Šta je novo?

Cyberpunk 2077

Mogu misliti koji je sada pritisak na zaposlene u CD projectu.
Verujem da rade duple smene kako bi peglali igru, i to ce potrajati sigurno nedeljama.

Za te novce, par cisterni guarane da uzmu i ni da ne spavaju :D Ja ću ipak sačekati da oni to dovedu u red, cenim da će za nedelju-dve sve leći na svoje mesto.

Patchevi su odavno već u procesu. Kad se zaključa release build već uveliko ljudi rade na day one patchu, a šta ne stigne doda se na kasnije. Siguran sam da su znali za većinu ovih većih problema prije nego što je iko krenuo da igra.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

Ako je igra zaista toliko dobra (a nemam razloga da vjerujem da nije), onda je ovo grijeh igrati dok se bukvalno sve ne pokrpi. Jer igrati u ovome stanju kakva je sad, je blago receno mazohizam.

Toliko dizanje farse oko bug-ova, samo zato sto je i ogroman hajp oko igre. To sto su sve ostale igre bile poluproizvodi zadnjih par godina, posebno od par kompanija koje su njesra vec duze vreme a navodno firmetine u Gaming svetu, nije se toliko primecivalo, ali sad, ovo je show.. :D

Daj opustite se, kao i za sve ostale i ova ce da se sredi kroz par patcheva, CD je bar odgovorniji od ostalih. To sto jedva klizi na staroj generaciji konzola, to se i ocekivalo, da je tu radilo full, vi sto se uzeli novu generaciju konzola ili ultra pretplacene grafike, tek onda bi ste plakali kako ovo nije igra nove generacije i da je jos jedno njesra u nizu. Tako da mi se svidja sto ovo i ne radi na PS4-ci kako treba, jer valjda je vreme da se napreduje. Na Pro-u igra radi dovoljno dobro koliko mu sama konzola to dozvoljava. Deluje mi da jos uvek nekako fali neka zavrsna otpimizacija u nekim delovima igre, pricam uopsteno, da sve to i bolje klizi na PS5 recimo a posebno na novim grafikama, jer RTX 3090 4K da jedva daje 35fps-a je ludilo, ali ako je tako, onda je to ono sto smo cekali, novu generaciju igara.

A da vidite kako radi na Xbox One :D Prva scena vožnje 17-18, ponekad udari 20 ali ni milimetar preko. A prva scena jurnjave, isto sam početak igre, 11-12 fps... i to u rezoluciji 720-900p. Izgleda kao Xbox igra, originalni Xbox :D Series S (next gen konzola) u 972-1080p samo 30 fps al je barem (relativno) stabilno...

https://youtu.be/-sflmcqhWkk

Sent from my M2002J9G using Tapatalk

Sta god da podesim, ukljucim fidelityFX cas, smanjim rez itd, ne moze da da vise od 60fps. Dodje do 60 i onda mi opada gpu usage. Cpu usage je na 60%. Zasto ne moze da prebaci 60? Vsync ugasen, limit ugasen itd. Gpu je 99% , ali u nekim mjestima 100% moze dati i 70fps, al ona smanji gpu usage a fps zakucan na 60.

Sent from my IN2013 using Tapatalk
Cpu.
Tako se meni ponasao 6700k 4.6Ghz na 4k.
I ako nije usage ni blizu limita po MSI, krenu igre da trokiraju i fps da pada na 25 sa 60, a gpu usage sa 99 na 60%, i ako msi ab pokazuje 60-70% cpu usage...najrealniji primer toga je Odyssey, zabadao je na svakih par sekundi, bilo neigrivo i porrd ne velikog cou usage-a, a sa 3700x gpu zakucan na 99%.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

E, al meni GPU ne pada toliko. Padne par procenata recimo, al dovoljno da moze da ima barem 61-62fps. Evo sad sam probao na jednoj lokaciji. Tipa imam 60fps, GPU 99%, GPU padne na 96%, al i dalje zakucan na 60fps. Kao da je neki limit ili vsync ukljucen, a nije. Bukvalno ne moze da prebaci 60fps. U zatvorenim prostorijama komotno bi mogao imati 70fps recimo, al on ga zakuca na 60 i to je to. CPU svi programi pokazuju 60tak % kroz citavu igru. Vidim i po temp da nije ni blizu 100% zauzeca. Mada 60fps je ok, radi freesync i slika je mlijeko, samo sto bez fidelityFX cas i target 75fps, pada i ispod 40 na 2k i low/med, i za moj ukus postane neigrivo. Mada ne znam jel do fidelityFX cas, ali teksture pocnu da brljave, pogotovo na autima koji ulaze u kadar. Blury su, pa tek posle nekog vremena se izostravaju.

Inace za korisnike AMD karti starijih generacija. FidelityFX CAS, target fps 75-80, min rez 80% i dobije se boost solidan. Mada kod mene na Vega na 1080p je solidan fps na med i ponesto low, moze da se igra sto se tice fps-a, dok na 1440p padne drasticno i nemoguce je igrati bez ovog FidelityFX CAS.

Poslednja izmena:
Imate li neke savete oko resursa u igri? Šta rasparčavati, šta prodavati i sl.?

junk prodavaj,oružje takodje ako ti treba novac,mada pametnije je da ih deasamble da skupiš matse za upgrade

Послато са SM-N975F помоћу Тапатока

Ja za sada držim kombinaciju po jednog dobrog pištolja, puške i sačmare. Ostalo sve ide u resurse. Razimšljam da budžim tu granu. Deluje mi da craftingom mogu da se naprave odlična oružja.

Toliko dizanje farse oko bug-ova, samo zato sto je i ogroman hajp oko igre. To sto su sve ostale igre bile poluproizvodi zadnjih par godina, posebno od par kompanija koje su njesra vec duze vreme a navodno firmetine u Gaming svetu, nije se toliko primecivalo, ali sad, ovo je show.. :D

Daj opustite se, kao i za sve ostale i ova ce da se sredi kroz par patcheva, CD je bar odgovorniji od ostalih...

Baš to...
Ja nisam naišao na neke game breaking bagove...
Što se mene tiče igra mi radi bez ikakvih problema (doduše imam stariji monitor sa 75Hz, ne vijam 144fps, i za to me boli k)...
Kako samo krstarim (jer sam odlučio da ne radim kvestove dok igru još ne utegnu), malo upijam atmosferu i nailazim na mnogo više stvari koje mi se sviđaju u odnosu na one koje mi se ne sviđaju... Npr. plus je rezonovanje NPC-a tokom borbi, gde se ne libe da iskoristu prednost high grounda, pa se penju na kontejnere i manje zgrade da bi sebi popravili uglove pod kojima pucaju na protivnika... Takođe prilično dobro koriste zaklone, ne jure goloruki na pištolj...
Za sada mi je najveća smetnja vreme potrebno za zaustavljanje vozila. Ono je potpuno nerealno, jer pri umerenoj brzini treba "pola" ulice distance da se zaustaviš, bukvalno na 500m od semafora kreneš da kočiš. Motor je puno bolji, samo da je još malo agilniji i sa kraćim vremenom zaustavljanja...

Onaj braindance mod mi je sasvim ok...

Poslednja izmena od urednika:
I meni za sada motor lici kao nesto najbolje za prevoz :)

Imate li neke savete oko resursa u igri? Šta rasparčavati, šta prodavati i sl.?

Ja sam prodavao da vratim Viktoru lovu i to sam bukvalno uradio posle 2. questa, lako se lova stice.
A sve ostalo idem na rasparcavanje za resorse, mislim da ce biti bitni kasnije.

E, al meni GPU ne pada toliko. Padne par procenata recimo, al dovoljno da moze da ima barem 61-62fps. Evo sad sam probao na jednoj lokaciji. Tipa imam 60fps, GPU 99%, GPU padne na 96%, al i dalje zakucan na 60fps. Kao da je neki limit ili vsync ukljucen, a nije. Bukvalno ne moze da prebaci 60fps. U zatvorenim prostorijama komotno bi mogao imati 70fps recimo, al on ga zakuca na 60 i to je to. CPU svi programi pokazuju 60tak % kroz citavu igru. Vidim i po temp da nije ni blizu 100% zauzeca. Mada 60fps je ok, radi freesync i slika je mlijeko, samo sto bez fidelityFX cas i target 75fps, pada i ispod 40 na 2k i low/med, i za moj ukus postane neigrivo. Mada ne znam jel do fidelityFX cas, ali teksture pocnu da brljave, pogotovo na autima koji ulaze u kadar. Blury su, pa tek posle nekog vremena se izostravaju.

Inace za korisnike AMD karti starijih generacija. FidelityFX CAS, target fps 75-80, min rez 80% i dobije se boost solidan. Mada kod mene na Vega na 1080p je solidan fps na med i ponesto low, moze da se igra sto se tice fps-a, dok na 1440p padne drasticno i nemoguce je igrati bez ovog FidelityFX CAS.

Aha, ja sam onda pogresno skontao, nije isti slucaj.
Ne znam, da li do AMD drivera, da li do nekog podesavanja u samom driveru...kod mene ide i na 80, cak i 90fps...

Sto se same igre tice, meni zaista super radi, nemam nikakvih zamerki za sada.
Sitne gluposti na koje sam nailazio stvarno ne bih spominjao kao nesto vazno, za to samo danasnji snowflake internet nitpicking "gameri" zakeraju.
Vidim da rade na bitnim stvarima, da se ne baguju questovi, a to je najbitnije.

Cyberpunk2077_2020_12_11_16_24_20_497.jpg

Poslednja izmena:
iako nisam ljubitelj single player igara, malo sam sinoc igrao ovo, oko 2h.....
igra radi bez problema na mojoj konfi iz potpisa u 2K, texture i neke stvari na high, neke na mediumn, shadows sam smanjio....... GPU load je konstantno nakucan na 98-99%, nijedan bug nisam primetio i igra poprilicno klizi, niti mi je ista brljavilo, u prostorijama oko 75-80fps, kad izadjem na ulicu, onda padne na 55-60fos,,,
ako ukljucim ovo FidelityFX CAS, target fps 100, min rez 80%, onda unutra ide preko 90fps, a na ulici je oko 75fps....
muzika je dobra, prati atmosferu, mozda bi me i privuklo malo da je igram, da nije, opet cu da spomenem to retardirano kretanje lika, ko da je popio kutiju nekih sredstava za umirenje, krece se ko pijan, juce sam pisao tome, ne bih opet, slasem se sa Glenn-om, da bi mozda 3rd person ovde bolje pasovao....
neko spomenu, da smo pokupovali silne 144Hz monitora i podsmeva se.... pa nisam taj monitor kupio zbog ove igre sigurno, posto mi je primarni gejming BF serijal i pomalo Warzone, znaci FPS multiplayer, e zbog toga je kupljen, a u tim igrama mi odradjuje ono zbog cega je kupljen :D

Ne kazem da je iko kupio zbog ove igre 144hz monitore, nego citajuce druge teme i frljakanjem fps od 144-200 kao nekim optimumom na koji su svi navikli, sad najednom svima ok i 30fps-a, pa mi nije jasno. Meni bas smeta i ne mogu da igram ukoliko je ispod 55fps-a. Imam osjecaj da gledam gif.
Pogotovo neko ko igra FPS u 144hz i sada predje na CP na 40fps i kaze "meni ne smeta". Koga laze?

@edit - ja prvi ne kupujem igre ukoliko ne probam narodnu verziju i ukoliko ona radi ok i svidi mi se igra, kupim je. Ili ako bas znam da ce mi to nesto leci 100%, pa narodnu i ne probavam, vec odmah kupim, sto je rijetkost zaista. Ali koliko se ovdje na forumu pricalo o ovoj igri, odlucio sam da je kupim i prije nego je izasla, i time dam svoj doprinos tom timu koji je toliko radio na toj igri. Ne pricam ovo zbog toga sto je sad igra puna bagova, lose optimizovana i sta sve ne. Nego da me ne shvati niko pogresno. Ne kajem se sto sam dao 20 eura za igru uopste, vidi se da je dosta truda ulozeno i to je moj doprinos cijelokupnoj prici, nego imam osjecaj da ljudi kao da opravdavaju sebe, tj sto su kupili igru, pa su spremni na sve kompromise. Pa i oni fps shooteri koji rokaju sve zivo na 144fps i sad im je ok i 40fps. Kako je to moguce? Pa meni je ogromna razlika izmedju 60 i 40, toliko da ne mogu da igram. Par igara sam igrao na 75fps i posle na 55-60 mi je tesko da se naviknem. Cak i na mob, svima je sad malo 60hz, daj 90/120hz. Ono, 60hz vise ne mogu da gledaju..... Razlika se vidi i ocigledna je, to je sustina.

Poslednja izmena:
Počeo sam sinoć da igram...na mojoj mašini stabilnih 60fps u 1080p (toliko dozvoljava monitor), sve na high, par stavki na ultra...

Meni se igra ustabilila kada sam spustio RAM na 3.46Ghz umestl 3.6Ghz... možds treba još napona, ali manje bitno. Inače nisam koristio FPS count, previše odvlači pažnju, ali sa Ultra/High, bez RT, na 2k i DLSS na balanced igra radi super, uz par dropova tu i tamo... Patch 1.04 je možda popravio neke stvari, ali mnoge još uvek ne. Npr. kola lebde ako su parkirana na kosoj ulici, NPC prolazi kroz neke objekte i sl.
Priča je ok, mada nisam odmakao daleko, čini mi se da se brzo leveluje i skill-ovi dodaju, mada ih ima baš dosta, pa ima smisla tempo... Ima kul detalja, npr. Samizdat radio i sl. :)

@whiplasher
to za fps si u pravu, ja sam sinoc pre igranja CP2077, igrao jedno 2 sata warzone u stabilnih 135-140fps.....
kad sam posle toga pokrenuo ovu igru, i na tih 80fps..... prvij 10-15 minuta imao sam utisak kao da gledam crno beli nemi film iz 1930tih godina proslog veka :D :D :D ..... posle se malo oko priviklo, pa je ajde kao bilo OK

Od 1.04 patcha imam stravican screen tearing pri horizontalnom skrolu ekrana misem ili gamepadom i to samo na 1440p. Na 1080p radi ok. Ima li neko slicnih iskustava ili eventualno resenje? Ne pomaze ni Vsync previse. Inace monitor je AOC 75hz sa freesync, a gpu 2060. FPS nije problem, evo sad sam sve spustio na low i tuce on 75fps, al i dalje cepa sliku, tj kao da kasne frejmovi.

@whiplasher
to za fps si u pravu, ja sam sinoc pre igranja CP2077, igrao jedno 2 sata warzone u stabilnih 135-140fps.....
kad sam posle toga pokrenuo ovu igru, i na tih 80fps..... prvij 10-15 minuta imao sam utisak kao da gledam crno beli nemi film iz 1930tih godina proslog veka :D :D :D ..... posle se malo oko priviklo, pa je ajde kao bilo OK

Pazi, to je 80fps. A zamisli kad kazu da im je ok na 40fps... Pa mislim jb.a...

Sve u svemu igra se vidi da je kompleksna, grad je veliki. Zna li ko koliko je dugacak gameplay, da se ocisti bar 80% igre?

@Pobesnelo_pile - imam isti mon i sa amd grafom radi ok na 1.04. Bice da je nesto na relaciji nvidia driver - aoc.

Poslednja izmena:
Igra se definitivno zahuktava tek nakon title screen-a kao što su neki pisali juče. Što više igram to je igra bolja, čak i bagove viđam sve manje i manje.

Sekvenca kada igramo kao Johnny Silverhand je maestralno odrađena, baš sam se pitao kako će da nas upoznaju sa njim i bolji način definitivno nisu mogli da izaberu.

Ima stvari što mi ponekad baš zasmetaju, npr. linearnost u rešavanju nekih misija...

Npr.
Ona misija kad vijaš policajku Hamil... Ok raspituješ se, tipuju ti gde je i bam... Ako nemaš tech 6, ne možeš da hakuješ vrata njene sobe... Mislim WTF, možda sam ulagao u agilnost daj mi opciju da mogu da joj uletim kroz prozor sobe, daj mi opciju da potplatim jbnog domara koji čisti hodnik ispred njene sobe da mi otključa sobu (probao sam :d), nemoj me za.ebavati da moram da budžim tech mimo volje... Ko je igrao prvi prvi (stari) DeusEx zna da je većinu misija, čak i sporednih (kao što je i ova u CP) mogao rešiti na više načina, zavisnosti od preferencija...

Igra se definitivno zahuktava tek nakon title screen-a kao što su neki pisali juče. Što više igram to je igra bolja, čak i bagove viđam sve manje i manje.

Sekvenca kada igramo kao Johnny Silverhand je maestralno odrađena, baš sam se pitao kako će da nas upoznaju sa njim i bolji način definitivno nisu mogli da izaberu.
Posle koje je to misije otprilike?Ne mogu da se setim dali mi se to pojavilo ili nije!Igram vec nekih 8h,mada igrao sam dosta i side misija!

Posle koje je to misije otprilike?Ne mogu da se setim dali mi se to pojavilo ili nije!Igram vec nekih 8h,mada igrao sam dosta i side misija!

Ne možeš da omašiš, nakon par main misija ideš da ukradeš Relic od onog Arasake, i u sklopu te misije se upoznajemo sa Johnny-jem. I ja sam radio i side misije i oko 10og sata igranja sam stigao do ovde.

Za screen tearing, ugasio sam na kraju freesync i v-sync, high + dlss auto na 1440p i sljaka na oko 75-80fps. Izgleda kulturno.

Mali off: odvikao sam se skroz od igranja na PC (xbox one x peglam) i zaboravio koliko me u stvari umara ovo zezanje sa grafickim podesavanjima. Umesto da sam se sit izograo u ova 3-4h, ja sam se bar trecinu zezao sa podesavanjima.

Ontopic: igra je skroz ok. Ne gotivim open world igre ali ova kombinacina gta+deus ex, pa jos sve u stilu shootera iz prvog lica mi je bas legla.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ima stvari što mi ponekad baš zasmetaju, npr. linearnost u rešavanju nekih misija...

Npr.
Ona misija kad vijaš policajku Hamil... Ok raspituješ se, tipuju ti gde je i bam... Ako nemaš tech 6, ne možeš da hakuješ vrata njene sobe... Mislim WTF, možda sam ulagao u agilnost daj mi opciju da mogu da joj uletim kroz prozor sobe, daj mi opciju da potplatim jbnog domara koji čisti hodnik ispred njene sobe da mi otključa sobu (probao sam :d), nemoj me za.ebavati da moram da budžim tech mimo volje... Ko je igrao prvi prvi (stari) DeusEx zna da je većinu misija, čak i sporednih (kao što je i ova u CP) mogao rešiti na više načina, zavisnosti od preferencija...

možeš, odeš u stan ispod, pa preko terase udješ u njen stan. A izgleda da može da se završi misija i da je ne ubiješ

Neko je pomenuo da mu slika izgleda "grainy" iako je isključen Film Grain. Primetih to i ja, pa sam se igrao sa podešavanjima jer na low presetu toga nema - u pitanju je Screen Space Reflections Quality. Kada je na off, slika nije više grainy ali se i osvetljenje sveta dosta pogoršava naravno. Tek kad se taj setting podigne na ultra/psycho nestaju te mrljice, ali naravno nestaje i fps :D Dobra stvar u svemu tome je da se te mrljice primećuju samo danju. Popraviće to valjda.
Inače, meni pojedina podešavanja na većim nivoima kvaliteta podižu fps nekim čudom.

Evo i primera, SSRQ Off, Medium i Ultra(najviše se primećuje na nepostojećem horizontalnom pešačkom)

off.jpg
medium.jpg
ultra.jpg

Poslednja izmena:
Ja sam Witcher 3 tek uzeo da igram kad je izašla finalna GOTY verzija, isto planiram i sa Cyberpunk 2077, a do tad bi i novi GPU-i trebalo da imaju normalne cene...
Planiram baš ovih dana da krenem polako RDR2, ima šta da se igra u međuvremenu... :D

Nazad
Vrh Dno