@Chaki:
Eon van mreže paketi:
https://sr.eon.tv/paketi/eon-tv-paketi/
Dakle SBB-u si platio samo za TV uslugu a da bi se ta usluga koristila treba ti internet konekcija a internet si platio drugom provajderu. Radi sa bilo kod internet provajdera u Srbiji i rade svi kanali / nema blokiranja N1, Nova S, SportKlub... Ako kupiš (uz prepaid pakete se kupuje box, uz postpaid dobiješ na korišćenje) ili dobiješ na korišćenje Eon Smart Box gde god po Srbiji da odneseš uređaj ako tamo imaš internet konekciju radi ti i TV usluga. Dakle za razliku od "u mreži" SBB TV usluge ovde ti SBB ne omogućava infrastrukturu preko koje se realizuje usluga već si od njih kupio samo pravo pristup određenom setu kanala i to je to... gledaš stream kao bilo koji drugi stream na internetu. Kad nema neta nema ni TV usluge.
Kombinovanje drugog provajdera za net + SBB TV ponuda kanala je da imaš "i jare i pare".. tipa zbog optičkog neta i/ili nižih mesečnih troškova si uzeo Orion, ExeNet, MTS optiku.. šta god se dostupno na tvojoj lokaciji a nećeš da se odrekneš onoga u čemu je SBB kao najbolji: TV ponuda kanala i sama Eon platforma koju koriste.
A kako je jeftnijie, pa na jedan od dva načina:
1) slučaju provajdera poput Orion, Supernova, ExeNet koji nude mogućnost da uzmeš samo internet uslugu (dakle ne uvaljuju ti fixni telefon kao MTS ili TV uslugu/"održavanje" kao SBB ) umesto da plaćaš i drugu uslugu koja ti ne treba.. te pare koje bi bacio na nešto što ti ne treba usmeriš u pravcu mesečne pretplate za Eon "van mreže" paket.
2) U slučaju MTS optike uvaljuju ti fixni hteo ne hteo ali eto trenutno daju 12 meseci za dž pa onda kad ljudi računaju prosek mesečni za period od 24 meseca ugovorne obaveze ispadne jeftinije i kad uz to uzmeš TV uslugu kod SBB-a. Jer te MTS kao "častio" 12 puta XXXXX dinara. Tj i Supernova je tokom 2020. jedan period nudila 12 meseci po 1 din uz ugovornu obavezu 24 meseca pa je tad počeo "egzodus" SBB korisnika ...
Dakle tako je jefinije na period od prvih 24 meseca, kad pola ugovora ne plaćaš ništa

A posle toga ćeš da razmišljaš da li ostaješ na MTS ili juriš povoljnosti kod drugog provajdera.
Evo ti konkretan moj primer: ja plaćam Orion optiku 1500 din + plaćam Eon Light paket ("van mreže" postpaid varijanta) i na taj način sam napravio najbolju kombinaciju od onoga što je dostupno ovde kod mene na selu (gde nema ni MTS optike niti ima SBB kablovske mreže pa samim tim ni njihovi Duo/Trio Eon "u mreži" paketi nisu opcija za mene). Pre nego što je pojavila Orion optika za internet sam koristio MTS VDSL 50/8... i ta varijanta sve i kad računaš trošak za fixni telefon 660 din je bila jeftinija nego da sam uzeo Box3 paket sa TV i istom internet brzinom a dobio sam daleko bolju TV uslugu i bolju/moderniju platformu.
Ako ne daj bože se MTS optika pojavi nekad ovde na selu moj plan je da uzmem Box3 bez IPTV usluge i nastavim da plaćam Eon Light. Osim ako se nešto drastično ne promeni na lošije sa Eon a drastično bolje sa MTS IPTV.
Suština je od kad je SBB ponudio "van mreže" / "OTT" uslugu (a D3i se pojavio beše 2014. godine? pa je tu uslugu krajem 2019. / početkom 2020. zameniila "Eon van mreže" ponuda a D3i je ugašen) drastično se promenila situacija da korisnik ne može da napusti SBB jer eto navikli su ukućani na njihovu TV ponudu i da zato trpe loš kvalitet SBB-ove internet usluge i njihov bezobrazan stav ka "starim" korisnicima kad dođe vreme za "obnovu" ugovora. Sad postoji lagodnija i elegantija opcija od uvođenja Total TV-a tako da se korisnici lakše odlučuju da prestanu SBB-u da plaćaju za 2 ili 3 usluge.
Sad čak postoje za Eon i ovi "mini paketi" (Porodični, Sport, Cinestar) pa samim tim i izbor da li želiš da ti Eon "van mreže" bude primarna i jedina TV usluga koju plaćaš ili da ti bude sekundarna TV usluga i služi da dopuni kanale koje nema MTS / Supernova / ExeNet/Orion... kome god si platio za više od jedne usluge. Dakle niko ti ne brani da uzmeš tipa Box4 + Eon pakat koji god želiš.
Tako da svako kome nije jedina dostupna alternativa SBB-u MTS DSL od 10 do 20 Mbps ima luksuz da pravi kakve god kombinacije usluga hoće i dobije najbolje moguće za svoj novac. Ko nema pravih alternativa taj ćuti i trpi SBB poslovnu politiku jer niko nije lud da prelazi sa SBB kablovskog neta na "10" Mbps DSL kod MTS... a gde MTS nije došao sa optikom to je upravo ono što nudi za 90% korisnika.