Šta je novo?

Hardver INTEL ili AMD konfiguracija za obradu i playback videa

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Woodnes

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2002
Poena
609
Moja oprema  
Mobilni telefon
Sony Z2
Pametni uređaji
Bravia
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima,
Odavno se nisam bavio hardverom, a sada sam primoran da sastavim konfiguraciju za obradu i playback video materijala (HD, a uskoro i 4K, ako nam tržište izdrži do tada i klijenti počnu ozbiljnije da sagledavaju trendove odn. plaćaju njihovu izradu sa realizacijom).
Senior sam u poslu naviknut na Intel zbog pouzdanosti i preporuka proizvođača softvera, na Nvidia grafičke karte zbog CUDA akceleracije. Sada dobijam preporuke za Ryzen. AMD mi je ostao u sećanju po prihvatljivoj ceni i plavim ekranima s vremena na vreme, što sada ne sme da se dogodi ako 10 sati treba da pustim neki video na nekoliko izlaza (bilo da su mapiranje, ledovi, projektori, televizori...) ili renderujem u poslednjem momentu, što nije redak slučaj sa srpskim agencijama.
Softveri koje bih koristio su:
Adobe Premiere, After Effects, vMix, OBS, Resolum Arena.
Sve u svemu, molim vas da mi pomognete da razrešim dilemu:
INTEL ili AMD?
P.S.
Evo šta preporučuje jedan od proizvođača softvera:
vmix.com/products/vmix-reference-systems.aspx#opal

Pošto si vrlo dobro upoznat sa pouzdanošću Intel-a, neću previše da ulazim u detalje što se toga tiče. Ovde će ti svi naravno odmah preporučiti neki Ryzen sa što više jezgara, jer kada je u pitanju produktivnost, a pogotovo 4K video editing, Intel protiv Ryzen-a ili nedaj bože Threadripper-a nema tu šta da traži. Razlika u brzini je ogromna. ALI. Veliko ALI. AMD je kocka. Čak i ako pazariš vrhunsku AMD ploču i memoriju, apsolutno niko ne može da ti garantuje da će to da proradi iz prve, a čak i ako proradi, niko ne može da ti garantuje da će biti potpuno stabilno. Sve zavisi šta ti se zalomi. Ako imaš vremena za reklamacije i cimanje oko pronalaženja AMD kombinacije koja će raditi bez greške, moj savet ti je AMD. Ako nemaš vremena za takve avanture, i hoćeš sistem koji će raditi kako trebao out of the box, onda Intel.

Zašto u svakoj temi mora da se pojavi neki AMD fanboy i pretvori temu u Intel vs AMD?

The statistics shared by PowerGPU (via HardwareTimes) shows that out of 50 Ryzen 9 5950X, 8x CPUs were DOA (dead on arrival). The Ryzen 9 5900X failure rate is about half of that, with 4x DOA processors out of 50 (8%). The 8-core Ryzen 7 5800X failure rate reduces by another half, with 4x DOA processors out of 100 (4%). Lastly, the lower-end Ryzen 5 5600X has the lowest failure rate with 3x processors failing out of 120 units (2.5%). Putting all into perspective that’s about 6% for the whole Ryzen 5000 series. In comparison with Intel processors, the same retailer said that it only received a DOA Core i7-9700K in its time of business.

Ovo je statistika samo za procesore.

Ostale probleme vezane za Ryzen platformu može pročitati ovde na forumu. ima tema na pretek. Klasične AMD vratolomije. To nije izmišljotina, niti hate sa moje strane. To su činjenice. Ryzen platforma može biti super, a i ne mora.

Gde god se računari koriste u ozbiljne svrhe i za posao, Intel nema alternativu što se tiče pouzdanosti i stabilnosti. Uzmi banking kao najbolji primer. Ne postoji ni jedan bankomat na celom svetu sa AMD procesorom.

/thread

Doa?Nisam mislio na neispravne procesore,već na probleme platforme i samog rada.
I da mu dodje neispravan to mu neće praviti problem.
Treba proveriti tvrdnju sa powerGpu i koliko je tačno,i zašto se dešavalo.
Šta kažu veliki prodavci kolika je stopa otkaza?Normalna ili kao što kažu gospoda koje si citirao?
Iako kažem sa izborom platforme nema to mnogo veze,dobiće drugi.
A za probleme sa platformom sam se načitao poprilično.
Da ne ulazimo i u to koliki je procenat,i o kakvim se korisnicima(znanjem) radi,ali da...dešava se.Ali ni približno u nekim većim procentima ,verovatno na prstima jedne ruke je u pitanju.
A ne kao tvoj bombastičan post gde je mačka u dzaku,znači 50%-50%?
Pa mu za ono gde je najvažnije nudiš 8 jezgra koji neće tako lako moći i da ohladi bez 200+ evra ..
A te gluposti amd vs intel ..nisam jedan od njih,već da korisnik dobije najbolje za uložen novac.
Pa i da ode na intel jer eto...iz nekog razloga više voli,i to je ok,ali treba da zna da nije to baš tako kako pojedinci predstavljaju.

Neki fejk info, AMD nema ništa lošiji RMA od Intela. Ima i statistika Mindfactory-ja (a oni tipa prodaju stotine hiljada procesora).

edit - Našao:

edit2: isto je i sa 5000 serijom

@op

Slobodno uzmi najbolje za dati novac. Intel ili AMD (trenutno AMD). Obe platforme rade stabilno, razlika se ponekad napravi sa nVidijom zbog CUDA jezgara i to je ono na šta da pucaš konkretno (nV kartu).

Poslednja izmena:
Iako kažem sa izborom platforme nema to mnogo veze,dobiće drugi.
A za probleme sa platformom sam se načitao poprilično.
Da ne ulazimo i u to koliki je procenat,i o kakvim se korisnicima(znanjem) radi,ali da...dešava se.Ali ni približno u nekim većim procentima ,verovatno na prstima jedne ruke je u pitanju.
A ne kao tvoj bombastičan post gde je mačka u dzaku,znači 50%-50%?
Pa mu za ono gde je najvažnije nudiš 8 jezgra koji neće tako lako moći i da ohladi bez 200+ evra ..
A te gluposti amd vs intel ..nisam jedan od njih,već da korisnik dobije najbolje za uložen novac.
Pa i da ode na intel jer eto...iz nekog razloga više voli,i to je ok,ali treba da zna da nije to baš tako kako pojedinci predstavljaju.

Ti ne kapiraš da neki ljudi nemaju vremena da se cimaju sa glupostima. A ta priča o kakvim se korisnicima radi, ne pije vodu uvek. Moja inicijalna kupovina je bila Ryzen 3600 i MSI X570 čim su se pojavili. To nije bila konfiguracija koju sam ja sklapao (nemam vremena) nego je sklopila svima dobro poznata firma kod nas. Ja sam na tom procesoru imao nepostojećih 95C u full loadu, a procesor hladan. I tako hladan procesor ide u lažni "thermal shutdown". Manite se izjava nisu ti dobro montirali cooler, jer sam cooler posle skinuo sam, zamenio pastu, i montirao. Problem je ostao. Naravno BIOS je to rešio 2 meseca nakon što sam celu mašinu vratio, dobio novac nazad, i uzeo Intel alternativu na kojoj 3200 memorija radi sa uključenim XMP-om za razliku od gorespomenute ploče gde čak ni dizanje voltaže na 5000000V nije pomoglo. Da ne spominjem aktivno hlađenje na čipsetu u 2021 godini koje se pali u igrama na svakih 20 sec. Najtužnije u celoj toj priči je to što mašina nije bila istestirana pre nego što mi je poslata, ili još crnje, videli su da ništa ne mogu da urade da je osposobe i tako mi je poslali. Ne znam šta je gore.

Morate da shvatite da je vreme novac. Neki ljudi nemaju vremena da se cimaju garancijom, pa makar ceo proces reklamacije trajao par dana. A svi znamo kako se kod nas "ekspresno" realizuju reklamacije. Ljudi nemaju vremena da jure BIOS za ploču, da eksperimentišu sa voltažom i latencijama da bi dobili memoriju da radi stabilno sa XMP profilom, da menjaju pastu, proveravaju coooler, i da vise na bench forumu otvarajući teme sa pitanjima zašto im mašina ne radi. ili još gore da prodavcu/serviseru dokazuju svoj nivo ekspertize da bi ga shvatili ozbiljno. Ljudi iskeširaju mašinu, i očekuju da počnu sa radom istog dana. Ne kažem da je kod intela sjajna situacija. Ima tu i mrtvih procesora, i loših ploča i 300 čuda, ali je procenat dalekooooooooooo manji. To su činjenice. To što tebi lepo radi tvoj Ryzen ne mora da znači da će njemu. A ovaj komentar za 200 eura hlađenje, šta da ti kažem. No comment.

Neki fejk info, AMD nema ništa lošiji RMA od Intela. Ima i statistika Mindfactory-ja (a oni tipa prodaju stotine hiljada procesora).

edit - Našao:

edit2: isto je i sa 5000 serijom

@op

Slobodno uzmi najbolje za dati novac. Intel ili AMD (trenutno AMD). Obe platforme rade stabilno, razlika se ponekad napravi sa nVidijom zbog CUDA jezgara i to je ono na šta da pucaš konkretno (nV kartu).

And yet, forum u zadnje 2 godine ima vise slucajeva mrtvih Ryzen procesora, nego 10 godina pre toga. Mora da je fejk, cim Mindfactory kaze da nije tako.

Realno, video sam mnooogo više threadova, postova i komentara (ne samo ovde) o zvrčkama s Ryzenima i svakakvim podešavanjima i cinculiranjima ovoga ili onoga na njima...da li je RAM, da li voltaže (koje će neminovno morati da kroti po BIOSu), PBO, ovo, ono...plus AMD-ova nesposobnost da izbaci nešto gde će stvari raditi bez da čekaš nekoliko meseci da ispeglaju gluposti, AGESA lutrija i slično. Plus, zvrčke s pločama o čemu je pisano svuda (koje su mahom ispravljene ali opet je lutrija)...
Ryzeni jesu dobri i sve, ali Intel dominira biznis segmentom s razlogom.

S druge strane, AMD platforma je sada već zrela i male su šanse da nešto krene naopako. Većina zezancija se da rešiti nakon par sati podešavanja po BIOSu i testiranja (nije neophodno da se iscedi svaki MHz i ns iz memorije, je li), high end procesori su superiorniji i možeš da ih staviš na ploču od 150-170e. I malo ih je lakše ohladiti (sem 5800x, fuck 5800x).

Još jedna bitna stvar je grafika. Ne znam koliko čovek koristi grafičku za ono šta radi ali ako nije esencijalna, može da prođe i integrisanom u Intelu (koju programi koriste za Quicksync). Uz Ryzen mu neminovno treba grafička a stanje na tržištu je užasno...

Hvala vam svima na dosadašnjim hitrim komentarima, a nadam se da ći ih biti još.
Pažljivo i sa uvažavanjem sam pročitao sve što ste napisali i predložili. Čini mi se da ću malo inertno, a više zbog izbegavanja neprijatnosti i iznenađenja ipak ostati privržen Intelu. Mislim da me je
alex303 odlično razumeo.
Da ponovim -
ne smem da rizikujem sa tuđim kao ni svojim vremenom i novcem. AMD mi još uvek ne uliva sigurnost kao Intel. Naravno da je to najviše utemeljeno na subjektivnom doživljaju, iskistvu, mada malo i na pričama koje sam čuo od kolega, prijatelja.
Ostaje mi da proberem najbolje slažuće komponente u okviru budžeta, pa lagano u sklapanje.

Post automatically merged:

Realno, video sam mnooogo više threadova, postova i komentara (ne samo ovde) o zvrčkama s Ryzenima i svakakvim podešavanjima i cinculiranjima ovoga ili onoga na njima...da li je RAM, da li voltaže (koje će neminovno morati da kroti po BIOSu), PBO, ovo, ono...plus AMD-ova nesposobnost da izbaci nešto gde će stvari raditi bez da čekaš nekoliko meseci da ispeglaju gluposti, AGESA lutrija i slično. Plus, zvrčke s pločama o čemu je pisano svuda (koje su mahom ispravljene ali opet je lutrija)...
Ryzeni jesu dobri i sve, ali Intel dominira biznis segmentom s razlogom.

S druge strane, AMD platforma je sada već zrela i male su šanse da nešto krene naopako. Većina zezancija se da rešiti nakon par sati podešavanja po BIOSu i testiranja (nije neophodno da se iscedi svaki MHz i ns iz memorije, je li), high end procesori su superiorniji i možeš da ih staviš na ploču od 150-170e. I malo ih je lakše ohladiti (sem 5800x, fuck 5800x).

Još jedna bitna stvar je grafika. Ne znam koliko čovek koristi grafičku za ono šta radi ali ako nije esencijalna, može da prođe i integrisanom u Intelu (koju programi koriste za Quicksync). Uz Ryzen mu neminovno treba grafička a stanje na tržištu je užasno...
Da, garafička karta mi je neophodna u svim segmentima posla.

Poslednja izmena:
And yet, forum u zadnje 2 godine ima vise slucajeva mrtvih Ryzen procesora, nego 10 godina pre toga. Mora da je fejk, cim Mindfactory kaze da nije tako.
Jer ono, pre Ryzen-a AMD bio skoro ništa u odnosu na Intel... udeo živi sram. Poslednjih godina svi živi uzimaju Ryzen-e i naravno da će sa porastom udela na tržištu i više problema da bude.

Ništa Intel nije bolji od AMD sa kompatibilnošću oko memorije i sličnog (u začetku sa Ryzen 1xxx serijom, e tu jeste bilo problema sa kompatibilnošću). Ja sam imao problema gde 4 štapa neće da rade na Z370 platformi, pa ubaciš jedan i on neće, pa ubaciš 2 i onda sve radi super (i XMP). Au bagova, smoriš se dok središ.
Zatim H270 ploča (beše Gigabyte) i problemi gde memorija svakih 5 dana krene da tripuje ceo komp. Memtest pun grešaka. 3x sam se cimao da sredim i još lokacija u centru grada, svaki put sam mrzeo da dolazim. I za oba ova problema je rešio problem nov bios.

Nisam pobornik niti jednog tabora, koristio Intel, sada na AMD-u, ako Intel ponovo ponudi bolje, eto mene nazad... savršeno me ne zanima ko je čiji, sve dok daje najviše za uloženi novac, a to je trenutno AMD, osim u donjem segmentu gde je sada AMD preskup i tu valja ići na Intela (11400f i slično).

Jer ono, pre Ryzen-a AMD bio skoro ništa u odnosu na Intel... udeo živi sram. Poslednjih godina svi živi uzimaju Ryzen-e i naravno da će sa porastom udela na tržištu i više problema da bude.

Ništa Intel nije bolji od AMD sa kompatibilnošću oko memorije i sličnog (u začetku sa Ryzen 1xxx serijom, e tu jeste bilo problema sa kompatibilnošću). Ja sam imao problema gde 4 štapa neće da rade na Z370 platformi, pa ubaciš jedan i on neće, pa ubaciš 2 i onda sve radi super (i XMP). Au bagova, smoriš se dok središ.
Zatim H270 ploča (beše Gigabyte) i problemi gde memorija svakih 5 dana krene da tripuje ceo komp. Memtest pun grešaka. 3x sam se cimao da sredim. I za oba ova problema je rešio problem nov bios.

Nisam pobornih niti jednog tabora, koristio Intel, sada na AMD-u, ako Intel ponovo ponudi bolje, eto mene nazad... savršeno me ne zanima ko je čiji, sve dok daje najviše za uloženi novac, a to je trenutno AMD, osim u donjem segmentu gde je sada AMD preskup i tu valja ići na Intela (11400f i slično).
Manje mrtvih procesora bilo kog proizvodjaca je bilo, takodje, nijedna platforma ne moze biti savrsena i bez gresaka, ali mislim da je lako videti na osnovu tema po forumu da ipak ima vise problema, kako sa memorijom, tako i drugih, na AMD platformi.

Vi i dalje ne kapirate u koju grupu ljudi spada Woodnes.

On nije average behchmark Joe koji je sklepao Ryzen kanturinu sa 64thread-a slušajući eksperte sa bench foruma, napunio kućište jeftinim RGB fanovima, i unutra stavio 3080 karticu sa nekim smeće napajanjem gde daizychain-u 3x8 pinove na napajanju dok igra CSGO ili Fortnite na VA monitoru ili TV-u od 60hz povezanim jeftinim kineskim v1.2 HDMI kablom u 1080p rezoluciji.

Čovek od toga živi i ne može sebi da priušti dečje bolesti od kojih AMD platforma pati već 40 godina u nazad, a sa kojima je i on sam upoznat.

Zatim H270 ploča (beše Gigabyte) i problemi gde memorija svakih 5 dana krene da tripuje ceo komp. Memtest pun grešaka. 3x sam se cimao da sredim i još lokacija u centru grada, svaki put sam mrzeo da dolazim. I za oba ova problema je rešio problem nov bios.
A ove cifre AMD vs Intel, očigledno je da pojma nemaš o čemu pričaš. AMD je i u najboljim i u najgorim danima uvek bio daleko ispod Intela upravo zbog ozbiljnih firmi i velikih korporacija. Intel i dalje ima ozbiljne sigurnosne hardverske propuste u svojim procesorima u vidu spectre & meltdown-a. Pa čak i takav sigurnosni propust nije naterao velike korporacije da pređu na AMD koji ovakve probleme nema. Čak i da svi gameri sveta danas pređu na AMD platformu, ti brojevi o kojima ti navodno pričaš, se neće drastično promeniti u korist AMD-a. Koliko vas je svesno da je naveći prodavac GPU-ova na globalnom tržištu Intel a ne Nvidia i AMD čije kartice danas svi toliko žele. Intel je ogroman i oni ne zavise od toga hoćeš li ti kupiti AMD procesor ili Nvidia grafičku.

Ja sam odmah rekao da ni intel nije sjajan u tom consumer tržištu, a pogotovo kada se u obzir uzmu smeće vendori kao što su Gigabyte i ASrock sa 30 revizije iste ploče, nezavršenim BIOS-ima, malim brojem VRM-ova, i ostalim glupostima. Tu je mrtva trka, a to nije krivica ni AMD-a ni Intel-a. A kao i drugi, i ja mogu da dovedem u pitanje tvoju ekspertizu i znanje sobzirom da ti memorija nije radila na Z370 čipsetu sa kojim ja, a i desetina drugih ljudi sa kojima radim nikada nije imala problem. Govorim o cifri od 500 mašina sa Z370 pločama. Problema je bilo dosta, ali ni jedan na relaciji RAM/Ploča.

Nisam pobornik niti jednog tabora, koristio Intel, sada na AMD-u, ako Intel ponovo ponudi bolje, eto mene nazad... savršeno me ne zanima ko je čiji, sve dok daje najviše za uloženi novac, a to je trenutno AMD, osim u donjem segmentu gde je sada AMD preskup i tu valja ići na Intela (11400f i slično).
Nisam ni ja. To sam prevazišao pre 20 godina. Ali činjenice su činjenice. Sa njima si ili upoznat, ili nisi. A to zavisi u kakvim se vodama krećeš, gde radiš, čime se baviš, kakvo obrazovanje imaš.

Najgore što su takvi najglasniji,pa se ljudi preplaše.Jer evidentno je da su ljudi pristrasni.
Zato čovek može da ode malo dalje od balkanskih foruma i pita šta da uzmem.
I naravno pitaj lepo ako ti predlože ryzen zašto taj krš kad je nesiguran.
Nije to ništa loše,eto...ispitaj sve mogućnosti,ima finih foruma,hoće ljudi lepo da objasne.

Pre godinu dana smo devojka i ja sastavili dve masine za posao. Moja u potpisu, njena identicna skoro samo je procesor 3950x. Ja sam moju sam sklopio bez bilo kakvog podesavanja. Radi se compositing( Nuke), neki put premier, povremeno ucenje unreal-a i to je to. Materijal se krece od 2k, 4k, bilo je i paintova 8k. Mislim da ni jednom nije doslo do gasenja kompa, blue screena ili nesto slicno. 4 god pre ove masine sam radio na intelu. Mozda je malo stabilniji intel, ali daleko od toga da nema bugova. Na jednoj masini mi non stop pucale scripte, zamrzne se komp itd. Ipak nije samo procesor, mislim da su sve komponente bitne, ssd, grafika, dobro napajanje, posebno ako masina radi render par sati. Ljudi koji rade 3d dosta prelaze na ryzen samo zbog duzine rendera ali u svim studijima se koristi intel. Onda se kupi par ryzena, rade se testovi pa se vidi ucinak. Za tvoje potrebe mozda je bolji intel. da sklopis dobru masinu koju neces dirati par godina, Ovo je samo malo da ti se pomogne u odluci, jer nisam ni protiv intela ni protiv amd-a.

Vi i dalje ne kapirate u koju grupu ljudi spada Woodnes.
A hiljade profesionalaca u VFX industriji sirom sveta kojima radi bez problema su sta, troll-ovi, iz paralelnog univerzuma ?

AMD Ryzen je i vise nego stabilan i odlican za profesionalni rad, vecina problema nastaje, iz nepotrebnog overclock-ovanja, pogresnog izbora maticne (mali broj ima boljke), i neadekvatnog izbora memorija. i to je to.

Ne moze da se porede babe i zabe, da se uzme kao primer nestabilnost prijavljena na overclocker forumima i onda to prenese vidi kako je nestabilno kad ga cackam, ...

Ljudi sirom sveta u VFX dizajnu su presli na AMD procesore i nikakvog problema, ortak radi u domacoj firmi, i najiskusniji zaposleni + sef su istrazivali pricali sa ljudima iz hollywood-a i drugih studija, i svi se veoma optimisticni i zadovoljni sa ryzen masinama (naravno u svakoj firmi ima barem jedan covek koji zna elementarno, da skine hwinfo64, da update-uje bios, ili iz google-a za 5 min resenje za PBO problem problem za maticnu odredjenu, il za 5 min proveri da li konkretna ima problem sa nekim procesorom, ...

Isto takodje nema nista lakse od izgooglati koji RAM je najstabilniji out-of-the box, isto 5-10 min posla, nije bez razloga blaga nestasica Crucial Ballistix-a uvek bila, ne uzimaju samo gamer-i na budzetu , to se uradi jednom, jednom po masini, i to je to, nema posle update bios-a, itd, sve radi ko podmazano godinama. (drugi ortak plug and play-ovao ryzen 1600 i asus b350-plus, nista dirano u biosu godinama, ja ubacio 3600 u prime x370 pro, nikakve boljke, zavrsio i OC za 5 min (googlanje + bios), godinu dana proslo, bastion stabilnosti.

A cela poenta je naravno zdrav razum, ne juriti pred rudu i uzimati najnoviji procesor i plocu dok ne postane zrela platforma. Nisu uzimali 5600x/5800x cim izadje, nego provereno 3700x sa b450/b550 plocom, isto kao sto nisu uzimali prvi threadripper van za testiranje jer je imao boljke. To je i cela poenta, zasto je 10700k sa Z490 plocom u zadnjih nekoliko meseci bio dobar izbor, jeftino, provereno ( i sad u americi jer je $270)

Vreme je novac, ryzen+threadripper su midas, a intel je ispod

Poslednja izmena:
Jesi li ti to upravo uporedio ljude iz VFX sveta i Hollywood-a sa multimilionskim megakorporacijama kao što su AT&T, IBM, Microsoft, SUN...itd ? :ROFLMAO:

Woodnes je odlučio šta će kupiti, nema potrebe da dalje učestvujem u ovim dečjim raspravama.

A hiljade profesionalaca u VFX industriji sirom sveta kojima radi bez problema su sta, troll-ovi, iz paralelnog univerzuma ?

AMD Ryzen je i vise nego stabilan i odlican za profesionalni rad, vecina problema nastaje, iz nepotrebnog overclock-ovanja, pogresnog izbora maticne (mali broj ima boljke), i neadekvatnog izbora memorija. i to je to.

Ne moze da se porede babe i zabe, da se uzme kao primer nestabilnost prijavljena na overclocker forumima i onda to prenese vidi kako je nestabilno kad ga cackam, ...

Ljudi sirom sveta u VFX dizajnu su presli na AMD procesore i nikakvog problema, ortak radi u domacoj firmi, i najiskusniji zaposleni + sef su istrazivali pricali sa ljudima iz hollywood-a i drugih studija, i svi se veoma optimisticni i zadovoljni sa ryzen masinama (naravno u svakoj firmi ima barem jedan covek koji zna elementarno, da skine hwinfo64, da update-uje bios, ili iz google-a za 5 min resenje za PBO problem problem za maticnu odredjenu, il za 5 min proveri da li konkretna ima problem sa nekim procesorom, ...

Isto takodje nema nista lakse od izgooglati koji RAM je najstabilniji out-of-the box, isto 5-10 min posla, nije bez razloga blaga nestasica Crucial Ballistix-a uvek bila, ne uzimaju samo gamer-i na budzetu , to se uradi jednom, jednom po masini, i to je to, nema posle update bios-a, itd, sve radi ko podmazano godinama. (drugi ortak plug and play-ovao ryzen 1600 i asus b350-plus, nista dirano u biosu godinama, ja ubacio 3600 u prime x370 pro, nikakve boljke, zavrsio i OC za 5 min (googlanje + bios), godinu dana proslo, bastion stabilnosti.

A cela poenta je naravno zdrav razum, ne juriti pred rudu i uzimati najnoviji procesor i plocu dok ne postane zrela platforma. Nisu uzimali 5600x/5800x cim izadje, nego provereno 3700x sa b450/b550 plocom, isto kao sto nisu uzimali prvi threadripper van za testiranje jer je imao boljke. To je i cela poenta, zasto je 10700k sa Z490 plocom u zadnjih nekoliko meseci bio dobar izbor, jeftino, provereno ( i sad u americi jer je $270)

Vreme je novac, ryzen+threadripper su midas, a intel je ispod
Hiljade profesionalaca ima ceo tech department koji im racunare drzi pod konac, ali dobro. Da, u pravu si, USB problemi i problemi sa teranjem RAM memorije na brzine vece od DDR3 memorije jesu bas problemi "nepotrebnog overklokovanja".

Svidja mi se sto smatras da je sasvim OK da kod jedne i vise nego stabilne i odlicne za profesionalan rad platforme kao sto je AMD Ryzen izbor adekvatne memorije se ne svodi na to da li memorija fizicki staje u slot i da li procesor zvanicno podrzava frekvenciju memorije.

Takodje, svidja mi se kako smatras da nema nista lakse od izgooglati koji "RAM je najstabilniji out-of-the-box" kad tema za tako nesto na forumu ima preko 30 stranica. Da, i ja smatram da nema nista lakse nego citati 30 stranica utisaka. Ponovo, covek bi pomislio da na jednoj stabilnoj platformi je svaki RAM "najstabilniji out-of-the-box" uz jedine razlike koje bi se videle pri overkloku.

Kakav crni tech department xD, jedan regular zaposlen to radi kod 95% njih, haha

Takodje, svidja mi se kako smatras da nema nista lakse od izgooglati koji "RAM je najstabilniji out-of-the-box" kad tema za tako nesto na forumu ima preko 30 stranica. Da, i ja smatram da nema nista lakse nego citati 30 stranica utisaka.
Niko ne treba da cita 30 strana utisaka, ko nije zagrizen za materiju, ... Komplikujes previse stvar, ko preskace google search i cita forum u startu i ide na forum za ovako nesto ?, skoro niko na zapadu, svi krecu od google search-a/reddit-a . Sve lepo izadje na reddit-u, ... Detaljnost i opsirnost kao tvoja i moja, je nepotrebna, i gubljenje vremena za profesionalce koji samo gledaju da sklope racunar sebi za posao (Opet ne kazem da je samo ovo, samo po sebi dobro ili dovoljno, napisao sam ispod zasto treba da se kombinuje, nego samo iznosim kako funkcionise moderan svet).

Na forum direktno, van google search-a, za detalje se dodje kasnije, ne na prvu loptu, nego kad covek hoce nesto vise da nauci istrazi, itd. Za pocetnika je pogubno jer ce dobiti vise razlicitih misljenja i saveta na forumu, pa je teze proceniti sta je bolje. Takodje ne znaci da ce samo za reddit izaci google search, izaci ce i za strane forume, i to bukvalno samo potrebna tema, ili deo teme. Sustina je nebitna, znanje je nebitno, istina je nebitna, umece je nebitno, preciznost je nebitna, detaljnost je nebitna, jedino sto je bitno je poznavanje engleskog, i prosto (kako je cesto pretrazeno) ukucati kratko na google search pitanje, i za 5 min bez da razumes ili naucis ista dobijes odgovor (uporedis sta predlazu u prvih 10 linkova za pretragu koji ti izadju), i zavrsis problem i za 10 min vec radis svoj posao.

Poetna je da je uvek je bolje kad kreces da istrazujes sam da nadjes sta ti treba i kako da namestis, nego da postavis pitanje negde da ti neko objasni. (I moram da napomenem pre nego sto me pogresno shvate opet, ovo sto pricam je samo sta smatram da treba neko da uradi na pocetku, uz zajedno postavljanja pitanja na forumu kao ovom, znaci ne kazem da samo i uvek preko google search treba i nikako drukcije, nego na pocetku dok ne shvatimo materiju, i paralelno zajedno uz dolazak na forum ovakav, cisto da bi covek imao 2 izvora da uporedi, ili jos bolje da uporedi sa jos jednim forumom stranim (al opet ne znaju svi engleski toliko dobro).

Svaki put kad sam google-ovao za memorija mi je u 15 prvih pretraga izaslo da je B-die najskuplji a najbolji/stabilniji, a da svi drugi treba da uzmu Micron E-die.

TLDR: Uvek prvo, i uz sve drugo (na primer postavljanje pitanja na forumu) uraditi google search, uvek na engleskom, i uvek sto prostije pitanje za problem, i onda od google search link-ovao po potrebi zagristi detaljno

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno