Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Jos se nisam upustio u problematiku grafickih... ovih dana resavam procesor,u jednoj radnji se hvale da mogu da koriguju cenu ako im se posalje najniza na nasem trzistu,i poslao sam,jer bas dosta stvari kupujem kod njih pa bih i procesor,medjutim vec 3 dana nema odgovora. Ukoliko bi se javili i snizili odmah bih kupio kod njih,ako se ne jave jos 2 dana odoh kod konkurencije iako mi ne deluju primamljivo

p.s.eto,pokusavam biti lojalan kupac,al dzaba :D

Poslednja izmena:
p.s.eto,pokusavam biti lojalan kupac,al dzaba :D

To ne postoji, kao sto ne postoji ni realno postovanje prodavca prema lojalnim kupcima, al eto mozes da se trudis, mislim da se obostrano lazete :d
Kupujes tamo gde je najjeftinije zato sto od prodavca kada treba nesto da reklamiras imas vajde kao od lanjskog snega, sve zavisi od uvoznoke... Jedino sto se vreme preokrenulo pa sad ko nema dobru komunikaciju sa prodavcem ne moze da dodje do grafike tipa 3080, 3060ti.

I ja bih voleo da budem "Lojalni kupac" u ovim IT prodavnicama kao sa mesarom, lokalnoj prehrambenoj prodavnici itd. Uvek gledam da kod njih da kupujem makar bilo i malo skuplje. Uvek dobijem najbolji komad mesa, sira itd, čak i savet da nešto (ne) kupim. Pametni prodavci umeju to da cene. U Kanadi (moram opet da to napomenem) sam 99% delova godinama uzimao u istoj prodavnici, posle izvesnog vremena se sprijateljio sa vlasnikom i prodavcima, dobijao popuste i nabavljali mi delove koje normakno nebi ni prodavali. Isplatilo se i meni i njima jer sam ih preporučavao drugima. Zar su ovi naši toliko glupi ?
U jednoj prodavnici sendviča (Subway) sam godinama uzimao sendwiče (submarine) i u većini vremena su mi spremili "Moj" submarine sendvič i Chily con carne (u čaši to go) dok sam još parkirao ispred. Isto i u jednom Coffee shop, uvek spremna kafa po mom receptu i sve preko reda, nemalo puta i besplatno. To se zove pametan buiznis.

Poslednja izmena od urednika:
Posto cekam 5600x i b550 Tomahawk, iskljucivo za igranje, ajde reko da se pripremim barem osnovnim elementima, jer nisam amd koristio jos od Athlon 64 3000+. Stock, PBO, PB, AutoOC, PBO+AutoOC, manual, offset, PTT,TDC,EDC..... Zaboli me glava....
Koja varijanta je najbolja za sto nizu temp i tisinu? Ali recimo na 4.5-4.6ghz da dostize. Razlike od 5% mi ne znace nista, bitno mi je da je sto hladniji i tisi ali ne na ustrb performansi vecih od 5%.
Stock je stock, radi kako radi, jel boost-a od 3.7 pa do 4.6 jel? Il ne moze do 4.6? Jel smanjuje on taktove u idle ko intel? Tipa na 800mhz? Ali pretpostavljam da je na stock preveliki napon?
PBO ploca regulise sve, i napon i taktove? Jesul tako veci boost taktovi nego na stock?
PBO+AutoOC, sta se tu desava? Jel PBO multi-core boost, a AutoOC single-core boost? Jel taktovi idu dole kad je u idle.
Manual je manual, fiksno sve i to je to pretpostavljam, nema spustanja taktova, sve fiksirano. Pretpostavljam da u toj varijanti najnizi napon?
Jel ima gdje nekakvo objasnjenje ali za pocetnike, ovako nema sanse da se mogu snaci.

Kod intela sva jezgra u idle idu dole, a kod Ryzen nije tako? Jel jedno jezgro uvijek ostaje aktivno (budno)?

Poslednja izmena:
Manje više je sve isto kao svi moderni procesori samo se kod Ryzena brže dešava.
Boost (negde se zove Turbo, High performance itd) dizanje frekvencije iznad nominalne kod 5600x recimo iznad 37GHz, pojedina ili sva jezgra kao već programi traže. PBO/PBO2, nešto iznad boost frekvencije sa jednim jezgrom na najvišu moguću. Za normalnu upotrebu sve u BIOS-u na Auto i neka gura dokle stigne. Kod Zen3, temperatura je manje važna jer dozvoljava viši boost ne višoj temperaturi nego raniji.
Ako je sve na auto, frekvencije u idle padaju ispod nominalne 3.7GHz, u zavisnosti od nameštanja "Minimal processor state) ispod 100% recimo 5% frekvenicija opada na oko ili ispod 2GHz sa minimalnim naponom. Neka jezgra idu i u sleep mode. tj praktično su ugašena kada se ništa ne događa.
Ako hoćeš da izvučeš poslednj gram performansi onda možeš da se igraš sa specijalnim nameštanjima koliko BIOS dopušta.
Što se napona tiće, neki BIOS-i dopuštaju nešto viši napon a to može da se sredi sa nameštanjem negativnog offset-a kao i na većini modernih procesora. Možda se izgubi koji Hetz na punom boost/turbo ali spušta temperature.
Kao što rekoh, sve zavisi od BIOS-a. Sam processor ima svoje algoritme za odnos temperature, napona i opterećenja, na Auto, svaki BIOS to isprati i ne meša se mnogo.

Znaci stock sve na auto ne dize pretjerano voltage, nema potrebe zamarati se oko toga, ili odmah u startu namjesitti -offset pa pratiti frekvencije koliko spusta u odnosu na stock? Kod intela je to bas izrazeno. Auto drzi nenormalno visoku voltage, korigovanjem iste sa istim taktovima, temp idu dole i 10C.

Poslednja izmena:
I kod Ryzena je tako, cak i vise nekada. Ako nista ne diras, nece biti PBO enabled, tako da nece biti problema, ali imas 'zarobljene' performanse. Mozes da ukljucis PBO, zavrtis Cinebench i pratis u HW info koje taktove i napon drzi tada kroz effective na core-ovima. To ti je margina koja 'radi' za fiksni napon. Onda PBO na disable, stavis offset napon da 'gadjas' onaj koji je bio pri Cinebench-u (obicno moras nesto visi napon da bi efektivan bio taj koji si video, npr. 1.32V za 1.28V effective). Klok fiksiras na taj koji boost-uje. Onda dalje mozes da se igras sa plus klok, minus napon... zavisno od hladjenja.

Znaci -offset varijanta ne moze zajedno sa PBO. Jel moze -offset na auto clock ili samo na fiksni core clock? Ustvari tad i ne bi imao nekog smisla -offset.... Ne kontam ako je na stock/auto, jel boostuje on uopste do 4.7ghz ili to zavisi od cipa do cipa?
PBO koliko sam vidio najbolje boostuje ali vece temp, veca voltaza pretpostavljam.
Stock je nesto hladniji ali manji boost.
Manual / -offset najhladniji i najtisi ali sa fiksnim taktom. tj. bez spustanja klokova.
Kolika je uopste maks voltage za 5600x, a koliko optimala za svaki dan. I koje su optimalne temp za 5600x za svaki dan?

Poslednja izmena:
Kao što i ja rekoh, sve zavisi od BIOS a bios od AGESA code-a. Evo sada poslednji BIOS sa AGESA 1200 više ne gura napone preko 1.35 i to na idle a spadne i ispod 1.32v (1.28c vore) kada se potera čak i na auto. Kada sam prvi put sastavio ovaj system, guralo je i preko 1.5v.
Da se ne bi gubile performanse, najbolje samo oversize hlađenje i možda malo korigovanje napona ako baš zatreba.

E to me zanima, jel moze napon -offset recimo na PBO i stock ili samo na manual core clock?
Hladjenje sam vec uzeo Kraken X63 u poprilicno provjetrenom kucistu ali nesto visoj sobnoj temp.
Hvala ljudi svima, dobili ste po + reputacije :)

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da se Ryzen 5 5600x grije dosta manje nego 7 i 9 i mislim da je tu bolje koristiti što veći boost, jer se taj procesor kupuje radi gejminga, a današnje igre sve više traže procesore sa 8 i više jezgri. Znači samo ga što bolje ohladi i pusti ga da boosta koliko može (+200 Mhz).

Pa htio sam ja 5800x ali preskup je za moj dzep. I malo sam gledao po netu razlike izmedju 5600x i 5800x i na dosta mijesta sam nasao da je to jako slicno sto se tice igara, barem sad u ovom momentu. Sto ne znaci da kroz godinu dana necu zamjeniti 5600x sa 5800x (vjerovatno hocu bas zbog 8 jezgara).

Poslednja izmena:
Da, može negative offset i PBO itd. Samo snizi za tliko.0.05-0-1, što više to bolje.

E to, hvala ti. Krenucu pomalo da skidam, pa cu vidjeti sta je stabilno. Hvala ljudi puno.

Uzeo si vrhunski procesor, tako da Ryzen 7 ima smisla samo ako ćeš povremeno rendati ili raditi neke naprednij zadatke. Ta razlika u cijeni se više isplati u GPU. Testovi se obično rade na 1080p rezoluciji, koju ne koristi praktično niko sa računarom od 2000 evra. Meni praktično ne znači ništa da li imao 250 ili 280 fps, jer ako igraš na oko 60 fps, ta razlika je 60-62. Međutim ako igraš Cyberpunk tu bi mogao osjetiti ozbiljniju razliku između Ryzena 5 i 7.

Evo sada poslednji BIOS sa AGESA 1200 više ne gura napone preko 1.35 i to na idle a spadne i ispod 1.32v (1.28c vore) kada se potera čak i na auto. Kada sam prvi put sastavio ovaj system, guralo je i preko 1.5v.

Ovaj moj Aorus je i dalje na AMD AGESA ComboV2 1.1.0.0 D... naravno, napon ide na 1.4875V (skoro 1.5V). Bas me zanima kada ce da urade sledeci update, probacu kako se ponasa.

Inace sam presao na Liquid 280II pre neki dan i sada 5900x radi na nekih 10c hladnije u proseku (load kroz igre pretezno), ali na sintetickim testovima je to realnijih -5c (84c vs 89c). Tako da long term je dobra investicija u AIO, narocito ko uzme 12c ili 16c CPU koji ce koristiti ipak neki broj godina.

Na konto igara - 5600x je sigurno odlican izbor sada i u narednom periodu (barem do kraja godine), medjutim moja 'vodilja' je tu bila da idem na skoro najjaci procesor za platformu, jer je ovo poslednja AM4 edicija, tako da nisam hteo da se mlatim posle sa nakadnim zamenama. Naravno, mozda ce 5800x pocetkom sledece godine biti 100eur jeftiniji pa ce upgrade biti laksi.

@vlado85 - Igram na 75fps u 2k. Sve preko tih 75 mi je bacanje para. Uzeo sam 5600x ali sam zato dao malo vise za malo bolje hladjenje, kraken x63. Ram sam uzeo 3200 cl16 Gskill trident 2x16gb. Kod nas je razlika u cijeni izmedju 3200 i 3600 je velika, a pogotovu brzi ram od 4000 i vise. Ovaj sam platio 165 aura. Kontao sam otici do BG-a pa tamo uzeti i 5600x i b550 tomahawk, mada sam tomahawk platio povoljno, 170 eura. ALi vidim da je i u BG cimanje dal ima u radnji, dal nema. A da dolazim za dzaba, ne isplati mi se.
Sa rtx 2080 sam zaglavio i necu mijenjati u naredno vrijeme, a ne vidim ni potrebu. CP2077 sam presao na 6700k i nije mi smetalo ako malo stucne prilikom brze voznje, 99% vremena je igra radila super. Vjerujem da ce na 5600x raditi mnogo bolje. A vremenom ako zafale ta 2 core, doplatiti za 5800x.

@Gedora - Htio sam ja u startu 5800x ali nisam imao kesa toliko. Mogao sam ali uz neko CM vodeno, ili uz moje postojece, ali nemam AM4 bracket. Narucio sam iz kine ali to nece stici do ljeta.Na kraju sam se ipak odlucio za bolje hladjenje, a slabiji cpu. Sad trenutna razika u cijeni je oko 140e, mozda i vise, kao gdje. Tako sam uradio i sa 6600k na 6700K isto.

Poslednja izmena:
Ovaj moj Aorus je i dalje na AMD AGESA ComboV2 1.1.0.0 D... naravno, napon ide na 1.4875V (skoro 1.5V). Bas me zanima kada ce da urade sledeci update, probacu kako se ponasa.

Inace sam presao na Liquid 280II pre neki dan i sada 5900x radi na nekih 10c hladnije u proseku (load kroz igre pretezno), ali na sintetickim testovima je to realnijih -5c (84c vs 89c). Tako da long term je dobra investicija u AIO, narocito ko uzme 12c ili 16c CPU koji ce koristiti ipak neki broj godina.

Na konto igara - 5600x je sigurno odlican izbor sada i u narednom periodu (barem do kraja godine), medjutim moja 'vodilja' je tu bila da idem na skoro najjaci procesor za platformu, jer je ovo poslednja AM4 edicija, tako da nisam hteo da se mlatim posle sa nakadnim zamenama. Naravno, mozda ce 5800x pocetkom sledece godine biti 100eur jeftiniji pa ce upgrade biti laksi.

Da upravo sam i ja tako razmišljao. I ja sam dugo čekao da tehnologija sazri, jer sada Ryzeni imaju konkurentne performanse u igrama, dok u produktivnom radu nisu bili upitni. Procjena je bila i da će ova kriza sa nabavkom trajati minimum godinu dana i da bi cijene možda mogle i rasti, pa sam uzeo procesor. Mislim da neće biti potrebe dirati šta bar naredne 3 generacije.

@vlado85 - Igram na 75fps u 2k. Sve preko tih 75 mi je bacanje para. Uzeo sam 5600x ali sam zato dao malo vise za malo bolje hladjenje, kraken x63. Ram sam uzeo 3200 cl16 Gskill trident 2x16gb. Kod nas je razlika u cijeni izmedju 3200 i 3600 je velika, a pogotovu brzi ram od 4000 i vise. Ovaj sam platio 165 aura. Kontao sam otici do BG-a pa tamo uzeti i 5600x i b550 tomahawk, mada sam tomahawk platio povoljno, 170 eura. ALi vidim da je i u BG cimanje dal ima u radnji, dal nema. A da dolazim za dzaba, ne isplati mi se.
Sa rtx 2080 sam zaglavio i necu mijenjati u naredno vrijeme, a ne vidim ni potrebu. CP2077 sam presao na 6700k i nije mi smetalo ako malo stucne prilikom brze voznje, 99% vremena je igra radila super. Vjerujem da ce na 5600x raditi mnogo bolje. A vremenom ako zafale ta 2 core, doplatiti za 5800x.

@Gedora - Htio sam ja u startu 5800x ali nisam imao kesa toliko. Mogao sam ali uz neko CM vodeno, ili uz moje postojece, ali nemam AM4 bracket. Narucio sam iz kine ali to nece stici do ljeta.Na kraju sam se ipak odlucio za bolje hladjenje, a slabiji cpu. Sad trenutna razika u cijeni je 120-140e, mozda i vise, kao gdje.

Imaćeš veći 1% low sa Rayzenom sigurno i igra će ti raditi glađe, još pogotovo kada je malo optimizuju. Trenutno su Legion i Cyberpunk gladni procesorske snage i tu se vidi veliki bottleneck sa i7 6700k. 2080 GTX nema potrebe da mijenjaš, bar jednu i pol godinu, jer ćeš malo dobiti na performansama, a puno izgubiti na vrijednosti, jer su cijene nenormalne.

Poslednja izmena:
I ja bih voleo da budem "Lojalni kupac" u ovim IT prodavnicama kao sa mesarom
Ovi nasi se ponasaju bas kao mesari :D *mjau**mjau**mjau* kao registrujes se na sajt steknes status VIP kupca i imas popust prilikom kupovine. A ako na sajt udjes kao gost imas KOD na sajtu sa kojim imas popust i procesor te izadje gotovo 1000 dinara jeftinije nego kad ga kupujes kao VIP :D

vlado85 - u igri je bio 3600, 3700x, 5600x, 5800x i 10700K. Sa 3600 vjerujem da ne bi mnogo dobio, ali bi mi i doplata bila najmanja. 10700K cijena ok al ploce skupe mnogo. One jeftinije mi ne zavrsavaju posao. 3700x polovan nemoguce naci, i kad izleti, nestane kroz 5min na olx.ba (ćaba za sve kupovine u BiH/RS :) ) Nov cijena gotovo ko 5600x al kontam da 5600x bolje radi sa igrama nego 3700x. 5800x preskup. Tako da se izbor sam nametnuo. 5600x hvale gdje god okrenem, od ovog naseg foruma, reddita, itd...
6700k je stuckao u CP2077 ali samo u voznji u gradu pri jako velikim brzinama. Tad je isao na 99% i stucne tu i tamo. Primjetim kroz opadanje fps-a. U samoj akciji nisam nikad osjetio stucanje. I u rdr2 se osjeti u gradovima sa dosta npc ali ne tako jasno kao u CP, ali se osjeti. Tipa sa 70fps padne na 50-55. Meni to licno ne smeta i zbog te 2 igre ne bih nikada mijenjao 6700k. Ali vidim da vec svaki sledeci naslov koji izadje, trazi nesto jace. Tako i udjoh u ovu pricu o upgrade-u. Samo me zeznulo hladjenje, jer se ispostavi da nemam AM4 bracket uopste. Da sam to znao na pocetku svega, pitanje da li bih porucio ista jos uvijek. Valjda se naci kupac i za ove moje "stare komponente" :)

Poslednja izmena:
Lol, kada bi bar bili kao mesari, bilo bi odlično. Moj mesar mi daje ne samo bolje meso nego i koske za kucove, kada si poslednji put dobio nešto ekstra od IT dilera ? Te prevare baš neznam kako im prolaze, vidi se iz aviona. Cene odokativne a u štoku drže samo prazne kutije. Koliko puta sam naručio nešto "Na stanju" a onda uzme nedelju dana (ili više) da pošalju. Kada im nečega nestane (rasproda se) sledeći put cene više za 10+%.
Bilo je bolje kada su dilovali iz stanova.

Poslednja izmena od urednika:
vlado85 - u igri je bio 3600, 3700x, 5600x, 5800x i 10700K. Sa 3600 vjerujem da ne bi mnogo dobio, ali bi mi i doplata bila najmanja. 10700K cijena ok al ploce skupe mnogo. One jeftinije mi ne zavrsavaju posao. 3700x polovan nemoguce naci, i kad izleti, nestane kroz 5min na olx.ba (ćaba za sve kupovine u BiH/RS :) ) Nov cijena gotovo ko 5600x al kontam da 5600x bolje radi sa igrama nego 3700x. 5800x preskup. Tako da se izbor sam nametnuo. 5600x hvale gdje god okrenem, od ovog naseg foruma, reddita, itd...
6700k je stuckao u CP2077 ali samo u voznji u gradu pri jako velikim brzinama. Tad je isao na 99% i stucne tu i tamo. Primjetim kroz opadanje fps-a. U samoj akciji nisam nikad osjetio stucanje. I u rdr2 se osjeti u gradovima sa dosta npc ali ne tako jasno kao u CP, ali se osjeti. Tipa sa 70fps padne na 50-55. Meni to licno ne smeta i zbog te 2 igre ne bih nikada mijenjao 6700k. Ali vidim da vec svaki sledeci naslov koji izadje, trazi nesto jace. Tako i udjoh u ovu pricu o upgrade-u. Samo me zeznulo hladjenje, jer se ispostavi da nemam AM4 bracket uopste. Da sam to znao na pocetku svega, pitanje da li bih porucio ista jos uvijek. Valjda se naci kupac i za ove moje "stare komponente" :)

Znam, ja sam zamijenio taj i7 6700k. Dobro je što nisi uzeo 3600 jer je polako na izmaku snaga što se tiče gejminga, to dokazuje i Cyberpunk, gdje mislim da i7 6700k ima bolje performanse (bar ono što sam gledao na You Tube, gdje sam sa istom karticom imao 10 fps više). Dobro možda igru nisu dovoljno dobro optimizovali za AMD hardver.

Evo malo kritike na račun cijena i 6 jezgri.

[YOUTUBE]dnwZIe7pl84[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Eto vidis, meni je zato malo nezahvalno karakterisati cpu samo kao 4c, 6c, 8c itd. A ispostavi se da 6700k radi bolje nego neki 6c. Ali kakvih 4, 6 ili 8c? 8700k da je isto kao i 5600x? Pa nije valjda sve u broju jezgara, valjda ima nesto i samoj arhitekturi? Ili se sve svodi samo na broj jezgara i visinu mhz i to je to... Dosta foruma, recenzija to tako svede. Bukvalno 6 vs 8 vs 12c i to je to.
Ja sam fan intela uvijek bio, tj nisam fan, nego realista. Sa amd uvijek nesto "koci". Da sam realista, a ne fan, pokazuje i potez da sam uzeo 5600x jer "svi kazu da je bolji". Iskreno, jedva cekam da stigne i bas da provrtim CP2077 i RDR2 da vidim kako se ponasaju.
5800x je mozda i najbolja opcija za 2020/21 ali manjak love... Tj nije ni manjak bas, vise natezanje, a i nisam htio da dam 140 evara vise, ako ce mi i sa 5600x sve raditi lijepo. Kad pocne da koci mjenjacu za 5800x. Sa rtx 2080 vjerujem da ce se lijepo slagati tj da prate jedno drugo lijepo na 2k.
@edit Ili prica "konzole su sad 8c16t". Dobro, ok. A kakvih 8c? Kakva je snaga tih cpu? Isto desktop i laptop. Pa taj za laptop/konzolu istog naziva sa jednim "m" ispred je vjerovatno slabiji 30% i vise. Malo te snage PC razvodni na sistem i to je to, dok konzole furaju 100% na igru. Ne moze me niko ubijediti da je PS5 procesorski jaci od 3600x, 10600K,a kamoli od 3700, 9900K. Tako da nisam bas nasjeo na pricu da je 8c "must have" za 2020/21. A vijeme ce me opalit po novcaniku ako nisam bio u pravu ;)
Sent from my IN2013 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ala vi imate srece sa curve optimizerom. Ja stavim all core -10 i +0mhz i restartuje se komp cim nesto pokrenem. Mrzi me zestoko da isprobavam po jezgru za 12 komada koja su najbola podesavanja....[emoji23]

Konzole moraju da traju duže, da bude isto dobar bar za par godina, a PC može uvek da se nadogradi. Ja ih nebih upoređivao po "jačini".

Po ovome tipu, tj paru sa youtube linka, bolje je imati 3700x nego 5600x.

Sent from my IN2013 using Tapatalk

Ala vi imate srece sa curve optimizerom. Ja stavim all core -10 i +0mhz i restartuje se komp cim nesto pokrenem. Mrzi me zestoko da isprobavam po jezgru za 12 komada koja su najbola podesavanja....[emoji23]

Stavi na dva najbolja jezgra -10 a na ostalim 0 pa probaj. Sacekaj malo da se stabilizuje situacija sa BIOS-ima. AGESA 1.2.0.0 treba da poboljsa stvari.

Logicno, novija arhitektura,..... Kod AMD-a se bas vidi taj napredak iz generacije u generaciju. Kod Intela vec.....
Ma neka tjera dok moze, da igram na 720p brinuo bih, ovako mislim da ce to super raditi na 2k. Cak ima jedan komentar gdje je uparen 5600x sa 6900xt i na 2k radi odlicno.
Odmah cu probati CP2077 i RDR 2 pa cu bas napisati ovdje razliku. Znam gdje sam koliko izvlacio fps-a i znam kakva je fluidnost bila.

Poslednja izmena:
Nema mesta opterecivanju, 5600x je sigurno dovoljno dobar za sve trenutne naslove, narocito na 2K. Uostalom, nije standard igrati se na ultra i 150FPS, moze nesto i da se 'pretrpi' na high, ako je bas dotle doslo. :)

Nazad
Vrh Dno