Šta je novo?

Cyberpunk 2077

Cek ljudi, jel vi stvarno mozete da igrate na 30-45fps-a?

Ukljucio sam dinamicku rez. i smanjio na 70%, frejm min ogranicio na 60 i pici ovako. Izgleda losije, priznajem..ali bar sljaka odlicno. Savet od kolege Leona4 ;)

Btw ja na 2k sa dlss balanced imam veci fps nego sa.1080p i dlss balanced. Na 1080 gpu usage je 65% dok sa 2k ide na 100% i ladno imam 1-2 fps vise kada prebacim na 2k.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Cek ljudi, jel vi stvarno mozete da igrate na 30-45fps-a?

Ovakve igre da, klasicne fps kao konkretno CS Go koju igram dosta nikako, sve ispod 150 fps mi je neprihvatljivo. Zasto je tako ne znam ni sam da objasnim.

Igrao nekoliko sati i meni ovo nekako kao da je neka ubisoft igra za koju su se recimo malo više potrudili oko priče. Iskreno sam nakon svih onih najava očekivao spetakl. Grafički sam dobio open world crysis što je super al nije mi ništa vau next gen fotorealizam itd. Ide u fioku dok ne budem mogao da je igram u 100fps sa max detaljima i rtx-om. Taman i da je ispeglaju kako treba

Igrao nekoliko sati i meni ovo nekako kao da je neka ubisoft igra za koju su se recimo malo više potrudili oko priče. Iskreno sam nakon svih onih najava očekivao spetakl. Grafički sam dobio open world crysis što je super al nije mi ništa vau next gen fotorealizam itd. Ide u fioku dok ne budem mogao da je igram u 100fps sa max detaljima i rtx-om. Taman i da je ispeglaju kako treba

Takodje.

Klasika... Veliki hajp donosi velika razocarenja...
Ocekivao sam mnogo goru situaciju, ovo je jos i dobro.

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Malo sam je naceo i meni se igra dopada za sada. Mada sam tek mozda sat, dva obrnuo. Nije onako turobna kao Deus Ex sto mi je +. Videcemo kako se prica odvija..
Sto se performansi tice, na rtx 2060, 1440p, na najvisim setovanjima pada na 15-20fps. Medjutim ono sto mi je cudno je da se u rasponu of high do rtx high, il kako se vec zove srednje rtx setovanje igra vrti na 40ak fps. Mozda sam se istripovao al ne vidim neke drasticne razlike izmedju fps na ovim setovanjima...a kad sam vec kod razlika, mozda ja nemam oko za to al stvarno su mi min razlike izmedju high i rtx ultra. Tj tu se primecuju, na svemu ispod toga ih ja ne vidim. A tek RT, jesam ja lud ili se apsutno nigde ne vidi odraz glavnog lika na reflektujucim povrsinama?

Da i na mojoj masini 60+ fps mogu da dobacim tek na medium setovanjima, na low tucem skoooro fix 75, koliko mi monitor i podrzava.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ocekivano zahtevna igra kao nekada Crysis, ali i opravdava po mnogo cemu te zahteve. Vizuelno izgleda odlicno, veliki world, zanimljiva ideja, jednom recju igra koja se retko vida, ima onaj wow efekat, onaj momenat kada pomera granice vizuelnog za jedan stepenih vise (za razliku od Valhalle) i na neki nacin i opravdava kada trazi bolji HW.
Recimo CPU, ovede bez R5 3600 ili 10400F nema leba. Kako pokazuje ovaj test (link dole), 3600 "kida" 3300x, sto je samo potvrdilo pricanje mnogih da je 4c/8t "zavrsio svoje" i da je kraj 4c procesora.

Prosto kada se gleda jedan R5 2600 (u sustini 1600AF - tako se danas prodaje) na def. 3.7Ghz i uz 2666Mhz RAM ima 44avg/28min, dok jedan 3300x na def. 4.4Ghz i 3200Mhz RAM ima 45avg/21min sto je mnogo glatkije igranje. Da se primetiti da je 1600AF (2600) bolja kupovin od 3300x ili 3100. Jedan 3600 ili 10400F su neki dobar kompromis koji ce dati avg60/min40 i kostati ~200 EUR sto je povoljno ako pogledamo sta igra trazi od graficke karte. Od grafika bez neke 5700x ili 2060 (posebno sa DLSS) nema kvalitetnog igranja. To mu dodje nekih 400-500EUR za grafiku, ali cini se potpuno opravdano.

https://www.pcgameshardware.de/Cybe...1nkQ_o4ZoWi24gXWgUi2KNoD8ZyH3wBqkIB03Z_UUnsqI

Naravno, nisam bio dosledan i uzdržao se da ne igram... Tri sata kasnije, vrlo sam zadovoljan... Kao prvo, ne znam da li je slučajnost ali mene igra fercera kako treba, 1080p sve ultra... Nisam primetio da je ijednom zaseckala za sada... Što se tiče igre nisam video neke velike bagove, više nedovršenosti tu i tamo.... Napucavanje mi je ok. Borba rukama i hladnim oružjem ne toliko. Ragdoll fizika je prejadna. Krv i oštećenja na telima protivnika nešto najadnije što sam video u igrama novije generacije (ubacite *mjau**mjau**mjau**mjau*ni bloody mess perk da lete organi na sve strane)... Kad kažem nedovršenostri npr. ide scena, zgradi murija pravi raciju u stanu, prijavljeno porodično nasilje, dovikuju se oni sa mužem prete da će ptovaliti vrata, on preti da će ubiti ženu... I ja namerno čekićam da vidim šta će se desiti, houe li mu pandurija ebati mater ili on izlazi sa ženinom glavom u ruci... I... Ništa... Stajao ja par minuta i oni se dovikuju, kao panika tenzija, a u stvari puvsnjak, nerealno skroz... Zanimljivo nekom da protrči pored scene, pa mu kao zanimljivo, svašta nešto se dešava... Ali kad se zagrebe nema dubine (bar u opisanoj sceni)... Elem kratko je vreme da bih davao neke ocene.

Koja bruka i sramota, ovo nije nikako trebalo da izlazi za last-gen konzole, patnja ziva i sumnjam da ce se ovo moci srediti, jednostavno hardver ne dozvoljava, raspad sistema.

Poslednja izmena:
Btw ja na 2k sa dlss balanced imam veci fps nego sa.1080p i dlss balanced. Na 1080 gpu usage je 65% dok sa 2k ide na 100% i ladno imam 1-2 fps vise kada prebacim na 2k.

Prosto objasnjenje, na nizoj 1080p DLSS rezoluciji GPU ti nije 100% opterecen vec ceka na CPU i dok ceka... obara takt cekajuci na njega i u tom konstantom prebacivanju taktova malo gore malo dole bude takoreci uhvacen "nespreman" i dok promeni takt malo se vremena izgubi. To nije retkost kada je CPU bottleneck, to je poznata stvar u testovima.
Resenje tvog problema je da u Nvidia properties za konkretunu igru (game profile) podesis da stavga "power management mode" bude na "prefer maximum performance". To bi trebalo da forsira takt grafike u 3D da ga uvek drzi na max, naravno samo u toj igri :)

Poslednja izmena:

Tipican primjer CPU bottleneck-a, igra bukvalno lomi procesore, pogotovo ako se igra 60+fps. Moj i9 se penje do 65-70% usage pri 60fps locked, brutala.

Prosto objasnjenje, na nizoj 1080p DLSS rezoluciji GPU ti nije 100% opterecen vec ceka na CPU i dok ceka... obara takt cekajuci na njega i u tom konstantom prebacivanju taktova malo gore malo dole bude takoreci uhvacen "nespreman" i dok promeni takt malo se vremena izgubi. To nije retkost kada je CPU bottleneck, to je poznata stvar u testovima.
Resenje tvog problema je da u Nvidia properties za konkretunu igru (game profile) podesis da stavga "power management mode" bude na "prefer maximum performance". To bi trebalo da forsira takt grafike u 3D da ga uvek drzi na max, naravno samo u toj igri :)
Hvala , testiracu sutra posto sam igrao ceo dan cyberpunk uz sitne pauze pa mi treba malo odmora.

Hvala , testiracu sutra posto sam igrao ceo dan cyberpunk uz sitne pauze pa mi treba malo odmora.

Naravno neces dobiti cudo, ali ce bar u 1080p igra bti 2-3fps bolja nego u 2k, a ne obrnuto. CPU je ipak ogranicenje, igra zna da iskoristi i 8c/16t bez ikakvih problema sto je posebno izrazeno u gradu na mestima gde ima dosta "pesaka", tu bas "kida" sa zahtevom za CPU :S:

To je ona prica o novim konzolama koje u sustini imaju Ryzen 7 3700LE (da ga tako nazovem zbog manjeg takta) i to znaci da ce se sve igre programirati (dobro ne bas sve ali one AAA hoce) za 8c/16t i da polako 6c/12t procesori (2600/3600/10400) udaraju u svoj maximum, a 4c/8t procesori postaju neupotrebljivi (min fps oko 30 ili nesto manje) ze neki naredni period.

Poslednja izmena:
Nego, imam problem druge prirode, a to je sa poslednjim drajverom. Pojavljuje mi se fast flickering u 2d modu, dok u 3d modu radi sve ok. Sa starim drajverom sve radi kako treba, samo CP ima problema sa duplim texturama, zato sam i stavio nove drajvere koji su to resili, ali napravili drugi problem. Jel se jos nekom ovo desava?

Ne brini, dešava se svima sa 1080ti.
Popravice uskoro, siguran sam.
Ja igram u 1080p/60/high.

Ja kad' sam govorio da sistemski zahtjevi nemaju veze s mozgom, bilo je klizeci ulijetanja. Za minimum specs je receno da treba 3570k i RX470. :D

Ukljuci dinamicku rezoluciju, radi sve bez greske.

Masina iz potpisa, ogranicio na 45fps, stavio da mi seta izmedju 1080p i 900p, sve na medium-high (osim dve-tri stavke na low). Plus RivaTuner 45fps i scanline sync za peglanje frametime-a.
Veoma retko, gotovo samo u "cutscene" momentima padne na 35-40. Tokom igranja prakticno ni da stucne. Iznenadjen sam, s obzirom na procesor pre svega.

edit: instalirao drajvere od prekjuce, naravno.

Poslednja izmena:
Naravno neces dobiti cudo, ali ce bar u 1080p igra bti 2-3fps bolja nego u 2k, a ne obrnuto. CPU je ipak ogranicenje, igra zna da iskoristi i 8c/16t bez ikakvih problema sto je posebno izrazeno u gradu na mestima gde ima dosta "pesaka", tu bas "kida" sa zahtevom za CPU :S:

To je ona prica o novim konzolama koje u sustini imaju Ryzen 7 3700LE (da ga tako nazovem zbog manjeg takta) i to znaci da ce se sve igre programirati (dobro ne bas sve ali one AAA hoce) za 8c/16t i da polako 6c/12t procesori (2600/3600/10400) udaraju u svoj maximum, a 4c/8t procesori postaju neupotrebljivi (min fps oko 30 ili nesto manje) ze neki naredni period.
I prethodna generacija konzola je imala 8-core procesore, pa igre do juče nisu bile optmizovane za njh.

U suštini, ljudi sa slabijim procesorima po pravilu imaju i slabiju grafiku, koja je usko grlo. Tako da onaj PCGH ne znači mnogo, pošto niko neće uzeti RTX 3090, upariti sa R3 3100 i igrati u 720p. Dok ne budemo videli npr. 3700X vs 3600 vs 3100 + 5600XT u 1080p na high, ne možemo znati kolika je tačno razlika, tj. da li vredi investirati u skuplji CPU.

Ukljuci dinamicku rezoluciju, radi sve bez greske.

Masina iz potpisa, ogranicio na 45fps, stavio da mi seta izmedju 1080p i 900p, sve na medium-high (osim dve-tri stavke na low). Plus RivaTuner 45fps i scanline sync za peglanje frametime-a.
Veoma retko, gotovo samo u "cutscene" momentima padne na 35-40. Tokom igranja prakticno ni da stucne. Iznenadjen sam, s obzirom na procesor pre svega.

edit: instalirao drajvere od prekjuce, naravno.

Igra nije optimizirana. Spustas detalje i ne uticu na performanse. Sa 3080 neki prijavljuju bolji framerate sa ultra postavkama.

Meni na najnižim postavkama u gradu 45 FPS, na ultra max out 35 FPS. Mislim.

Dinamic resolution mi ne pada na pamet. Više cijenim svoj vid.

Igra je up to date V1.03.

Ali mi je najveci problem traljava mehanika igre tako da. Podsjeca na No Mans Sky first person mod.

EDIT: Najnizi detalji, grad centar, 45FPS se vti. Komponente neiskoristene:

image.png

Poslednja izmena:
I prethodna generacija konzola je imala 8-core procesore, pa igre do juče nisu bile optmizovane za njh.

U suštini, ljudi sa slabijim procesorima po pravilu imaju i slabiju grafiku, koja je usko grlo. Tako da onaj PCGH ne znači mnogo, pošto niko neće uzeti RTX 3090, upariti sa R3 3100 i igrati u 720p. Dok ne budemo videli npr. 3700X vs 3600 vs 3100 + 5600XT u 1080p na high, ne možemo znati kolika je tačno razlika, tj. da li vredi investirati u skuplji CPU.

Evo kolega pa gledaj do mile volje. 720p svi detalji max sa 3090 da se otkloni bilo kakva sumnja u GPU bottleneck. Logicno tada je CPU jedino ogranicenje.

3300x 45avg/21min dok jedan 3700x ima 69avg/46min. Maximum je na 10900k OC 5,2Ghz 111avg/78min, tako da je i vise nego ocigledno da je GPU bottleneck iznad 100fps. Vidis i sam da 3300x ima avg 45fps i min fps od 21 a to je bas lose ako je 10900k ostvario min od 78fps, obrni okreni to je 4x brze.

E sada ako u 720p sa 3090 (sto je totalno nerealni scenario) 3300x ima 45avg/21min sta mislis koliko ce u 1080p sa nekom 5700x imati (realniji scenario), ja cenim ne vise od 40avg/20min ako i toliko jer svakako mora imati manje, losija karta visa rezolucija. Vreme 4x/8t procesora je proslo.

Veruj da ti sa R5 2600 ne poznajes muke ljudi sa 4c/8t. Tvoj CPU je jasno brzi sa 44.4avg/28min i to je radjeno sa 2666MHz memorijom, kod tebe moze biti samo jos bolje, neka recimo dobaci samo 5-10% bolje i bice 46avg/30fps, velika je to razlika 30fps spram 21fps za minimalni framerate.

https://www.pcgameshardware.de/Cybe...YYloAJw7Ja-ju9iyJ53oBhjw-hBhiVk7RPVsyST1giNmk

Poslednja izmena:
Ne brini, dešava se svima sa 1080ti.
Popravice uskoro, siguran sam.
Ja igram u 1080p/60/high.

Ko ima problema sa novim drajverima (a ima ih dosta koji imaju, ne samo 1080TI) neka pogleda ovaj video:
https://www.youtube.com/watch?v=oueAP-IQ7uA

Covek je koristio 3060ti i "performance" mod na DLSS sto je podiglo framerate na dosta visi nivo, ali svakako ne utice (ili bar ne bi trebalo da znacajno utice) na poredjenje dve verzije drajvera. Kako se moglo i predpostaviti nema neke razlike sto je i bilo ocekivano jer da je ima Nvidia bi se hvalila da je "improved performance" u ovoj igri. Logicno je da i sa predhodnim drajverom igra radi OK (igru su odlagali i odlagali ) i da u ovom trenutku nije "frka" da se prelazi na ovaj ocigledno bagoviti 460.79

460.79 ima BUG sa RTX "low GPU usage", zanimljivo

https://www.youtube.com/watch?v=3eysyFNZrss

Poslednja izmena:
Veći FPS dobije Guru3D u 1080p nego PCGH u 720p, sa istim procesorom. Sa 5700XT nećeš odvrnuti detalje na ultra, već na medium/high, pa će se grafička pomučiti da to izvuče, a procesr čekati. Na YT ima snimaka sa 4c/8t procesorom i slabijim grafikama (1080 i slično) i izgleda solidno. Ne kažem ja da 8c/16t neće raditi bolje od 4c/8t i u tom slučaju, nego da će razlika biti manja (verovatno neprimetna) kada je grafika usko grlo.

Nemamo dovoljno podataka da izvučemo zaključak šta je zaista minimum za solidno igranje u 1080p (45-50 avg. FPS, medium/high). Za par meseci kad bude bilo više testova i novih zakrpa, biće jasnija slika

Naravno da imamo dovoljno podataka i da se jako lepo vidi da 4c/8t procesor jasno zaostaje za 6c/12t kada je min. fps u pitanju. Nije ovo ni prva, a ni poslednja igra u kojoj se ovo desava. Kome odgovara manje od 30fps u gradu neka se drzi 4c procesora. Scyter se ranije zalio da mu eto sve lepo radi sa 7700k i da je zadovoljan (grafika 1080ti), osim sto ponekad u "zahtevnijim scenama" pada i na manje od 30fps, uocavas "pattern" ovde? :D

Grafika 1080ti je u klasi 5700x u 1440p

link ka testu u 1440p 5700x vs 1080ti = 38avg vs. 36avg.

https://www.guru3d.com/articles_pages/cyberpunk_2077_pc_graphics_perf_benchmark_review,6.html

link ka komentaru:

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?284982-Cyberpunk-2077&p=6262884&viewfull=1#post6262884

Ne sporim ja da obe karte imaju avg oko 40 i da je to dosta malo, ali je problem onaj 1% fps koji pada na manje od 30, recimo na 25fps. Verujem da covek ima 8700k da ne bi imao ove padove ispod 30fps.

Poslednja izmena:
Imao sam ja pad i na 24 sa dlss.

Moze svako imati u 2-3 sata igranja, ali je sasvim druga stvar kada 3300x ili 7700k konstantno imaju problem sa min. fps

Za test mozes "affinity" podesiti na 8t pa proveri kako onda radi, mislim da ce razlika biti ocigledna :)

Igra nije optimizirana. Spustas detalje i ne uticu na performanse. Sa 3080 neki prijavljuju bolji framerate sa ultra postavkama.

Samo sam dao predlog-resenje.

bWn5IG9.jpg

Moze svako imati u 2-3 sata igranja, ali je sasvim druga stvar kada 3300x ili 7700k konstantno imaju problem sa min. fps

Za test mozes "affinity" podesiti na 8t pa proveri kako onda radi, mislim da ce razlika biti ocigledna :)

Probajte Process Lasso, ja vec duze vreme ni ne pokrecem igre bez njega: https://www.youtube.com/watch?v=NFhsz862n2c
CPU Limiter je odlicna fora.

Poslednja izmena:

Igra je up to date V1.03.

Ali mi je najveci problem traljava mehanika igre tako da. Podsjeca na No Mans Sky first person mod.

EDIT: Najnizi detalji, grad centar, 45FPS se vti. Komponente neiskoristene:

image.png

pokusaj u nvidia control panelu postaviti za ovu igru "Power management mode" na "prefer maximum performance"

Nisam se dosad sreo sa Process Lasso. Ono sto sam koristio je "Timer resolution" za Crysis 3 i razlika sa i bez njega je "nebo i zemlja". Problem je sto glupanderi koji su programirali crysis nisu podesili rezoluciju na 0,5ms (default je 15ms) i da to pravi velike probleme, posebno sa 0.1% i 1% fps. U sustini ovo je Win 7 problem, a na Win 10 ne bi trebalo da ga bude on ima i "obicnu" i neku "dinamicku" rezoluciju, mada... ko ce im verovati :)

https://www.youtube.com/watch?v=EG4g9XlKw5w

Poslednja izmena:
Vrh Dno