Šta je novo?

Hardver GPU za 1300eur (3070 vs 6800)

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

ProdigyFreak

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2021
Poena
305
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700x3d / 140mm AIO
Matična ploča
ROG STRIX B550-I GAMING
RAM
Kingston HyperX 3466 @ 3600
GPU
Radeon 6800 XT
PSU
650W SFX-L 80Plus Gold Fully Modular
Kućište
NZXT H1 (v1)
Mobilni telefon
Xiaomi 15 Ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Momcovi u dilemi sam. Imam dvojbu izmedju nove Zotac 3070 dual fan i Nitro+ 6800 (ne xt). Cena je identicna za obe - 1300eur.

Ako neces da cekas da se cene normalizuju, onda 6800.
Ja ni u ludilu ne bih platio kartu 1300e, a da to nije najbolja karta trenutno.
Ako covek ne zeli da se igra na PS5/Xbox SEX sta mu drugo ostaje? Da mu propadne leto?

U svakom slucaju poredimo jednu od gorih izvedbi RTX 3070 sa (predpostavljam) jednom od boljih izvedbi RX 6800. Dalje tu imas 8GB naspram 16GB. Sa druge strane RTX 3070 podrzava DLSS, a jedinstvenu prednost koju Zotac ima jeste sto mozes da registrujes karticu na njihovom site-u i da dobijes 3 godine produzene garancije.

Ako covek ne zeli da se igra na PS5/Xbox SEX sta mu drugo ostaje? Da mu propadne leto?

U svakom slucaju poredimo jednu od gorih izvedbi RTX 3070 sa (predpostavljam) jednom od boljih izvedbi RX 6800. Dalje tu imas 8GB naspram 16GB. Sa druge strane RTX 3070 podrzava DLSS, a jedinstvenu prednost koju Zotac ima jeste sto mozes da registrujes karticu na njihovom site-u i da dobijes 3 godine produzene garancije.
Leto će mu sigurno propasti ako bude kupio grafičku po 3x većoj ceni bez razloga - koja će to igra se tada pojaviti? I kako smo proveli prošlo leto, ovo savetujem gašenje PC-a što je više moguće..
Post automatically merged:

Najiskrenije savet: Nađi polovnu 1080ti za 500-700e i cepaju par godina do normalizacije cene.
Još gora ideja - da plati 5 godina maltretiranu karticu 700 eur?

Leto će mu sigurno propasti ako bude kupio grafičku po 3x većoj ceni bez razloga - koja će to igra se tada pojaviti? I kako smo proveli prošlo leto, ovo savetujem gašenje PC-a što je više moguće..
Post automatically merged:

Još gora ideja - da plati 5 godina maltretiranu karticu 700 eur?
Slazem se da polovnu karticu nikako ne treba uzimati. A forum je pun prica kako ce se cene kartica unormaliti jos od launch-a RTX 2xxx serije kartica.

sta god da uzme od te 2 spalice 1300e
neka kupi PS5 + za 100-150e moze na sale-u da sastavi biblioteku igara koja mu moze trajati barem godinu dana.
Ostatak neka usteka za graficku kada se cene normalizuju...

Kartica ce da se koristi do 45min dnevno za gejming, koliko mi klinka dozvoli 😁 ostalo vreme bi je uposlio da majnuje. Konzole ne dolaze u obzir.
U sustini mene nece kartica izaci 1300.
Imao sam 5700xt koji sam polovan uzeo za 300eur u zlatno doba, utopio nedavno za 800. Dajem u sustini 500eur. Stare powerhog krmace tipa 1080ti ne dolaze u obzir. Necu da mi vristi komp od buke i toplote

Ne mora da znači...ja sa 1080Ti igram Diablo 2 i Grim Dawn koji mi ne često ne zagreju kartu dovoljno da se upale ventilatori... :D

Seriozno, što se cena/performanse tiče, sada je 1080Ti možda najbolja kupovina. Ali da, stare su...
Kartica moze da crkne i u windowsu, ne samo pod opterecenjem. Ne kazem da hoce, sanse da ce kartica crci je mala, ali cim nije nula, neki ljudi prosto nisu spremni da ulaze u taj rizik.

Hahaha, kako smo bre dosli do toga da ti propada celo jedno godisnje doba ako nemas da kupis graficku kartu :D

Mozes covek, da ide na more, na bazene, u teretanu, na planinarenje..eto sta samo sve moze da radi na leto :D

Placanje derikozama samo ih stimulise da nastave sa dranjem :mad:

Gde su ti principi i ljudskost Soleslave ccc..

Hahaha, kako smo bre dosli do toga da ti propada celo jedno godisnje doba ako nemas da kupis graficku kartu :D

Mozes covek, da ide na more, na bazene, u teretanu, na planinarenje..eto sta samo sve moze da radi na leto :D

Placanje derikozama samo ih stimulise da nastave sa dranjem :mad:

Gde su ti principi i ljudskost Soleslave ccc..
Ako ga zanimaju te aktivnosti on moze sve to sto si naveo da radi bez obzira na stanje u PC industriji, ali ako zeli da igra nove naslove, a nema adekvatnu graficku, onda ne moze to da radi sve dok "se ne unormali situacija", sto nece da bude pre kraja leta - otud i propalo leto. Na kraju, kupis graficku na jesen(daj boze, jer ti niko ne garantuje da ce tad cene biti nize), ustedeo si 500e, ali si izgubio leto. Ljudskost nema veze sa tim, niko ne "pati" zbog tvog odustajanja od bojkota, ljudi pate zbog toga sto tim nemoralnim ljudima kolektivno dozvoljavamo da se ponasaju tako bahato. Ne moze jedna individua svojim "bojkotom" da utice na trziste. Kada bi sad bilo da su opet neke sankcije i da iste derikoze uvoze hranu po vecim cenama, da li bi resavao situaciju bojkotom ili bi adekvatniji bio neki direktniji pristup? Problem je sto mi ne mozemo da se organizujemo ni da bojkotujemo kad nam zivoti zavise od toga, a kamoli nesto vise kad su ulozi manji.

Kakvo leto, ovaj haos će da traje do iduće godine i ko zna koliko još u njoj...
Praktično smo već pri sredini ove godine i ne miriše da će išta da se popravi...
Plus, najavili su rast cena RAM-a, a NANDovci već neki mesec nisu imali požare i poplave po fabrikama, red je da padne jedna nezgoda i veći skok cena, lol...

I RAM i NAND su u principu vrlo povoljni, ja nemam kad da se bavim detaljnim analizama, ali 1TB NVMe za ~100e, i 16 GB DDR4 set za manje od 100e su meni bili signal da se nadogradi komp. Procesore da ne pominjem, već neko vreme kao u zlatno doba 2003-2005. Ostade ta grafika, ali nek' čeka svoj red...

Sad ce da skacu dodatno maticne (drugo u zadnjih 3 meseca poskupljenje), zbog nestasice Realtek chipova za audio, i mreznih chipova, kao i nestasice rutera, to je najnoviji od nestasica.

Takodje nestasice PS5 konzola, jer Sony nema dovoljno rezervacija za fabrike za naredni period

A da, zaboravih takodje Intel maticne ce dodatno da skacu (3 nepovezan razlog, pa ce da prebace proizvodnju na skuplje Z590, pa ce biti manje B560 i H510 maticnih, i bice skuplje a trebalo bi i da zbog povecanje potraznje krenu nestasice 10400/F/10500 procesora malo kasnije u godini, taman kad se bude pojavilo vise ryzen 3600-ca AMD-ovih zbog povecanje proizvodnje, AMD je 20% vise rezervisao sto cemo da vidimo na leto, back-to-school (al onda ce da se poveca potraznja za AMD-om, zbog Intel problema, pa ce oko nove godine ili malo kasnije biti opet nestasica AMD procesora xD)

Ali ce taman onda da se unormali za intel posle nove godine, kad onda Intel krene da prebacuje na 10nm za Alder Lake stvari, pa ce biti vise lufta za 14nm++++++, pa ce prestati nestasica 10400/F/10500-ca i B560 ploca, ako ne bude problema sa Alder Lake-om i 10nm (i to je max sto moze da proracuna za sad, dok ne budemo znali koliko je stabilan 10nm proces, i koji su Intel planovi za jeftinije Alder Lake procesore).

Sve je ciklicno, 6-7 meseci je 3600 best buy, pa je onda 10400F best buy, pa je sad 11400F, pa ce opet da bude 3600, i tako ukrug

Sve je ovo malo maca doduse, najbitnije je sta ce biti na Tajwanu, krecu tuzbu farmera uskoro protiv TSMC-a, zbog povlastica za vodu, i ako se produzi susa na Tajwanu do kraja godine, doci ce do kompletnog prekida dostupnosti chip-ova u svetu na nekoliko meseci (najvise za pojedinacne korisnike, posto ce fokus biti da se nekako podmire veliki igraci)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno