Šta je novo?

Nvidia 3000 gde u Srbiji kupiti - cene, dostupnost

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
^
Nije samo mining, PC gaming je postao atraktivna kategorija, PC je posta lepsi nego pre 10~15god zapravo sareniji :p ima sve i svasta da se kupi vezano za gaming... Popularizacija esports-a samo je doprinela generalno PC gamingu... Od price o propasti ili znacajnom smanjenju PC trzista polako se doslo do toga da ne moze ni da se sklopi konfiguracija po zelji zbog nestasice harvera.
Proizvodjaci grafickih karti su postali opasno bezobrazni, ipak za to je kriva Nvidia... Ko mi ne veruje ako ima 84.500,00 EUR za 100kom 3060ti mogu sutra da mu zavrsim da ih kupi, ali ne moze manje nego toliko u jednom uvozu i naravno po toj ceni, a navodno nestasica.

@pinocio :
Ne znam sto si frapiran.
Niti se nesto puno putuje po unutrasnjosti, a da ne pricam o inostranstvu.

Takodje odredjeni sportovi koje volim da gledam su dosta proredjeni i cesto je dosta meceva otkazano zbog korone (Evroliga, teniski turniri proredjeni itd..).

Uvece kafici ne rade posle 9 dobar deo godine pa se slabo i izlazi..
Itd, itd..

I sad lepo sednem i kazem sebi, OK hteo si da das 500e za kartu, e pa nije mi problem da dodam jos 500 jer sam smanjio mnoge druge aktivnosti koje sam imao ranije..

Takodje, ako sam se do sada igrao na 1080p od sada to radim na 4K.

I za kraj, najsmesnije je sto ako budem hteo da prodam kartu za godinu dana, verovatno cu da dobijem prilicno slicne pare koje sam i dao..
Vec sam pisao da sam pre 4 godine kupio RX 480 8Gb za 270e a pre 15 dana sam je prodao za 260e.
4 godine koriscenja za 10e.

Logika ovde vise ne vazi, sve je otislo u tri lepe..

@pinocio :
Ne znam sto si frapiran.
Niti se nesto puno putuje po unutrasnjosti, a da ne pricam o inostranstvu.
Sve razumem,ali iskren da budem nisam ocekivao... al opet kad bolje razmislim,ne kupuju svi kompletne konfiguracije,pa mi je mnogo jasnije.Ja nazalost krenuo od nule,i verovatno mi svaki skok cene mnogo teze pada nego kupcima samo graficke recimo. A cene gotovo svih komponenti skacu...

Da, od nule je bas pakao.

Ja sam na primer pre par meseci zamenio Z170 plocu i i5 6600k za novu plocu i i5 10400f za nekih 70e doplate.

Sve ostalo sam zadrzao i sada uzeo kartu.

Ne menjam nista dok se DDR5 ne omasovi i spusti u narod, znaci za nekih 2-3 godine sigurno.

Sa kartama treba biti pametan i prodavati ih kada su ovi rudarski skokovi, a *******og drzati u friend listi 🙏

Biće tako dok ne popiju kaznu za kartelsko udruživanje od evropske komisije, ako su mogli Simens, Samsung, Filips i ini. Kad bude zagustilo neko od njih samih će da istrči i bude cinkaroš, kao onomad švajcarski ABB. Do tad, ko pristaje na ove nenormalne uslove neka kupuje.
Tu kaznu će da ti naplate u sledećoj generaciji kartica tako da bolje ne.
Inače, dok se proizvodnja i logistika ne sredi biće čupavo.

^
Komicno ili ne to je tako, karta kosta 1200e, a trenutno ne moze ni da se kupi. Ono sto vidim je da vecina vas kuka u 101 temi na temu cene i dostupnosti, evo vec godinama, i analizira, mudruje, guta sve informacije zdravo za gotovo, a karta tipa 3080 i dalje kosta 1200e, nista to mudrovanje po forumima sirom sveta nije pomoglo da kosta manje ili da bude dostupnija :ROFLMAO:
Sve je to super ali objasni mi sta ne valja u definiciji ponude i potraznje. Cene koje su sada ovakve su rezultat male ponude, a velike potraznje. Nemoj mi reci da stvarno mislis da ce kompanije kada budu mogle da snabdeju trziste sa normalnom ponudom da zacepe toliku cenu da u sustini smanje potraznju??
Poenta je da prodaju velike kolicine grafickih da bi zaradili. Nista im nece znaciti cena od 1000 evra i prodatih 300 000 kartica.
No kao sto rekoh, videcemo.
Gomila ljudi zivi ispod raznih crta siromastva. Mislis da ce da potrce da gadjaju proizvodjace sa svojim parama. Nekako mi se cini da ti fali i objektivnost i sire sagledavanje slike.

Pogledaj Sales report za Mindfactory i Nemacku za januar 2020. i pogledaj koja kategorija je bila najprodavanija.

^
O cemu da razglabamo sad ??? Samo se strpis do naredne generacije i gledas isti ovaj film, zaparavo iste cene... Do tad se bavi tim podacima koje vam serviraju o nestasici i ostale gluposti koje prosipaju javno svi redom od velikih prodavaca do proizvodjaca, nvidia-e i AMD-a, i do sad su to radili i ponovo se svi igraju sa tim sto im se poturi pod nos i iznova u krug placaju 1200e za grafiku, ja placam 2000 al se barem ne bavim tim glupostima.

Znaci to je prica u prazno, informacije sa neta koje mogu i ne mora da budu tacne, a evo konkretno ko ima 84.500,00 EUR za 100kom 3060ti neka mi se javi, neki ozbiljniji miner, pa kad zavrsi posao neka vam prenese iskustvo ovde na forumu kako je u roku od 2 nedelje dosao do 100kom, a ako ima para moze i 1000kom samo ne na jednoj uplati nego preko 10 zasebnih porudzbna, ne znam zasto tako.
Moze i za ostale modeli al za ovo imam konkretan info i ponudu, sve legalno, legalan uvoz, direktna komunikacija sa proizvodjacem. Znaci tako moze a navodno nestasica, kakva nestasica, ako nema onda nema, ne moze da se kupi nesto cega nema, al izgleda da moze :ROFLMAO:

Sve se ovo kreira vestacki samo se razne globalne okolnosti koriste kao opravdanje jer im tako odgovara i tako ce ostati... Ako to kod amera prolazi znaci da je uz njihov blagoslov, ne moze to evropa da zaustavi kroz neke procese koji su odobreni tek da se pokaze da se evropa za nesto pita, gde ameri pobodu svoje nuklearke tu se oni pitaju :p

Ok, samo zasto onda mislis da cemo svi mi da damo te pare za graficke? Zasto mislis da ce odjednom da svi kupuju graficke karte po tim cenama na svetskom nivou i u kolicinama kao i do sada? Na osnovu cega to mislis?

Kako se igraju sa cenama ima da zaživi cloud gaming.

Sve je u redu kada neko zarađuje u Srbiji na pošten način par hiljada € mesečno i može da izdvoji platu za grafičku od hiljadu i više € i još toliko za ostale komponente (svaka čast na tome ako imate znanje tipa programer i sl.), ali porodice sa prosečnim platama neće moći da kupe komp (osim da kupuju grafičke i komponente stare nekoliko godina na KP-u) nastavi li se ovim tempom.

U jednom momentu moraće proizvođači grafičkih da preseku i da naprave karticu samo za gaming a ne za rudarenje (ukoliko je to uopšte moguće izvesti). Cloud gaming isto tako nije loša ideja (GeForce Now, PlayStation Now, Google Stadia, Xbox Cloud Gaming).

Ma mene briga, ja sam rekao jos ranije, 1080p / 900p gaming mi ne smeta uopste. Tu su vise u problemu ovi sa 1440p/4k monitorima/televizorima..nece tu ni dlss vise pomoci za godinu/dve :p

^
Zato sto su placali 2080 1200e, 3080 1200e, ne znam koliko je kostala 1080ti cene me ne zanimaju ali mislim da je isto tako cena bila nerealna, znaci zaba je skuvana, mogu samo da budu skuplje.
Nvidia mozda ne zna u broj koliko je karti otislo na mining a koliko za gaming jer ne moze da zna kolko je minera amatera izvuklo karte iz zvanicne prodaje za mining, ali ima dovoljno validne podatke zato sto ima kontrolu nad zvanicnim isporukama, Nvidia diktira popunjavanje trzista a ne poizvodjaci.
A evo posto imas podatak koji sam ostavio, koji je 100% tacan, 84.500,00 EUR za 100kom 3060ti, znaci robe ima, pokusaj da izvuces neki zakljucak zasto se ta roba ne pusti u prodaju po normalnim cenama koje bi platio svaki uvoznik i koliko toliko popuni trziste, i bez ogranicenja na minimum 100kom... Ovo je podatak koji ne mozes da nadjes na netu, u koji ti mozes da sumnjas a ja znam da je 100% tacan, ali zamisli da si nasao na netu ovaj info da si se licno uverio da je 100% tacan i izvedi zakljucak.

Ta roba se ne pusta jer su proizvodjaci dosli u istu situaciju u kojoj su bili proizvodjaci pijuka za vreme zlatne groznice u US. Najvise su oni profitirali. Cim padne cena kriptovaluta, pasce cene i grafickih. Ne treba biti Ajnstajn za tako nesto.

^
Lose si zakljuci a dao sam ti odgovor u postavljenom pitanju...
Nego evo mali osvrt na to sto si zakljucio... Kolko je puta do sada padala cena kriptovaluta, relativno skoro se pricalo da mineri rasprodaju grafike, ali zvanicno cena 2080 modela ostala je ista... Tako je i 3080 sporadicno sirom sveta po neko platio relativno normalno, ali vecina te robe se prodaje papreno skupo cak i u radnjama, sada vise nigde ne moze da se nadje ni sporadicno po tim relativno normalnim cenam i tako ce da ostane, kao sto je ostala cena 2080 sve vreme sta god da se desavalo sa kriptovalutama, eventualno u nekom periodu moze da se kupi neka polovna po nekoj razumnoj ceni. Ne znam kakva je situacija kod Amera, ali za ostatak sveta bilo je i sada je ovako kako sam napisao.

Na osnovu cega losi? Jer se kose sa tvojim zaključcima? Jedina stvar koja tera cene trenutno su kriptovalute i manjak ponude. To što ti misliš da proizvođači opipavaju tržište tu grešiš. Mogu da ga opipavaju koliko hoće kada ne mogu da isporuče dovoljne brojeve grafičkih. Kada ponuda/potražnja bude bila u ekvilibrijumu onda možeš da vidiš koja je ta cena koja je prihvaćena. Ovako možeš da staviš i 100 000 evra za jednu kartu.
Teraš svoju priču bez ikakvog validnog osnova osim tog da trenutno i ja mogu da okačim ovu moju 5700 na KP i nalepim 5000 evra cenu, a ti možeš onda da okačiš taj SS ovde i kažeš "Evo, naviknite se na ove nove cene" :D Mislim, navikavaj se ti koliko hoćeš, ja sigurno neću :D

A BTC ti je padao više puta u toku svoje istorije: https://yhoo.it/3rLbybR

^
Super ti je logika... Ponovo tvrdis isto i ako je praksa pokazala da pad cena kriptovaluta nije uticao na pad cena novih kartica.

^
Lose si zakljuci a dao sam ti odgovor u postavljenom pitanju...
Nego evo mali osvrt na to sto si zakljucio... Kolko je puta do sada padala cena kriptovaluta, relativno skoro se pricalo da mineri rasprodaju grafike, ali zvanicno cena 2080 modela ostala je ista... Tako je i 3080 sporadicno sirom sveta po neko platio relativno normalno, ali vecina te robe se prodaje papreno skupo cak i u radnjama, sada vise nigde ne moze da se nadje ni sporadicno po tim relativno normalnim cenam i tako ce da ostane, kao sto je ostala cena 2080 sve vreme sta god da se desavalo sa kriptovalutama, eventualno u nekom periodu moze da se kupi neka polovna po nekoj razumnoj ceni. Ne znam kakva je situacija kod Amera, ali za ostatak sveta bilo je i sada je ovako kako sam napisao.
Pa dobro, oscilirale su cene ipak sa kriptovalutama, nije da nema korelacije. 1080Ti launch price je bio valjda 700$ sto je tada (pre samo cetiri godine) bilo wow koja cena... little did we know.

U mining bubblu cena je isla i 1000+, kad je puko bubble na oglasima su bile jedva godinu dana stare (i ja uzeo) za 400 i to strix, gigabyte je mogao da se nadje i nize. Ali da, da ne quotujem i prosli tvoj post, zaba jeste skuvana. Vracanje na "one" cene se nece desiti tacno i da propadne crypto jer je pored skuvane zabe i trziste sada mnogo vece (pc gaming) a imamo i efekat inflacije koji je opsteprisutan. Mnogo se marketing igara igra izmedju nv, aib partnera i retaila i scalpinga.

Da, za ono sto si rekao da nv ne zna gde su otisle kartice, zna itekako. Prvo, telemetry, a drugo matematika. Sve je manje vise javno, zna se koliko je kojih kartica u opticaju, znaju se poolovi, hash ratovi, sa dovoljno resursa sve moze da se izracuna. Ne apsolutno precizno, ali sasvim dovoljno za ocenu stanja trzista.

Ja postavih pitanje jos pre par dana, koliko se secam u drugoj temi, samo niko ne odgovori.

Posto ste toliko sigurni u te cene i za sledece generacije, recite mi sta kaze vasa kristalna kugla u vezi segmenata od 100 , 200, 300 i 400 evra?

Ili mislite da svi kupuju karte od 2000 evra.

Ja bih rekao ovako odokativno da ce gaming postati progresivno skuplji sport. Dakle kategorija od 200 verovatno nece ni postojati u te svrhe (ne znam bas da je ikada gaming funkcionisao sa karticama od 100e). Cini mi se da je to smer kretanja. I konzole su skuplje oko 100$ cini mi se, mozda gresim.

Da dodam neke stvari. Dva moja druga gejmera sa RX 580 su prešli na GeForce Now za 5€ mesečno. Isto ću i ja sa 1060 kada mi se ukaže realna potreba za to. Ko je majner i kome treba neka kupuje. Ja i dalje igram na 1920 x 1080. Svakako neću, a i materijalno ne mogu da učestvujem u ovom mešetarenju. Takođe se slažem da je ovaj nerealan skok cena uzrokovan skokom i polularizacijom majniga.

Ponovo crni ekran i nmz se uci ni u bios ni u win. Jedva sam nekako vratio komp u zivot.

Zašto niko ne spominje momenat 7nm i 8nm proizvodnje? Majning je samo jedna strana medalje, ovo drugo je podjednako problematično. Apple, AMD, i Nvidia (i ko zna ko sve još) koliko znam sve prave preko TSMC-a (i sličnih kanala), jednostavno je prevelika potražnja. Sa AMD-om je pogotovo problem jer snabdevaju i PS5 i Xbox Series S/X. Kod njih je podjednako velika nestašica iako majnovanje nije u priči.

@PPC
Naveo sam vec da je pored toga sto su bez problema dosli do te nenormalne cene od 1200e za karte poput 3080, da je razlog i to sto realano ima dovoljno gamera koji bi to platili tako da sta god da bude sa miningom ta cena ce ostati okvirno ista... Naredne godine neki novi Cyberpunk koji ne moze krsteno da se igra ni sa 3080, a ovaj Cyberpunk 2077 prodao se kao da je dzabaka i to onako bangav, to dovoljno govori o tome koliko je gaming trziste za high end hardver veliko, jer ko je kupio Cyberpunk 2077 siguno ne igra na 1060 karti.
Ladno su izbacili top igru sa top grafikom znaci bez podilazenja kupcima sa prastarim masinama, i razbili se od prodaje, cena igrica za PS5 sa 50 na 70$...
Sve je jasno u kom pravcu plovi ovaj brod, ne bi oni to radili bez ispitivanja trzista i analize dosadasnje prodaje... Znaci trziste je spremno da plati 3080 1200e, igrice 70e, tasture od 300, i miseve 200e, to nikad nije bilo, cena gaming hardvera lagano ide do nekih zaista nenormalnih vrednosti, PS5 ide ko alava za 1000e a zvanicno je nestasica. Evo sad i PS5 guraju u pricu o miningu, samo cekam fotke na netu sa PS5 farmom :p na kraju ce sve sto neko bude zeleo da prodaje po vecoj ceni da poveze sa miningom, i sladolede, rumenko 200e :ROFLMAO:

Ponovo crni ekran i nmz se uci ni u bios ni u win. Jedva sam nekako vratio komp u zivot.
Instalirao sam poslednje beta drivere pokrenuo igru i puce driver crni ekran i naravno opet zaglavljen da nmg ni u bios uci. Eh ta hvaljena nvidia :eek:

To je bas cudan problem, aj u win to je do drivera, al da ne moze ni u bios da se udje, pa kakvi su to driveri ???

Ja bih rekao ovako odokativno da ce gaming postati progresivno skuplji sport. Dakle kategorija od 200 verovatno nece ni postojati u te svrhe (ne znam bas da je ikada gaming funkcionisao sa karticama od 100e). Cini mi se da je to smer kretanja. I konzole su skuplje oko 100$ cini mi se, mozda gresim.
To bi znacilo odricanje od preko 60% trzista. Ne znam kako ti i *******i gledate na gaming, ali rekao bih da imate neke pristrasnosti (confirmation bias). Prodaja treba da postoji u svim segmentima, a ne samo u najjacem. Svih proteklihj godina najvise se prodalo grafickih iz segmenata od 200-400 $.

Tacno je da kategorija od 100e,150e, a onda posle i 200e nece postojati (s tim sto ce za preko 150e potrajati jos 5-10 godina). Odnosno nece biti diskretnih grafickih, nego ce to preuzeti APU. Ovo je glavni razlog zasto je Nvidia prebacila xx60 seriju u veci cenovni rang i AMD ispratio oberucke.

Iscekivanja brzih AMD i Intel APU-ova/integrisanih.

Drugi deo kolaca su ogranicenja fizike i proizvodnje u odnosu na profit, pretesko i preskupo razvijati nove i brze graficke, i onda jeftinije nisu isplative, tako da su na jos sporijoj kadenci razvoja u odnosnu na skuplje graficke, koje se same po sebi vec sporije izbacuju od prethodnih.

I treci deo kolaca, svi sve kupuju u neogranicenim kolicinama, i pre crypto/korone, a tek sad, zakon ponude i potraznje.

Jedini primer gde se ovo obilo nekom u glavu je turing/2000 serija gde je zbog kombinacija malog napredka, prevelikih cena, odsustva crypto kupovina grafickih bila preslaba za Nvidiu, u odnosu na prethodne, i onda su morali da obore cene za 3000 seriju, sto nam pokazuje da cim ne bude crypto, i cim ne bude pandemija, i cim Nvidia previse zacepi, bice jeftinijih stvari :)
(E sad to sto su i oborene cene previsoke, i sto ce Nvidia adekvatnije da podigne cene sledeci put, znaci da verovatno nema jeftinijih stvari u narednih 5 godina xD), Odnosno samo u slucaju da Samsung 3nm/TSMC 2nm GAAFET nova zamena za trenutnu FINFET tehnologija bude odlicna za graficke, onda cemo uz dobru kombinaciju sa ostalim faktorima dobiti graficku revoluciju, jedini problem je sto ako crypto prati svoje uspone i padove te graficke ce izaci nekoliko meseci pre sledeceg crypto Boom-a xD

Poslednja izmena:
Imate u Monitoru za 1500e...

Instalirao sam poslednje beta drivere pokrenuo igru i puce driver crni ekran i naravno opet zaglavljen da nmg ni u bios uci. Eh ta hvaljena nvidia :eek:
Kod mene 461.40 ni 1 problem do sada, koja igra je u pitanju ?

@zechs
Treba al vise ne postiji, a mozda nece ni postojati u tom cenovnom rangu, makar sto se tice gaminga, mozda naprava nesto tek da baca sliku za 400e :ROFLMAO:
Evo najnoviji info... Trenutno i poslednjih mesec dana najveci problem prave kinezi da ne objasnjavam kako, kakvi su uslovi kupovine, sa kakvim cenama, sustina je da su se jednostavno uskurcili makar prema evropskom trzistu, a zvanicno zbog korone :p Sve sto zavisi od proizvodnje u kini ugorozeno je na neki nacin u manjoj ili vecoj meri... Neko je to dopustio, i to je deo globalne price USA vs KINA, zasto kako, tesko da mi mozemo da znamo, alo ovo sto se tice uvoza robe iz kine to je tacno 100% imam uvid u ta desavanja.
Konketno ono sto nas zanima PC hardver, vecina zanimljivih komponenti ne mogu da se kupe ni parama jer ih nema u maloprodji, a zapravo robe ima ali pod uslovima pod kojima uvoznici ne mogu da funkcionisu.

Kod mene 461.40 ni 1 problem do sada, koja igra je u pitanju ?
Battlefield 1 sinoc mi cak izresetovalo celu igru ,sva podesavanja na default. Malo je reci da sam poludio tada😁
Pocrni mi ekran cak kada udjem preko team viewera u racunar.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno