
1gbps sa akcentom na ovo "do"
Po Opštim uslovima je regulisano da je minimalna brzina protoka prosečno mereno u obračunskom periodu 80% od ugovorenog protoka osim za bežični prenos.

Dakle, minimum za paket 1000/100 Mbps je 800/80 Mbps. Padovi mogu biti na nižu brzinu ali prosečna mora da bude barem 80%. Naravno, ako nisi zadovoljan sa 800 Mbps uvek možeš da se žališ, obično reše problem čak i ako zakonski ne bi morali nego bi mogli i da se tako vuku sa tih 80%, jer im nije u interesu da degradiraju korisničko iskustvo namerno.

E,sad, ako ne mogu da reše, ili ne znaju, onda ti citiraju tih 80% od ugovorenog protoka.

Meni za divno čudo net ne prekida niti značajno opada brzina, za sada.

TV usluga nije čemu ali netom sam suštinski zadovoljan, mada bi voleo da sam dobio Q2 umesto ovog ruskog rutera.

Net ima slična zakidanja ko mtsov. Tamo 390/150 ovde 925/190. Nekad dobaci do 945/195. Moguće da je i do kabla, ipak su ovo ozbiljnije brzine.

Ona jedna igrica što igram učitava loading screen duplo brže jer je online igrica u pitanju.

Kolko znam za single net daju 10 meseci po 1000 dinara a ostatak ugovora placas punu cenu. Proveri to malo bolje. Sto se tiče brzine na speedtestu ce ti pokazivati od 950-970mb/s. Ali ako uključis task menager videces da windows belezi cak i više od 1gb/s ali browser ima sigurno neki gubitak pa pokazuje manje. Ja imam 500mb/s i pokazuje mi 490-480mb a na task menager pokazuje 500+mb. Tako da za brzinu nemoj da se brines, eventualni radovi na mrezi izazovu prekid ali to nije često. Proveri opet da li je 10mesevi gratis ako jeste onda uzmi.

Pre mesec i po dana kada su bili kod mene, ponudili su 1 mesec gratis, 10 meseci po 999 i 15 meseci 1550, za 500mb/s single net, što sam i prihvatio
Možda im je ovo neka nova ponuda za ovaj mesec mada ne verujem da je baš tolika razlika pa nude 10 meseci gratis

btw ni meni ne prekida niti opada brzina, bio je jedan prekid nedavno od 2 minuta ali to je globalno neki reset bio čini mi se.

U mom kraju se kolju sa EONom, Supernovom i NetNetom pa možda zato daju 10 meseci gratis (to jest, 10-12 u zavisnosti od uzetog paketa) ali možda me i slagala promoterka. Posle toga 1750din za 1Gbps.
Trenutno dajem 1790din za 150Mbps u NetNetu, isto optika, tako da bi ovo, što se brzine tiče, bio veliki skok.

Jel jos nekom isključili video klub ? Ovo sam već pitao ali niko ništa nije znao pa reko opet da proverim.
Imam stari paket od 3500 dinara, tv+net+fiksni. Fiksni naravno ne koristim a plaćam.. Znači em su mi ukinuli video klub, iz kog razloga ne znam, em mi ni brzinu nisu povećali kad su svima vama. Trebalo je da se poveća sa 500mb na 1gb ali ništa od toga.

Pozdrav ljudi,
Treba mi info da li radi eon aplikacija tj svi kanali tipa novas,sk,n1 na orion netu? Ako ima nekog ko ima net optiku orionovu kod starog merkatora na nbgd neka kaze jel ima cesto prekida neta. Hvala.

Rade svi SBB kanali na Orion internetu.

Jel jos nekom isključili video klub ? Ovo sam već pitao ali niko ništa nije znao pa reko opet da proverim.
Imam stari paket od 3500 dinara, tv+net+fiksni. Fiksni naravno ne koristim a plaćam.. Znači em su mi ukinuli video klub, iz kog razloga ne znam, em mi ni brzinu nisu povećali kad su svima vama. Trebalo je da se poveća sa 500mb na 1gb ali ništa od toga.
Isto je kod mene, ja sam korisnik od januara, 500/50, u startu sam dobio AXN video klub (Trojka neki paket, mislim da je plus bio), onda sam uzeo doplatni Top paket.
Kad je bilo to ubrzanje, napišem ticket da pitam 'di je moje ubrzanje i zašto me duže za treći STB kad sam ga vratio u martu jer je bio u startu mrtav, a zamenu sam dobio kuririma. Zvala me neka dama da mi objasni da je rešeno to za treći STB, ubrzanje nije spomenula, posle par dana stigne notifikacija da mi je zatvoren ticket. Nisam imao živaca da otvaram ponovo, u suštini sam dobio ono za šta sam potpisao ugovor.

Onda nestade AXN video klub, ubaciše neke filmove, Pickbox video klub, ali za sve stoji "Nije Pretplaćen".

Nije da sam to koristio, ali cenim da je bio neki promo za dž, pa sad kad imaju veću ponudu, počeli da naplaćuju.

U Moj Orion aplikaciji se nešto iskundačilo takođe, niti može da se prijavi neki dodatni paket, niti može da se odjavi.

Verovatno su opet neki radovi u toku.

Inače, njihovi trgovci mi obijaju prag bar jednom nedeljno, i nekako uvek pozvone prvo kod mene, a ja sam jedini njihov korisnik u celoj zgradi :)

Pozdrav ljudi, jos jedno pitanje: posto nema uslova za optiku kod starog merkatora ponudili su mi neki wifi sa antenom. Sto bi rekli iz teleprodaje postavlja se uredjaj velicine polovine kosarkaske lopte na krov pa se povezuje kablom :D
Da li to neko koristi i jel to valja necemu? Koliko je siguran net tada ako on sa krova na krov hvata wifi, ne treba mi nista specijalno brzina mozda oko 50-100 mega.

Rade svi SBB kanali na Orion internetu.
Kod mene ne rade svi (samo SK sam probao, ne radi). Moram da se prebacim na SBB mrežu da bi radili. Odnosi se na gledanje unazad, u real time nisam ni probao jer imam SBB koax.

Gledanje "unazad" tj. gledaj propušteno radi samo preko eon aplikacije, preko drugih ne.

Nazad
Vrh Dno