Šta je novo?

Hardver Maticnu za Ryzen 5 3600

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

stefkoss

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
14.12.2012
Poena
170
Koju preporucujete?
Takodje me uputite oko update biosa i slicno, ovo mi je prvi rajzen.

Ako ne planiraš skoriji prelazak na 5000 seriju i nije ti bitan PCIe 4.0 za SSD-ove, onda slobodno idi na MSI B450 Gaming Plus Max. Dolazi sa BIOS-om koji podržava 3000 seriju (a ima i podršku za 5000), tako da nema potrebe da misliš o apdejtu. Sve će da radi odma' i sad.

Sta mislite o Gigabyte B450M DS3H ?
Takodjer, da li mi je isto koji ram da uzmem, samo da ciljam 3200 naravno?
Treba mi bukvalno sve, tako da ako neko ima preporuku za napajanje neka napise.

MSI B450 Mortar Max ili Tomahawk Max (preferiram Mortar ako ti odgovara mATX).

Koliko para za napajanje, koju grafičku imaš?

Idealno bi bilo 3600 CL16 ili 17 RAM ali poslužiće 3200 CL16...imaš kod nas Kingstone, rade posao.

Kakva je GIGABYTE B550M S2H rev. 1.0?
Takodje, na sve testove sto sam gledao nije se video skoro nikakvo poboljsanje 3200mhz u odnosu na 3600?
Maticne koje su u opticaju do 100e kod mene su:
AsRock B450M-HDV R4.0, Gigabyte B450M S2H V2, Gigabyte B450M H /sAM4, Gigabyte B450M DS3H, Gigabyte B450M GAMING, GIGABYTE B550M S2H rev. 1.0, Gigabyte B450 GAMING X, Gigabyte B550M DS3H ver 1.0/ sAM4. Poredjao sam ih po cijeni, od 70 do 100e. Ako ima neka druga da bas vrijedi vise od 100e kazite koja.
Takodje, na neke maticne pise Gaming LAN with Bandwidth Management, da li ce to malo poboljsati net za igre ili je samo marketinski trik?

Poslednja izmena:
Kad je već B550 čipset u opticaju, onda od tih koje si naveo: Gigabyte B550M DS3H (iako ti izbor nije neki).

Hvakam nize ku da b550 ds3h da overklokuje?
Evo onda do 150e ako bas ima neki model koji vredi dodati vise, isto su poredjane po cijeni, od 102 do 157e.
GIGABYTE B450 AORUS M rev. 1.0, Asrock B550M-HDV /sAM4, Gigabyte B450 AORUS ELITE, MSI B450-A PRO MAX /sAM4, ASUS TUF B450M-PLUS GAMING, ASROCK B450 STEEL LEGEND, Asus TUF GAMING B450M-PRO S, Gigabyte B450 AORUS PRO, AsRock Phantom Gaming 4/AC /sAM4, AMD B550, Gigabyte B550M AORUS PRO-P /sAM4, AMD B550, MSI B550-A PRO.

^ Pa dobro, kad već kupuje matičnu sighurno razmišlja i o nekom budućem apgrejdu procesora, pa svakako nije overkill...
Inače , bila je nedavno otvorena slična tema (pitanje koja matična za gotovo istu konfiguraciju) i znam da je par forumaša podelilo svoja lična negativna iskustava sa MSI pločama...
Meni je jedan servise isro pričao o tome kako mu često dolaze MSI ploče na reklamaciju (posebno je bio ogorčen na B450 Tomu, koju ovde hvale kao svetu kravu među matičnim pločama), ali lična iskustva sa MSI pločama nemam...

Uzeo bih verovatno Aorus B550M Pro-P, ima i on usb C kako mi se cini. Ali ima vise usb ulaza pa mi se zato svidja, i 10e je jeftinija od MSI pa mislim taman super da ce bit.
Da li treba da se updatuje bios da bi radio 3600 ili ce raditi odmah?
AORUS PRO-P:

MSI A-PRO:

Poslednja izmena:
Ne moraš ništa da apdejtuješ. B550 je pravljen za 3000 (i 5000) seriju Rajzena. Starije ne podržava. Tako da s te strane ne moraš da brineš.

Ako ne planiraš skoriji prelazak na 5000 seriju i nije ti bitan PCIe 4.0 za SSD-ove, onda slobodno idi na MSI B450 Gaming Plus Max. Dolazi sa BIOS-om koji podržava 3000 seriju (a ima i podršku za 5000), tako da nema potrebe da misliš o apdejtu. Sve će da radi odma' i sad.
Imam navedenu plocu i ok je..
Bios ti je super lako updateat

Hoce li se u buducnosti moci koristiti neki adapter ako budem trebao i to?
Može ali verovatno u obliku PCIe kartica poput ovoga: https://www.amazon.com/SilverStone-Technology-Internal-Connector-Type-C/dp/B07R2MH4KV
Problem sa tim je što od taj Aorus, recimo, ne ostavlja slobodne PCIe portove ako imaš grafiku koja je 3 slota debela (a ima ih poprilično kod Ampere i Radeon 6800). Neke druge mATX ploče to dozvoljavaju.

Druga varijanta je ovo, klasični interni USB3 na USB-C: https://www.amazon.com/LINKUP-Internal-Motherboard-Converter-Adapter/dp/B07WG8ZJ41
Koliko je ta varijanta bolja, ne znam.

Pazi...prvo, ako nećeš u skorijoj budućnosti da kupiš kućište koje napred ima USB-C i nijedan drugi tip USB porta, to ti nije bitno. Drugo, kad sračunaš cenu takvih adaptera, cimanje oko nabavke i potencijlne zvrčke, bolje ti je da odmah uzmeš ploču koja ima interni USB-C header i miran si.
Recimo, MSI B550-A Pro koji si pomenuo ga ima, ako nekad zatreba. Nije skupa ploča, ima dovoljno dobar VRM i hladnjake, dovoljno USB portova iza...dobra kupovina. Aorus Pro-P ima bolji VRM i 2 porta više ali nema interni USB-C i ima pomenutu zvrčku sa 3-slot grafikama i PCIe portovima. Zbog te dve stvari bih lično išao na MSI...

Naravno, imaš i drugih ploča...ne znam gde kupuješ, koliki je budžet...

Može ali verovatno u obliku PCIe kartica poput ovoga: https://www.amazon.com/SilverStone-Technology-Internal-Connector-Type-C/dp/B07R2MH4KV
Problem sa tim je što od taj Aorus, recimo, ne ostavlja slobodne PCIe portove ako imaš grafiku koja je 3 slota debela (a ima ih poprilično kod Ampere i Radeon 6800). Neke druge mATX ploče to dozvoljavaju.

Druga varijanta je ovo, klasični interni USB3 na USB-C: https://www.amazon.com/LINKUP-Internal-Motherboard-Converter-Adapter/dp/B07WG8ZJ41
Koliko je ta varijanta bolja, ne znam.

Pazi...prvo, ako nećeš u skorijoj budućnosti da kupiš kućište koje napred ima USB-C i nijedan drugi tip USB porta, to ti nije bitno. Drugo, kad sračunaš cenu takvih adaptera, cimanje oko nabavke i potencijlne zvrčke, bolje ti je da odmah uzmeš ploču koja ima interni USB-C header i miran si.
Recimo, MSI B550-A Pro koji si pomenuo ga ima, ako nekad zatreba. Nije skupa ploča, ima dovoljno dobar VRM i hladnjake, dovoljno USB portova iza...dobra kupovina. Aorus Pro-P ima bolji VRM i 2 porta više ali nema interni USB-C i ima pomenutu zvrčku sa 3-slot grafikama i PCIe portovima. Zbog te dve stvari bih lično išao na MSI...

Naravno, imaš i drugih ploča...ne znam gde kupuješ, koliki je budžet...
Ja sam iz CG, i izbacio sam ploce koje sam nasao i po kojoj cijeni. Plasim se jer sam cuo da se mnogi zale ma MSI ploce.
MSI B550-A PRO je 157e najeftinije sto sam nasao, i to ima gde se prodaje za 180. Gigabyte B550M AORUS PRO-P je 146 i posle idu ovde druge maticne koje sam naveo sve dole.
Veceras izlazi 3060 serija grafickih , gledam ako ugrabim da je porucim jer polovne grafe su otisle u visinu, plus nikad nisi siguran jesu li majnovale.

Nove maticne koje su se pojavile do 160e kod mene su: MSI B450 GAMING PLUS MAX, MSI B450 TOMAHAWK MAX II, ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WiFi), MSI MAG B550M BAZOOKA, ASROCK B550M Steel Legend, GIGABYTE B450 I AORUS PRO WIFI rev. 1.0.

Razmisli i o:
pod uslovom da imaš gde da je kupiš.

Hocu da porucim Samsung 1 tb 970 EVO NVMe M.2 SSD.
Hoce li se uklopiti fino sa maticnom,, bez obzira dal odaberem msi, asus ili gigabyte?
Jer ima nvme, m.2, pa nisam siguran siguran jesu li svi ulazi isti, da ne pogresim.

Nazad
Vrh Dno