Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Poenta je da filteru treba vremena da izvuče bikarbonate iz vode pa stoga vodu treba sipati dosta ranije pre korišćenja vode da bi se hemijska reakcija završila. Ovo nije filter u pravom smislu reči jer ne filtrira vodu mehanički već hemijski.
Kad ne zaboravim, obično pre spavanja dospem litar vode tako da ostavim dovoljno vremena za reakciju. Kad zaboravim dospem jednu čašu vode sat vremena pre pravljenja. Jednom nedeljno prospem vodu i operem tank. Brita kaže da bi to trebalo raditi svakodnevno ali meni je to baš komplikovano jer imam tank od 3L.
Razlika između te vode i Rose je meni zaprepašćujuća. Posle nekog vremena sam sipao Rosu da probam kakva mi je kafa. Momentalno sam ispljunuo kafu u sudoperu :)

• Like
Reagovanja: dtl
Dakle samo se dopisa voda ranije i koliko sam shvatio ne mora u prazan tank, tj. okej je da se dospe nova voda u staru. Kul. Probace se svakako :)

Jeftinije se drogirati nego kafu po xalexas pravilima spravljati... :d

Jos jedno pitanje, da li je neko probao ariete 1389 aparat?
on može da pripremi i putem mlevene ali i putem kapsula? ali kojih kapsula [emoji848]
Isto sta znaci kada kažu da je aparat za pripremu espresa, a uputstvu piše da pravi i toplu čokoladu i kapućino i druge napitke... Jel mogu ti aparati da smućkaju nes?
Teški sam amater tako da u startu oprostite na banalno postavljeni pitanjima ali dzaba mora od starta da se krene [emoji4]

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk

Užas kakav Nes :))) za Nes ti treba voda i mixer.

Inace ese kapsule, tj pods, ali nećeš to ovde naći, teško se nalazi i po Italiji, a nije ni jeftino (kao tableta od kafe u filter papiru)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Easy_Serving_Espresso_Pod

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Jos jedno pitanje, da li je neko probao ariete 1389 aparat?
on može da pripremi i putem mlevene ali i putem kapsula? ali kojih kapsula [emoji848]
Isto sta znaci kada kažu da je aparat za pripremu espresa, a uputstvu piše da pravi i toplu čokoladu i kapućino i druge napitke... Jel mogu ti aparati da smućkaju nes?
Teški sam amater tako da u startu oprostite na banalno postavljeni pitanjima ali dzaba mora od starta da se krene [emoji4]

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk

Od tih kapsulaša, čuo sam da, pored Nespresso sistema, odlični su i illy iperspresso sistemi.

Koliko kafe ima u kapsulama tj. kakav je sastav kapsula?

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Moze preporuka za neki ekspreso aparat do 30000din, za rucno pravljenje, ne automatsko, po mogucnosti da ima mlin ugradjen :) novo

verov ce biti boljih odgovora, mada sumnjam da za 250eur postoji nov aparat sa mlinom.

ja sam uzeo Dedica aparat, i odvojeno hario skerton pro mlin ..to izadje tih nekih 250 eur .. malo rade ruke da se samelje, ali ko god dodje i popije kafu kaze da je bas na mestu .. (mozda me i svi lazu, nije isklj)

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Koliko kafe ima u kapsulama tj. kakav je sastav kapsula?

Nespresso i njima kompatibilne kapsule najčešće sadrže 5.5g kafe, a sastav je od mešavine robuste i arabike u različitim odnosima do 100% arabike.

Same kapsule su plastične ili aluminijumske i njihova sve masovnija upotreba predstavlja sve značajniji izvor zagađenja. Pojavile su se i biorazgradive kapsule. Nažalost, još su vrlo retke i njihov udeo je beznačajan.

Grad Hamburg je još pre 5 godina zabranio upotrebu kapsula:

https://www.independent.co.uk/news/...isposable-coffee-pods-packaging-a6887216.html

Hvala.
Interesovalo me je da li su to napici od kafe ili kafa.

Nikako da prelomim da ili ne kapsulaši.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Pa kao što je pisano od kapsula su u vrhu Nespresso sistem i Illy. Nije loše ako ne želiš da se maltretiraš sa pripremama kafe. Aparati su oko 100 EUR, dakle jeftini, ali na dugoročne staze izađe ceo sistem skuplji jer su kapsule 50-60 din. (sve je to ponovo jeftinije od kafe u kafiću).

Za više novca, >=400 EUR, dobiješ super automatic, koji izađe jeftinije jer koristiš kafu na kg.

Na kraju odvojen pravi espresso aparat + mlin, oko 600 EUR, dobiješ kompletno manuelni sistem koji na duže staze te izađe još jeftinije :D

Interesovalo me je da li su to napici od kafe ili kafa.

U kapsulama je baš baš kafa.

Osim... ponekad kod Dolce Gusto sistema, u kapsulama u kojima je kombinacija mleko-kafa, tu se u ponekim ukusima nalazi instant kafa, tj. onaj bućkuriš tipa 2u1.
Ali to je samo za one gde su u jednoj kapsuli mleko i kafa zajedno. Caffe au Lite i Cotardo su takve.
Napici koji su kombinacija dve kapsule (u jednoj mleko u drugoj kafa) su sa pravom kafom u kafa kapsuli.

Dakle, sve caffe kapsule su sa baš kafom.

Glupost mi je to u vezi zagadjena kapsulama. Ne vidim ni jedan razlog za zabranu kao sto je u Hamburgu. U svakoj prodavnici Nespresso mozes odneti kapsule njihove originalne za reciklazu. Treba zabraniti sve , jer sve zagadjuje i obicne kese za kafu, tj pakovanja, kao i ona aluminiumska pakovanja kafe ( dobosi).

Glupost mi je to u vezi zagadjena kapsulama. Ne vidim ni jedan razlog za zabranu kao sto je u Hamburgu. U svakoj prodavnici Nespresso mozes odneti kapsule njihove originalne za reciklazu. Treba zabraniti sve , jer sve zagadjuje i obicne kese za kafu, tj pakovanja, kao i ona aluminiumska pakovanja kafe ( dobosi).
Apsolutno, sve moze da se reciklira, ima firma u BG-u koja prihvata kapsule svih proizvodjaca, a i filtere za vodu iz bokala za reciklazu..

Nije problem u mogućnosti recikliranja, nego u kompleksnosti odnosno ceni. Iskorišćena Nespresso kapsula ima 3 različita materijala: organsku materiju (kafa), aluminjumsku foliju i plastičnu posudu. Sve zajedno komplikuje ceo proces recikliranja i zato su izbačene.
Pozdrav

Ovako kazu na sajtu.IMG_20210111_162838.jpg

Ljudi ako ste pročitali vest za taj Hamburg, opština neće kupovati kapsule za svoje zaposlene, nije zabranjena prodaja u celom gradu :D

Mazzer mlin ima da se nađe od 150-200e (sa sređenim noževima).

Aparati (naravno sve polovno) idu od 300e pa do neba. Od 1200e imaju i novi aparati sa izmenjivačem toplote.

Svakako pre kupovine treba realno proceniti šta je ono što vam treba.

Ljudi ako ste pročitali vest za taj Hamburg, opština neće kupovati kapsule za svoje zaposlene, nije zabranjena prodaja u celom gradu :D

Zabranili su kupovinu kapsula novcem iz gradskog budžeta, ali je poruka postigla svrhu.

Samo u Nemačkoj se godišnje proda preko 3milijarde kapsula, od čega se vrlo mali deo reciklira. Kod nas se tek neće nareciklirati. Osim, možda, ako su plastične pogodne za ,,Čep za hendikep."

Negde sam pročitao i da je malo verovatno da će broj kapsula koje se recikliraju kroz Nespresso mrežu da pređe 5%.

Znam da ima i punjive kapsule, medjutim nestalo mi je, a ovih nalepnica ostalo. :D

Ja sam recikliram kapsule od nespresso aparata. kad iskoristim kapsulu, skinem aluminijumski deo izbacim kafu, operem kapsulu ubacim drugu kafu i prelepim tj zatvorim aluminijumskim zatvaracem https://www.joom.com/en/products/5eed88aaebadbd0106170481
To što ti radiš obesmišljava osnovnu ideju aparata na kapsule - priprema pristojne kafe bez mnogo truda. Ako već hoćeš da pereš i da sam sipaš kafu, onda uzmeš (skoro) bilo koji manuelni espresso aparat i imaš bolji rezultat od Nespressa uz nultu potrošnju aluminijuma.
Pozdrav

Ne moze bilo koji da se poredi sa aparatima za nespresso kapsule, pa cak i sa ovim opranim

Nazad
Vrh Dno