Šta je novo?

Hardver Konfig za video obradu i low gaming

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

MaxNS

Poštovan
Učlanjen(a)
13.10.2014
Poruke
51
Poena
59
Pozdrav treba mi vaša pomoć oko sastavljanja konfiguracije za video obradu i po neki low gaming, treba mi računar koji će mi poslužiti par godina.
Godinama koristim Intel, ali razmišljam o AMD procesoru zbog jezgara, što se tiče grafike ostao bih na nVidia kartici. Ryzen 9 5950X možda?

Sad ne znam šta mi preporučujete od RTX kartica, koliko bi 3060 bila pristojna za moje potrebe. 3090 mi je preskupo stvarno ..
Takođe nemam baš neki fiksni budžet, komponente bih nabavljao za keš od "uvoznika", ali kontam nekih 1700-2000e (cilj je proći jeftinije ipak)

Šta mi nije potrebno: Monitori, tastatura, miš.

Hvala svima na predlozima!
 
1. Idi na AMD, R7 5800X za pocetak
2. Memorije sto vise, minimum 32gb, 64gb veoma pozeljno
3. nvme ssd za sistem recimo 512gb i jos jedan takav za scratch/projekte + sto veci i brzi hd za fajlove
4. grafika najskuplja koju mozes da priustis kad resis sve drugo
5. napajanje od barem 750w gold minimum, Seasonic je ovek dobar izbor
6. kalibrisan veliki monitor sa barem 99% sRGB pokrivenosti, velicina monitora u direktnom odnosu sa brzinom i konforom rada u svim programima za video montazu
 
prelistaj ovu temu

 
5800x je veoma vreo...samo da napomenem. Treba ti seriozan kuler i dobro provetreno kućište.

Alternativa bi mogla da bude 3900x za približnu cenu. Malo je slabiji ali ima više jezgara i lakše ga je ohladiti. Još uvek je jako dobar procesor, samo je pao u senku 5000 serije...
 
5900x ako moze da se ispruzi, tehnicki je nesto hladniji od 5800x koji pritom ima jedan 8core ccx i to offsetovan (vs 2x6core ccx kod 5900x), sto je jos teze ohladiti na vazduhu...
3900x bi mu takodje zavrsio posao ako je u planu da uposljava sva jezgra i bolja je opcija za pro rad od 5800x.
Doduse 5900x je brzi ~20% od 3900x ali i skuplji, sto moze da isplati ako ima potrebe za dodatnim performansama i od toga zaradjuje.

Napajanje 850w, ipak ce da koristi masinu na duze staze. Uz manju doplatu nece ga boleti glava.
 
5900x je jedva 10% brzi od 3900x u DaVinci Resolve Studio a u Adobe Premier Pro jos manje, tako da mu je svejedno, neka kupi jeftiniji. Sa druge strane u oba programa 5800x je svega par procenata sporiji, znaci neprimetno, od 3900x. Memorija i nvme diskovi igraju veliku ulogu, zajedno sa grafikom.
 
Malo je tih 2kEUR za 5950X, RTX 3060 i ploču i memoriju i diskove i kućište i napajanje... Pogledaj ovo pošto nisi rekao u čemu radiš. Imaš na istom sajtu i poređenje za After Effects, DaVinci i Photoshop. Uzgred, na čemu čuvaš projekte? Ne na kompu na kom radiš obradu, nadam se.
 
Best buy je u stvari nista od navedenog, nego pak 11700F. Zasto ?, prosto i jednostavno ovo je prvi put da non K procesori toliko dobro boost-uje (slican upgrade za boost algoritam je dobio Rocket Lake kao sto 5000 serija AMD ima), i onda jednostavno nema toliko razlike kad se stavi na plocu koja odvrne PL2 na 255W i postavi neogranicen TAU za boost, ili kad se to podesi u biosu ploce.

Drugi deo razloga zasto je 11700F best buy, je zato sto je trenutno samo 40000 din u domacim prodavnicama.
Treci deo razloga je naravno performanse u odnosu na ostale u pudget clanku navedenom iznad.
Cetvrti razlog je sto je moguce proci i sa B560/H570 za ~17000-20000 din u zavisnosti od potreba za NVMe

Sledeca najbolja opcija je 3900x kao sto su ljudi vec savetovali.

Sto se tice napajanja EA750G-Pro za 13250 din (ako ga ima u prodavnici), ili bilo koje od ovih u silaznoj putanji sta je najbolja kupovina ( sva su oko ~16500din) : Asus ROG-STRIX-750G, Seasonic Focus Plus 750 Gold, Antec HCG750 Gold, MSI MPG A750GF

Za hladnjenje izbor je nikakav trenutno kod nas za ispod ~11000 din, moj savet snadji se nekako da uzmes kesom preko Madjara

Za kuciste SilentiumPC SG1V EVO TG ARGB je najbolji izbor 7000-8000 din (Eventualno Antec NX410, mada je Silentium bolje)
 
Poslednja izmena:
@Dogzilla U kom god programu da bude radio, radice pored njega jos nekoliko drugih takodje, shop, after itd. Multitasking i video render su jednostavno poslovi gde AMD sija svom snagom. Obzirom cemu je komp namenjen, Intel tu nema sta da trazi.
 
@Marti Misterija Tehnicki tacno, al ne kao blanko izjava nezavisno od budzeta/cenovnog ragna (tu se slazem sa likovima iz Pudget-a koji su isto ispravno rezonovali)

5900x i 5950x i 3900x su najbolji izbor, tacka, u odnosu na bilo sta, i najbolji izbor za svoj cenovni rang, a za budget 10700F je bolje od svega ostalog (povecano vreme rada je daleko iznad prihvatljivo u odnosu na ustedu).
 
Poslednja izmena:
Sto se mene tice, to nije dobra logika ukoliko ce, a cini mi se da hoce, ova masina da zaradjuje pare.
Opet tacno tehnicki, ali prakticno velika siva zona. Da nije nestasica i ovakvih cena grafickih absolutno bi se slozio sa tobom za varijante, ali mislim da haoticna trenutna situacija zahteva out-of-the box pristup i razmisljanje (da li si stvarno siguran i mozes da procentualno izrazis koliko je losija 10700F kombinacija za projekat, firmu, pojedinanca u firmu, freelancera, i da li je toliko losija u odnosu na AMD ?, i da nije samo confirmation/perception bias u pitanju).

Ortak je u industriji, i znam da je kontra-intuitivno korona donela vecu borbu za projekte, vise posla, sto komplikuje stvari (sad jedino sto ne znam da li to vazi za sve firme/freelancere ili samo za odredjene poslove/ugovore sa strancima)

Elem, za firmu kao pravni entitet se slazem, naravno neisplativo, sta je to 20000 din razlike u odnosu na 3900x i nesto malo za plocu ? Za pojedinca, u odnosu na njegove prihode i volju za zamenom core dela configuracije cim AMD 5900x padnu cene. E sad za mene licno, neoboriva logika, u startu bi postavio instalaciju i backup u pripremi za menjanje cpu+maticne, i ne bi ni malo tesko palo da to zamenim, jel em ce biti isplatljivije kasnije, em cu imati kintu od posla.

Sve se to svede na vise radnog vremena za pojedinca sa 10700F umesto 3900X, ali izdrzati to nekoliko meseci pa druga konfa. Iskreno u svakoj situaciji osim freelancing nadmetanja sa Indijcima u sirovoj brzini - srecno :p), cak i da se brzi radi, samo ce covek morati da predje da pripomogne na necemu drugom. Bottleneck je negde drugde, novi/neiskusni zaposleni, nerealni rokovi od stranaca za kadrove, itd. 10-15% brzi 3900X je zakrpa u najboljem slucaju. Moja procena je da cak i za firmu manji uticaj nego sto izgleda na prvi pogled, jer su ljudski faktori vece kocnice, neretko kod nalogodavca takodje.

Brze mashine su Rimac-ova Zelena Elektricna BMW 3-ka nabudzena, al bolja organizacija rada/menadzment/ u firmi je trenutni Concept One/Two xD Naravno prelazak na AMD posle nekoliko plata je zadnja iteracija Green Monster-a sto nimalo nije lose xD A sva tri privlace "investitore u dovoljnoj meri", sto je cela poenta mog pristupa.


Al shvatam da nije to isto za svakog
 
Poslednja izmena:
Brze mashine su Rimac-ova Zelena Elektricna BMW 3-ka nabudzena, al bolja organizacija rada/menadzment/ u firmi je trenutni Concept One/Two xD Naravno prelazak na AMD posle nekoliko plata je zadnja iteracija Green Monster-a sto nimalo nije lose xD A sva tri privlace "investitore u dovoljnoj meri", sto je cela poenta mog pristupa.
ništa te nisam razumeo
 
ništa te nisam razumeo
Automobilska/tehnoloska analogija kao sumiranje napisanog (odnosno ove 3 stavke ispod), nista konkretno novo u odnosu na post :), samo slag na tortu.
1. racunar sa 10700F je budzevina/budzet opcija, prva varijanta sasvim dovoljno za pocetak posla, za efektivnu zaradu
2. eventualni upgrade kao nadogradjana varijante za trku, brza opcija, malo veca zarada
3. i zadnja stavka analogija da zavisno od situacije nijedna kolicina brzine nece doneti najvecu zaradu, vec da ima drugih ogranicenja

I onda uporedih to sa "Rag to Riches" pricom iz stvarnog sveta, gde je Mate Rimac iz susedne Hrvatske napravio Automobilsku imperiju ni od cega, iz-googlaj pocetke za njega, za firmu, kako je kretao sa elektricnom konverzijom klasicnih automobila, do prvog supercar automobila, pa zastoj, pa prelaz na proizvodnju baterija za celo trziste/svet, i onda eksplozija velicine firme 2019. Ima par odlicnih youtube-snimaka, topla preporuka. To je i jedna motivacija zasto napisah na ovaj nacin, da zagolicam znatizeljne da iz-googlaju
 
Pratim temu, ali imam utisak da nisam dobio nikakav odgovor koji sam tražio.

Već sam odlučio da cpu bude Ryzen 9 5950x, nisam siguran šta od grafičke (nVidia ili amd?) takođe očekivao sam da mi preporučite neko hlađenje za taj cpu.

Razmišljam o rtx3070, ali ne znam da li bi dobro funkcionisalo to sa 5950x?

Monitori, hdd, ssd nije u tom budžetu i to ću uzeti naknadno, a nešto i imam već.

Hvala još jednom na pomoći svima!
 
Ako vec planiras da vozis 5950x duze pod load-om definitivno uzmi neko AiO resenje, Arctic Freezer ima najbolji odnos cene/performanse + su medju boljim modelima.
Gledaj ka gabaritnijem modelu.
Vazdusno resenje, cak i iz top ponude je van pitanja, tu su i sa 5900x na limitu Noctua/BQ...

3070 bi vise nego dovoljno zavrsila posao samo ne znam koliko bi povoljno mogao da je nadjes u ovoj situaciji.
Za 600-650 evra AiB modeli bi bili odlican izbor, ali sada sa ovom situacijom sumnjam da ti se isplati. Odluka je na tebi.
 
Pratim temu, ali imam utisak da nisam dobio nikakav odgovor koji sam tražio.

Već sam odlučio da cpu bude Ryzen 9 5950x, nisam siguran šta od grafičke (nVidia ili amd?) takođe očekivao sam da mi preporučite neko hlađenje za taj cpu.

Razmišljam o rtx3070, ali ne znam da li bi dobro funkcionisalo to sa 5950x?

Monitori, hdd, ssd nije u tom budžetu i to ću uzeti naknadno, a nešto i imam već.

Hvala još jednom na pomoći svima!

I nikako da nam kažeš u čemu radiš. Ovo će ti, nadam se, pomoći da odlučiš šta ti najbolje odgovara za posao kojim se baviš. Klik na softverski paket od interesa i dobićeš preporuku za konfiguraciju. Po stavkama.

@Yojinbo

Hlade i vazdušni kuleri lepo 5950, ne mora i na to da baca pare.
 
Pratim temu, ali imam utisak da nisam dobio nikakav odgovor koji sam tražio.
Tesko je da dobijes odgovor koji trazis za graficku, zbog crypto+korone, elem ono sto je bilo isto kod svake preporuke u ovoj temi je da odes na jeftiniji procesor jer ce graficka biti nedostupno preskupa zbog krypto+corone (I sta god ulovis od graficke ce biti uspeh). E sad to je bazirano bilo na pretpostavci da ti je knap sa budzetom i da nisi odlucio definitivno za 5950x (posto je to moglo da se zakljuci iz prvog post-a u ovoj temi).

Posto si prelomio za 5950x, i budzet nije toliko knap, za graficku uzimaj sta mozes da priustis (nema mnogo izbora, ako je 3070 vrh tvog budzeta, ako nije onda 3080.
@Gaston sto spomenu je odlicno da odradis da ti olaksa odluku. (Niko ne moze da ti kaze koliko bilo koja graficka kosta, niti gde moze da se nadje, previse je promenljivo)

Sto se tice hladnjenja najisplatljivije je Arctic Liquid Freezer II 280/360 sta ti staje u kuciste, ili Noctua NH-D15S. Arctic 280 je 13900 u domacoj firmi, Arctic 360 je 15000din u istoj (ako pretrazis na itsvet/eponuda samo otidji na sajt firme koja iskoci za 360-ce (imaju izbor svih LFII).

Noctua je 12000 u drugoj firmi. Kao sto @Gaston spomenu, ova Noctua-vazdusno ce sasvim adekvatno odraditi posao, i razlika je prilicno mala (~5-7 stepeni) u odnosu na ova dva vodena. To je premala razlika da bude bitno, tebi je kljucan 5950x zbog vise jezgara, ne zbog nekoliko stotina MHz brzine. Sa NH-D15S si miran na duge staze.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno