Šta je novo?

Hdd ili ssd pomoc

andramisko

Slavan
Učlanjen(a)
01.02.2014
Poena
225
Sta bi mi bilo bolje resenje za zamenu postojeceg hdd-a ? Sistem /w10/ mi je na novom ssd-u, a imam i "radni" hdd za koji mi Diskkristalinfo prikazuje a je u opasnosti, posto je star vec vise god, i svakodnevno nesto pisem-brisem, skidam, igrice, a i kao back up, za bitne podatke /slike/. Dovoljno bi mi bilo i 500gb, pa gledam sta uzeti. Bitna mi je trajnost i sigurnost-zbog backupa, a cene su otprilike duplo vece za ssd-ove /500gb na ustrb 1 tera za hdd/. Nemam potrebu za nekom brzinom samo sigurnost ? Moje misljenje je neki hdd Toshiba, WD mi je crkao od starijeg Hitacija, koga sada jos koristim.Predlog ? HVALA.

Nisam našao neku relevantnu statistiku, ali bi SSD-ovi trebalo da budu pouzdaniji. Plus je i što su tiši Minus je što imaju ograničen broj upisa a takođe je i manja verovatnoća uspešnog povratka podataka ako crknu. Ja bih taj stari HDD koristio još (u zavisnosti od stanja) a uzeo bih nov HDD za čuvanje kopije podataka. Višak prostora na novom može da se iskoristi za backup instalacije Windowsa ili neke podatke kojima se ređe pristupa a nije neophodno čuvati ih na 2 mesta. Ako stari disk nije više za korišćenje, onda bih razmišljao o još jednom backup-u, na još jednom offline disku ili cloud-u, u zavisnosti od mogućnosti i veličine podataka.

Na pitanje koji brend, nebitno, uzmi onaj koji ima najveći odnos GB/din i izbegavaj SMR diskove, mada ako planiraš da uzmeš od 1TB, tu su svi klasični.

Ako apsolutno ne možeš bez tih podataka (u slučaju gubitka), uvek backup na 2 mesta. Bilo to HDD ili SSD, svejedno. @nocniduh je u principu lepo napisao i slažem se sa time.

Još jednom ponavljam, ako imaš bitne stvari koje nikako ne smeš da izgubiš, nema 100% pouzdanog načina čuvanja podataka. 2 mesta, provera jednom mesečno i miran si. Pišem ovo jer si više puta spomenio "trajnost i sigurnost".

Ako bi neki predlog, WD Blue je dobar (i za HDD i za SSD). Ima sada i Crucial BX500 od 480GB na "akciji" za 6100 dinara, pa vidi i njega. On ti je rang iznad tog A400 u SSD svetu.

Najbitnije su mi slike i par stavki koje ne zauzimaju mnogo, a koje imam jos bekapovano na 2 usb-a, koji su mi samo za to.

Pogledajte prilog 308807 a sentinel kaze Pogledajte prilog 308808, Opcija mi jeToshiba ili WD plavi, kao jeftinije resenje ??
https://postimg.cc/PLFHPqLz, https://postimg.cc/ykqL7zNJ sta raditi ?
Taj jedan loš sektor nije strašan, ali ni ne govori nešto posebno o stanju diska. Dva su načina provere zdravlja, jedan je posmatranje SMART atributa, a drugi je testiranje površine diska READ testom. Oba su korisna! Ali ako nisi primetio neka usporenja u pristupu podacima, najverovatnije je da još može da se koristi.

Inače SSD-ovi i flash diskovi ako nisu priključeni na struju a koriste se za čuvanje podataka, treba ih povremeno uključivati, jer ćelije vremenom gube napon i može doći do gubitka podataka. Jednom godišnje na nekoliko minuta bi trebalo da je dovoljno. A ne bi bilo loše da i njih da proveravaš jednom godišnje READ testom.

ocu.Hvala.

Ako bi neki predlog, WD Blue je dobar (i za HDD i za SSD). Ima sada i Crucial BX500 od 480GB na "akciji" za 6100 dinara, pa vidi i njega. On ti je rang iznad tog A400 u SSD svetu.

WD Blue nije loš, ali je taj Crucial BX500 veoma loš, dramless je, ima slabe performanse i kratak vek trajanja.

WD Blue je prilično dobar, ni blizu lošem. Crucial BX500 je sasvim ok ssd za te novce.
Svi su u tom cenovnom rangu dramless. Ko hoće dram, bolje kontinuirane performanse, itd, ima mx500, navedeni blue, pa 870 evo, kc600... nebo je granica.

Čovek je spomenuo "jeftinije rešenje" i sa trenutnom cenom za 480gb je sasvim korektno rešenje. Ako misliš na "kratak vek trajanja" u smislu tbw-a, svi su slični u tom cenovnom rangu. Od 50 do 100tb. Čak i nekada megapopularni 850 evo je imao 75tbw. bx500 za 480gb verziju ima 120tbw, što je sasvim dovoljno i potrajaće to minimum 10-15 godina aktivnog korišćenja.

Sta bi mi bilo bolje resenje za zamenu postojeceg hdd-a ? Sistem /w10/ mi je na novom ssd-u, a imam i "radni" hdd za koji mi Diskkristalinfo prikazuje a je u opasnosti, posto je star vec vise god, i svakodnevno nesto pisem-brisem, skidam, igrice, a i kao back up, za bitne podatke /slike/. Dovoljno bi mi bilo i 500gb, pa gledam sta uzeti. Bitna mi je trajnost i sigurnost-zbog backupa, a cene su otprilike duplo vece za ssd-ove /500gb na ustrb 1 tera za hdd/. Nemam potrebu za nekom brzinom samo sigurnost ? Moje misljenje je neki hdd Toshiba, WD mi je crkao od starijeg Hitacija, koga sada jos koristim.Predlog ? HVALA.
Pošto ti je operativni SSD, nemaš potrebe za dvoumljenje, uzmi HDD kao D disk.
Em su jeftiniji em je velika mogućnost da sa njega skineš podatke u slučaju otkazivanja. Sa SSD to je gotovo mission imposible.
Ako već želiš SSD, moj savet je Samsung ili Kioxia. Jesu oni nešto skuplji od drugih ali zaista nude kvalitet.

Hvala

Mislim da je Samusng Evo 870 još uvek na akciji, proveri eponudu. Ja sam pre nekoliko dana uzeo model od 250gb za 5100din.

Mislim da je Samusng Evo 870 još uvek na akciji, proveri eponudu. Ja sam pre nekoliko dana uzeo model od 250gb za 5100din.
On već ima SSD, kao što je napisao i nema potrebu za drugim, koliko sam ja shvatio.
Uzgred, za te pare može kupiti hdd mnogo većeg kapaciteta kao disk D.

Uzeo na kraju hdd WD plavi 1 tera, mada mi i ne treba toliko mesta ali nema manji. Moze lock.

Imao sam iznenadno lose iskustvo sa hdd-om, koji mi je samo sluzio za arhivu /slike.../ i crkao je odjednom. A bio je recimo mladji od drugogo hdd na kome mi je bio tada sistem i svi programi, igre...

Nazad
Vrh Dno