Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Rtx 4060 u godini 2022 lokacija srbija cena- 99.990din

Nismo trazili ali gledacemo :smash:

3050 (pretpostavka level2060) ce kostati u najavi 400e nisu normalni

Bice ovo kod Madjara oko ~450e i malo ispod tipa 420-430e da se izabere model, kad se malo stabilizuje trziste. Ali karta kao karta je objektivno meh. Brza je od RX 5700XT oko 20% i nesto, koja moze da se bira za taj slican novac, nesto iznad 400e. A govorimo o karti koja je izasla pre 18 meseci. Ok daje sigurno 50tak procenata vise performansi RTX 3060 TI od 2060 Super i to je dobar generation leap, ali problem je sto je RTX 2060 Super sama po sebi bila los u odnosu na protivnicki tabor i cenovno, slicno pozicioniranu RX 5700 XT. Sa tim u vezi jedina dobra stvar kod ove karte je sto je definitivno malo ubrzala launch RX 6700 serije...koja je tu u januaru, a nije tako planirano.
I da te karte ce sigurno ponuditi i vise od 8GB memorije, ili bi bar tako trebalo biti.

edit:
https://www.youtube.com/watch?v=Owrk_OnaPJo

15% ispred RX 5700XT na 1080p, na 1440p 21% i na 4k 28% razlike (sto ja ajde i najbolji deal, ali realno ovo nije karta za 4K, moze da posluzi svakako).
Sve u svemu oduvace ih AMD sa RX 6700.

Poslednja izmena:
Rtx 4060 u godini 2022 lokacija srbija cena- 99.990din

Nismo trazili ali gledacemo :smash:

3050 (pretpostavka level2060) ce kostati u najavi 400e nisu normalni

Mislim da ce biti ~1660TI nivo, mnogo je skracena...

OK karta ako uspes da je nadjes za blizu MSRP. Licno bih vise voleo da je 16GB memorije i po cenu da kosta ~50-75 USD/eur vise, ovako i nije ne znam kakav napredak (ako pogledas da je od prethodnog drugog po jacini 104 Turing cipa, odnosno 2080, brza nekih 10ak procenata uz istu kolicinu memorije). Naravno, Turing je bio preskup sam po sebi, buduci da nije bilo nikakve alternative dugo vremena.

u nekom yt video od 4 minuta (namontirano 2 minuta previše) je neko tvrdio da je 3050 na nivou (bolja?) 2060 Super :D ne mogu da nađem, verovatno je izbrisan

edit: nađoh u history

od 1:20

Poslednja izmena:
Kome je ok EVGA RTX 3080 XC3 ULTRA GAMING za oko 970e i ista 3070 za oko 725e, ima kod madjara, samo nek bude brz :)

I bukvalno isti price/perf za obe karte. Dosli smo izgleda do toga da visa srednja klasa ima premijum cenu u odnosu na high end.

Slazem se da je skupo, ali eto ipak malo krstenija cena u odnosu na neke, pa ako je nekome zapelo...

Inace sam upravo dobio info da se iste karte ocekuju i kod nas za mozda 10ak dana, slicna cena za 3080...

Ima i EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA za 1040 EUR-a, ali lepo kaže kolega iznad - skupo je to, a čini mi se da se cene i ponuda brže stabilizuju nego što sam očekivao tako da nema žurbe doći će sve na svoje mesto.

Pa ta EVGA jeste povoljnija, ali sam zato pre 2 dana video u ponudi AORUS verziju (ne znam tacan model) za svega 1350e... toliko o stabilizaciji cena...

8GB na 3060Ti je taman koliko treba da ima samo je karta preskupa kao i sve ostale. Čekamo običnu 3060 sa GA106 da vidimo šta zna i po koje novce. Mada meni performanse Ti odgovaraju ali cena nikako.
Već vidim da neću ništa kupiti iz ove generacije.

Kome je ok EVGA RTX 3080 XC3 ULTRA GAMING za oko 970e i ista 3070 za oko 725e, ima kod madjara, samo nek bude brz :)

Sto jel EVGA nesto specijalno kvalitetan brend? Jel znas zasto je EVGA popularna u Americi? Zato sto tamo imaju program vracanja i zamene kartica uz doplatu. Nema veze sa kvalitetom. Nego nasi ljudi ko i obicno vide da je nesto popularno u Americi pa misle da je automatski vrh kao ajfon na primer, a ne kapiraju da je to best buy varijanta u Americi i da se zato kupuje jer ti brendovi nude najvise pogodnosti za maltene isti novac kao ovi kineski sto su kod nas popularni.

Kako bilo te cene su i dalje bezobrazno visoke, pogotovo za svercane kartice.

Ima i EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA za 1040 EUR-a, ali lepo kaže kolega iznad - skupo je to, a čini mi se da se cene i ponuda brže stabilizuju nego što sam očekivao tako da nema žurbe doći će sve na svoje mesto.

Stabilizacija cene ce biti kada kao u USA platis MSRP + porez (kod njih 10%, kod nas 20%). Sto znaci kada budu kostale 700 evra 3080 i 500 evra za 3070 jer tacno toliko ispadne kada konvertujes valute i dodas porez.

Poslednja izmena:
Lol za cenu 3060Ti :D

Sto jel EVGA nesto specijalno kvalitetan brend? Jel znas zasto je EVGA popularna u Americi? Zato sto tamo imaju program vracanja i zamene kartica uz doplatu. Nema veze sa kvalitetom. Nego nasi ljudi ko i obicno vide da je nesto popularno u Americi pa misle da je automatski vrh kao ajfon na primer, a ne kapiraju da je to best buy varijanta u Americi i da se zato kupuje jer ti brendovi nude najvise pogodnosti za maltene isti novac kao ovi kineski sto su kod nas popularni.

Kako bilo te cene su i dalje bezobrazno visoke, pogotovo za svercane kartice.

Nesto mi ne uspeva da nadjem gde sam rekao da je EVGA spec kvalitetan brend...

Slazem se da je cena visoka i za nju i bilo koju drugu izvedbu 3080, ali posto su cene i dalje prejake i retko se pojavljaju varijante ispod 1000e, odlucio sam da podelim info ako je neko zainteresovan... Cuda velikoga, toliko je los brend da se rasprodala u roku od par sati jer je eto ljudima (nebitno dal su sve madjari kupili ili mi) bila OK opcija...

sviđa mi se referentni dizajn

no, šta misltie, hoće li RTX 3050 imati samo 1 ventilator?

Ako ostanu pri 90W TDP za 3050 bice i primeraka sa 1 ventilatorom, tu ionako gledaju da ustede sta god mogu.
Mada ne verujem da ce te karte biti tihe.

Jučer sam poslije višednevnog traganja napokon naručio karticu. Uzeo sam Gigabyte Gaming OC 3060 Ti za oko 595 evra. Bilo je nešto RTX 3070 sa cijenom od oko 795 evra, ali mislim da je razlika u performansama mala, svakako ni GTX 3070 nije kartica za neki 4K gejming.

Našao sam nešto polovnih kartica. Bila je jedna 2080 super za 550 evra i slično... Mislim da će vlasnici tih kartica uskoro morati snižavati cijene, nažalost biće veliki gubitnici na vrijednosti, jer su te kartice i dalje kao nove jako skupe.

Poslednja izmena:
A ja mislio da je moja 1080 bila preskupa za 490e...

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Ma ne pitaj ništa, Mile... Ja prodao 2080S, i po svemu sudeći biću bez kartice makar do polovine januara. Ne dam 1000€ za 3080, čekam da jednog lepoga dana padne na 750-800...
giphy.gif

Послато са SM-N985F помоћу Тапатока

1080 Ti je najbolja kartica trenutno ako se može naći za cijenu od 350 evra. To je besmrtna kartica, jedna od najboljih ikad. Da sam znao da će se ovako držati, tada kad je izlazila, uzeo bih je bez razmišljanja. Ja sam našao neke polovne od 425 evra, što je previše - previše je.

4K gejming je ozbiljno napadnut, ali smo još jednu generaciju bar daleko od toga da ga osvojimo. 3080 nije dorasla 4K gejmingu i mislim da bi već krajem sledeće godine mogli imati 4xxx seriju, koja bi Ray Tracing pretočila u normalu.

Nije za 4k gaming, ali je zato sweet spot za WQHD 60fps gaming [emoji41].

Odustao sam od cekanja 6800xt, bice ih tek za koji mesec a i cene ce biti verovatno udarnicke kao i za nvidiu.

Kontaktirao sam na kp ove oglase za te EVGA 3080 za ispod 1000e , ali tada nista na stanju, mrka kapa, ima nekih modela ali za 1200+e.
odustao sam od 3080 , preskupa trenutno a i preterali su sa potrosnjom 350w+. a sa 3080 mozda bi i napajanje moralo da leti.
Mada da sam nasao za 800-900 ko zna.:d

odlucio sam se za 3070 :),
recimo za CSGO potrosnja karte je oko 150w, dok za Doom eternal ide do 250w. i odradio sam heaven bench lock 250w. a za viken me ceka jedi falen order.cheers
Nije bucna, i taman za moje napajanje.

^ ta 3080 je otisla u roku od par sati, a sad vidim da je i jeftinija 3070 otisla... ako ti nije frka, sacekaj jos malo, bice kod nas EVGA za nesto ispod 1000e kad stigne... za vise informacija cimni firmu na M :)

Ma ne pitaj ništa, Mile... Ja prodao 2080S, i po svemu sudeći biću bez kartice makar do polovine januara. Ne dam 1000€ za 3080, čekam da jednog lepoga dana padne na 750-800...
giphy.gif

Pasce na tu cifru, ali kad izadje polovna na oglasima :)

Tržište je na žalost trenutno jako čudno, i mislim da će trebati vremena da se stabilizuje i to više nego što mislimo. Poklopilo se dosta toga, izuzimajući pandemiju, tako da mislim da su MSRP cijene trenutno jako jako daleko.

Planirao sam kupovinu polovne 1080ti, ali su 350-400 EUR i sve su redom oko 3 godine stare, većina je radila non stop, pitanje je koliko je uopšte pametno davati 300+ EUR za prenategnute kartice koje su radile 3+godine, po meni rizično.

Druga opcija mi je bio 5700xt, ali su sa oko 350tak-400 EUR skočile na 400-450tak zadnjih sedmica. 2080 i slične su jako skupe, polovne su trenutno oko 450-550 EUR. 3060ti za 400tinjak eur je sasvim ok za 1080p i 1440p gaming, tu i 8 GB nije toliko malo. Ipak nije za 4k. Gledam danas online, Palit i Inno 3d su oko 420-430 za obične i oko 450 za oc verzije, 3 godine garancije. Gigabyte je 50tak EUR skuplji, ali nisam siguran da su entry level modeli uopšte bolji, i oni štede na svemu na čemu mogu.

GIGABYTE RTX 3060 Ti 8GB EAGLE OC - 70k dinara kod nas... bas jaka cena

Inace i ja sam do pre 2 dana gledao 5700XT ali rekoh aj da sacekam 3060ti... Izbor je jasan ako cena bude kao za 5700XT ali ocigledno nista od toga...

Poslednja izmena:
A sledeća će biti još skuplja :)
Ma neka bude skuplja kad ima ko će da plati, lično ne moram kupiti ni u sledećoj generaciji. Ima mnogo boljih načina da se potroše pare.

Marža na 3070 je nešto malo preko 50% ulazne cene, neka hvala preskočiću.

Poslednja izmena:
Ja sam kupio kod nas 3070, cak je bila malo jeftinija nego kod madjara sa KP, ali i dalje preskupa u odnosu na EU.
preskocio sam 2000 rtx seriju, a i do proleca moze svasta da bude:S:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno