Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Pa moraju jer ako ne, pre ili kasnije i njih ceka isto.
Odlicna anti reklama sa sve naglasavanjem koliko je nebulozno guranje rt i svega ostalog kod nV sa sve bezobrazlukom bez granica.
Ako amd ne iskoristi ovo poklapanje sasvezdja, treba ih sve streljati.

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Kako da iskoristi? Em imaju još manje kartica od NV, em je njihov PR i marketing legendarno loš...

Em nemaju odgovor na dlss, mada da imaju bar kartice na stanju i da idu cenom ispod nvidije onda bi vec bilo necega ovako sa ovim kolicinama i ovom cenom ispada jedno veliko nista.
Preterali su sa cenom jer nemaju bas cime da je opravdaju.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

6900 je preskup, da su njega stavili za 799 i da su dostupne karte, zbrisali bi nv u ovom trenutku.... ali ovako sve je nebitno :p....

Uff procitao sam jedno 100 poruka i sad procesuiram :)), ali je najvaznije pitanje, ako jednom bude bilo 3080, sta vredi da uzmem za Seasonic 750 focus ( ili je bolje da idem na 3070) sa 2080, a drugo pitanje da li vredi da menjam memoriju 2400 na nekih 3600 posto vidim da se pominje, a ja sam bio ubedjen da to nema nikakvog impakta na gaming. :)

Memoriju vredi da uzmeš bržu, a za grafičku je lako pored toliko testova. Pogledaj šta igraš i u kojoj rezoluciji pa presudi.

Pitanje je najvise zbog fame sa napajanjima, da li postoji neka koja nema ogromne spikeove :)
Igram na 1440p, ali volim ponekad da prebacim na 4k tv, (voznju, assassins creed cyberpunk :p)

Poslednja izmena:
Reviewer ce meni da objasni da li cu ja da igram sa RT ili ne.
Meni njihovi klipovi zbog toga bas idu na zivce u poslednje vreme.

Linus je presudio ovde, ipak ima 12 mil subova. Jay ispao isto ok, lepo.

Iskreno, nikada Linusa nisam video ovakvog do sada. Ono u WAN show-u je bilo cisto bes. Zato se nVidia i povukla u ovoj situaciji, samo zato sto su "uhvaceni".

Pitanje je najvise zbog fame sa napajanjima, da li postoji neka koja nema ogromne spikeove :)
Igram na 1440p, ali volim ponekad da prebacim na 4k tv, (voznju, assassins creed cyberpunk :p)

Neces golim okom primetiti razliku 2400 vs 3600 narocito ne u 1440p, vecina igra gledano kroz testove ne vrednuje brzu sistemsku memoriju koliko je zapravo vrednuje u realnom radu u odredjenim situacijama... Kroz testove neke igre nece pokazati ni razliku ako se procesor debelo overklokuje... Ali i brza memorija i narocito brzi procesor odigrace vaznu ulogu u deonicam, kratkim fazama u igri sa nesrazmerno malim FPS-om, to su deonice gde opada zauzece gpu a skace zauzece cpu-a, tu je memorije a narocito cpu klok bitan da podrzi grafiku kako bi se te deonice pregurale bez seckanja i zastoja, to su momenti u kojima se javalja neki mini bottleneck, zavisno od procesora veci, ili konstantni.
Sto se tice napajanja tu ne treba drzati sistem na granci potrebnog, jer danas ce raditi kako treba, za 2 godine mozda pocnu da se javljaju gremlini :p To se kupi jednom i zavrsi se prica sa tim... Seasonic 850~1200w sa 10god garancije, tu je i snaga, i kvalitet u svakoj komponenti napajanja + jace napajanje nikad nece raditi ni blizu maksimuma da mora nesto preterano da se greje. 10god garancije nije tu bezveze, to znaci da je svaka komponenta tog napajanja industriski istestirana da moze da izdrzi neprekdini rad od 10god, to je dosta bitno nama kao kupcima i projzovdjacu koji nije blesav da daje takvu garanciju za nesto sto ce masovno u tih 10g da im se vraca na reklamaciju.

Znaci konkretan savet... Zameni memoriju i gleda da bude neka sa sto nizim CL. Ne znam koliko si planirao da odvojis para za tu akciju, mogu da ti preporucim ono sto koristim i sto sam video po forumima kako radi i kakav je potencijal tih modula, a to je ova memorija u linku, u svim varujantam je odlicna a ubedljivo najpovoljnija na trzistu, moze daleko vise da se izvuce od deklarisanih vrednosti... Ako se odlucis za ovu memoriju javi se na PM da te uputim na sigurnog prodavca sa sigurno najboljom cenom i domacom garancijom.

https://viper.patriotmemory.com/pro...nce-memory-ram-viper-gaming-by-patriot-memory

Napajanmje Seasonic ili Silverstone od ovih koja mogu kod nas da se nabave, i zato sto su odlicna napajanja i zato sto su uvoznic ovih napajanj stabilni, pristuni dugi niz godina kod nas, to je vazno zbog garancije. Ima jos razloga al da ne duzim.

Uff procitao sam jedno 100 poruka i sad procesuiram :)), ali je najvaznije pitanje, ako jednom bude bilo 3080, sta vredi da uzmem za Seasonic 750 focus ( ili je bolje da idem na 3070) sa 2080, a drugo pitanje da li vredi da menjam memoriju 2400 na nekih 3600 posto vidim da se pominje, a ja sam bio ubedjen da to nema nikakvog impakta na gaming. :)

Ima itekako uticaj memorije na gaming, pa recimo, 2400 vs 3600 jeste sirova snaga 50% brze i onda je ocekivano da ima uticaja, kao opet recimo clock istog procesora 3,4 vs 5,1 gde je razlika isto 50%,

E, sad, ima tu i druga strana price, to su latencije, koje takodje uticu na perfomanse memorije, nije isto recimo 3600 CL 16 i recimo 3600 CL14 sa zategnutim ostalim parametrima. Imas ovde sve objasnjeno :

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?373363-DDr3-1600mhz-vs-2400mhz-test!

Sad, ti imas 2400 CL12, ja imam 3466 CL16 i isti procesor 9900K, pa teorijski mozda nema neke velike razlike zbog toga sto razlika u Latenciji nadoknadjuje razliku u sirovoj brzini memorije. Ali, opet se postavlja pitanje, recimo, memorija na 1333 CL9, da li ima neke razlike u odnosu na ovu moju 3466 CL16, da li latencija CL9 vs CL16 moze da nadoknadi razliku od 2133mhz u brzini memorije. Licno mislim da ne moze.

Tako da opet licno mislim da bi bilo dobro da odes na sto brzu memoriju sa (sto) manjim latencijama. Ja mislim takodje da predjem na neku 4000 CL15 memoriju (plus overclock) kada uzmem neku 3080(Ti).

Poslednja izmena:
Iskreno, nikada Linusa nisam video ovakvog do sada. Ono u WAN show-u je bilo cisto bes. Zato se nVidia i povukla u ovoj situaciji, samo zato sto su "uhvaceni".

Napushio ih Linus momacki :)svaka cast :)

Ne volim ga ali lik zna pos'o.
Lepo je videti spontano udruzivanje konkurencije zarad njihovog opsteg dobra a i naseg, sto vise info to bolje.
Takodje je u pravu da se ovim direktno radi divide and conquer sistem hraneci toksicne fanboyze oba tabora koji su rak i zlo bilo kog community-ja i normalne diskusije pa i ovog foruma, doduse ovde smo ih poprilicno satr'li (jos zaebanog da resimo ... :)) i nastavicemo isto.
Sreca u nesreci je da je nestasica i nenormalne cene dosta ljudi otreznilo pa imamo manje posla.

Hvala Vam ljudovi, ubedili ste me ;)

(jos zaebanog da resimo ... :))
Simpsons-nelson-ha-ha-93-p-672x480.jpg

:-devil-::-devil-::-devil-:

Ja sam porucio Seasonic PX-750 za 3060 Ti.
Mozes i 3080 da guras sa njim lagano.

Kako nisi gledao epsku sagu sa iMac Pro propravkom, koju mu je Apple odbio (odbio i da primi novac za popravku pa posle tražio više nego što je cena takvog istog modela!) pa je delove nabavljao "preko veze" ili čuveno šetanje po kiši u Tajvanu gde je bilo jasno da je Intel u problemu?

Sve te poteze tipa nVidia, Intel, AMD, Apple on brzo prozove.

Ili što je JayZ rekao, "Kada nVidia i Apple ne mogu zajedno da sarađuju, o čemu tu dalje da pričamo?"

Apple je morao da prodaje svoje preskupe računare sa mnogo sporijim Radeonima, koji su još i mnogo veći potrošači, pa je to značilo i ozbiljnije napajanje, što je ogorman problem sa Apple jer su oni" design first, spec later" kompanija ali i to im je bilo bolje nego da se mlate sa "it just works".

Ili možda čak i to što Sony i Microsoft takodje imaju deal sa AMD-om pa su imali FX i R7 270 u konzolama pre nego da im nVidia kaže kako to treba da se radi.

Ovo nVidia radi godinama i sve ovo sada baca jednu potpuno novu sliku na odnose kompanija čije proizvode svi mi koristimo.

Čak i ja razmišljam o nekoj Radeon grafici bas zato sto ne mogu ovo da podrzim a nadam se da će im i RT propasti. DLSS jeste dobar, ali to je bio i PhysX, Hairworks.. pa nista od njih.

^
Pre nekog vremena sam bas ovde u temi imao raspravu sa 1-2 clana za RT i bas za te "proprietary feature" koje je Nvidia pokusavala da progura pa je puklo... Jer zahteva dodatno vreme i resurse od dev studija i to prolazi dok Nvidia gura lovu. Ista ce prica biti i za RT i kako ga ne vredi uzimati zbog par igre godisnje (ako i toliko) i jos uvek velikog udarca na performanse, dok neko open-source resenje ne postane standard.

Naravno dobio sljagu ovde od kolega koji mi rekose da nemam pojma jer su duze u IT industriji i znaju kako stvari funkcionisu...

Naravno dobio sljagu ovde od kolega koji mi rekose da nemam pojma jer su duze u IT industriji i znaju kako stvari funkcionisu...

To se desava kada je sagovornik umisljen i nadobudan sto je na forumima cesta pojava... Mesto da se vodi diskusija na ravnopravnim osnovama, argumentima sto bi dovelo do nekog zakljucka, pojavi se tako neki malo pomeren u glavi i od smislene diskusije nema nista :p Pored toga super moci kao sto je vidovitost posebno su izrazene u forumskim diskusijama, znaci ne misljenje tipa mislim da ce nesto da bude ovako ili onako argumentovano na osnovu necega, nego vidovitost + nabedjivanje sagovornika hehe :d

^
Pre nekog vremena sam bas ovde u temi imao raspravu sa 1-2 clana za RT i bas za te "proprietary feature" koje je Nvidia pokusavala da progura pa je puklo... Jer zahteva dodatno vreme i resurse od dev studija i to prolazi dok Nvidia gura lovu. Ista ce prica biti i za RT i kako ga ne vredi uzimati zbog par igre godisnje (ako i toliko) i jos uvek velikog udarca na performanse, dok neko open-source resenje ne postane standard.

Mene je i ta najava RT još u 2000 seriji iznenadila jer znam koliko je to hardverski zahtevno. Delovalo mi je i nemoguće da nVidia nekim tamo shaderima sada može to da radi u real-time-u.

A na kraju je i ispalo baš tako - ne izgleda nešto "wow", niti radi kako treba a sama priroda današnjih igara, koja je multiplaform, vrlo jednostavno eliminiše nVidia RayTracing (TM) osim ako im nVidia ne plati znatnu količinu novca pa da je developeri ubace i to samo ako ta opcija nije skupa u odnosu na njihove resurse - a development time je tu najvažniji resurs, ako bi igra previše kasnila zbog ubacivanja ovog featurea, to nVidia ne može da plati (potencijalnu lošu prodaju zbog kašnjenja).

Tako da nije ni čudo što je nVidia nervozna jer već 2 generacije RTX-a prolaze kako prolaze. Kartica možda nema ali bio sam vam linkovao - svega 10 miliona ukupno prodatih kartica najnovije generacije po kvartalu je porazan rezultat u odnosu na ukupan broj Gaming PC-a u opticaju a njima je to cilj - svetska dominacija i RTX u svakom mogućem Gaming PC-u. Imaće 100 miliona za 10 godina i to možda jer ko zna šta će AMD da smisli a već su jednom pobedili sa FreeSync-om, a pomenute multiplatformske igre će koristiti AMD RayTracing (kakav god da je, ako uopšte i radi) zbog konzola a ne ovo njihovo čudo.

Tako da je cilj koji nVidia gađa izuzetno teško pogoditi - PC ekskluzive koje koriste u potpunosti nVidia tehnologije a koje će svojim kvalitetom uspeti da se prodaju u značajnom broju. Otprilike da u svakom kvartalu imamo po jedan Cyberpunk koji je u svojom PC verziji toliko dobar da svi kupujemo mašine od 2000 EUR-a a nVidia da broji pare.

Zato su pretili Steve-u i ta njihova vizija je apsolutna distopija igračke industrije.

^

Neki jos uvek cekaju kvalitetnu OpenCL podrsku od AMDa, do sada oni sto koriste CUDA obrnuse milione dolara svojim kompanijama. Cekati da AMD nesto implementira u softveru je zaludno utroseno vreme.

nVidija je sve ono najgore sto jedna kapitalisticka kompanija moze biti ali jedini imaju proizvod koji zadovoljava sve kriterijume. Navijam da se Apple malo pozabavi video igrama naozbiljniji nacin, imaju puno potencijala a glavna prepreka vise ne postoji jer su Kinezi i Tajvanci cenovno stigli Apple.

RT nema neku buducnost kako stvari stoje, mozda padne restart za desetak godina ali dlss je neophodan za 4k igranje novih igara.

Kao da je postalo "In" na forumu govoriti kako je RT besmislen iako su vecima na sceni videli da je RT prilicno mocna nova tehnologija koja je tu da ostane, koja cak i sada izgleda odlicno.
Mozda je full RT jos generaciju ili dve daleko ali ovo nije hairworks ili physic u svoje vreme ,ovaj rt jure sada svi , amd i konzole .
RT nisu samo senke vec mnogo vise i ne znam da li je neka nova tehnologija menjala izgled igre u ovoj meri?
Meni je svako graficko unapredjenje super i jedva cekam da vidim neke nove implementacije.

Edit: RT nije vise Nvidia only , vulkan i DX a i bogami konzole isto imaju svoju implementaciju RT.

Poslednja izmena:
Ma ima jos da se nacekamo dok harver postane dovoljno snazan za upotrebljiv RT a po prihvatljivoj ceni, bar za 1440p. Nema tu leba jos 2-3 generacije a to je 2025 godina ili kasnije ako nastave ovim tempom od 2 godine po generaciji. Sto bi dali performanse sad i odmah (ako uopste i mogu) kad mogu da daju na kasicicu i da muzu novac... Jednostavno je tako.

Nije rt besmislen kao tehnologija vec je besmisleno toliko forsiranje u ovom trenutku kada nemas ni igre, ni hw koji to krsteno pogura, cak i da hoces da das besmislenu svotu novca za 3080-90 ne mozes je kupiti.

Kao da je postalo "In" na forumu govoriti kako je RT besmislen iako su vecima na sceni videli da je RT prilicno mocna nova tehnologija koja je tu da ostane, koja cak i sada izgleda odlicno.
Mozda je full RT jos generaciju ili dve daleko ali ovo nije hairworks ili physic u svoje vreme ,ovaj rt jure sada svi , amd i konzole .
RT nisu samo senke vec mnogo vise i ne znam da li je neka nova tehnologija menjala izgled igre u ovoj meri?
Meni je svako graficko unapredjenje super i jedva cekam da vidim neke nove implementacije.

Edit: RT nije vise Nvidia only , vulkan i DX a i bogami konzole isto imaju svoju implementaciju RT.

Spominjao sam vise puta...
Premalo je igara trenutno i prevelik udarac na performanse da bi bilo opravdano tolikog hajpa. I dalje je to "feature" koji je dostupan entuzijastima i koji debelo naplacuju.
Kada pricamo o RT tehnologiji, pricamo o top modelima koje moras da kupis da bi mogao da se igras sa iole pristojnim FPS-om, a takve grafe se ne uzimaju za 1080p igranje sa RTX ON niti su dostupne sirokoj publici.
Kada xx60 i xx70 serije budu imale krstenu implementaciju RT-a (stabilno iznad 60fpsa), znaci budu dostupne siroj publici i RT bude dostupan u vecini igara koje izadju u toku jedne godine, onda mozemo da pricamo o necemu sto nije feature.

Sada bih rekao da je jos uvek bitnija "sirova snaga" i spustanje recimo 2080ti modela u taj nizi konzumentski segment (300-500e), koji ce da pogura 1440p hrr gaming kao PC standard u narednih 3-5 godina.
Posebno jer i solidni 1440p monitori postaju sve pristupacniji. Samim tim bi i 4k 60+ fps gaming trebao da postane povoljniji.

Sada kada se malo slegla prasina nakon objava prezentacija, ipak deluje da im nije u interesu da ljudima prodaju graficke po onim utopijskim MSRP cenama i da zele naplacuju debeli premium i podignu dosadasnje prosecne cene za odredjene tier-e grafickih. A to postizu upravo marketingom oko RT-a (videli smo kod HU i na koji nacin razmisljaju), vestackim segmentisanjem grafi sa vise i manje Vrama (tj gimpovanjem modela)...
Dok ljudi i dalje nasedaju na te feature i spremni su da placaju za sve to, Nv i AMD mogu da nam daju na kasicicu i po suludim cenama a samim tim ce i industrija da sporo napreduje. Ako tebi sve to odgovara go for it.

Poslednja izmena:
^ što se tiče nižih kartica xx60 i xx70 se slažem, ali u 3080 i 3090 ništa više ili manje se ne daje para u poređenju sa 6800xt i 6900xt a ipak dobijaš RT i dlss.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

^ što se tiče nižih kartica xx60 i xx70 se slažem, ali u 3080 i 3090 ništa više ili manje se ne daje para u poređenju sa 6800xt i 6900xt a ipak dobijaš RT i dlss.

Hi-end segment je OK, čak i cene nažalost, koje su nam poznate i od ranije. Skupo ali i brzo. Možemo da diskutujemo o prevelikoj potrošnji i TDP-u, ali ja zamerke ne nalazim ni GeForce ni Radeon modelima, odlične karte.

RT jeste budućnost i bez trunke dileme će postati standard. Ono što igrama fali je fizika, a tu krivim MS koji nije odreagovao na pravi način.

^ ispada da će postati standard čim je AMD počeo sa karticama i plus konzole. Samo će trebati još koja generacija da ne bude toliko težak za hardver.

@NevisStarShine kartice su odlične kod oba proizvođača. Cene su mogle biti i manje ali nemamo puno izbora, što se tiče potrošnje kod 3080 nisam video da je kod mene prešla preko 368w.

Kako cenite ryzen 2600 sa 3080 na vremesnom corsair tx750w ? 4k bi teralo...

Nazad
Vrh Dno