Šta je novo?

Sony Xperia 10 Mark III

dejan110782

Cenjen
Učlanjen(a)
24.12.2012
Poena
180
Mislim da je red da otvorimo i temu za Xperia 10 mk3, čini mi se da smo preskočili 10 i 10 mk2 poslije XA/1/2/Ultra serije, što da ne, sad je to već pristojan mid-ranger, i OLED i IP65/IP68...

Sony-Xperia-10-III-Blue.jpg.webp

• Display: 21:9 ratio, 6.00-inch (1080x2520) OLED, 1B colors, HDR
    84.1 cm2 (~80.3% screen-to-body ratio, ~457 ppi density)
  • Dimensions: 154 x 68 x 8.3 mm, 169 g
  • Sound: Dual speakers, 3.5mm jack
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 690 5G (8 nm)
  • Front Camera: 8 MP, f/2.0, 24mm (wide), 1/4.0"
  • Rear Camera: 12 MP, f/1.8, 27mm (wide), 1/2.8", PDAF
    8 MP, f/2.4, 54mm (telephoto), 1/4.0", PDAF, 2x optical zoom
    8 MP, f/2.2, 120˚, 16mm (ultrawide), 1/4.0"
  • Protection: Corning Gorilla Glass 6
    IP65/IP68 dust/water resistant (up to 1.5m for 30 mins)
  • Card slot: microSDXC (uses shared SIM slot)
  • RAM: 6GB
  • Storage: 128GB UFS
  • Battery Capacity: 4500mAh, Fast charging 18W

Vrlo korektno to izgleda, samo da ne bude (mnogo) skuplji od konkurencije.

Evo izašla cijena za pre-order Xperia 10 III, 429€, u prednarudžbi se dobijaju i ove Noise Cancelling sluške Sony WH-CH710N (150€).

Screenshot_20210512-172725-01.jpeg

Čini se kao dosta solidna ponuda, nadam se da su osluškivali komentare/kritike na račun vidljivosti i marketinga.

GSMArena Review

gsmarena_503.jpg

Prosek 1080p 60Hz Oled, mono zvuk, dizajn iz 2017-te i midrange chipset za 430e. Jako je tesko u Android svetu napraviti losiji value/$ telefon od Samsunga, ali Sony se nije zezao ovaj put 😀

Ako sluske stvarno vrede 150e, onda je na granici da bude ok kupovina, ako se vratimo u 2019-tu kada je ovaj hardver bio aktuelan za ~280e 😀

Prosek 1080p 60Hz Oled, mono zvuk, dizajn iz 2017-te i midrange chipset za 430e. Jako je tesko u Android svetu napraviti losiji value/$ telefon od Samsunga, ali Sony se nije zezao ovaj put 😀

Ako sluske stvarno vrede 150e, onda je na granici da bude ok kupovina, ako se vratimo u 2019-tu kada je ovaj hardver bio aktuelan za ~280e 😀
Steta sto nisi hejter Samsunga i Xiaomija, imao bi svaki dan da se dusevno hranis na forumu usled stotine poruka na temama istih, nego si osudjen da cekas danima da neko nesto napise u Sony temi koji jadan eto zatvara i gasi mobilnu diviziju jos od 2014-e, samo sto nisu...

Sem refresh rate-a koji je najvise koristan u igricama (a ne sto se hvalis drugarima kako na tvom fancy ekranu skrolovanje koje traje 0,5 sekunde je fluidno), neces imati nekog velikog benefita. A vjerujem da ce 10 III dugorocno koristeci nadzivjeti vecinu uporednih modela.

"Hejtujem" ja sve sto ne valja i/ili je precenjeno, ne brini 😀

Steta sto nisi hejter Samsunga i Xiaomija, imao bi svaki dan da se dusevno hranis na forumu usled stotine poruka na temama istih, nego si osudjen da cekas danima da neko nesto napise u Sony temi koji jadan eto zatvara i gasi mobilnu diviziju jos od 2014-e, samo sto nisu...

Sem refresh rate-a koji je najvise koristan u igricama (a ne sto se hvalis drugarima kako na tvom fancy ekranu skrolovanje koje traje 0,5 sekunde je fluidno), neces imati nekog velikog benefita. A vjerujem da ce 10 III dugorocno koristeci nadzivjeti vecinu uporednih modela.

Možda će nadživeti, ali za ovaj novac se ipak mora dobiti više, a i dobija se više, npr. kod Samsunga (kineze neću uzimati u obzir).
Volim ja Sony, koristim XA2, ali nisam baš *****.

Cekaj, ovaj telefon dolazi sa 7.5W punjacem u kutiji?!?!?!?!?!?! Ovo je komedija, ali stvarno 😀

3.7 ocena na gsmarena review-u je previse, iskreno. Realno, da na ovom telefonu ne pise Sony, niko se ne bi obazirao na njegovo postojanje.

Naravno. Uporednim modelima ce prvo stradati baterija, zahvaljujuci popularnom trendu brzog punjenja.
To sto uz telefon ide punjac iz 2015-te je feature, naravno.

Ma 'beš punjač. Imam ga u autu, na poslu, kući... Punjač imam i na APC produžnom kablu. Nije to više deficitarna roba 😀
Bitno je izabrati model koji može da izgura ceo dan intenzivne upotrebe. Noć služi za punjenje, pa mi je svejedno da li će to da traje sat ili tri. To je stvar dobre navike.

Loša navika je stalno dopunjavanje telefona po 15 minuta, a to praktikuje veliki broj ljudi. Mlađim generacijama je svakako brzi punjač prioritet jer su im na telefonu uključeni svi mogući servisi, ali Sony svakako ne cilja na tu grupu kupaca.

Bez obzira na sve, startna cena ovog telefona u regularnoj maloprodaji bi morala biti max 350 eura (kao i A52). Sramota je da Sony nema adekvatnog predstavnika u srednjoj klasi jer to ovaj model svakako nije.

U teoriji, i da naprave neki odličan uređaj (niže)srednje klase (na Poco fazon), opet bi prošlogodišnji 1 i 5 modeli bili mnogo bolja kupovina.

Nebitan telefon, kao i svaki sony koji nije (ex)flagship. Ne vredi više od 250$, štedite tastature za neke smislenije rasprave.

Ne bi bili bolja kupovina, jer Soni zabada visoke cene koje vrlo sporo padaju. Evo proveri cene xperija 1 i 5 i to mk1 i mk2, pa će ti se reći sve samo. Soniju fali pravi predstavnik srednje klase sa realnom cenom između 400 i 500 eura, a ne cenom od 430 sa slušalicama od 130 koje na ovaj način uvaljuju. O L modelu tek ne treba trošiti reči.

Ko hoće da koristi sony android telefon (a ne želi da čeka pad cena Xperia 1 MK2 i 5 MK2) onda su tu 1 MK1 i 5 MK1 modeli, mogu da se nađu po cenama koje su otprilike u rangu 10 MK3 a bukvalno su 2 klase iznad. Pa i stari XZ1, XZ Premium, XZ2 i XZ3 su bolji a kamoli 1 i 5. Jedino što je trajanje baterije primetno bolje na 10 MK3 ali šta to vredi kada je sve ostalo neubedljivo ili fail za tu cenu.

Naravno, uvek će prošlogodišnji flagship biti bolji izbor od trenutne srednje klase, verujem da je tako i kod drugih proizvođača.

Mislim da Sony polako unapređuje midrange segment, ali sigurno je da ne mogu da se "takmiče" sa kinezima u toj klasi i siguran sam da im to i nije cilj.
Sa druge strane, možda i namerno prave toliku razliku jer se pre svega forsiraju na flagship modele.

U teoriji, i da naprave neki odličan uređaj (niže)srednje klase (na Poco fazon), opet bi prošlogodišnji 1 i 5 modeli bili mnogo bolja kupovina.
... štedite tastature za neke smislenije rasprave.
Ma brate sve je to jasno, Sony svakako nece biti medju jeftinijima a pored salve kineza koji daju vise za manje para (makar to i ne bilo bas najsrecnije ukomponovano), slabo izgleda sve sto dodje u enty level i mid range A brendovima. I Samsung tu ima nesto uspjeha vise "po navici".
Nego covjek ocito dolazi sa namjerom flejmovanja, valjda nije jos prezalio sto se niko ni pocesao nije o trvrdnji da 1, 1II i 1III nemaju "pravi" 4K ekran, pa sad jedva docekao neki drugi razlog da se izduva...

Molim bez poređenja sa kinezima. Sony poredim kod nas isključivo sa Samsungom.
Ako se ovo za flejm odnosi za mene, promašio si temu

Molim bez poređenja sa kinezima. Sony poredim kod nas isključivo sa Samsungom.
Ako se ovo za flejm odnosi za mene, promašio si temu
Ma ne brate, tebi svaka čast 🙂 , pa vidiš ko stalno dolazi na Sony teme bez želje za normalnom diskusijom, nego ima pokušaje ismijavanja...

Izvini, izgleda da nisam pazio na času 😀

off topic
Moze li mi neko reći, zašto na Sony Srbija nema sekcije sa telefonima? Ja ne nalazim. Više nismo zanimljivo tržište?

Zvanično se Sony telefoni ne prodaju na našem tržištu više.

Ko komsija severno, 480e

A kod Rumuna, 405e.

Malo guglajuci utisak je da je telefon jos u predprodaji.
Onda potrazim tekstove sa poredjenjem 5G telefona, ako bih se recimo vodio tim kao glavnim parametrom za razmatranje, i ne vidim da ga porede igde.

Pristupacan je koliko i Pixel 4A 5G, po ovoj listi
A kada merim sistemom "ciji je veci" deluje kao ok alternativa za Pixel. (*Sony fan)

Pogledah cene na kp i ispod 400 eura ga ne nađoh. Garancija je naravno napisana na toalet papiru i u tu svrhu se isključivo može i iskoristiti.
Posle 16 godina druženja sa SE i Sony telefonima, izgleda da je došao kraj ljubavi 🙂

Xperia 1 i 5 prve generacije su za 2 klase bolji telefoni od ovog 10 MK3 a na KP povremeno nalete i ispod 400€. Čak su i XZ2/XZ3 bolji a jeftiniji su. Naravno, baterija i autonomija su na strani 10 MK3.

Opet ostaje problem garancije i podrške. U slučaju bilo kog kvara (nije bitno čijom krivicom) telefon bi u nekim situacijama bilo nemoguće servisirati po prihvatljivoj ceni jer bi i servis verovatno na malo teži način mogao doći do dela.
Svojevremeno mi je na M4 pukao ekran. Nigde nije bilo moguće u BG naći originalni ekran već isključivo kineza za koji su mi svi servisi rekli da nije odgovarajućeg kvaliteta. No, stavio sam zaštitno staklo preko i evo ga i dan danas radi 🙂
Evo sad pogledah na kp. Najjeftiniji nov 1 ii je 950 eur, a 5 ii nema nov, već izložbeni za 470 eur.

Poslednja izmena:
To je tačno ali postoji mogućnost da CT servis i dalje popravlja sony sa originalnim delovima.

Ako i dalje koristiš M4, a hoćeš sony, prati ponudu na KP i čekaj da se pojavi nov ili polovan XZ2/XZ3 sa (preostalom) domaćom garancijom i to je to. Ima jedan nov XZ2 sa 6GB rama za 249€, ali naravno ništa od garancije, mada je XZ2 veoma pouzdan model. Sony (ex/flagship) androide koristim 9 godina, 0 kvarova i problema za to vreme, garancija svakako znači ali više kada bih kupovao ove novije i preskupe 1 ili 5 MK2/MK3.

Ako batališ sony, onda razmisli o Pixelima ili OnePlus, zbog softvera, brzine i fluidnosti (mada i tu ostaje problem validne garancije) a u smislu multimedije tu bi Samsung bio najbolja alternativa.

Nazad
Vrh Dno