Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Crna je voda ako je prvi defrost, oprala se spoljna jedinica, isto je u kanti i kod mene juce bilo.
Vox sinoc odradio prvi defrost da sam bio tu, jeste glasnije kad prebacuje gas od Fujitsu ali u granicama normale. Ima krckanja naravno jer plastika nije neki kvalitet ali to je to za te pare. Kad zavrsi onda sikne kao zmija i to je jedino sto moze nekog da iznenadi ko nije navikao na taj zvuk :D Kod Fujitsu je to sve kulturnije, ocekivano. Trajanje, nekih 7-8 minuta, nisam merio.
Za Vox tv sam cuo da su ok od majstora koji je ovlascen za njih, kaze da se mnogo vise kvare Tesle, Vivax, Stelle i ostale kungfu marke. Za par komada Vox znam da imaju par godina i sve rade.

Razumljivo. Rade obe defrost na par sati. Mora da padne grejac tacne na obez, Vox je svoju vec zaledio i poceo sa strane da sara.
Zanimljivo da Vox greje 35, a Lomo 15 kvadrata, a razlika u potrosnji svega par kilovata na dan. Lomo je juce za 24h potrosio 16KWh, dok Vox oko 18KWh.

Jedini razlog zasto sam razmatrao da uzmem nesto drugo od Vox za vikendicu je zbog grejaca u spoljnoj (koji ima Vivax)
E sad Vox na zalost nema ni jedan model sa grejacem inace bih uzeo odmah njega, btw jel koristi neko wifi adapter za vox kakva je aplikacija?

Kakva je ova vivax oko 10 000 je skuplja vredi li to ACP-12CH35AERI

Da li možda znate imaju li Fujitsu AOHG12LMCA i Midea MB-12N8D6 grejače tacne?

Da, ali dzabe Vivaxu grejac ako lose modulira i lose radi, imas iskustva. Grejac ti ne treba ako lepo odradi defrost, ja jos ne mogu da dam iskustvo jer je zima tek krenula. Slikao Vox malopre, ovo je blizu defrosta verovatno:

Generalno ne izgleda nista losije od Fujitsu pre defrosta.

Da, ali dzabe Vivaxu grejac ako lose modulira i lose radi, imas iskustva. Grejac ti ne treba ako lepo odradi defrost, ja jos ne mogu da dam iskustvo jer je zima tek krenula. Slikao Vox malopre, ovo je blizu defrosta verovatno:

Generalno ne izgleda nista losije od Fujitsu pre defrosta.

Sta podrazumevas pod "lepo odradi defrost" ?

Meni je sinoc Amber stao sa grejanjem na nekoliko minuta, nakon toga je "uzdahnuo" (grunuo vazduh na kratko iz njega, a nije bio u poziciji za grejanje) i ubrzo posle nastavio sa radom.

Jel ovo simptomi defrosta? :D

Koju klimu predlazete za grejanje 25m2. PVC stolarija, izolacija 5cm. ASYG 12 KPCA, ASYG 12 LLCE ili nesto trece?

Jedini razlog zasto sam razmatrao da uzmem nesto drugo od Vox za vikendicu je zbog grejaca u spoljnoj (koji ima Vivax)
E sad Vox na zalost nema ni jedan model sa grejacem inace bih uzeo odmah njega, btw jel koristi neko wifi adapter za vox kakva je aplikacija?

Kakva je ova vivax oko 10 000 je skuplja vredi li to ACP-12CH35AERI
Vivax ACP 12CH35AEQI i ACP-12CH35AEMI nemaju grejac.
ACP-12CH35AERI ima grejac zato je i skuplji

VIVAX COOL ACP 12CH35AUJI ima grejac a isti VOX (AUX) vidi se na slikaama,
najjeftinije sto sam nasao je 33.241 rsd+besplatna dostava
ili kupis VOX i ubacis grejni kabel sa obicnim prekidacem.

Imam vivax AEMI,AERI I VOX, najbolji i najpouzdaniji je VOX
Vivax ima los softwer.

Kad mi crkne bilo koja(vec su se isplatile) opet cu da kupim ali samo VOX.

Meni je sinoc Amber stao sa grejanjem na nekoliko minuta, nakon toga je "uzdahnuo" (grunuo vazduh na kratko iz njega, a nije bio u poziciji za grejanje) i ubrzo posle nastavio sa radom.

Jel ovo simptomi defrosta? :D

To je to. U instrukcijama pise da bi trebao da blinka crveno na display-u UJ, ali i moj Lomo je radio defrost par minuta i posle nastavio da duva toplo.

Vivax ACP 12CH35AEQI i ACP-12CH35AEMI nemaju grejac.
ACP-12CH35AERI ima grejac zato je i skuplji

VIVAX COOL ACP 12CH35AUJI ima grejac a isti VOX (AUX) vidi se na slikaama,
najjeftinije sto sam nasao je 33.241 rsd+besplatna dostava
ili kupis VOX i ubacis grejni kabel sa obicnim prekidacem.

Imam vivax AEMI,AERI I VOX, najbolji i najpouzdaniji je VOX
Vivax ima los softwer.

Kad mi crkne bilo koja(vec su se isplatile) opet cu da kupim ali samo VOX.

Hvala na ovom odgovoru, ja sam bas razmatrao AERI jer je skuplji pa sam mislio da nema te boljke. Znaci i on lose modulira?

Koju klimu predlazete za grejanje 25m2. PVC stolarija, izolacija 5cm. ASYG 12 KPCA, ASYG 12 LLCE ili nesto trece?

KPCA 3.8 (0.9-4.8) je nešto slabija u grejanju nego LLCE 4.0(0.9-5.0).Nije to neka velika razlika verovatno bi ti i KPCA završio posao ukoliko ne možeš da nađeš LLCE12.To su modeli do 60k dinara koji mogu da greju tih 25 kvadrata mislim da ti ne treba ništa skuplje.Sledeći model bi bio LMCE ali je on oko 68k.

Hvala na ovom odgovoru, ja sam bas razmatrao AERI jer je skuplji pa sam mislio da nema te boljke. Znaci i on lose modulira?

Dobro modulira AERI ali kad ode ispod 250w meni to deluje hladnjikavo iako je na izduvu 34c
Softwerske boljke:ponekad zaboravi da iskljuci pa moram smanjiti zadanu,daljinac ne reaguje,
pa se mora cupati iz struje da dodje sebi.

Kod VOX-a se to nikad nije desilo.

a to su tvoja zapazanja na osnovu svake sto imas,nije na svakoj proizvedenoj isto prisutno,vise od slucaja do slucaja
po meni bi AERI bio dobar izbor,mozda i najbolji najjeftiniji izbor za grejanje,ima jeftinije al nije za grejanje jedino sa njom,osim ako nisi ispod 20kvadrata ili 40kvadrata stana u zgradi

Bilo bi pametno isključiti, a da se suše mogu i montirani.

Помажеш јој и то превише. Од грејања на климу неће бити ништа.

Vox odradio defrost ok, na dnu tacne pozadi se zadrzava nesto leda, to je onaj deo ispod izmenjivaca. Izgleda da je nocas bas dobar minus bio cim se nakupilo leda. Na dnu tacne u sredini nema nicega, otvor je ok i voda otice normalno. Nije previse bucna kad radi defrost spoljna, unutra je ne cujem.
Za pranje filtera mozete da gasite klime ili ako je bas hladno, ja spustim na 16C, ona vrti samo kontrolnu brzinu, skinem filtere, operem, obrisem krpom i odmah vracam i podignem na koliko je bila. Nemojte mokre filtere da stavljate da vam ne ubacuje tu vlagu unutra posle.

Sta crkava na njima? Na LG-u su nekad uglavnom crkavali senzori od 1500 dinara ako je inverter lepo zasticen naponski. Ne znam gde da nadjem te 7ice, realno znam da je 7 dovoljno, ali ako otvorim vrata, malo da ohladim i hodnik i trpezariju, mislim da ce mi trebati malo jace.

Opcija A: Fujistu : ASYG/AYOG 09LCME x2 i ASYG/AYOG 12LCME
Opcija B: Mitsubishi: SRK SRC 25 ZSP-W x2 i SRK SRC 35 ZSP-W

Sta deluje ekonomicnije za odrzavanje? Znam da je Fujitsu malo energetski efikasniji, al koristi R410 za razliku od MHI koji je R32.

Meni je ova magla već doqr... pa sam upalio kotao i za sad držim jedan radijator na 35 C.

Postovani,
Kupio sam Bergen 12BTU G19 pre par dana grejem sa njom 55m2 nova kuca bez izolacije za sada radi dobro. Imam TA pec 6kw trenutno je iskljucena i nalazi se dijagonalno u desno ispod klime. Kako ce klima da se ponasa kad budem ukljucio TA pec da se puni nocu ?
pozdrav

Postovani,
Kupio sam Bergen 12BTU G19 pre par dana grejem sa njom 55m2 nova kuca bez izolacije za sada radi dobro. Imam TA pec 6kw trenutno je iskljucena i nalazi se dijagonalno u desno ispod klime. Kako ce klima da se ponasa kad budem ukljucio TA pec da se puni nocu ?
pozdrav

ee

Vec mora kotao? Pa nije valjda bas toliko leda na spoljnim?

@bayya
Taj Bergen nece biti dovoljan za svih 55m2 i nemoguce je da greje toliki prostor bez izolacije. Ili su zidovi debeli 60cm :D
TA pec moze da smeta klimi kad isijava dok puni, videces u praksi kako ce se ponasatiz mozda ces morati da sklonis TA dalje od klime.

Da znam da nece biti dovoljno. Dobar je raspored prostorija klima se nalazi u dnevnoj sobi i duva pravo u kupatilo koje je izmedju dve spavace sobe koje mogu da zatvorim tako da bi grejala samo 28m2. Ok znaci da bi bilo bolje da TA pec izmestim u jednu od spavacih soba ? Hvala na odgovoru.

Fali mi još jedna klima na ovu kvadraturu, a LG bi morao da menja poziciju (morao bi da ide na susedni zid). Ne planiram da radim po pitanju toga ništa. Kupovina nove klime nije isplativa, a promena pozicije LG nije lako izvodljiva. Ako na to dodamo velike staklene površine i 75 kvm spoljnih zidova...
LG nema problema. Vivax ima. Oseti se pad kapaciteta jer jako brzo zaledi sj.

Da znam da nece biti dovoljno. Dobar je raspored prostorija klima se nalazi u dnevnoj sobi i duva pravo u kupatilo koje je izmedju dve spavace sobe koje mogu da zatvorim tako da bi grejala samo 28m2. Ok znaci da bi bilo bolje da TA pec izmestim u jednu od spavacih soba ? Hvala na odgovoru.

Pa bolje ako imaš trofazni priključak tamo.

Kad je upaljena TA peć, a to je uglavnom noću, nema potrebe da radi klima i pregreva prostor. Nema potrebe ni ujutru dok je peć vrela. Klimu u tom slučaju treba koristiti popodne/uveče kad peć počne da gubi toplotu.

Postavljena je u sobi od 10 kvm naspram vrata pa duva kroz vrata u hodnik. Deo koji ona greje direktno i indirektno je oko 23 kvm, a to je spavaći deo stana. Ali tu se zahteva temperatura od 20 C.

Dobro modulira AERI ali kad ode ispod 250w meni to deluje hladnjikavo iako je na izduvu 34c
Softwerske boljke:ponekad zaboravi da iskljuci pa moram smanjiti zadanu,daljinac ne reaguje,
pa se mora cupati iz struje da dodje sebi.

Kod VOX-a se to nikad nije desilo.

Hvala na odgovoru ni meni se na Vox za ove 4 godine nije desilo nikada da moram da je cupam iz zida, jednom mi je zaledila samo totalno kad je pre 3 godine koliko se secam bila ona ultra jaka zima. Razlog je bio sto je ostala ona lulica dole pa voda nije oticala lepo. Kada sam nju skinuo vise ni taj problem nisam imao.

Ipak sam porucio ovaj najnoviji vox koji je po specifikaciji 101% identican kao i svi ostali bice valjda ok :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno