Šta je novo?

Hardver Konfiguracija sa i5-10400f

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

kapone

Poštovan
Učlanjen(a)
25.11.2014
Poena
60
Pozdrav dragi forumasi!
Kao sto naslov kaze, planiram da sklopim racunar sa doticnim procesorom, jer je trenutno po mom misljenju isplativiji od amd-a (cena mu je 130€), pa mi trebaju predlozi za ostatak- pre svega neku solidnu maticnu i ram, po mogucnosti 2 x 8 GB. Voleo bih takodje da uglavim i nvme ssd za sistem. Budzet je 500€ za sve komponente sem gpu, jer cu iskoristiti trenutnu 1050 ti koju imam. Igrice ne igram, pa mi to i nije tako vazna stavka. Pretpostavljam da je napajanje i vise nego dovoljno neko gold od 450-500W, ali rado bih cuo i tu neki savet za konkretan model. Za ostatak para bih pazario neko manje, konzervativno kuciste, bez rgb i najradije bez prozora.
Posto zivim u Nemackoj, komponente bih narucivao preko geizhals.de, pa vas molim da preporuke bazirate na osnovu cena sa tog sajta. Hvala!

Ja sam nedavno sklopio jedan računar sa 10400 sa integrisanom grafikom. Umesto box kulera sam stavio BeQuiet Dark Rock 4. Kako nemam ambicija za klokovanjem a već sam imao neki HyperX Fury na 2666MHz u startu sam otpisao Z490 chipset i gledao šta se nudi od ploča sa B460 čipsetom.
Odabrao sam Gigabyte B460M DS3H koja ima manje više sve što mi je potrebno (microATX, 4 slota za ram, 6 sata, m2 port...). Kasnije skontao da ploča na hdmi izlazu ne daje više od 30Hz u 4k rezoluciji, tako da sada ganjam neku grafiku sa hdmi 2.0b jer sam imao želju da ovaj računar bude sposoban za reprodukciju 4k 10bit HDR filmova u 60Hz. Sistem je na Samsungu 970 Evo Plus M.2 250GB, a napajanje uzeto ovde na benchu 550W Corsair RM550x 80plus Gold. Ja sam sve spakovao u MS Industrial Titan II Pro ali ako ne voliš rgb i staklenu stranicu, uvek može da se nađe neki lep Fractal Design ili Cooler Master "lim" :)

Trenutno neki sirotinjski Samsung RU7022 55" ali se nadam da će u perspektivi doći neki Oled/Qled. 😊

Hvala na odgovoru! Meni 4k nije neophodan, jer mi je monitor 1080p, a i svakako planiram da iskoristim trenutnu graficku koja je i vise nego dovoljna za moje trenutne potrebe.
Sta mislite o sledecoj kombinaciji:
Cpu: i5-10400f - 129€
Mobo: Gigabyte B460M-DS3H - 79€
Ram: Corsair Vengeance LPX 16 GB kit 3200 MHz cl 16 - 64€
Psu: be quiet! Pure Power 11 400W - 52€
SSD: tu se lomim malo zbog cena izmedju
Crucial P2 500 GB - 50€
Patriot P300 512 GB - 54€
Seagate Barracuda Q5 500 GB - 54€
Western Digital WD Blue 500 GB - 58€
Samsung 970 EVO 500 GB - 71€
Znam da je Samsung vrh, ali da li se isplati dati 20€ vise za njega u odnosu na Crucial? I kako se ostali kotiraju?
Kuciste mi se dopada be quiet! Pure Base 500, ono kosta oko 60€. Ima li ko iskustva sa ovim kucistem i da li bi trebalo da marim za nedostatak usb type C porta?
Post automatically merged:

Takodje ako neko misli da za ove pare moze nesto bolje da se sklopi, slobodno nek predlozi, otvoren sam za sugestije

Sve ti je to manje vise OK, nijanse su u pitanju.
Jedino bi ja ipak uzeo malo jace napajanje, npr. nesto od 500W, nikad ne znas sta ces menjati i dobro je imati neku rezervicu..

Trenutno neki sirotinjski Samsung RU7022 55" ali se nadam da će u perspektivi doći neki Oled/Qled. 😊

Ok, pitao sam jer i ja imam TV koji "kao" podrzava HDR ali to je 400 nita i iskreno ocajno izgleda.

Bez nekog Oleda sa 1000 nita ne vredi ulaziti u HDR pricu ali mislik da su to televizori od 2000+ evra..

PS.
Cudi me da forum nije uradio Auto merge ove moje 2 poruke..

Jel bi mogao neko jos da mi razresi dilemu oko ssd-a? Da li se isplati dodati 20€ za Samsung 970 Evo, ili je i onaj Crucial P2 dovoljno pouzdan? Pretpostavljam da neku drasticnu razliku u brzini necu primetiti...?

Što se tiče nvme ssd-a vidim da ljudi masovno imaju stav da subjektivna razlika u brzini između običnog ssd-a i nvme diska nije ni približna kao što je bio skok sa običnog harda na ssd. Verujem da će bilo koji od ponuđenih da radi posao.

Ne znam kako je na toj drugoj predloženoj ploči, ali napomena da na ovoj Gigabyte DS3H, korišćenje m2 porta disejbluje dva sata porta na ploči.

Što se tiče nvme ssd-a vidim da ljudi masovno imaju stav da subjektivna razlika u brzini između običnog ssd-a i nvme diska nije ni približna kao što je bio skok sa običnog harda na ssd. Verujem da će bilo koji od ponuđenih da radi posao.

Ne znam kako je na toj drugoj predloženoj ploči, ali napomena da na ovoj Gigabyte DS3H, korišćenje m2 porta disejbluje dva sata porta na ploči.
Onda kontam da mi taj Crucial P2 zavrsava posao. Jel ima neko nesto na tu temu da doda, ili da narucujem?

To onda i nije neka mana, jer svakako ne planiram da kacim vise od 3 hdd/ssd ikada.

Nazad
Vrh Dno