Ego je cudo
Evo dacu i ja coveku savet da kupi klimu od 87 000 jer je ima moj drugar i greje se super na nju odlicno modulira bla bla bla.
Cim osoba a dodje i pita za klimu od 30ak K verovatno moze da plati do max 40k (hoce ili moze nebitno) Zato su mi likovi koji dodju i savetuju nemoj da vozis yuga kupi mercedes/bmw apsurudna pojava.
Tim savetom mu ne pomazes, Vox ce ga grejati i bice mu OK skroz nije to toliko lose koliko si ti zamislio u glavi, kao neko ko je expert u toj krivi koliko se dobije za ulozeno prvo sto trebas da znas da sto skuplje placas manje dobijas.
Prosto u nekom momentu linija dobijenog ide strmo na gore a cena nesrazmerno raste. Niko ne osporava da je tvoja klima hajde da kazemo hipoteticki Best Buy ali ako covek pita za klimu od 30K ja odgovorno tvrdim da ce se ogrejati lepo i da ce mu biti bolje grejanje od bilo cega drugog (novac/ energija) tj investicija potrosen agregat-struja = toplota
Ako prostorija = objekat nije adekvatno izolovan razlika od najbolje do najgore je neobjektivno poredjenje. Gubici ce biti veliki samim time potrosnja veca tj klima ce da trosi prosecno vise
E sad da li mislis da je bitna razlika u toj situaciji dati 20% vise na struju ako trosis 12KW dnevno ili 15KW? Tj ako taj covek ima za klimu od 30-40K bolje da je nema uopste i da se smrzava jer si ga ti savetovao da ne moze. To nije tacno
Slika je puno sira nego sto ti verovatno to mozes da sagledas, treba biti objektivan uvek. Finese kostaju ko ima pare kupi skupo vremenom se otplati ko nema hvala bogu moze da prodje jeftinije na ustrub npr malo vece potrosnje i manjeg komfora (modulacija itd).
Jer ja da sam razmisljao kao ti ili slusao ljude poput tebe a bilo ih je na tone "neces se sa time ogrejati" bla bla bla, jos uvek bi se grejao na logorsku vatru usred sobe hladnih nogu i ledenog izdaha iz pluca
Malo te zeza to sto covek nigde nije spomenuo novac koji je spreman da da.
Problem je sto si ti usao u temu jer je neko napisao nesto negativno o nekom uredjaju koji si ti kupio, pa se osecas licno napadnuto, jer logicno, Srbin ne gresi, svaki njegov izbor je jedini pravi, a svi ostali su budale.
Pri tom nisi ni procitao o cemu se pise, niti zaista imas zelju da pomognes coveku koji je zamolio za savet, vec si dosao da branis Vox klimu.
Ja mu nisam preporucio da uzme klimu od 1000e, sto bi takodje skroz ok bilo, zasto da ne, nego sam mu preporucio da uzme 150e skuplju klimu radi veceg komfora.
Ne znam zasto si se grejao na logorsku vatru u sred sobe, ali to moze biti jako opasno, idi snimi pluca.
I na kraju, na post u kome sam ja napisao da moze, ali ne komforno, ti konstantno govoris da sam ja negde napisao da ne moze...nije lepo lagati i izmisljati.
Covek je dosao po kvalitetan savet, a da udje u prodavnicu i kaze, "dajte mi najjeftiniju inverter klimu", moze i sam.
I na kraju, ne mozes nesto skupo da platis, mozes mnogo da platis, a to nesto moze biti skupo.
Kada kazes da u nekom trenutku kriva dobijenog krece strmo na gore, a cena nesrazmerno raste, hoces da kazes da naglo skace poboljsanje, a cena ne skace toliko?
Mislim da si se i tu malo zbunio.
Poz od egoiste.
Sent from my SM-N975F using Tapatalk