GREŠITE u vezi kablova!
U stan ulazi opticko vlakno, tanki "bezbojni" kablić.
On ulazi u ZOK (ta kutijica na zidu negde u stanu gde je vama najpogodnije da je stavite).
Iz ZOK ide 1 opticki kabl (zuti opt. kabl, nastavak kabl, produzni kabl... zovite kako hocete al i on je opticki) koji se ukljucuje u ONT.
Zok i ONT treba da su blizu, na 1-1,5m jer je taj zuti opticki kabl te neke duzine i ont treba da je blizu struje.
Iz ONT idu LAN kablovi.
Ima 2 LAN konektora za internet (1. i 4.) i 2 za tv (2. i 3.).
LAN kablove vece duzine prave na licu mesta, nose (pravi) majstori sa sobom kutiju sa dal je 50 ili 100m CAT5e LAN kabla. Ne cat5 vec CAT5e (ono e je vazno za brzinu koju kabl moze da podrzi).
Dakle trazite da monteri vam sprovedu po stanu od ont LAN kablove gde vam je potrebno, nema veze da li je do kompljuter u jednoj i tv u drugoj sobi, moraju da naprave.
Ako nece telefon u ruke i zovite pa prijavte da nece da montiraju gde i kako treba, na potpisujete nista i ne date im da puste uslugu dok ne odrade sve kako treba.
Proverite da li radi tv i internet u punoj brzini!
Meni su stavili 2x18m LAN kabla do u drugu sobu, za komp i 2. tv, a u prvoj sobi gde je ont pravili 5m kabl do tv.
Naravno da im je zafalilo kabla i onda je otisao majstor do prodavnice da kupi jos jednu kutiju...
Kabl opt. sam vodio po coskovima plafona, duz stokova vrata pa onda gde su izlozeni korz male kanalice, da bi lan kablove vodili po lajsni parketa, pa sve duz zidova i okolo nosecih stubova (betonjara sa debelim nosecim stubovima) i kroz bas veliku rupetinu do u drugu sobu. Kablovi lepo zakucani onim plasticnim kukicama za koaksialni kabl, pa 2 LAN kabla fino stanu u kukicu.
Jedino sam kukice ja kupio.
LAN kablovi BESPLATNO, odnosnoo o trosku MTS, samo da vam uvedu optiku i ne placate ih kasnije kroz neki od racuna.
Znate li da se moze odustati od usluge u prvih 14 dana jer je sve to naruceno telefonom i ne placate nikakve penale niti naknade za montazu i materijal?!