Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Kapiram ja to sve, medjutim ovdje sam citao kao iskustva pojedinih. Znaci nisu citali po netu, nego oni licno. Pa mi je bilo malo tesko povjerovati u to, da su bas morali se rjesiti 6700/7700K zbog bottleneck-a. Mislim koji bottleneck, kad meni na Horizon Zero CPU radi na 30-40% dok vega gura 99%. Mislim da 80% igara ne koristi ni 60% 6700K.

Sent from my IN2013 using Tapatalk

@whiplasher
Da da na osnovu iskustava :lupko: Pa moze ovda svako od nas da tvrdi sve i svasta, i da kaze da je to na osnovu iskustva :d
Evo druze nesto od mene pre 7god na osnovu iskustava a vezano za ovo o cemu govorimo, jasno, konkretno, i temeljno... Nije se mnogo toga promenilo od tad, semo sto je danas dosta manji uticaj CPU overkloka na gaming performanse narocito u vecim rezolucijama.
https://forum.benchmark.rs/showthread.php?319295-Uticaj-kloka-CPU-a-na-gaming-)

Ovo je iskustvo druze a ne lupetanje u prazno potkrepljeno time sto neko zvuci ubedljivo u svom izlaganju, ili je mozda sebe ubedio nestrucnim rukavanjem sa hardverom o kome govori :p

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?364171-GTX-980TI-Gigabyte-G1-vs-980-MSI-Gaming-OC-SLI
https://forum.benchmark.rs/showthread.php?338279-GTX-970-Gigabyte-G1-SLI-Performanse-970-vs-780ti
https://forum.benchmark.rs/showthre...-amp-ASUS-X79-Deluxe-Malo-sam-se-ponovio-hehe
https://forum.benchmark.rs/showthre...-780-DC2OC-SLI-vs-780-TI-vs-MSI-770-Lightning
https://forum.benchmark.rs/showthread.php?222018-i7-920-4620mhz-24-7-!!!-sa-UD7-plocom-)

Ima toga jos mnogo, a bilo je ovde i daleko iskunijih od mene koji bi mnogo strucnije mogli da obrazloze neke teme... Ja sam vise za prakticni prikaz rezultata uz temeljno testiranje bez zalazenje u pc inzinjering :d

Hvala legendo :) :)

@*******i
Jeste da nije tema,ali samo da se nadovezem na uticaj brzine memorije na fps u igrama u pitanju je Far Cry 5,sve ovo ukombinovano sa 6700k....

IMG_20201202_182111__01__01.jpegIMG_20201110_220520__02__01.jpeg

Sent from my OnePlus 8 using Tapatalk

@ sinda
Jasno druze u HD rezoluciji vise dolazi do izrazaja kroz performanse, i overklok procesora, i veci klok memorije, ali bas zato sto nije teme nisam zalazio dublje u detalje jere i bez toga umem da budem preopsiran, samo sam pomenu da neme neke razlike u kontekstu bacanja para ne nesto brze od 3000~4000mhz jer je mnogo skuplje a gotovo da nema razlike, ali i to treba malo preciznije da se kaze u kojim uslovima nema u kojim ima, ipak kolika god da je razlika nije vredna tih para a ti je poenta, kao sto nije vredno placati 2,3,4x vise +10~15% gaming performansi za cpu i plocu... Objasno sam vec da overklokom procesora poput 6700k rezultati u relanom gamingu mogu da se priblize na tih 85~90% performansi daleko skuoplje i novije generacije hardvera sa kojom se postize trenutni maksimum...
Kada je DDR4 u pitanj ta razlika je primetnija 2133 vs 3600, (pitanje je samo ko koristi DDR4 na 2133mhz u 2021god), nego 3000 vs 4400 sto cu uskoro da pretestiram u vise igara cisto da znamo na cemu smo :p a FC5 je inace igra koja ceni brzu memoriju vise nego neke druge igre.
Paradoks cele price uticaja overkloka na gaming je sto od overklok i vece frekfencije cpu-a, memorije, grafike zapravo najvise koristi imaju igraci koji jure sto vise frejmove preko 200~300 i koji najcesce koriste HD rezoluciju, dok mi koji volimo max podesavanja i sto vecu rezoluciju nemamo tako velike koristi odo toga da li je memorija 3000 ili 4000mhz, u 2k i 4k gotvo i da nema razlike.
Kao sto rekoh bas zato sto nije tema nisam zalazio u detalje vec sam generalizovao u skladu sa necim sto je trenutni prosek za korisnike high-end hardvera, ali posto stize brza memorije uskoro malo detaljnije na tu temu u skladu sa aktuelnim intel hardverom :)

Poslednja izmena:
Naravno,sve jasno,nego sam onako bzvz poceo malo da se igram sa oc memorije,i na kraju se prijatno iznenadio....btw,sa svim ostalim sto si napisao se u potpunosti slazem,preteruje se malo sa bottleneck-ovanjem....mos misliti,dal mi je min fps 90 ili 120,kad je u oba slucaja itekako igrivo.

Sent from my OnePlus 8 using Tapatalk

Pa upravo, prelazak na 3070 bi me kostao toliko koliko ona kosta. Na neki ryzen ili novi i7 kostalo bi me 2 do 3x cijene 3070, a zarad cega, 10-20%?

@sinda
Ima tu jos jedan detalj... Ne znam kako stvari funkcionisu sto se tice xmp profila na intel dual channel plocama, nisam ih nikad koristio pa o tome mogu da govirm samo u odnosu na to sta kazu tudji testovi i da izvedem neke zakljucke, ali na quad channel platformi kada se spusta nativni klok memorije sa 3000 na 2133 znaci kada se odstupi od predefinisanog xmp profila performanse celog sistema mogu da budu losije nego kada se koriste moduli koji recimo nativno rade na 2133mhz, isto vazi i kada se memorija overklokuje, znaci moze da dodje do nesrazmernog pada performansi pa cak i ako test stabilnosti pokaze da je sve uredu, ne znam zasto je to tako nisam se bavio time zato sto xmp profili rade odlicno ali sam primetio testovim da se to par puta desilo kada sam se igrao sa memorijom, i od tada sam prestao da se zeza sa tim jer benefit je mali a mnog z@eb@ncije :p

@whiplasher
Pogledao si video koji sam postavi, vidis i sam da ne moze da se kaze da je i7 10700K izdominirao nad i7 7700K kada su na istom kloku, verovatno bi isto bilo i u poredjenju sa i7 6700K jer pomak u arhitekturi intel procesora je minimalan vec godinama unazad... E sad ako mozes da prodjes sa nekom tebi prihvatljivom doplatom sigrno se neces pokajati zato sto si pazario i7 10700K jer tu imas skoro pa sigurno 5ghz za svaki dana i 8c... Videces kada ubodes kartu kakvo je GPU zauzece jer to koliko ce da bude zavisi od 2 faktora klok procesora i arhitektura (optimizacija igre se podrazumeva), ipak cisto sumnjam da ces moci u proseku da izvuces vise od 15% bolje perfomanse sa i7 10700K ne vezano za to sto moze da se potera na 5ghz i ima 8c.
Ako ipak odlucis nesto da menjas mislim da ces jos bolje da prodjes kada AMD obezbedi dovoljnu kolicinu najnovije generacije procesora sto samim tim znaci i normalnije cene, jer ovim sto su sada ponudili potukli su intel na svim poljima pa cak i u single core performansama sto se odrazilo na to da su i gaming performanse u proseku nesto bolje nego sa cenovno ekvivalntnim intel procesorima... Da sam na tvom mesti ako bi nesto menjao ipak bi razmisljao u tom pravcu, pojavi ce se i igre koje vole sto vise jezgara kao sto je Shadow of the Tomb Raider, treba i o tome razmisljati, ali prvo nabavi kartu, vidi kako radi, ako je gpu zauzece 98~100% u vecini igara verovatno nema potrebe nista da menjas.
Evo nesto korisno kako ces znati da li fale jezgra... Ako je CPU zauzece konstantno veliko preko 70~80% na svim jezgrima to je dobar znak da bi ta igra bolje radila sa vise od 4c... Probao sam to sa Shadow of the Tomb Raider 12 vs 10 vs 8, sa 12c najmanje je zauzece procesora, sa 8c znatno vece u nekim trenucima cak i preko 90% na svim jezgrima, FPS rezultat u 1440p je 8% bolji sa 12c, a zlatna sredina je 10c na 4.4ghz... Tako da treba razmisljati o tome da ce se pojavljivati igre sa dobrom optimizacijom kao sto je Shadow of the Tomb Raider koje ce na tako dobar nacin koristiti hardverske resurse sistema.

Poslednja izmena:
@*******i - hvala jos jedanput na iscrpnom objasnjenju. To za cpu usage sam skontao kad sam imao 6600K i ac odiseju, bio je zakucan konstantno. Sad vrebam da se pojavi 3070 za fine novce, pa cu vidjeti kako se ponasa na ovoj konfi. Ako bude falilo core-a, vjerovatno cu beki ryzen, jer mi je intel preskupa varijanta trenutno.

ja odustao ponistio porudzbinu za 10850k apex XII prebacili mi dostavu za 20 januar:d i otkazao,sad samo da uzmem 2x 16 ram 3600 ili 4000 sta vi predlazete?

3060 Ti testirao malo preko vikenda. Igre izgledaju sjajno u 2880 × 1620 Ultra. Za ovu rezoluciju imam uključen NVIDA GPU scaling. Primjetio sam da se tada kućište više grije, pretpostavljam da je zbog rada procesora. Dok kartica ne prelazi nikad 69C. Na 1440p je sve hladno.

S obzirom da imam monitor namjenjen dizajniranju u 60 Hz (4ms), primjetio sam da 4K rezolucija nije baš ugodna za igranje, jer se vidi malo to iscrtavanje, rendering, odozgo prema dole, pogotovo kod igara iz prvog lica. To malo podsjeća na tearing.

Zotac 3070 sa 2 venta za 520e (koristena 1m) Ili cekati neke sa 3 venta?

Poslednja izmena:
@jurodivi po specifikacijama ima Adaptive Sync, najverovatnije nije aktiviran što kažeš.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

@jurodivi po specifikacijama ima Adaptive Sync, najverovatnije nije aktiviran što kažeš.

Imam ga. Međutim u igrama ako isključim v-sync imam tearing. U nvidia opcijama inače uključim G-sync za Full Screen. Da li moram uključiti i G-sync u driverima i v-sync u igrama da bi Adaptice Sync radio ili?

^ kod mene posto imam monitor sa g-sync u igrici ne palim vsync. A u Nvidia driver namestim g-sync i namestim koliko može osvežavanje na monitoru a to je 165hz. Takođe da bi to imao na monitoru namestim 165hz. Mislim da ne bi trebao u igrici da upališ vsync.

Poslednja izmena:
Zadnji update za 3080
20201207_122914.jpg
20201207_125132.jpg

Poslednja izmena:
^ kod mene posto imam monitor sa g-sync u igrici ne palim vsync. A u Nvidia driver namestim g-sync i namestim koliko može osvežavanje na monitoru a to je 165hz. Takođe da bi to imao na monitoru namestim 165hz. Mislim da ne bi trebao u igrici da upališ vsync.

A šta se događa kada nemaš 165 fps, a refresh ti je na 165hz? Da li uz g-sync se to pegla, pa bude glatko i sa npr. 45 do 60 fps?

^ poenta jeste peglanja, nisam do sada imao tako low fps pa to ne bih znao da kažem oko 40fps mada po specifikacijama monitora pise od 40-165. Gde sam imao na primer nagle promene je metro, imam u jednom trenutku 157fps i naglo padne na 90fps ne oseti se ništa. Sinhronizacija monitora i grafičke kartice odraditi taj deo.

^ onda i ja imam isti problem [emoji16]

^
Polako, upravo radim na demistifikaciji pomenute misteriozne pojave sa nadom da ce pozitivno uticati na smanjenje lupetanja gluposti u forumskim diskusijama :d

Malo se zezamo ali 6%... 30~50% je nesto sto je zabrinjavajuce a ne 6%, ovo pise iskljucivo zbog totalnih laika da ne pomisle da zbog toga treba da menjaju ili kupuju ne zna sta od hradvera kako bi izvukli maksimum iz 3xxx karti.
4c moze da napravi ozbiljan bottleneck, vec 4c 8t znacajno popravlja situaciju, cak toliko da prakticno ne treba menjati takav cpu da bi 3080 radila skoro pa punom parom, govorim o intel procesorima konkretno 6700k u radu sa aktuelnim igrama, ali verujem da ce se to uskoro promeniti pojavom novih igara.

Poslednja izmena:

Ne probao sam G-sync u driverima i bez V-sync u igrama i ne radi. Ima tearinga. Nemam nikakvo podešavanje na Dell monitoru. Ono što sam primjetio kad uključim G-sync i V-sync u Warzone npr imam 58 fps. Ako isključim G-sync onda bude 60 fps.

^ onda drži vsync, pošto ti tako bolje radi. Ja sam ga uvek držao upaljenog dok sam imao monitor sa 60hz.

Nazad
Vrh Dno