Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Nedostatak finog podešavanja počinje da smeta kasnije. Ono što odmah smeta je komplikovano čišćenje grupe i plastike gde je otpadna voda ili gde su oni pakovi od kafe.
Ja ne bih kupio skup automatik. Stare DeLonghi Magnifice su OK, takodje stari Saeco, a delova ima svugde i pristupacni su. Nedavno sam čistio Juru x90 koja je, koliko sam shvatio, automatik za manje firme. Tamo je isto bojler problematičan. Grupa je robusna, ali da bi je čistio, moraš mašinu da rastaviš.
Dakle, nešto do 150€, IMHO.

Čitao sam malo o automatskim aparatima. Vidim da ih pravi majstori i zaljubljenici kafe ipak zaobilaze jer nemaju taj "fine tuning".
Mi u kući ipak ne spadamo u tu grupu ljudi, žrtvovao bih to fino podešavanje zarad lake, brze i ipak dobre kafe; onoliko koliko se može dobiti iz takvih aparata.
Gledao sam i na KP polovne aparate, ali nisam siguran kako da procenim jeli je neki konkretan primerak dobar ili nije. Spolja deluju dobro... :)
Od novih i nekih hvaljenijih na netu, najviše pažnje sam obratio na Jura ENA8, i poneke Philips i Miele uređaje koji su nešto jeftiniji od tog Jura modela.
Pošto je cena dosta jaka za nove (cca 600-1000eur u radnjama), da li ipak da idemo na polovni Jura aparat uz neki rizik naravno?
Ne bih išao na aparate sa kapsulama, imam to na poslu i ne sviđa mi se kafa.
Pisao sam ja ovde, ja sam uzeo Philips 2231. Imas iz te serije EP2230 na KP za 350 EUR. Posto je Philips kupio Saeco, sad prave vrlo dobre automatike. Pogledaj par recenzija po yt.
Sa tim automaticima, koliko gubis na kvalitetu, dobijes na brzini. Ja sam koristio obe varijante. Jeste bolje kada ti sve radis rucno, ali i vremenski zahtevno ako treba cak i 2 kafe da spremis, a kamo li vise od 2.

Da se pohvalim! Kupio sam Mini Mazzer od Stevana. Zadovoljan sam.
Probao sam novi bottomles portafilter za Dedica aparat i sve je ok. Ostaje da se malo eksperimentise. Stevan je rekao da kvalitetniji portafilter nije video pa ću podeliti linkove.
Dedica bottomles portafilter (kompletan sa zicom i filterom/basket) - https://www.aliexpress.com/item/1005002007613082.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.15e14c4do1WBEn
Gumica tusa - https://www.aliexpress.com/item/33006304840.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dmDgwxT

Svideo mu se i moj rucni rad, drzac tampera i za tampiranje.
IMG_20210330_110523.jpg
Sve sam probao ali ovo je najbolje resenje.

PS: trik kako da podesite kolicinu vode na DeLonghi Dedica aparatu

Poslednja izmena:
to znači i da si ga lepo platio :)
meni tih para nikad nije žao, pogotovo dati majstoru kao što je on.
Ti si car. Hvala na pitanju jer dugo cekam priliku da odgovorim na tu "tezu". Platio sam ga 150 eura. Tek sada jer nisam imao mogucnosti da kupim ranije. Silos nije original ali je mlin, spolja, odlican. Nigde greban metal, doser sija.

Dugo gledam i pratim. Meni je Stevan NAJEFTINIJI, prodavac. Ne shvatam famu "skup-poskuplji". Pa pogledajte sada KP. Sve smećar do smećara. Pokupili pored kante a napisali "Uvoz iz Svajcarske". Jao majko rođena - sve uvoznici. Pa nisu ga oprali. Još je na njima zakorela, švajcarka kafa. Prašnjavi kao da su konje jahali. Uvoz iz Nemačke, Ita.... - 130 eura.

Sramota me, ne častih čoveka.

Poslednja izmena:
Pozdrav braco,uzeo sam pre par meseci Gaggia Viva aparat,to je u principu isto aparat kao Saeco Poemia,uzeo bih bottomless portafilter,kako i gde to pronaci,citao sam da je dosta bolja kafa sa njim.unutrasnji precnik sita mi je 53mm.gledao sam na kp,nema.

Ne znam kako bi se bottomless portafilter pokazao na tom aparatu, pošto on koristi pressurized portafilter. Znači da ti treba mlin da bi prilagodio mlevenje kafe, pošto mislim da sa fabrički mlevenom kafom nećeš dobiti dobre rezultate. Ne znam ni pumpa kako će to moći odraditi. Treba probati.

nisam nikada do sada uzimao mlevenu kafu,uzimam u zrnu,imam mlin. interesuje me jos par stvari,kada napravim kafu pa hocu da skinem rucku ,desava mi se da onde u situ gde je ostatak kafe ima vode,nekad vise nekad manje,da li treba uopste da ima ostataka vode,ili kafa treba da bude skroz suva,i jos jedna stvar,ponekad mi se desi da malo kaplje voda bukvalno mimo rucke dok izlazi kafa u solju .da li je to do toga sto mi nije granulacija kako treba ili mozda nisam stegao rucku dovoljno,nisam nesto preterano mnogo kafa spremio a do sada sam neke 3 vrste kafe koristio.nesto sam dobio na poklon pa moguce da je za svaku razlicito podesavanje mlina a da ja to nisam lepo podesio.

Vode u ručki obično ima i kod mene. Voda nikada ne curi pored ručke tu ima neki problem.
kod pressurized portafiltera nije baš toliko bitno da kafa bude perfektno mlevena. Proći će i malo krupnija i malo sitnija od idealne.

Vode u ručki obično ima i kod mene. Voda nikada ne curi pored ručke tu ima neki problem.
kod pressurized portafiltera nije baš toliko bitno da kafa bude perfektno mlevena. Proći će i malo krupnija i malo sitnija od idealne.
hvala na pomoci,videcu da nije mozda neki dihtung u pitanju,video sam na snimcima da ima ta neka gumica koja se menja.

hvala na pomoci,videcu da nije mozda neki dihtung u pitanju,video sam na snimcima da ima ta neka gumica koja se menja.
Voda u filteru moze da ostane jer je filter malo veci i za dupli espresso je. To sto curi pored rucke je ili ti je prljava gumica tusa ili ti je kafa presitno plevena.
Gumica tusa ti nije propala jer ti je aparat nov.

A da znas da Hobart iz Panceva ima gumicu i kosta 1300 dinara.

Kupovina bottomless portafiltera za Poemiju nije potrebna. Tesko da ces naci bottomless portafilter. A od originala se lako napravi bottomless portafilter, samo ružno izgleda. Sve ce biti jasnije ako nam kazes koji mlin imas.

Poslednja izmena:
Voda u filteru moze da ostane jer je filter malo veci i za dupli espresso je. To sto curi pored rucke je ili ti je prljava gumica tusa ili ti je kafa presitno plevena.
Gumica tusa ti nije propala jer ti je aparat nov.

A da znas da Hobart iz Panceva ima gumicu i kosta 1300 dinara.

Kupovina bottomless portafiltera za Poemiju nije potrebna. Tesko da ces naci bottomless portafilter. A od originala se lako napravi bottomless portafilter, samo ružno izgleda. Sve ce biti jasnije ako nam kazes koji mlin imas.
trenutno imam najobicniji rucni mlin koji ima stelovanje granulacije i dobijam solidan espresso,ali u svakom slucaju uzimam mlin kupovao bottomless portafilter ili ne,dok sam bio na 2-3 kafe dnevno moglo je da prodje,sad se svima osladilo pa vise ne moze ovako,,.isao sam pre par dana kod coveka koji odrzava aparate i video nekoliko mlinova...pa me zato interesovalo za taj bottomless portafilter da li vredi cimati se za to,da li je stvarno dosta bolja kafa,,hvala na pomoci.

Uh, tek na Dedici koristim od skoro. Jos nemam stav. U stvari pitanje je ili je portafilter pressurized ili non-pressurized
A portafilter od Saeca mozes da "modifikujes" da radi i kao pressurized i kao non-pressurized.
Ja ti predlazem da nista ne menjas jer najveca mana VIva/poemia je portafilter koji se brzo pokvari. Pa kad si to desi javi mi se na PM da ti dam moj video kako modifikovati da ti radi i kao pressurized i kao non-pressurized.

uh, odakle da počnem :)

to što ti ostane vode u portafiltru nakon spremanje espresa je posledica ne postojanja nečeg što se zove "3 was solenoid valve". on služi da preostalu vodu nakon spremanja espresa izbaci u drip tray. kod mašina koje imaju pomenuti ventil, nakon završetka ekstrakcije portafilter se može odmah skinuti. ti na tvojoj mašini moraš da čekaš malo kako bi preostala voda procurela kroz portafiltar. ***, tvoj aparat košta 100e, sa razlogom.

curenje vode van kašike je ili posledica neispravne gumice ili jednostavno nisi dovoljno zaglavio portafiltar na svoje mesto. to može da se desi kod aparata koji nisu teškaši.

što se tiče bottomless filtra, preporuka je da naručiš sa alija. tamo ima u svim mogućim bojama, u svim mogućim dimenzijama, volj ti sa ručkom od plastike ili drveta...

ukus kafe koja je prošla kroz sito pod pritiskom i bez pritisika je neuporediva. naravno u korist ovog bez pritiska. i naravno da kafa mora da bude kvalitetna i pravilno samlevena (mislim na granulaciju) inače nećeš postići željeni efekat. za to ti treba dobar mlin i dosta strpljenja da pronikneš u tajne ekstrakcije 1:2 za 25 sekundi (ovo naravno uzeti kao zlatna sredina).

bottomless kašika služi za vežbanje pripreme kafe. jedina njena prednost je što imaš vizuelni uvid u to da li ti se pojavilo kanalisanje ili ne. ta stvar ume poprilično da prska i stvara nered, posebno ako nisi ekstra precizan. po meni je bolje uzeti sito bez pritiska i staviti ga u iole zatvorenu kašiku.

znaci sve u svemu,ne postoji opcija za "bottomless/non-pressurized portafilter" za ovu moju Gaggiu/Saeco :) sta da radim onda kada budem zeleo neki sledeci level espressa,da kupim gaggiu classic ? :))

Da li je bolje kupiti polovnu Magnificu ESAM 3300 za 100e ili novu Delonghi Dedica EC685 za 150e sa godinu dana nekakve garancije?

znaci sve u svemu,ne postoji opcija za "bottomless/non-pressurized portafilter" za ovu moju Gaggiu/Saeco :) sta da radim onda kada budem zeleo neki sledeci level espressa,da kupim gaggiu classic ? :))
Znači ja se "ogulih" da ti kažem MOŽE i to od originalne rucke. A ti...

Da li je bolje kupiti polovnu Magnificu ESAM 3300 za 100e ili novu Delonghi Dedica EC685 za 150e sa godinu dana nekakve garancije?
Imas Gaggia Viva iz madjarske na KP. Cena je 100 eura. Imam i Dedicu i Poemiu.

Npr. izmedju Dedica i Gaggia Viva, razlika 50e a šta se dobije? Bitan mi je kvalitet izrade i pouzdanost na duži period.
Takođe mi je bitno da može i već samlevena kafa da se ubaci.

Npr. izmedju Dedica i Gaggia Viva, razlika 50e a šta se dobije?
To su najbolja, home, aparata na nasem trzistu. Gaggia klasik je bolja ali kosta nesto manje od 400 eura. . Dedica 685 je najprodavaniji home aparat. Recimo ima predinfuziju a Saeco nema. Saeco ima bojler,... mana Gaggia Viva je portafilter jer se brzo pokvari. Ali moze da se modifikuje i nastavljas sa radom.

Imam oba aparat. Koristim 685 a Saeco je rezerva i nosim ga kad duze odsustvujem od kuce. Predlažem ti Gaggia Vivu. Valjda sam merodavan.

Takođe mi je bitno da može i već samlevena kafa da se ubaci.
Ali vidim da si pocetnik. Oba koriste samo mlevenu kafu. Pitanje je ko ce da melje kafu. Ti ili kupujes mlevenu jer parati nemaju u sebi mlin. Nisu AIO.

Imam oba aparat. Koristim 685 a Saeco je rezerva i nosim ga kad duze odsustvujem od kuce. Predlažem ti Gaggia Vivu. Valjda sam merodavan.
Zašto mi onda ne predložiš Dedicu 685 'mesto Vive ako ga i ti koristiš ? 50e više mi nije puno dati a verujem da je mnogo bolji. Verovatno ću njega i uzeti.

Zašto mi onda ne predložiš Dedicu 685 'mesto Vive ako ga i ti koristiš ? 50e više mi nije puno dati a verujem da je mnogo bolji. Verovatno ću njega i uzeti.
Imas polovne i Gaggie Classic za 150 EUR koliko vidim. To bi ti bila najbolja opcija.

Dzaba ako nema mlin niti ima u planu da kupi, sto mu je realno jos 150e preko, minimum. Ove vec samlevene kafe na GC su blago receno odvratne, i to mogu da se spremaju ISKLJUCIVO u pressurized korpici koju bi takodje morao da dokupi ako ne ide uz polovnu GC. Izleteh se i ja malopre sa istim predlogom ali ovde se ne uklapa :) Moja preporuka je, ako vec planira da ne kupuje mlin, ili neki automatik ili nesto na kapsule. Automatika za 150 prepun KP...

Poslednja izmena:
Dolce Gusto i Nespresso - blizanci smo ali nismo isti 😁 treba mi savet/objašnjenje:
Nespresso vidim se spominje kao kvalitetnji. Ima jaču bar-ažu i ako mu se stavi punjiva kapsula može spremati i mlevenu espreso kafu. Jesam li dobro razumeo?
E sad ono što mene zanima - ko ima veći izbor kapsula? Da li one iz Metroa i Lidla mogu i na Nespresso ili samo na Dolce Gusto?

Zamenske su uglavnom za Nespresso. Retko sam ih video za DG.

Ness ima daleko veći izbor kapsula što original što zamenskih. Originalne Ness su skuplje od original DG, ali je i veći izbor zanemskih za Ness koje su onda jeftinije.

Punjive kapsule postoje i za DG i za Ness, ali to nije predviđeno od strane proizvođača već je više third party budž.

ok,ajde salji neki snimak,ali me plasi ako sjebem nesto onda ostajem i bez ovog :) najgore je sto nema da se kupi ovakva rucka koju vec imam pa da imam rezervu ako nesto *****em :))
Da se ne pomisli da mu nisam odgovorio. Poslao sam mu na PM snimak modifikacije pokvarenog portafiltera za Saeco/Gaggia aparate.

Nazad
Vrh Dno