Šta je novo?

Hardver Koja X570 ploca do 200eur?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

ProdigyFreak

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2021
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700x3d / Thermalright AXP120-X67
Matična ploča
ROG STRIX B550-I GAMING
RAM
Kingston HyperX 3466 @ 3600
GPU
PowerColor Reaper RX 9070 XT
PSU
650W SFX-L 80Plus Gold Fully Modular
Kućište
NZXT H1 (v1)
Mobilni telefon
Xiaomi 15 Ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Moze i iz domacih radnji, moze i sa KP. Vidim da je na KP dosta povoljnije.. deluje mi ok steel legend, asrock x570 extreme, gigabyte aorus elite.. ne znam tacno razlike koje su. Svakako bih vase predloge da cujem. Procesor je ryZen 3600

Pcie gen3 vs 4 .. nebitno. Treba mi x570

B550 je isto PCIe gen 4. Ako ne objasnis detaljno razloge zasto mora X570 onda ces kupiti losiju X570 plocu umesto bolje B550 ploce za iste pare.

X570 ne moze da bude losija od B550, lol 😀
B550 je sada vec precenjena bas zbog takvih izjava.

Naravno da moze biti losija budzetska X570 od premium B550, posebno ako stede na VRM sekciji i kvalitetu PCBa da bi se postigla trazena cena 😉
Moze biti i losiji izbor ako se uzme X570 a ne treba mu PCIe gen4 direktno sa chipseta, ili veci broj USB portova. Ako je to slucaj, onda da, X570 je jedini izbor.

@Kesa ako ne planiras da predjes na jaci procesor, bilo koja X570 ploca ce ti odraditi posao za Ryzen 3600. Samo treba dobro prouciti X570 dijagram od proizvodjaca ploce, da bi se tacno znalo kako su konfigurisali PCIe gen4 raspodelu.

Poslednja izmena:
Nije. B550 je PCI-E gen4
Mislio si gen3 da napises 🙂 Da, sam B550 chipset je gen3 ali maticne podrzavaju gen4 sa procesora. Ako nije naveo za cega mu tacno treba X570 onda je jasno kako moze doci do zabune 😉

Mislio si gen3 da napises 🙂 Da, sam B550 chipset je gen3 ali maticne podrzavaju gen4 sa procesora. Ako nije naveo za cega mu tacno treba X570 onda je jasno kako moze doci do zabune 😉
Bas to. Nekako sam napravio duplu negaciju u glavi.

Lepo si rekao, B550 chipset nema podrsku, ali neki procesori imaju. Matisse i Vermeer procesori poseduju 24 PCI-E Gen4 lane-ova (dok ostali poseduju varijabilni broj PCI-E Gen3). Od tih 24, procesor irektno adresira 16 lane-ova na GPU i 4 na storage. Preostalih 4 ide na komunikaciju sa chipsetom, od kojih B550 podrzava samo PCI-E gen3 standard, dok X570 podrzava PCI-E gen4 standard. Za nekog ko ima Renoir ili Cezanne procesor koji nemaju PCI-E 4.0 podrsku X570 bi bilo dosta bolje resenje.

Moracu na pcaxe izgleda da se raspitam 😁

Bolje idi na reddit ili neki drugi forum. Ovde odavno vlada atmosfera da te ubedjuju sta je najbolje za tvoj novac (podvlacim tvoj).

Vec je dobio odgovor 😉
ako ne planiras da predjes na jaci procesor, bilo koja X570 ploca ce ti odraditi posao za Ryzen 3600. Samo treba dobro prouciti X570 dijagram od proizvodjaca ploce, da bi se tacno znalo kako su konfigurisali PCIe gen4 raspodelu.

Isto zanima i mene, samo ja zelim da ploca obavezno ima dva M.2 Gen4 slota da uglavim 2x Samsung 980Pro M.2 SSD od po 1TB
Trovali su me po radnjama da X570 ploce ispod 500-600 evra zapravo rade u Gen3 rezimu ako se zauzmu svi raspolozivi M.2 slotovi.. a mene zaista mrzi da se vise cimam sa tim sitnicama.. godine valjda...

Molim za neku preporuku?

p.s.
Lepo bi bilo da ekipica poput Bozze i ostalih urednika malkice pogleda ove teme na forumu, inace isti gubi smisao. Covek gore lepo pita koju X570 plocu da uzme i krece pametovanje likova na izabranu temu! Moderatori da brisu off topic a urednici da daju savet. Inace sto dolazimo ovde?

Nije isključeno da drugi diskovi imaju problema ako idu sa čipseta

Lepo bi bilo da ekipica poput Bozze i ostalih urednika malkicepogleda ove teme na forumu, inace isti gubi smisao. Covek gore lepo pita koju X570 plocu da uzme i krece pametovanje likova na izabranu temu! Moderatori da brisu off topic a urednici da daju savet. Inace sto dolazimo ovde?
Likovi koji "pametuju" pokušavaju da pomognu što bolje. Ne bi verovao koliko često bi se ljudi dolaze pitajući da li da kupe nešto za 300-400 evra a nešto drugo od 150 bi poslužilo jednako dobro (na primer), koliko često ni sami nisu sigurni šta im je zaista potrebno jer nisu HW entuzijasti i ne prate to, i koliko su para ti "pametnjakovići" sačuvali ljudima do sada...

Recimo, tebi bismo sad mogli da kažemo "uzmi MSI X570 Godlike" od 600e. Zašto tu? Zašto da ne, dobra ploča i ima to šta želiš. A koliko bi dobio u odnosu na ploču od 200e, da li ćeš zaista da iskoristiš te Samsunge ili bi ih uzeo jer imaju visoke cifre u CrystalDiskMarku...pa, hajde da ne pametujemo sad.

Samo što ne žele svi da im neko 'štedi' pare. Ako je naslov teme x570 ploča za 200 evra, onda to treba predložiti, a ne u startu samo postavljati pitanja zašto ne nešto drugo...

Kome nije hitno, ni pod razno ne treba da uzima X570 ploce trenutno, kad dolaze uskoro X570S bez malog ventilatora, malo strpljenja nije na odmet ( a ako novac nije problem, ne postoji ta X570 van najskupljih koju ne unistava B550 Unify i B550 Aorus Master (unify ima 2 pci-e 4.0 M.2 slot-a, a Aorus Master ima 3 pci-e 4.0 M.2 slot-a i jednostavno su superiorne u odnosu na 99% x570 ploca za 99% ljudi [samo u slucajevima gde su potrebne desetine, stotine TB prostora za skladistenje se ovo menja, ali i u tom slucaju je potpuno pogresan pristup, i za takve potrebe treba NAS]).

A ovo pasivno-agresivno ponasanje je slazem se, neprimerno, ovo nije forum ko linustechtips i reddit i pcaxe (i tamo samo velika vecina sycophant-ski reaguje, i naravno da ima nekolicina ljudi koji daju realne i iskrene savete).

Ako neko uzima delove za komp kao statusni simbol, ili stress relief, posto su drugi nacini otezani zbog covid-a, to je sasvim ok, al ono sto nije ok je ponasanje prema nekom ciji savet ili preporuku iz najbolje namere i za dobrobit drugog odskace od norme. Sasvim je normalno da odgovor/savet ili preporuka druge partije ne odgovara nekome, isto koliko je normalno da drugoj partiji ne odgovara zahtev, i pitanje prve. Samo se svako uljudno izjasni o tome, i idemo dalje, sledeca preporuka.

Nekoliko poruka prepiranje je nepotrebno, i uglavnom besmisleno, al desi se, i dokle god se svi iskontrolisu relativno brzo najverovatnije nece doci do brisanje poruka/opomena od strane moderatora. Malo laganije i zdrav razum samo ljudi.

Da ne budem svacen pogresno, pricam o nepotrebno-nesrazmerno extremnoj reakciji posle samo jedne instance odgovora, preporuke (kao sto navedoh gore produzena debata,ubedjivanje,vredjanje i slicno je neprimerno)

Poslednja izmena:
Kome nije hitno, ni pod razno ne treba da uzima X570 ploce trenutno, kad dolaze uskoro X570S bez malog ventilatora, malo strpljenja nije na odmet ( a ako novac nije problem, ne postoji ta X570 van najskupljih koju ne unistava B550 Unify i B550 Aorus Master (unify ima 2 pci-e 4.0 M.2 slot-a, a Aorus Master ima 3 pci-e 4.0 M.2 slot-a i jednostavno su superiorne u odnosu na 99% x570 ploca za 99% ljudi [samo u slucajevima gde su potrebne desetine, stotine TB prostora za skladistenje se ovo menja, ali i u tom slucaju je potpuno pogresan pristup, i za dakve potrebe treba NAS]).

A ovo pasivno-agresivno ponasanje je slazem se, neprimerno, ovo nije forum ko linustechtips i reddit i pcaxe (i tamo samo velika vecina sycophant-ski reaguje, i naravno da ima nekolicina ljudi koji daju realne i iskrene savete).

Ako neko uzima delove za komp kao statusni simbol, ili stress relief, posto su drugi nacini otezani zbog covid-a, to je sasvim ok, al ono sto nije ok je ponasanje prema nekom ciji savet ili preporuku iz najbolje namere i za dobrobit drugog odskace od norme. Sasvim je normalno da odgovor/savet ili preporuka druge partije ne odgovara nekome, isto koliko je normalno da drugoj partiji ne odgovara zahtev, i pitanje prve. Samo se svako uljudno izjasni o tome, i idemo dalje, sledeca preporuka.

Nekoliko poruka prepiranje je nepotrebno, i uglavnom besmisleno, al desi se, i dokle god se svi iskontrolisu relativno brzo najverovatnije nece doci do brisanje poruka/opomena od strane moderatora. Malo laganije i zdrav razum samo ljudi.

Da ne budem svacen pogresno, pricam o extremnoj reakciji posle samo jedne instance odgovora, preporuke (kao sto navedoh gore produzena debata,ubedjivanje,vredjanje i slicno je neprimerno)
Te B550 ploce imaju dodatna dva PCI-E 4.0 M.2 slota, ali kad ubacis SSD u njih, onda ti padne bandwidth glavnog slota za graficku sa x16 na x8.

Te B550 ploce imaju dodatna dva PCI-E 4.0 M.2 slota, ali kad ubacis SSD u njih, onda ti padne bandwidth glavnog slota za graficku sa x16 na x8.
Absolutno normalno, i prakticno kompletno nebitno. Pad u performansama je jos uvek toliko mizeran, ni 3090 ne moze da iskoristi potpuno van ekstremnih i retkih situacija. Ovde je opet u pitanju jurenje neke nepotrebne perfekcije na papiru (ili neostvarivog osiguranja za ubuduce), koja u realnom radu nema uticaja na potrebe i nacine koriscenja 99% ljudi

Takodje prilicno sam siguran po secanju da ima nekih kombinacija, gde moze da se iskombinuje iskljucivanje Sata port-ova i USB port-ova interni i externi da bi se postigao PCI-E 4.0 za dodatne M.2 slotove, i da na jednoj od njih moze da se odrzi x16 za glavni graficki slot uz iskljucenje ovog iznad. Ovo je ogranicenje koje ce neko ko koristi gomilu usb, diskova cesce primetiti kao sto sam i naveo u mom prethodnom odgovoru.

Zato je najbitnije da svako detaljno ukratno objasni, cime se bavi (za sto ce se profesionalno koristiti racunar), sta hoce, zasto hoce, sta koristi trenutno, sta planira da promeni, zasto to planira, itd, ... Retko ce se desiti da nekom treba nesto nestandardno/skuplje i zato treba objasnjenje potreba, da bi mi koji dajemo savete mogli da procenimo da li postoji realna potreba ici na skuplje kombinacije ili ne. Opet, takodje je sasvim normalno da neko ne moze ko iz topa da sklopi odgovore, ne treba perfekcija, sastavi, tacni odgovori, poznavanje ,nista specijalno, bilo kakav odgovor je koristan, bilo koje opsirnosti i tacnosti, samo da postoji, u par reci motivacija za kupovinu. 15-20 min zrtvovati od dana jednom u nekoliko meseci/godina da se razmisli o ovome je sve sto potrebno.

Poslednja izmena:
Zašto bre neko da objašnjava šta radi i zašto? Treba mu eto samo da bi imao... možda je čovek već istražio šta i kako, zna šta mu treba, ali nije upoznat sa stanjem kod nas i šta može da se nabavi, pa mu zato treba pomoć? Znaš, ne znaš... hoćeš da pomogneš, nećeš, jednostavno...

Samo dijalog dijalog i dijalog, manjak objasnjava dovodi do ne-razumevanje i ne-suglasica, sto vodi do nepotrebnog prepiranja, nerazumevanja i spamovanja. Cutanje je majka svih problema.

Pa, extra ako je vec istrazio sta i kako i sta mu treba, nek samo ukratko napise, da mozemo da damo savet, i onda prva partija odgovori da li prihvata deo, ili u celini savet, savete, ili hoce da ostane pri svome, i svi znamo na cemu smo,i onda moze da se prilagodi savet i svako svakom moze da pomogne bez povecanja tenzija. Ne postoji nijedna situacija gde je korisno da se ne objasni sta, zasto.. Gde (kupiti), kada (kupiti), kako (kupiti) organiski dolaze posle Zasto (kupiti). a svi oni posle Sta(kupiti)

Poslednja izmena:
Treba imati i u vidu podrsku proizvodjaca kad je BIOS u pitanju. Dosta je bilo primera da se te ploce iz srednjeg segmenta "zaborave" posle godinu, dve., i prestane sa dodatnim poboljsanjima u vidu bios update-a. Ima sve svoje. Ja sam rekao da ako hoce neko B550 plocu ne vidim da daje vise od 130 EUR na istu. 200+ EUR mi je za X570. A ako neko hoce X570, nemam ja sta da mu objasnjavam sta je bolje za njega.

Gubis se u semantici. Nije OP napisao da li da uzmem za 200 EUR B550 ili X570 pa da mu objasnjavas sta je bolje i zasto. Ali eto, uzmi sada dve ploce od 200-otinak EUR, jednu B550, drugu X570 pa izanaliziraj sta je bolja kupovina.

Nazad
Vrh Dno