Šta je novo?

Chia Network

Ako sam dobro razumio, hoces 100tb da plotujes? Eventualno da siris na 400-500? Kako mislis to da izvedes kada taj Samsung 980 od jednog terabajta ima TBW od samo 600! Ako uzmemo u obrzir da jedan plot upise oko 1.4 TB dodjemo do racunice od 400 i nesto plotova po disku. Znaci sa ta dva sto planiras da kupis moci ces da isplotujes samo 800 plotova. Imaj to na umu. Ako ti lova problem nije i da dokupljus posle kako im health pada onda samo cepaj.
Mislim da taj TBW nije zakucana brojka. Neki proizvođači su verovatno malo konzervativniji sa deklarisanim podacima. U svakom slučaju, što veći TBW, to bolje.

Edit:
TBW od 600 na disku od 1 TB je kao 1200 na 2 TB.

Moj prvi post na forumu, pozdrav svima. Imam adsl preko MTS-a, neki hibridni ruter Huawei HA32-22, nigde ne mogu da nađem kako se otvara port 8444 i da li uopšte i može. Da li neko ima iskustva sa ovim ruterom? Ukoliko ga ne uspem otvoriti da li je to problem, da gasim sve i rasprodam opremu?

Pa i 980 pro je isto 600TBW za 1tb a moze mnogo vise neki su stizali i do 2000TBW, to 600 je koliko samsung garantuje.

Nikolas3101

Koju ti IP adresu daje kada u Google ukucaš my ip address

Pa i 980 pro je isto 600TBW za 1tb a moze mnogo vise neki su stizali i do 2000TBW, to 600 je koliko samsung garantuje.
to je kao za auto sto daju garanciju 5 gidina ili 100000 predjenih km. on bi trebalo tih 600tb da odradi. ako crkne u garantnom roku a predje tih 600tb onda nema garancije.

Ja dobi ovde 300 saveta al nikako onaj koji sam trazio.
Da li je brze na dve masine sa 2+1 ili na jednoj sa sva 3 diska od 1TB?
A sto se trajanja tice to nije nesto na sta ja mogu da uticem.

Na dve je brze logicno.

Ja dobi ovde 300 saveta al nikako onaj koji sam trazio.
Da li je brze na dve masine sa 2+1 ili na jednoj sa sva 3 diska od 1TB?
A sto se trajanja tice to nije nesto na sta ja mogu da uticem.
Mozes opusteno 3x1TB na 3900X pravilno podeseni, nece biti razlike u odnosu na 2 masine.
Na 2700x uzmi jos 2-3 ssd-a, pa pusti i njega da plotuje, jer mreza prebrzo raste.

Sto se tice TBW-a, svaki ssd u prosjeku pregura 2-3 puta deklarisani TBW.

Samsung x10 😁

Meni funkcionise sve i bez otvorenog porta, pretpostavljam da nema potrebe nista da diram, sve je conected i synced.

Pre porta 8444 proverite firewall.

Control Panel\All Control Panel Items\Windows Defender Firewall\Allowed apps

Da li je neko uspeo da otkljuca 8444 port na supernovinom technicolor?

Mozete u DMZ da postavite ip adresu chia riga i tako ste forwardovali sve portove ka chia rigu.

Dajte mi podatkie rutera koji model da pa pronadjem kako forwardovati samo taj port.

Nije problem u ruteru, nego sto telekom vec duze vreme fura CGNAT.
"Operator Supernova sve nove korisnike stavlja iza CGNAT, i jedini način da dobijete javnu IP adresu je da doplatite za statičku IP adresu. Stari korisnici dobijaju CGNAT nasumično ili prilikom obnove ugovora."

"Operator Supernova sve nove korisnike stavlja iza CGNAT, i jedini način da dobijete javnu IP adresu je da doplatite za statičku IP adresu. Stari korisnici dobijaju CGNAT nasumično ili prilikom obnove ugovora."
Statička IP adresa je 600-700 dinara. A, da li i tada treba njih moliti za otvaranje porta ili to korisnik može sam da uradi na svom ruteru?

Da, ak oje iza cg nata onda ga provajder natuje.

Ako zakupis staticku javnu onda sam mozes forwardovati portove na samomo modemu/ruteru.

Statička IP adresa je 600-700 dinara. A, da li i tada treba njih moliti za otvaranje porta ili to korisnik može sam da uradi na svom ruteru?
Ti kao korisnik, na svakom ruteru otvaras bilo koji port. Dakle, dokle god imas JAVNU IP adresu, bilo da je ona staticka ili dinamicka mozes da otvoris taj port.
Provajderi su poceli da ne daju te javne adrese, vec laicki receno, grupisu vise korisnika iza jedne javne adrese(ranije se to radilo po selima kad imas onog divljeg wifi provajdera).
Ta staticka IP adrsa resava problem zato sto je ujedno i javna IP adresa...

Ti kao korisnik, na svakom ruteru otvaras bilo koji port. Dakle, dokle god imas JAVNU IP adresu, bilo da je ona staticka ili dinamicka mozes da otvoris taj port.
Provajderi su poceli da ne daju te javne adrese, vec laicki receno, grupisu vise korisnika iza jedne javne adrese(ranije se to radilo po selima kad imas onog divljeg wifi provajdera).
Ta staticka IP adrsa resava problem zato sto je ujedno i javna IP adresa...
Da li je neko probao sa softverom port foward network utilities ?

Mozes opusteno 3x1TB na 3900X pravilno podeseni, nece biti razlike u odnosu na 2 masine.
Na 2700x uzmi jos 2-3 ssd-a, pa pusti i njega da plotuje, jer mreza prebrzo raste.

Sto se tice TBW-a, svaki ssd u prosjeku pregura 2-3 puta deklarisani TBW.
Uspeo sam da nadjem jos jedan onaj sto je Ilija preporuciovao, onaj intelov, pa sad imam 2x po 2tb.
Sta mislite jel brze da pustim na 2 masine po 2tb?

Uspeo sam da nadjem jos jedan onaj sto je Ilija preporuciovao, onaj intelov, pa sad imam 2x po 2tb.
Sta mislite jel brze da pustim na 2 masine po 2tb?
Po tom jednom SSD-u možeš i 8 plotova da pustiš ako ih lepo razdvojiš, pa ti je procesor sa 12 jezgara nedovoljan za sve. Moraš na dva računara da bi izvukao maksimum. Jedan plot navodno traži oko 270 GB za rad, ali ne koristi sav taj prostor uvek, tako da računaj da je i 250 po plotu dovoljno. Ja radim sa 4 plota po 1TB.

Po tom jednom SSD-u možeš i 8 plotova da pustiš ako ih lepo razdvojiš, pa ti je procesor sa 12 jezgara nedovoljan za sve. Moraš na dva računara da bi izvukao maksimum. Jedan plot navodno traži oko 270 GB za rad, ali ne koristi sav taj prostor uvek, tako da računaj da je i 250 po plotu dovoljno. Ja radim sa 4 plota po 1TB.
meni od 1tb ostaje samo 931gb za plotovanje. tako da nemogu 4 odjednom jedino ako ima neka caka

meni od 1tb ostaje samo 931gb za plotovanje. tako da nemogu 4 odjednom jedino ako ima neka caka
Samo napraviš razmake između početaka po sat - sat i po, takozvano stagerovanje. Na taj način raspoređuješ najzahtevnije faze plotovanja tako da se ne preklapaju i manje opterećuješ SSD. Obično mi bude u toku rada slobodno i par stotina GB po SSD -u, mada ode ponekad i u crveno. Još nisam primetio da mi je puklo plotovanje zbog nedostatka prostora.

nasao sam na github-u njivovu racunucu vezano za procesor- koja kaze: core+thread/2= broj sumultanih plotova

znaci ako imas 6 jezgara a 12 tredova to mu dodje 18/2=9 plotova moze takav cpu da vozi. Kako ce to u praksi izgledat ne znam.

Nazad
Vrh Dno