Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Najbolje da svi zajedno bojkotujemo napredak grafike a da tražimo da grafika u igrama stagnira i izgleda isto.

Naravno da je dobro to što nVidia forsira RT efekte u igrama. Za mene kao kupca to će značiti više igara koje lepše izgledaju. I tu ne mislim da slanje mejlova youtube-erima da ubace više testova sa RT igrama već želim da idu od develeopera do develepoera i da ih ubeđuju, nude ima alate i podršku itd..
I otkud sada priča - "nVidia-in RT" ? Sve RTX igre (osim Quake RTX) rade preko Microsoft DXR-a tako da ko god podržava taj standard radiće i na njegovom hardware-u. I tako imamo situaciju da je AMD dobio na izvolte sve igre do sada koje uključuju RT efekte. To što rade loše je krivica AMD što je uradio lošu implementaciju RT-a.

Što se tiče priče oko hit-a koji RT donosi na performanse, zaboravlja se da je DLSS sastavni deo RTX-a. Kad se uključi RT i DLSS quality, hit u odnosu na no-RT / no-DLSS je 10-20% što je prihvatljivo. Tako da hardware za RT već sada postoji. Svi koji čekaju na hardware koji će omogućiti RT igranje bez upscale-ova će da se načekaju..a pitanje je da li je nešto tako moguće. Trenutno je ovo rešenje i to radi.

Vezano za Hardware Unboxed aferu, gledam skoro svaki njihov video i odlični su. Jeste istina da su slabo obraćali pažnju na RT sa izgovorom kako se njima to ne sviđa i nije vredno da se uključuje. I to im je greška jer, između ostalog, valjda radiš youtube recenzije zbog svojih sadašnjih i budučih pratilaca a ne samo zbog sebe. Jer nekom od tih pratilaca se možda sviđa RT i prati tvoj kanal da bi nešto saznao i doneo odluku koju grafiku da uzme. Međutim za RX 6900 XT review-u su ubacili dosta više RT igara i sad je to već ok. Mogu da razumem nVidia-u kao kompaniju da im ne prija kad neko bojkotuje RT (pogotovo ako ima dosta subscriber-a) obzirom na to koliko ulažu u RTX, ali naravno da ne podržavam onakav mejl i black list-ovanje za novi hardware. Da sam bio na njihovom mestu, samo bih im poslao mejl sa ljubaznim pitanjem - Da li biste mogli za buduće recenzije da ubacite više igara sa RT efektima ? Bez ikakvog uslovljavanja. A i ovako je HU to počeo da radi bez opominjanja, tako da ni to nije bilo potrebno.

RT jeste budućnost i bez trunke dileme će postati standard. Ono što igrama fali je fizika, a tu krivim MS koji nije odreagovao na pravi način.
Ovo za fiziku se totalno slazem , kada je izasao mirrors edge ja sam pomislio da je ovo samo pocetak kad ono nista.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Seti se koje smo procesore i grafičke imali kad je izašao ME. Gde smo danas sa hardverom kad ono ništa.

Po meni RT je počeo da se razvija u pravo vreme jer tako nešto se dugo gleda krajičkom oka, a sad su se razvile tehnologije koje mogu da započnu tu priču.

Što se tiče ovih klinaca koji su u stanju da napišu ovako nešto "RT nema neku buducnost kako stvari stoje" oni nisu bili tu kad su se pojavili 3D akceleratori.
Nisu bili tu kad ih je neko imao, a neko se igrao bez njih. Tad bi pisali kako 3D akceleratori nemaju budućnost jer ne vide dalje od svog nosa.

Ako sta ima buducnost onda je to RT, igre izgledaju znatno lepse sa RT, a dlss vec radi odlican poso kako bi izmedju ostalog uopste mogo da se koristi RT, pomaze u svakom slucaju... Gde je amd u celoj toj prici ? Trenutno nigde, ima pametnija posla stanca cipove sa sony i xbox :p

Poslednja izmena:
Dobro je Zeznuti, ne moras u svakoj temi da pljuckas po amd, znamo da ih ne varis...

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Zar DLSS nije nezavistan upsampling mehaniza, tj nije zakucan iskljucivo u kombinaciji sa RT? FF15 je imao samo DLSS opciju, bez RT...

Dobro je Zeznuti, ne moras u svakoj temi da pljuckas po amd, znamo da ih ne varis...
Pa to je tacno vezano za RT i dlss, nije pljuckanje... Kao sto je tacno da je AMD sa aktuelnim kartama odlican u HD rezoluciji po negde cak bolji od 3090 a nesrazmerno los u 4k, sve to ako izuzmemo RT, i dlss koji i nema. Ne vidim zasto bi nesto sto je istina bilo pljuckanje.

Zar DLSS nije nezavistan upsampling mehaniza, tj nije zakucan iskljucivo u kombinaciji sa RT? FF15 je imao samo DLSS opciju, bez RT...
Jeste nezavistan DLSS i mozes ga koristiti bez RT ali svaka igra koja ima RT ima i DLSS kako bi smanjili gubitak fps-a kada se ukljuci RT.

Može info na PM gde su ljudi uzimali 3060Ti i po kojoj ceni?
Isto bi mi značio kontakt od Fante sa KP na PM

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Ovo za fiziku se totalno slazem , kada je izasao mirrors edge ja sam pomislio da je ovo samo pocetak kad ono nista.

Mirrors Edge podržava PhysX. Ona i još nekoliko igara, Batman npr i taj efekat je fenomenalan. Ali džaba kad je "nVidia feature" koji AMD nikad nije ponudio.

Hah PhysX..toliko o tome :D Proprietary nista nece dugo ziveti ukoliko ga i druga strana ne podrzi. Koliko ce se zadrzati i sam RT zavisi bukvalno od AMD-a.

Mirrors Edge podržava PhysX. Ona i još nekoliko igara, Batman npr i taj efekat je fenomenalan. Ali džaba kad je "nVidia feature" koji AMD nikad nije ponudio.

nVidia PROPRIETARY feature. I posto je takav, u interesu je nekom studiu samo ako ga nVidia finansijski gura, pogotovo ako postoji open alternativa (Havok) koja radi na bilo cijem hardwateu (veca baza korisinika). Hairworks je sledeci primer.
Gsync u pocetku jeste bio dosta bolji od freesynca (koga sad i nVidia podrzava posto je postao deo VESA VRR standarda), ali je novcana nadoknada bila ogromna svojevremeno za GSync.
Takodje ovaj AMDov Smart Access Memory ce doci i na nVidiu, jer je Resizable BAR open standard.

AMD verovatno zaostaje u 4k jer infinity cache ipak ne moze da nadoknadi sirovih 80% vise bandwidth-a koji ima 3090. Jednostavno, udarili su u limit onoga sto omogucava ova kolicina kesa i to je to... iako mislim da su opet postigli vise nego sto se iko nadao sa 256-bitnom magistralom.

DLSS 2.0 je odlicna stvar, ali je pitanje da li ce (p)ostati standard. Sve ce zavisiti koliki ce biti overhead za implementaciju u odnosu na ono sto ce se dobijati po defaultu, koliko god to drugo resenje bilo inferiornije.

Hah PhysX..toliko o tome :D Proprietary nista nece dugo ziveti ukoliko ga i druga strana ne podrzi. Koliko ce se zadrzati i sam RT zavisi bukvalno od AMD-a.
U kojoj formi i kada tačno će RT postati dominantan standard se može diskutovati.

Ali RT je bez diskusije bolji način renderinga od rasterizacije i neophodan je da bi smo napredovali ka potpuno fotorealističnoj virtuelnoj stvarnosti daleke budućnosti.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

DLSS je po definiciji inferioran jer je upsampling (iz nicega pravis nesto), i uvek ce biti razlike u odnoau na nativno renderovanu rezoluciju. Ali je impresivno izveden jer na prvu i drugu loptu se tesko vidi da je upsample. Svaka im cast na implementaciji.

AMD verovatno zaostaje u 4k jer infinity cache ipak ne moze da nadoknadi sirovih 80% vise bandwidth-a koji ima 3090. Jednostavno, udarili su u limit onoga sto omogucava ova kolicina kesa i to je to...

I sam AMD je to prikazao:

arch7.jpg
Posle 128 MB je gotovo ravna linija, samim tim, nema poente. Hm, možda malo u 4K, ali opet je uzalud.

iako mislim da su opet postigli vise nego sto se iko nadao sa 256-bitnom magistralom.

Apsolutno. Ima negde slika gde je sračunato više od 1 TB/s, ali nema smisla postavljati u temi, jer će neko pomisliti svašta.

^
Sve je to super al aj jednom da vidimo te karte koje su produkt tog super inzinjeringa za divljenje kojima ce posle toliko godina da svrgnu Nvidiu sa trona u high-end segmentu da 3090 ne kosta 2500e... U ovom najsvezijem pokusaju bili su najblizi, kad niko nije ocekivao... Za sad su uspeli Intel da iscepaju na svim poljima sto se odrazilo i na cene intel procesora, zapravo polaka padaju i sve cesce se nude zanimljivi popusti za najskuplje procesore, a tek ce da padaju... Na zalost kod nas ne jos uvek, valjda ce se i to desti kada se stabilizuje trziste.

E pa ti bi da jedna firma cepa i intel i nv :D, i ovo sto rade trenutno je da im se skine kapa posteno, jedini zez trenutno je sto nema karti u prodaji :type: ....

^
Ne mora, neka se jure, malo jedni, malo drugi na tronu... Mada mislim da ni to ne bi nista promenili, i da je sve ovo sto se desava na trzistu zapravo produkt korporaciskih dogovora.

^ Lisa Tzwu-Fang Su je nećaka od Jen-Hsun "Jensen" Huang. Ne vredi dalje pričati[emoji3].

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Mislis not his necaka :d:d ....

Pa sta? Adolf i Rudolf Dassler su rodjena braca pa su na kraju zavrsili kao konkurenti (Adidas i Puma)

^ drugačije je danas vreme nego 1940. Kako je moguće da oba proizvođača izbace bukvalno iste snage kartice osim što Nvidia ima bolji RT i dlss?

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Ne postoje bukvalno niti su iste. I dalje je nVidia nedodirljiva na polju performansi ali se AMD priblizio (to je najprecizniji opis).
Razlog tome je sto je AMD ulozio ogroman trud da preskoci sav zaostatak proteklih godina a tome mu je islo u prilog nVidia-ina igrarija sa RT.
Da se nVidia drzala sirovih performansi sada bi verovatno bila ista situacija. 6900XT bi se borila sa GA104 (3080) a GA102 bi bio 3080 Ti kao i ranije.
Dva chipa podeljena na dve grupe (serije). Hi End ostavljen za najjacu kartu.

Kako god okrenemo i trazimo bolju stranu price cak i sada ako posmatramo to sa aspekta pozitivnog efekta da konkurencija postoji i da je preokrenula neke stvari, sa trzisne, cenovne strane
nista se nije promenilo, moze se cak reci da se i pogorsalo, zapravo jeste se pogorsalo. To je fakat. AMD ima grafiku od 1000$ ili ti od 1000 evra i kusur, prati nVidia-in korak. Sve ostalo se samo uklopilo.
Niko ne gubi, svi dobijaju, jedino krajnji korisnik izvlaci deblji kraj - jos dublje mora da zavuce rep u dzep.

Poslednja izmena:
Kako cenite ryzen 2600 sa 3080 na vremesnom corsair tx750w ? 4k bi teralo...

35-40 fps u cyberpunk bez onog moda. Grafička može više, cpu jok. Moj 2700 je u toj igri tu negde sa 3600. Već se polako nazire da ako hoćeš 6/12 apsolutni minimum je 10400 a neki optimum 5600X. Dok za 8/16 minimum je 3700X. Sve ostalo je gimpovanje novih, brzih grafičkih.

Ma ja pitam za napajanje :D, cpu otom potom...

Jel ja nešto propuštam ili je većina vas zaboravila da je prethodna nv serija koštala preko 1000$ (valjda 1200$ za 2080Ti). Sada su cene (one koje naplaćuju AMD i NV), pooodosta niže.
Zašto je NV spustila cene za 30% ili koliko već ako nije zbog AMD? Možda je postala velikodušna?
Dakle stanje se nije pogoršalo, čak šta više, nego bi svi da imaju najbržu kartu, ali da ona košta 50% od cene prethodnog highest end-a.
Zar nije dovoljno dobro što, recimo, imate jednu RX6800 koja je brža 0-10% od 2080Ti uz skoro duplo manju cenu. Odjednom je sve slabo ako nije 3090, a znam ljude koji se siti izigraše na GTX1660 ili, još i više, na RX570.
Stanje (nedovoljna količina kartica) na tržištu je nešto drugo i, po meni, ne doprinosi zaradi ni AMD-u ni NV. Ostali u lancu koriste situaciju i dižu cene u nebesa.

Probaj pa ako ne radi kupiš novo napajanje. Tako bi ja uradio. Gde je 1000 evra za grafičku tu je i 150-200 evra za napajanje, zar ne?

Nazad
Vrh Dno