Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene je prošla optika konkurencija pa se nisu mnogo trudili da me zadrže, najviše što mi je nudio SBB da ostenam kod njih je 4 meseca po dinar i to da se piše molba pa da razmotre. Naravno ta žena je rekla da će ona da piše za mene ali sam i to odbio. Za sada se iskreno ali zaista iskreno ne kajem iako sam se plašio i nisam menjao 16 god operatera, čak sam i prijatno iznenađen. Sem n1 i noveS koji mi pomalo fale, i vrhunski EON box koji je za 47746 svetlosnih godina ispred konkurencije, sve ostalo je top

Poslednja izmena:
Tako je, na žalost, ne interesuje ih da li ima konkurencije i da li ćeš raskinuti ugovor.

Ja sam im pre oko pola godine rekao da mi Supernova daje 12 meseci optiku za dinar, i pored toga nisu hteli da ponude više od 1 god po ceni starog paketa...

Ako nece ,ne moraju ,generalno samo kod nas je frka nesto menjati ,napolju ko da bolju ponudu baj baj starome
Problem SBB sto su "do juce" bili jedini ozbiljni operateri i mogli da.rade sta hoce ,sad ovi hohstapleri drzavni resili da se "otvore" pa daju i sakom i kapom
Generalno ne zna se ko je gori ,ali to je sto je ,gde zivimo cudo da imamo uopste kablovsku i mogucnost da biramo sta je malkice bolje od generalno ocajnih ponuda

Sent from my motorola one zoom using Tapatalk

Pozdrav, imam dva pitanja:

1. Da li je provereno da ako se na istoj adresi zaključi ugovor na novog korisnika (različito prezime) se taj korisnik i tretira novim u smislu uslova (trenutno 6 meseci po dinar)?

2. Kada kažete EON van mreže na koji paket mislite? Vidim da neko pominje npr. raskinuo ugovor sa SBB-om i uzeo MTS Box 3 i EON van mreže i to ispalo jeftinije. Kako ispadne jeftinije, ne kontam...? I jel to znači da EON može da se gleda i na TV-u i na laptopu/mobilnom, a samo internet je od drugog provajdera?

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока

ja sam raskinuo ugovor (bio na ćaleta), posle 2 meseca ih zvao i dobio 6 meseci po dinar kao novi korisnik(na moje ime).Naravno ista adresa stanovanja.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

@Chaki:
Eon van mreže paketi: https://sr.eon.tv/paketi/eon-tv-paketi/

Dakle SBB-u si platio samo za TV uslugu a da bi se ta usluga koristila treba ti internet konekcija a internet si platio drugom provajderu. Radi sa bilo kod internet provajdera u Srbiji i rade svi kanali / nema blokiranja N1, Nova S, SportKlub... Ako kupiš (uz prepaid pakete se kupuje box, uz postpaid dobiješ na korišćenje) ili dobiješ na korišćenje Eon Smart Box gde god po Srbiji da odneseš uređaj ako tamo imaš internet konekciju radi ti i TV usluga. Dakle za razliku od "u mreži" SBB TV usluge ovde ti SBB ne omogućava infrastrukturu preko koje se realizuje usluga već si od njih kupio samo pravo pristup određenom setu kanala i to je to... gledaš stream kao bilo koji drugi stream na internetu. Kad nema neta nema ni TV usluge.

Kombinovanje drugog provajdera za net + SBB TV ponuda kanala je da imaš "i jare i pare".. tipa zbog optičkog neta i/ili nižih mesečnih troškova si uzeo Orion, ExeNet, MTS optiku.. šta god se dostupno na tvojoj lokaciji a nećeš da se odrekneš onoga u čemu je SBB kao najbolji: TV ponuda kanala i sama Eon platforma koju koriste.

A kako je jeftnijie, pa na jedan od dva načina:

1) slučaju provajdera poput Orion, Supernova, ExeNet koji nude mogućnost da uzmeš samo internet uslugu (dakle ne uvaljuju ti fixni telefon kao MTS ili TV uslugu/"održavanje" kao SBB ) umesto da plaćaš i drugu uslugu koja ti ne treba.. te pare koje bi bacio na nešto što ti ne treba usmeriš u pravcu mesečne pretplate za Eon "van mreže" paket.

2) U slučaju MTS optike uvaljuju ti fixni hteo ne hteo ali eto trenutno daju 12 meseci za dž pa onda kad ljudi računaju prosek mesečni za period od 24 meseca ugovorne obaveze ispadne jeftinije i kad uz to uzmeš TV uslugu kod SBB-a. Jer te MTS kao "častio" 12 puta XXXXX dinara. Tj i Supernova je tokom 2020. jedan period nudila 12 meseci po 1 din uz ugovornu obavezu 24 meseca pa je tad počeo "egzodus" SBB korisnika ...
Dakle tako je jefinije na period od prvih 24 meseca, kad pola ugovora ne plaćaš ništa :D A posle toga ćeš da razmišljaš da li ostaješ na MTS ili juriš povoljnosti kod drugog provajdera.

Evo ti konkretan moj primer: ja plaćam Orion optiku 1500 din + plaćam Eon Light paket ("van mreže" postpaid varijanta) i na taj način sam napravio najbolju kombinaciju od onoga što je dostupno ovde kod mene na selu (gde nema ni MTS optike niti ima SBB kablovske mreže pa samim tim ni njihovi Duo/Trio Eon "u mreži" paketi nisu opcija za mene). Pre nego što je pojavila Orion optika za internet sam koristio MTS VDSL 50/8... i ta varijanta sve i kad računaš trošak za fixni telefon 660 din je bila jeftinija nego da sam uzeo Box3 paket sa TV i istom internet brzinom a dobio sam daleko bolju TV uslugu i bolju/moderniju platformu.

Ako ne daj bože se MTS optika pojavi nekad ovde na selu moj plan je da uzmem Box3 bez IPTV usluge i nastavim da plaćam Eon Light. Osim ako se nešto drastično ne promeni na lošije sa Eon a drastično bolje sa MTS IPTV.

Suština je od kad je SBB ponudio "van mreže" / "OTT" uslugu (a D3i se pojavio beše 2014. godine? pa je tu uslugu krajem 2019. / početkom 2020. zameniila "Eon van mreže" ponuda a D3i je ugašen) drastično se promenila situacija da korisnik ne može da napusti SBB jer eto navikli su ukućani na njihovu TV ponudu i da zato trpe loš kvalitet SBB-ove internet usluge i njihov bezobrazan stav ka "starim" korisnicima kad dođe vreme za "obnovu" ugovora. Sad postoji lagodnija i elegantija opcija od uvođenja Total TV-a tako da se korisnici lakše odlučuju da prestanu SBB-u da plaćaju za 2 ili 3 usluge.
Sad čak postoje za Eon i ovi "mini paketi" (Porodični, Sport, Cinestar) pa samim tim i izbor da li želiš da ti Eon "van mreže" bude primarna i jedina TV usluga koju plaćaš ili da ti bude sekundarna TV usluga i služi da dopuni kanale koje nema MTS / Supernova / ExeNet/Orion... kome god si platio za više od jedne usluge. Dakle niko ti ne brani da uzmeš tipa Box4 + Eon pakat koji god želiš.

Tako da svako kome nije jedina dostupna alternativa SBB-u MTS DSL od 10 do 20 Mbps ima luksuz da pravi kakve god kombinacije usluga hoće i dobije najbolje moguće za svoj novac. Ko nema pravih alternativa taj ćuti i trpi SBB poslovnu politiku jer niko nije lud da prelazi sa SBB kablovskog neta na "10" Mbps DSL kod MTS... a gde MTS nije došao sa optikom to je upravo ono što nudi za 90% korisnika.

Poslednja izmena:
Da li je neko uspeo da iskamci dodatne slotove za eon smart tv aplikciju pored one 1 gratis
Ja sam pre godinu i po dana posle malo cimanja uspeo da potpisem novi ugovor, predjem na EON paket, ali sa zadržavanjem D3 receivera, bez EON boxa. Aktivirao sam na Shieldu Smart TV i stoji mi jos jedan slobodan slot na portalu.

Da li postoji još neki TV, da provereno radi, od ponuđenih za eon smart tv ili je najjeftinija Tesla?

Kako radi eon smart tv app na Tesli?

Ja sam pre godinu i po dana posle malo cimanja uspeo da potpisem novi ugovor, predjem na EON paket, ali sa zadržavanjem D3 receivera, bez EON boxa. Aktivirao sam na Shieldu Smart TV i stoji mi jos jedan slobodan slot na portalu.
Taj drugi je rezervisan za njihov EON Box.
Ne može se aktivirati kao drugi Smart TV slot.

Ja imam slicnu situaciju kao DoDo, i ta dva slota za smart tv rade ok na lg televizorima. Naravno d3 radi na trecem.

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

@shamanNS,

hvala na iscrpnom objašnjenju, ali meni je problem što ja na lokaciji gde sam nemam alternativu SBB-ovom internetu, a da je brz. MTS i Orion još nisu razvukli optiku, Supernova isto, jedino Exenet nisam proveravao šta ima u ponudi.

E sad, pretpostavljam da ja ako otkažem EON Premium paket pošto max što mi daju je 15% (a do sada sam u proseku plaćao 3500 din), mogu da koristim EON van mreže na tv-u kačeći se na moj internet preko mobilnog dok neki od gore pomenutoj provajdera ne dođe sa optikom?

I da li se ja u slučaju uzimanja EON van mreže kao dosadašnji korisnik EON Premium paketa tretiram novim korisnikom (zbog onih 3 meseca po 1 din)?

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Nemam pojma za to stari ili novi korisnik... svakako nema previše smisla uzimati "van mreže" pakete ako si za internet osuđen na SBB. Mobilni net + video streaming nikako ne idu zajedno.
Tako da ako ti je krajnji cilj X meseci po 1 din verovatno je najpametniji da juriš nekog "akvizitera" pa preko njega neke šeme kako da raskineš ugovor pa druga osoba da potpiše novi ugovor kao novi korisnik... ako to još uvek ima prođu...

Ja se izvinjavam ako je već bilo, ali 15minuta gledam u ekran i nikako ne mogu da nađem podešavanje DNS na technicolor cga2121. Da li može da se menja uopšte?

Koliko sam razumeo ima Exenet na lokaciji. Posto je on sad Supernova moze da uzme samo net od njih i da dobije 3meseca gratis. Uzme Eon light van mreze i tu izvuce jos neki mesec.

Ако има неког сбб промотера из Ниша, нека се јави поруком.

Ima li neko info koji gradovi ce im u ovoj godini biti giga gradovi, tj digitalizovani ??? Hvala....

Danas sam potpisao produžetak ugovora, mesečni račun umanjen za15%, bio i ostao u EON PREMIUM.

Ne, podesen DMZ na Tehnicoloru i Asus u router modu. Na njemu podesen lepo OpenVPN i sve sto mi treba. Imam ga skoro 10god i radi kao sat.

Ali, zaboravili smo da onda u tom scenariju imamo Double NAT , zar ne?
Sa DHCP Lan-a na WAN IP tog Asus dodatnog router wifi uredjaja. Ili gresim? Ima li nekih konkretnih mana, latency...?

Jer ako ima mana, onda je jedini pravi nacin imati “cist” modem koji ce totalno transparentno (bridge) prosledjivati javnu IP do Asus WAN interface-a, i onda ce biti samo jedan NAT.

Poslednja izmena:
Ako moze mala pomoc kako najbolje da povezem...
Sprat ispod nam se nalazi SBB Technicolor modem koji radi onako, nista posebno, sprat iznad gde salje wireless na 2.4 i 5ghz signal pokriva ali ne sve sobe.
Uzeo sam Asus rt-n10e koji sam samo nakacio kablom iz Technicolor-a i on daje neki signal ali protok nije preko 20mbs, a i preko kabla nije bog zna sta. Iz njega idu jos dva lan kabla, jedan u racunar drugi u eon box.
Hocu li dobiti bolje performanse ako Asus stavim u bridge mode i kako to da uradim? Hvala

Sent from my SM-A530F using Tapatalk

Ako ti internet signal dolazi iz Tehnicolor, šta bridzujes sa Asusom?!

Ne znam, u principu se lose snalazim sa ovim spravama, interesovalo me kako izvuci maximum i koji nacin povezivanja je najbolji.

Pozdrav i srecni praznici svima,
Imam sledeci problem sa eon box-om:
Castovanje inace radi, telefoni prepoznaju eon box i tu radi deljenje slika ili ostalih aplikacija, problem je samo sto je od pre mesec dana prestalo da radi daljinsko upravljanje eon boxom preko android aplikacija za tu namenu,(Android tv remote i slicne).Probano preko vise telefona i prepozna se eon box na telefonu, ali kada se klikne na njega nista se ne desava.

Pokusaj da deinstaliras azuriranja na boxu za cast, pa probaj.

Evo proradi sad, pojma nemam od cega, Chromecast Android Shell sam brisao, kes i podatke, iskljucivao ruter, restartovao box par puta, i proradi, nisam ni stigao do deinstalacije azuriranja na boxu za cast.

Ako moze mala pomoc kako najbolje da povezem...
Sprat ispod nam se nalazi SBB Technicolor modem koji radi onako, nista posebno, sprat iznad gde salje wireless na 2.4 i 5ghz signal pokriva ali ne sve sobe.
Uzeo sam Asus rt-n10e koji sam samo nakacio kablom iz Technicolor-a i on daje neki signal ali protok nije preko 20mbs, a i preko kabla nije bog zna sta. Iz njega idu jos dva lan kabla, jedan u racunar drugi u eon box.
Hocu li dobiti bolje performanse ako Asus stavim u bridge mode i kako to da uradim? Hvala

Najkrace receno, tebi pomoci nema. :d

Salu na stranu... To ne funkcionise tako kako si ti uradio. Prvo, koliko ja znam Technicolor ne moze da se bridzuje, tj. ne dozvoljava SBB, pa samim tim ne mozes tako da povezes. Asus ruter bi imao smisla samo kada bi ga postavio na sprat i da ga stavis u "repeater" mode (https://www.youtube.com/watch?v=Djs-UIzAOZ4 ), pa da ti on pokriva gornji sprat sa wifi signalom. Tako bi dobio samo internet na spratu, ali ne i TV.

Poslednja izmena:
Video koji si postavio je za verziju plus, ovaj 10E nema ripiter mod da se izabere kao opcija, bedak...

229429b299dbfbcc73fdf61d65de5aed.jpg

Nema logike da je tako, prvi gugl rezultati tvrde drugačije, da li si apdejtovao firmver na zadnju verziju?

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Video koji si postavio je za verziju plus, ovaj 10E nema ripiter mod da se izabere kao opcija, bedak...

229429b299dbfbcc73fdf61d65de5aed.jpg

Pa, ne mogu da verujem. Ja ne poznajem Asusove rutere, ali da bas "E" verzija nema, hm... ubedjen sam da ima. :)

Kako god, svaki ruter moze da se preobrati u repeater, acces point, switch itd. Treba samo malo uloziti truda.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno