Šta je novo?

[MTS] BOX paketi

Može samo ako ima bar šest poslednjih meseci istoriju plaćanja bilo kog računa kod mts u suprotnom ne može (odnosno može ako plati učešće u visini šest računa za uslugu koju koristi).

Jeste nov korisnik, zato se i traži avans u visini 6 mesečnih pretplata za paket + provera u KB.
Dakle, dobije 12m po 1din, odmah uplati avansno određeni iznos i praktično narednih 18 meseci nema troškove oko paketa. Samo rate za telefon.

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Imam pitanje u vezi povezivanja uredjaja po razlicitim sobama u stanu.
Naime, imam rupu od sbb kabla u sobi koja je odmah pored ulaznih vrata u stan tako da nema potrebe za busenjem zida i kutijica koju ubacuju u stan bi isla u tu sobu.
Ako sam dobro shvatio, opticka kutija u stanu se povezuje lan kablom sa modemom koji se zatim povezuje sa stb uredjajem.
Kako povezati uredjaje iz druge sobe (tv,desktop,konzole) sa modemom koji je toliko udaljen? Sobe su udaljene 5,6 metara jedna od druge ali zbog konfiguracije stana ( zidovi, coskovi itd ) bilo bi potrebno bar 10-ak ako ne i vise metara kabla. Verovatno ne daju toliko pa bih morao u svojoj reziji da kupim custom lan kablove u zeljenoj metrazi?
Mozda je pak bolje da se opticka kutija sprovede u ovu udaljeniju sobu pa iz nje da se izvuce jedan kabl do druge sobe obzirom da tu ima samo jedan uredjaj tj tv?

Imam pitanje u vezi povezivanja uredjaja po razlicitim sobama u stanu.
Naime, imam rupu od sbb kabla u sobi koja je odmah pored ulaznih vrata u stan tako da nema potrebe za busenjem zida i kutijica koju ubacuju u stan bi isla u tu sobu.
Ako sam dobro shvatio, opticka kutija u stanu se povezuje lan kablom sa modemom koji se zatim povezuje sa stb uredjajem.
Kako povezati uredjaje iz druge sobe (tv,desktop,konzole) sa modemom koji je toliko udaljen? Sobe su udaljene 5,6 metara jedna od druge ali zbog konfiguracije stana ( zidovi, coskovi itd ) bilo bi potrebno bar 10-ak ako ne i vise metara kabla. Verovatno ne daju toliko pa bih morao u svojoj reziji da kupim custom lan kablove u zeljenoj metrazi?
Mozda je pak bolje da se opticka kutija sprovede u ovu udaljeniju sobu pa iz nje da se izvuce jedan kabl do druge sobe obzirom da tu ima samo jedan uredjaj tj tv?

Ako ti uvode optiku, kablic opticki je kao struna za pecanje tanak, tako da tu nemas brige. On se razvede na mesto gde treba da se stavincentralna kutija (koja je velika skroz, bar moja koju su stavili pre 2 meseca). Iz te kutije idu lan kablovi ka ruterima za svaki tv. Ti obebedjujes te kablove jer u paketu imas neke male duzine, tipa 3m i sl.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sad čitam ovo oko kablova. I meni će takodje trebati ti kablovi. Pošto mi je ispod praga gusto,1x kabl 1x coax i jeeeedva sam provukao LAN kabl. Za optiku nema veze sto je kabal CAT 5 ili kako?

Inače trebali su juče da dodju da montitaju,ali su "zaglavili" kod nekog na Banjici pa kao mooožda danas

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

GREŠITE u vezi kablova!

U stan ulazi opticko vlakno, tanki "bezbojni" kablić.
On ulazi u ZOK (ta kutijica na zidu negde u stanu gde je vama najpogodnije da je stavite).
Iz ZOK ide 1 opticki kabl (zuti opt. kabl, nastavak kabl, produzni kabl... zovite kako hocete al i on je opticki) koji se ukljucuje u ONT.
Zok i ONT treba da su blizu, na 1-1,5m jer je taj zuti opticki kabl te neke duzine i ont treba da je blizu struje.
Iz ONT idu LAN kablovi.
Ima 2 LAN konektora za internet (1. i 4.) i 2 za tv (2. i 3.).
LAN kablove vece duzine prave na licu mesta, nose (pravi) majstori sa sobom kutiju sa dal je 50 ili 100m CAT5e LAN kabla. Ne cat5 vec CAT5e (ono e je vazno za brzinu koju kabl moze da podrzi).
Dakle trazite da monteri vam sprovedu po stanu od ont LAN kablove gde vam je potrebno, nema veze da li je do kompljuter u jednoj i tv u drugoj sobi, moraju da naprave.
Ako nece telefon u ruke i zovite pa prijavte da nece da montiraju gde i kako treba, na potpisujete nista i ne date im da puste uslugu dok ne odrade sve kako treba.
Proverite da li radi tv i internet u punoj brzini!

Meni su stavili 2x18m LAN kabla do u drugu sobu, za komp i 2. tv, a u prvoj sobi gde je ont pravili 5m kabl do tv.
Naravno da im je zafalilo kabla i onda je otisao majstor do prodavnice da kupi jos jednu kutiju... ;)

Kabl opt. sam vodio po coskovima plafona, duz stokova vrata pa onda gde su izlozeni korz male kanalice, da bi lan kablove vodili po lajsni parketa, pa sve duz zidova i okolo nosecih stubova (betonjara sa debelim nosecim stubovima) i kroz bas veliku rupetinu do u drugu sobu. Kablovi lepo zakucani onim plasticnim kukicama za koaksialni kabl, pa 2 LAN kabla fino stanu u kukicu.

Jedino sam kukice ja kupio.
LAN kablovi BESPLATNO, odnosnoo o trosku MTS, samo da vam uvedu optiku i ne placate ih kasnije kroz neki od racuna.

Znate li da se moze odustati od usluge u prvih 14 dana jer je sve to naruceno telefonom i ne placate nikakve penale niti naknade za montazu i materijal?!

Poslednja izmena:
^ Svaku nedoumicu koju sam imao si napisao. Hvala puno!

ZOK je "zidna opticka kutija" ? :d ONT je modem? Ako su samo 2 porta rezervisana za net, onda bih u tom slucaju trebao da imam switch jer imam 3 uredjaja koja kacim na net?

Listam temu ali search ne daje rezultate - je li ima neko lg tv i mts da potvrdi da magic remote može da se koristi za upravljanje kanalima i vod opcijama, tj novom platformom?

Hvala bane_tech. Sad je dosta jasnije. U principu najzgodnije mesto za huawei ruter mi je tu iznad vrata jer bih u slučaju da ga pomeram u neku od soba morao da razvlačim kablove ponovo odatle u svaku sobu, što mi nikako ne odgovara. Videću kad donesu uređaje kako funkcioniše wi-fi sa te pozicije. Nije mi frka jer sam pod ugovorom sa supernovom još 10 meseci i TV neće da trpi a za to vreme ću se postarati da kupim odgovarajuće switcheve i pripremim da sve funkcioniše na način koji si opisao tako da mogu da raskinem ugovor sa supernovom a da niko od ukućana ne trpi. Trenutno mi je bitno da dobijem stabilan internet. Možda ću te pitati još jednom vezano za setovanje portova, kako i šta, ali to kada dođem u tu fazu. Hvala još jednom.

Sve ok. :)

Samo da jos razjasnimo ovo oko mesta rutera. Nisi me razumeo, gde god da stavis ruter, iznad vrata ili u neku od te tri sobe gde vec idu kablovi, potpuno je sve jedno. Nema nikakvog razvlacenja novih kablova, samo se switchevi drugacije setuju. Kapiras?
Ono sto jeste bitno je da neces moci kasnije da pomeras taj ruter, jer opticka kutija mora biti pored rutera a nju ne mozes kasnije da pomeras. Dakle, gde prvo stavis MTS ruter, to je to. Vodi racuna i o tome da ako kasnije budes hteo da bridgejues Huawei ruter i stavis svoj neki ruter, on ce takodje morati da bude pored Huawei rutera.

Posto imam 3 televizora i 2 kompa +smart tv na kabl + Android box(LAN) da li switcevi isti za TV i za net ,oni obicni od hiljadu i nešto dindzi ili moram neke specifične da uzimam?

ZOK je "zidna opticka kutija" ? :d ONT je modem? Ako su samo 2 porta rezervisana za net, onda bih u tom slucaju trebao da imam switch jer imam 3 uredjaja koja kacim na net?
Od 4 raspoloža porta, po defaultu su 2 za tv i 2 za net. Međutim, lako može da se izmeni namena porta, pa da imaš 3 za net i 1 za tv ili koja god varijanta.
Dakle, sve može bez svičeva da se odradi, isto kao što može i bez razvlačenja kablova po kući uz PLA uređaje (jedan par košta 8000din jednokratno) pa da se koristi strujna instalacija.

Listam temu ali search ne daje rezultate - je li ima neko lg tv i mts da potvrdi da magic remote može da se koristi za upravljanje kanalima i vod opcijama, tj novom platformom?

Ja sam pokušavao da namestim, ali bezuspešno. Ni sa starom platformom nije bilo uspeha (Q11 + LG 55SK8500)

Od 4 raspoloža porta, po defaultu su 2 za tv i 2 za net. Međutim, lako može da se izmeni namena porta, pa da imaš 3 za net i 1 za tv ili koja god varijanta.
Dakle, sve može bez svičeva da se odradi, isto kao što može i bez razvlačenja kablova po kući uz PLA uređaje (jedan par košta 8000din jednokratno) pa da se koristi strujna instalacija.

Ako nekome treba više od 4 porta mora svitch. Takođe PLA mora da bude uboden u struju, pri čemu neki neće da rade dok su uključeni u produžni kabl tako da ako se nema utičnica blicu modema, mora se razvući lan do PLA.

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

GREŠITE u vezi kablova!

U stan ulazi opticko vlakno, tanki "bezbojni" kablić.
On ulazi u ZOK (ta kutijica na zidu negde u stanu gde je vama najpogodnije da je stavite).
Iz ZOK ide 1 opticki kabl (zuti opt. kabl, nastavak kabl, produzni kabl... zovite kako hocete al i on je opticki) koji se ukljucuje u ONT.
Zok i ONT treba da su blizu, na 1-1,5m jer je taj zuti opticki kabl te neke duzine i ont treba da je blizu struje.
Iz ONT idu LAN kablovi.
Ima 2 LAN konektora za internet (1. i 4.) i 2 za tv (2. i 3.).
LAN kablove vece duzine prave na licu mesta, nose (pravi) majstori sa sobom kutiju sa dal je 50 ili 100m CAT5e LAN kabla. Ne cat5 vec CAT5e (ono e je vazno za brzinu koju kabl moze da podrzi).
Dakle trazite da monteri vam sprovedu po stanu od ont LAN kablove gde vam je potrebno, nema veze da li je do kompljuter u jednoj i tv u drugoj sobi, moraju da naprave.
Ako nece telefon u ruke i zovite pa prijavte da nece da montiraju gde i kako treba, na potpisujete nista i ne date im da puste uslugu dok ne odrade sve kako treba.
Proverite da li radi tv i internet u punoj brzini!

Meni su stavili 2x18m LAN kabla do u drugu sobu, za komp i 2. tv, a u prvoj sobi gde je ont pravili 5m kabl do tv.
Naravno da im je zafalilo kabla i onda je otisao majstor do prodavnice da kupi jos jednu kutiju... ;)

Kabl opt. sam vodio po coskovima plafona, duz stokova vrata pa onda gde su izlozeni korz male kanalice, da bi lan kablove vodili po lajsni parketa, pa sve duz zidova i okolo nosecih stubova (betonjara sa debelim nosecim stubovima) i kroz bas veliku rupetinu do u drugu sobu. Kablovi lepo zakucani onim plasticnim kukicama za koaksialni kabl, pa 2 LAN kabla fino stanu u kukicu.

Jedino sam kukice ja kupio.
LAN kablovi BESPLATNO, odnosnoo o trosku MTS, samo da vam uvedu optiku i ne placate ih kasnije kroz neki od racuna.

Znate li da se moze odustati od usluge u prvih 14 dana jer je sve to naruceno telefonom i ne placate nikakve penale niti naknade za montazu i materijal?!

Vidis kod me u kucu ulazi opticki kabel ali sa svom zastitom i tek u zok je malo ogoljen i tu je prikljucen, tako je ko je u kuci dok po zgradama lepe te male tanke kablice koji mogu neverovatno lako da puknu ako se zakace.

Posto imam 3 televizora i 2 kompa +smart tv na kabl + Android box(LAN) da li switcevi isti za TV i za net ,oni obicni od hiljadu i nešto dindzi ili moram neke specifične da uzimam?

Pošto daju uz pakete jače od crvenog 2 dodatna STB uređaja, i treći bi bio osnovni, ne znam kako u tom slučaju povezuju te uređaje sa ruterom. Dakle ako ti oni nakače 3 tv ti na četvrti port staviš switch za net.

I ja sam mislio da je "zidna" a ono znalci mi rekose da je "zavrsna opticka kutija".
Kome treba vise od 2 net kabla mora koristiti switch.

Vidis kod me u kucu ulazi opticki kabel ali sa svom zastitom i tek u zok je malo ogoljen i tu je prikljucen, tako je ko je u kuci dok po zgradama lepe te male tanke kablice koji mogu neverovatno lako da puknu ako se zakace.
Tako je U KUĆAMA, lepo razvuku opticki kabl koji ima spoljnu zastitu (logično), u stambenim zgradama sada ide golo vlakno kroz kanalice po hodnicima stubista.

Pošto daju uz pakete jače od crvenog 2 dodatna STB uređaja, i treći bi bio osnovni, ne znam kako u tom slučaju povezuju te uređaje sa ruterom. Dakle ako ti oni nakače 3 tv ti na četvrti port staviš switch za net.
Stavljaju switch i MONTERI DONOSE odgovarajuci switch i ne placate ga, njihovo je da se SVA OPREMA montira pa i 3 tv box-a ko ima i koristi 3 tv-a.

Poslednja izmena:

Ako imaš više od 2 stb uredjaja oni daju switch.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Zavisi sta i kako hoces da povezes - moras da napravis neku skicu. Generalno, ako hoces da kroz jedan switch prolazi i internet i IPTV onda treba da imas upravljve (managed ili smart) switcheve.

Poslednja izmena:

Nemaš ti zašta da lupaš glavu i razmišljaš kako. Ako odlučiš da pređeš kada zoveš MTS da kažeš koji paket hoćeš reci da imaš 3 televizora i 2 kompa i oni kada dođu da postave opremu doneti sve što ti treba ništa ne treba da kupuješ.
Moj kolega je uveo i u kući ima 4 televizora i 3 kompa, kaže da su monteri sve namestili, postavili svičeve gde treba.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Poslednja izmena:
@Bane
Neću da ih mešam , komplikovano mi to da upravljam....hoću samo da ih umnozim , znaci ovo za 3ci TV oni rešavaju switch a za net mogu obične, ako sad dobro razumeo?

@Vodka
Pa da , to za tv i par računara OK, ali ja imam 5-6 uredjaja da nakacim
Na LAN...

Poslednja izmena:
Sve to im kaži pa vidi. U najgorem slučaju ćeš kupiti neki ruter ili glupi svič pa ćeš rešiti.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Ja sam pokušavao da namestim, ali bezuspešno. Ni sa starom platformom nije bilo uspeha (Q11 + LG 55SK8500)
Hvala. Da kažem komšiji da onda i ne mora da juri lg! [emoji106]

Sve zavisi šta mu je presudno. Ako nije problem žungliranje sa dva daljinca, LG Magic Remote i generalno WebOS će mu doneti gomilu drugih stvari. Jedina mana mi je nedostatak Kodi-a na WebOS-u, ali njega koristim preko Android box-a

Sve zavisi šta mu je presudno. Ako nije problem žungliranje sa dva daljinca, LG Magic Remote i generalno WebOS će mu doneti gomilu drugih stvari. Jedina mana mi je nedostatak Kodi-a na WebOS-u, ali njega koristim preko Android box-a

Moze daljinac od Q11 da se programira da pali tv i da menja izvor slike. Znam jer sam ja kod sebe daljinac tv-a prebacio u daljinac od Q11 pa tako sada sa daljincem od STB-a palim tv menjam jel to hdmi 1 ili hdmi 2 i podesio sam da mogu da pojacavam tv sa istim daljincem i time eliminisao upotrebu dva daljinca.

Ti misliš na one dodatne dugmice u gornjem levom ćošku? Da onih par dugmadi koje mogu da se programiraju.
Ne ovo me ortak pita treba da predje na mts da potpiše ugovor a obojica smo videli Magic remote na delu kod mog buraza koji je na sbbu - pa čisto pitam da li onaj air mouse može da upravlja opcijama IrisTv-a.
Hvala za info ljudiovi!

Nazad
Vrh Dno