Šta je novo?

Uticaj CPU-a/Memorije na gaming ;)

Ma da, 6700k zver, 60-70% u AC Odyssey, koji zakiva 8700k...
Ja sam vec rekao sa mojim 6700k na 4.6Ghz(sada kod druga radi Lumion), u 90% slucajeva, na 4k procesor bleji.
Delidovan, ne prelazi 70c ni u heat primeu sa Noctua D15, 100% stabilan.
A onda Odyssey zakida, stutteruje kao blesav, neigrivo.
Stavio 3700x, leti igra, progledao sam, gpu nikada ispod 95%.
U Division 2 mi gpu obara na 60 i 80% na trenutke i daje 45-50fps i na 4k ina 1080p...i tako par igara jednostavno lose radi, ima iznenadne ili stalne padove GPU usage-a i FPS-a, kao i nekada jako neprijatno stutterovanje, bukvalno zabadanje na delic sekunde svakih par sekundi, a nekada i cesce i Odyssey-u.

Te "simulacije" nekog cpua sa totalno drugim instrukcijama i hardverom okacite macku o rep.

Ove bajke da 6700k nigde ne prelazi 70% usage takodje.

Evo, ovom liku bolje radi 4k recimo, tako i meni, a onda negde jednostavno zakida.

To sto ti pricas, kod mene prosto nije tako. Iz nekog razloga ne mogu da uradim sreenshot u AC odiseji, pa sam slikao fonom. Sve na maks, 1440p, u nekom velikom gradu, tu mi je najmanji fps.
Nemam razloga da lazem, sluzim se argumentima. Evo fotke. Igra klizi, freesync (gsync) radi svoje, nema stutteringa.

@edit - uspio sam, evo screenshot

Prilozi

• IMG_20201216_012707.jpg
    IMG_20201216_012707.jpg
    1 MB · Pregleda: 89
  • IMG_20201216_012711.jpg
    IMG_20201216_012711.jpg
    1.1 MB · Pregleda: 83
  • ACOdyssey_2020_12_16_01_40_05_441.jpg
    ACOdyssey_2020_12_16_01_40_05_441.jpg
    565.6 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
Bitno za ne zaboraviti - Stuttering nema uzrok samo u hardveru, već vrlo često i u softveru... Zato i je ku**a za dijagnostikovati! :whip:

Bitno za ne zaboraviti - Stuttering nema uzrok samo u hardveru, već vrlo često i u softveru... Zato i je ku**a za dijagnostikovati! :whip:

Slazem se. Kod mene radi lijepo. Proc u projseku kao na slici gore, fps u velikim gradovima oko 60tak, u prosjeku 75. Sve maks, 1440p.

A ko koga zakiva i youtube klipovi me ne zanimaju. Ja pricam iz iskustva, sa slikama. U ovim igrama kojima sam nabrojao, GPU je zakucan na +96-97%. CPU jos nisam vidio da je negdje konstantno zakucan na +90%.

Poslednja izmena:
Sve si nam rekao onom slikom :)

Pratite GPU usage:

Poslednja izmena:
Pa rekao sam da proc nikad nije na 100%, i da gpu nikad nije ispod 97%. Toliko o famoznom bottleneck-u... Sto cu pratiti tu? Pratim kod sebe. I mjesas stvari. Ja sam u startu rekao za igranje do 75hz/fps. Na 144hz je druga prica i tu se slazem, mora jaci CPU.

Poslednja izmena:
@Xepoj87
Evo sad si ubedio kolegu @whiplasher da ono sto on vidi svojim ocima nije istina, nego je istina ovo sto ti kazes :d
Mislim da to nabedjivanje recima kako ono rece mozes da okacis macku o rep :p Imao si neki problem hardversko/softverski, trebalo je to ispitati, ne moze kod teb toliko lose da radi a kod @whiplasher radi bez problem, bez Stuttering kojeg nisam ni ja pirmetio sa 4c/8t, ali je vise nego primetan samo sa 4c.

"Te "simulacije" nekog cpua sa totalno drugim instrukcijama i hardverom" kojim totalno drugim instrukcijama sta to ima i9 7920x a nema 6700k, mislim ima ali totalno drugim ??? I to sto ima ne utice na gaming... I kojim drugim hardverom ? drugacija ploca i brza memorija... To je svakako simulacija, ali nije to tako drasticno razlicit scenari nego da sam test uradio sa 6700k... Oba procesora pripadaju kako kaze intel Products formerly Skylake, nema tu totalno drugih instrukcija, cak su u praksi Intel quad channel sistemi nesto losjiji za gaming od dual channel kada se poredi isti broj jezgara na istom kloku, al to nemam snimljeno pa ne mogu da dokazem tako da veruj mi na rec da ne vadim sad neke klipove sa youtubeta jer tamo moze svasta da se nadje, a najcesce je merodavno ko i ova tvoja zapazanja :p

Kod tebe nije radio 6700k kako treba, kod @whiplasher radi kako treba, a moja simulacija pokazuje ono sto sam napisao i predstavio rezultatima, i to je jedino tacno, tvoje iskustvo, tvrdnje kolege @whiplasher i ovo sto sam ja prikazao... Zasto je tako kod tebe, kod njega, kod mene, neka prosudi neko ko ima slican hardver i razmislja o nekoj zameni, nema potrebe da se nadglasavamo i jedan drugog da nabedjujemo da je samo ono sto mi kazemo istina, jer koja je poneta ?

Sta si zapeo u svakoj temi pises o tome kako ti je 6700k pravio bottleneck, sta se naprezes toliko da dokazes kako je jedino tvoje iskustvo sa 6700k merodavno a sve ostalo moze da se okaci macku o rep :d

Bottleneck se ne prikazuje u % zauzeća CPU (posebno ne od multicore varijanti), već u FPS (gde je bitniji IPC)...
Prikazuje se i tako, to je dobar znak da cpu nije dovoljano dobar da isprati grafiku, ali je isto tako bitan IPC, nije bitniji ako su procesori generaciski bliski kao 6700k i 7920x, sve je to Skylake, a moze da bude veoma bitan kao recimo razlika koju je nova generacija amd procesora napravila u odnosu na predhodnu... Kod intela to vec godinama nesto sporije ide, da ne kazem vuce se ko raga taj IPC napredak :d

Prikazuje se i tako, to je dobar znak da cpu nije dovoljano dobar da isprati grafiku, ali je isto tako bitan IPC, nije bitniji ako su procesori generaciski bliski kao 6700k i 7920x, sve je to Skylake, a moze da bude veoma bitan kao recimo razlika koju je nova generacija amd procesora napravila u odnosu na predhodnu... Kod intela to vec godinama nesto sporije ide, da ne kazem vuce se ko raga taj IPC napredak :d

Ima situacija kada je baš vrlo uočljiv Bottleneck da; ali ja ne govorim o tim jasnim situacijama...
Već kada je npr i platforma/disk/memorija/pa na kraju CPU sve toliko sporo i pre samog CPU (ili ima na jednom mestu zagušenje) da neće opteretiti CPU u % a Bottleneck će i dalje bit veoma vidljiv/merljiv! Isto tako može GPU biti blizu 100% takođe a da ga koči
A te situacije sam video češće nogo što mislite da se očekuje.

Dakle nije merodavno ako se samo % zauzeća CPU/GPU gleda, može da da vrlo pogrešnu sliku.

Isto tako i ti lupas kako meni nesto nije radilo, a to tvoje skarabudzeno je realan primer.

Isto kao sto on nesto kaze, kazem i ja, a dokaz toga sto ja tvrdim imas u brdo video snimaka, gde ne postoji nijedan da gpu sa 6700k drzi na 99% zakucan.

Nisam zapeo u "svim temama" vec u originalnoj, CP 2077 gde si zapoceo ovu pricu i ti si onda otvorio ovu i naveo u prvom postu "da nekome ko ima bottleneck sigurno ne radi", sto si lupao i u onoj za moj primer.

A da ne radi nesto, pokazali bi brojni cpu benchmarci i stress testovi, kao i druge igre koje rade lepo.
Proban cpu i bez clocka i na auto i na 4.4Ghz(tako je i radio kada nisam imao Noctua D15).
I kao sto napomenuh, drugar koristi sada za 3d render u Lumionu moj 6700k, zapravo celu moju polu konfiguraciju.

Ispisivanjem 100 postova od 100 recenica, nece te nebuloze nista tacnije postati.

Zasto bih menjao cpu, ako je onaj mogao sve da gura super?
Jos ja samo na 4k/60Hz igram.

Pre toga sam imao 1080ti u sli-u, dakle daleko veci gpu power i od 2080ti, verovatno slicno 3080...i na starijim igrama je to sve super radilo u 4k, i ako je brdo igara moralo da se drnda sa nvidia inspector programom i davalo daleko vise fpsa od 2080s.
Nisam ja taj 6700k koristio 6 meseci, nego ga kupip kada je izasao, godinama mi je radio.

Tako da, molim bez lupanja napamet.
Ti nemas taj cpu, a ovde je poznato da svako svog konja hvali.

I sada ja ne treba da verujem svojim ocima i drugi ne treba da veruju brojnim detaljnim YT snimcima, nego da veruju nekom ko je negde uslikao 99% gpu...a i tebi koji si usao u igru, odradio benchmark i to je to.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
@mdm
Da da slazem se, sve je to tacno, a kada se naidje na problem ili se ispita i otkloni ako moze, ili se menjaju komponente bez ispitivanja sto mnogi cesto rade kao recim nas maestralni kolega @Xepoj87 :d
Ova tem tome i sluzi da se podele neka validna iskustva, da se nesto pokaze prakticnim primerom kako bi nekome sve to bilo od koristi, a ne da po svaku cenu branimo nesto sto je zapravo individulano i subjektivno, a neki su bas zapeli to da rade neki bivsi korisnici 6700k procesora :p

@Xepoj87
Smaras i naporan si za medalju :d
Nisam ni citao sta si napisao posle preve recenice "Isto tako i ti lupas kako meni nesto nije radilo, a to tvoje skarabudzeno je realan primer" upristoji se eko mozes ako ne mozes valjda ce te neko upristojiti ko vodi racuna o ovom forumu...

Poslednja izmena:
Ne moze fino sa nekim ko je izuzetno nekulturan i neprijatan poput tebe.
Ta pasivna agresija koju ti praktikujes u svakom svom postu je daleko gora od toga da ja tebi otvoreno kazem da si lupio nesto napamet.
Takvi kao ti su najgori primer ponasanja, gde na fin i kulturan nacin vredjaju i omalovazavaju sagovornike, sto te ne cini kulturnim, nasuprot.

Naravno da te smaram i da sam ti naporan, kada iznosim realne cinjenice koje se tebi ne svidjaju, a jos ti dajem i video primere toga.
E sada, mozes da tvrdis da nikome na YT ne radi 6700k, a samo ovde kolegi sa kamerom radi, ali mrka kapa od toga.

Ne znam poentu ove teme, jesi li je otvorio da kontriras celom svetu koji je primetio suprotno i da izmisljas toplu vodu?
I da se odmah neko ko tvrdi suprotno, diskredituje tvojim izmisljanjem?

Poslednja izmena:
^
Da u pravu si, idi sad spavaj ne davi...

E tako, sto manje reci, to bolje.

^
Bas si malo reci upotrebio da nas ubedis kako je samo tvoje iskustvo sa 6700k merodavno, malo reci i kulturno napisano :)
Doziveo sam kulturoloski sok :d

Isto kao sto on nesto kaze, kazem i ja, a dokaz toga sto ja tvrdim imas u brdo video snimaka, gde ne postoji nijedan da gpu sa 6700k drzi na 99% zakucan.
Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Evo ja cu napraviti snimak i okaciti na youtube, tako da.ce biti jedan gdje 6700k drzi na 99% zakucan GPU.

Sent from my IN2013 using Tapatalk

^
Mislio sam da ti napisem da ne radis to jer likovi koji ne umeju pristojno da se obracaju sagovorniku, a vec u prvoj poruci je to pokaza ovim...
Te "simulacije" nekog cpua sa totalno drugim instrukcijama i hardverom okacite macku o rep.
Ove bajke da 6700k nigde ne prelazi 70% usage takodje
...sebe kvalifikuju samo za sprdnju i *******ciju... Pise navijacke kometare u kojima navija za samog sebe a pokusava da diskredituje sve ostale po sistemu ako galamim ubedicu nekog da sam u pravu, i ono bas se nalozi :d
Mislim tu ste vas dvoica ti kao vlasnik i on kao bivsi vlasnik diskutovali, samo ovim sto je napisao nasao je i men da cacne ne znam iz kog razloga, al potrevio je de ce da prodje sa takvim stavom :-devil-: Valjda mu je povredjen navijacki ego time sto mu neko dokazuje (mislim na tebe) da u konkretnoj igri Assassin's Creed - Odyssey sa kojom je imao ociglednih problema, zapravo nema problema, i ne znam sta sad hoce da nama, nejmu, svima koji citaju opravda svo ono trolovanje po raznim temama gde je pisa kako ima bottleneck sa 6700k, ili to sto je potrosi pare na novi hradver... Sto bi reko Kristijan Andersen "ne znam sta je normalna bila nije" :d

Sve u svemu mozda je bolje da uradis taj video jer kod nas mnogo toga prolazi po sistemu onaj ko je glasan mora da je u pravu, cisto da ovim njegovim "mudrim i poucnim" pisanijem nekoga ne bi doveo u zabludu... Verujem da je imao problem, ali ako ga ti nemas a isti je CPU u pitanju, znaci da problem nije bio do procesora nego je nesto drugo bilo u pitanju sto je trebalo ispitati a ne odam u prodavnicu, sto je isto legitmno, ali nije legitimna ova lobotomija koju radi po forumu svojim trol komentrima :p
Na osnovu nacina na koji se obracasa meni delujes ozbiljno, ja sam ti poverovao da je to tako kako si napisao pa ako ti nije tesko napravi taj video radi istine, i cisto da ovaj zacuti ako je ikako moguce :d

Poslednja izmena:
Kod mene je original AC i sve te probleme koje kolega navodi ja sam imao... Ali sa 6600K. Kad sam presao na 6700k, nestali su. Igra radi fludino i bez stateringa. Nije mi jasno kako nego negira ss gdje se sve lijepo vidi ali eto... Moracu i video napravit, samo me zeza upload, spor mi je mnogo.

^
To sa 6600k je kako mi se cini ista prica kao u mojoj simulaciji sa 4c, tokom samog testa vidljivo je seckanje i slika rezultata na kraju pokazuje da nesto nije kako treba, vidi se i zauzece cpu-a od 100%, a na rezultatu 4c/8t 64%. Mada ovo sto sam ja uradio kao sto sam vec napisao (al aj da ponovim za ove sto ne umeju da citaju) nije merodavno 100% da moze da se kaze da tako radi i 6700k, znaci to je hardverska simulacija samo po pitanju broja jezgara i thredova, samo je neki pokazatlje koji izgleda ipak dobro pokazuje kako stvari stoje kada je sitem 1/1 utegnut hardverski/softverski, kada nema gremlina, nije bas da treba da se kaci macku o rep ko sto kaze kolega galamdzija :p

ACOdyssey_2020_12_07_10_38_38_644.jpg ACOdyssey_2020_12_07_11_58_50_293.jpg

Ja sam 6600k mijenjao bas zbog ac odiseje, i upravo ovdje na forumu sam se zalio na to, i tad su mi rekli da je problem 4c i da probam naci 6700k polovan. Kako sam ga ustekao u plocu, tako je igra progledala. Nema stuteringa, proc je isao do 90%. Jos sam tad igrao na 1080p i rx480 8gb. Na 1440p 6700k je jos vise rasterecen. 90% igre ide oko 60-70tak %.
Evo i zadnjih 8 dana trazim novi gpu i plocu i proc. Imao sam nekih ponuda za zamjenu za 9700kf i ploca neka aorus z390 pro, jer sam kontao da ce mi 6700k biti kocnica sa 2000 ili 3000 serijom. Slucajno nadjem 2080 za 440eura, sto je prava rijetkost danas, pa reko ajd probam. Ako bude kocio 6700k, mjenjat cu i njega. Ali evo, ovo sto sam probao, radi super.

Poslednja izmena:
Izvrteo sam bench par puta u cilju nauke. :D

Napravio sam kopiju igre i primenio "fix" koji uklanja denuvo. i7 6700k @ 4.6Ghz u kombinaciji sa 3080 (ca 1950Mhz) u 1440p.

Screenshot levo sa denuvom, desno je bez. Min FPS sa denuvom 12, bez 27. Subjektivan osecaj je da igra fluidnije radi i sa drasticno smanjenim trzanjem.

benchmark_results.jpgbenchmark_results_no-dn.jpg

@whiplasher

Ma pogledaj ti da nisi mozda zameni i procesor za 9700kf a da to nisi ni primetio, mozda je do toga :d

@P$ych0

Ovo si odradio sa istim podesavanjima kao kod mene Ultra High ? I ta kartica 3080 u kakvom je rezimu, overklokovana ili nekom drugacijem, kod mene je overklokovana bost ide do 2100mhz... Razlikuje se i prikaz rezultata, ne znam zbog cega, kod mene je poslednja verzija igre i vidi se koje sam drajvere koristio.
Sve u svemu kako mi se cini igra i kod tebe radi lepo, fluidno ?

Poslednja izmena:
@whiplasher

Ma pogledaj ti da nisi mozda zameni i procesor za 9700kf a da to nisi ni primetio, mozda je do toga :d
Nisam, neki dan sam mijenjao pastu, pa sam bacio oko, pise 6700k :D :D
@P$ych0 - znaci def ima veze.

Poslednja izmena:
@P$ych0

Ovo si odradio sa istim podesavanjima kao kod mene Ultra High ? I ta kartica 3080 u kakvom je rezimu, overklokovana ili nekom drugacijem, kod mene je overklokovana bost ide do 2100mhz... Razlikuje se i prikaz rezultata, ne znam zbog cega, kod mene je poslednja verzija igre i vidi se koje sam drajvere koristio.
Sve u svemu kako mi se cini igra i kod tebe radi lepo, fluidno ?

Nisam stigao da se igram sa OC na grafici, samo sam joj podigao Power limit i Temp limit na 100% i ona se "sama" stabilizuje na 1950Mhz - sve dok je ispod 70C.

Ja sam jako velika picajzla sto se tice fluidnosti i najmanji me trzaji nerviraju. Ono sto sam definitivno primetio na original (denuvo) verziji je da igra na momente trza, microstutter, iako je FPS visok (isto i u 4k na TVu). Ni bez denuva nije problem 100% resen ali je osetno manje primetan.

Nisam, neki dan sam mijenjao pastu, pa sam bacio oko, pise 6700k :D :D
@P$ych0 - znaci def ima veze.

Nisam ni ja verovao da ima, ali su rezultati tu. Ranije sam samo citao o ovome i misljenja / iskustva su bila pomesana. Moguce da je razlika mnogo manja na procesorima sa vise jezgara.

...

Sprdam se malo, nije sad da je 6700k top cpu, znam da ima situacija i igara u kojima je bottleneck izrazeniji, ali svakako nije za bacanje i da ne preterujem ali u 90% slucaj zavrsava priblizno jednako dobar poso kao neki daleko skuplji procesori. Sustinski jos uvek nije vreme da se ubaci 500e za novu plocu i cpu, al polako dolazi :)

Poslednja izmena od urednika:
...

Sprdam se malo, nije sad da je 6700k top cpu, znam da ima situacija i igara u kojima je bottleneck izrazeniji, ali svakako nije za bacanje i da ne preterujem ali u 90% slucaj zavrsava priblizno jednako dobar poso kao neki daleko skuplji procesori. Sustinski jos uvek nije vreme da se ubaci 500e za novu plocu i cpu, al polako dolazi :)
Slažem se da je CPU odličan. Jedino sam u AC primetio ovo, sve ostale igre što sam probao rade bez problema.

Sent from my OP 7t Pro using Tapatalk

Ja samo da kažem da evo i na ubogom stock 3770S (dobro, delidovan je :d) Vega64 u testovima izbacuje između 10 i 20% slabije brojeve od rezultata na maksimalno nasviranim aktuelnim CPU koje nalazim po netu.

Čak ima i bolji rez nego Guru3D u svom testu :d - cenim da je do novih drajvera, ali vuku taj isti score i na aktuelnim testovima što je neka druga priča...

Definitivno CPU ima različit uticaj od igre do igre, pa je teško izvući neki apsolutni zaključak, da je bolje više GHz i više jezgara - bolje je, a da li se isplati, to je već subjektivna kategorija.

Prilozi

• Vega_Superposition_4k.PNG
    Vega_Superposition_4k.PNG
    726.8 KB · Pregleda: 52
  • Vega_Superposition_1080p_Extreme.PNG
    Vega_Superposition_1080p_Extreme.PNG
    725.8 KB · Pregleda: 51
Poslednja izmena:
Ma da, 6700k zver, 60-70% u AC Odyssey, koji zakiva 8700k...
Ja sam vec rekao sa mojim 6700k na 4.6Ghz(sada kod druga radi Lumion), u 90% slucajeva, na 4k procesor bleji.
Delidovan, ne prelazi 70c ni u heat primeu sa Noctua D15, 100% stabilan.
A onda Odyssey zakida, stutteruje kao blesav, neigrivo.
Stavio 3700x, leti igra, progledao sam, gpu nikada ispod 95%.
U Division 2 mi gpu obara na 60 i 80% na trenutke i daje 45-50fps i na 4k ina 1080p...i tako par igara jednostavno lose radi, ima iznenadne ili stalne padove GPU usage-a i FPS-a, kao i nekada jako neprijatno stutterovanje, bukvalno zabadanje na delic sekunde svakih par sekundi, a nekada i cesce i Odyssey-u.

Ove bajke da 6700k nigde ne prelazi 70% usage takodje.

Evo, ovom liku bolje radi 4k recimo, tako i meni, a onda negde jednostavno zakida.
Da li si sa tim 6700k igrao mozda Shadow of Tomb Rider? I ako jesi,kakva je tu situacija bila?

Sent from my OnePlus 8 using Tapatalk

... Isto tako može GPU biti blizu 100% takođe a da ga koči
A te situacije sam video češće nogo što mislite da se očekuje.

Dakle nije merodavno ako se samo % zauzeća CPU/GPU gleda, može da da vrlo pogrešnu sliku.

Da, koliko sam i ja upoznat, ne mora da znaci ako je GPU na oko 99-100% da nece bude odredjeni bottleneck i da kod jednog jaceg procesora ne bude visi fps iako slabiji takodje ima 100% GPU. To je bas komplikovano pitanje CPU/GPU zauzece %, i koliko se secam kod HT jezgara se to nesto drugacije to gleda.

Dobar je jos uvek 6700K, moze dobro da gura 2080 grafu (koja po meni nije bas punokrvna 1440p grafa) ali sigurno postoji odredjeni bottleneck, narocito na 1080p, na 1440p sigurno manji, na 4K verovatno nesto minorno.

Jel vrijedi dati 500e zarad toga na novi setup? Sad u ovom momentu? Po meni ne vrijedi, ni blizu opravdanosti.

Vrh Dno