Šta je novo?

Grejanje na struju

To je sigurno budućnost.....zanimljivo je to što kažeš za niskotemperaturno grejanje sa radijatorima.....valjda će se neko javiti sa iskustvima iz prve ruke

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Vazduh voda pumpa (oko 500.000 rsd 14Kw), 60% povećani radijatori. Podno nisam stavljao jer sam kupio kuću gradjenu 80ih, a i žurilo mi se. Debljina zida 50cm (cigla i po i tervol), dodajem izolaciju sl godine (kamena vuna 10cm). 210kvm, kuća na poluspratovima (polu etaže) cela sezona grejanja i struja, dakle oba ne samo struja za grejanje, od oktobra do aprila prople godine, 130.000 dinara.
Kao backup imam elektro kotao koji može da bude protočan kad pumpa ne može (ispod 20C po prospektu, ali već oko -15 realno), ili samostalan sa svojom pumpom, kotao na čvrsto gorivo i pelet i gasni kotao loji još nisam postavio. Sve može da kontroliše plc sa pumpe. Već 3 sezona, mi zadovoljni

Nije normalno da TA peć bude uključena 24/7 jer onda nema nikakve koristi od takvog grejanja, tj. gube se sve prednosti koje ona daje. Ako ona ne može da drži temperaturu od 08:00 do recimo 21:00, a da se u tom periodu ne puni, onda su ti toplotni gubici takvi da TA peć ne može da ih pokrije (sad ne znam da li je TA peć mala ili treba da se remontuje, prostorija prevelika, stolarija šuplja, izolacija jadna...).

Gazdi je sve skupo... bio sam podstanar dugo godina.

Da se razumemo, bio sam jednom u situaciji kao i ti. TA peć je već posustavala posle 17:00, stolariju sam krpio diht gumom (dupli prozori, jedno staklo, drvena stolarija stara tada već 35 godina). Dogrevao se uljnim radijatorom, radio sklekove i oblačio prsluk... *mjau**mjau**mjau*. Posle sam se odselio.
Sve razumem i sve se slažemo.

U normalnim uslovima kad je preko dana blagi plus a noću blagi minus nije nikakav problem da peć noću a klima danju zagreje ovaj prostor. Radi se samo o tome da li mi je za drugu sobu ok uljani radijator ili da tražim nešto drugo da gazda kupi.

Ako on neće da kupi a bude potrebno dogrevati dodatno onda ću TA peć da punim i preko dana dodatnih 4h x 3.5KW x 20 dana x 10 RSD = 2800 RSD struje što je bolje nego da ja kupujem grejalicu za tuđi stan.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Burazer ima varijantu sa TP i klasičnim radijatorima u novoj dobro izolovanoj zgradi. Grejanje funkcioniše odlično, i nije skupo, jedini problem su imali sa par stanara sa bebama ili sitnom decom koji bi hteli 25 C u stanu, pa u tom slučaju potršonja drastično skače.

Tu onda nema regulacije temperature za svaki stan ?

Vazduh voda pumpa (oko 500.000 rsd 14Kw), 60% povećani radijatori. Podno nisam stavljao jer sam kupio kuću gradjenu 80ih, a i žurilo mi se. Debljina zida 50cm (cigla i po i tervol), dodajem izolaciju sl godine (kamena vuna 10cm). 210kvm, kuća na poluspratovima (polu etaže) cela sezona grejanja i struja, dakle oba ne samo struja za grejanje, od oktobra do aprila prople godine, 130.000 dinara.
Kao backup imam elektro kotao koji može da bude protočan kad pumpa ne može (ispod 20C po prospektu, ali već oko -15 realno), ili samostalan sa svojom pumpom, kotao na čvrsto gorivo i pelet i gasni kotao loji još nisam postavio. Sve može da kontroliše plc sa pumpe. Već 3 sezona, mi zadovoljni

Bogami Villy, jak ti bekap :) nista te ne moze iznenaditi :)

Sem ako nestane struje?

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Budite oprezni sa uljnim radijatorima i ne ostavljajte ih bez nadzora. Kineski no name pogotovo.

U firmi smo imali zamalo ozbiljan požar uzrokovan uljnim radijatorom. Fireproof prostorija je sprečila dalje širenje požara.

Potpisujem, meni se pre 2 godine zapalio u sobi jedan VOX-ov uljani... Čuo sam da je česta pojava to.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Norveški radijatori su prilično bezbedni, dok god ih ne pokrivate ili sl. Nisam do sad čitao da su neki pravili požare.

Sem ako nestane struje?

Ne čitaš. Zato imam kotao na čvrsto gorivo...

Inače, uzeo sam ove godine terran crep, ali nisam stigao da postavim, jer stavljao behaton oko kuće i radio ogradu. Fotonaponske panele imam spremne več 3 godine. Njih ću postaviti na krov kad završim, ali još nemamo regulisan zakon o malim proizvodjačima el.energije, oa pitanje kako će se i završiti sve to...

Edit: Inače se kuča greje (i održava) na 22c cele godine kroz sve prostorije, na svih 220kvm...Manje se gubi toplota debelim zidovima i izolacijom, ali se zato sprorije i greje kad je toplije vreme. Na krovu je 2x5cm stiropora kao paropropusna brana (ivica van ivice preklop), 20cm kamene vune i 11mm osb ploče. Time sam najviše uštedeo na grejanju...

Poslednja izmena:
Ne čitaš. Zato imam kotao na čvrsto gorivo...

Inače, uzeo sam ove godine terran crep, ali nisam stigao da postavim, jer stavljao behaton oko kuće i radio ogradu. Fotonaponske panele imam spremne več 3 godine. Njih ću postaviti na krov kad završim, ali još nemamo regulisan zakon o malim proizvodjačima el.energije, oa pitanje kako će se i završiti sve to...

Edit: Inače se kuča greje (i održava) na 22c cele godine kroz sve prostorije, na svih 220kvm...Manje se gubi toplota debelim zidovima i izolacijom, ali se zato sprorije i greje kad je toplije vreme. Na krovu je 2x5cm stiropora kao paropropusna brana (ivica van ivice preklop), 20cm kamene vune i 11mm osb ploče. Time sam najviše uštedeo na grejanju...
Čitam. Možeš ložiti kotao, ali bez pogona pumpe kotao ne sme da se natrpa inače ćeš testitati sigurnosni ventil. Kod mojih, kotao je ukopan 1m u odnosu na pod prizemla, a greje se samo sprat, i opet bez pumpe to nije to kad debelo zahladni, jer pola radijatora (donji deo) bude hladno

Ja dok sam lozio nikada pumpu nisam palio. Posuda sa vodom je na tavanu, peći su u suterenu, i jos dva sprata izmedju toga.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Čitam. Možeš ložiti kotao, ali bez pogona pumpe kotao ne sme da se natrpa inače ćeš testitati sigurnosni ventil. Kod mojih, kotao je ukopan 1m u odnosu na pod prizemla, a greje se samo sprat, i opet bez pumpe to nije to kad debelo zahladni, jer pola radijatora (donji deo) bude hladno

Verovatno zavisi od sistema, količine vode/vazduha i pritiska u sistemu. Meni je kotao spreman, nikad založen. Kotlarnica je unutar kuće, na nivou zemlje, dok je najviša tačka na 7,5-8m visine. Nadam se da neću morati nikad da ga ložim, mada, kako ide.. ako nas ovi privredni krahovi ne srede, biče dobro

Inače, kao pto rele telep, i meni tast loži iz podruma bez pumpe i greje bez problema na visinskoj razlici od 3m...

Poslednja izmena:
Kod mojih instalacija (za sprat) ide preko tavana, pa se cevi spuštaju na sprat. Ako su radijatori najvišlja tačka, onda bi trebalo da radi. Moj savet je probaj za svaki slučaj. Ako je problem, nabavi bateriju i inverter za pogon pumpe

Kao što tekoh, ne ložim, ovo je čisto ako zatreba za pelet ili za drvo (ako nema struje). Cirkulacione pumpe imam za elektro i za kotao na čvrsto gorivo, ali se ne koriste. Javio sam se u temi samo da kažem da Toplotne pumpe mogu to da se koriste sa radijatorima. Izolacija je ključna, naravno za efikasnost bilo kog, a pogotovu nisko temperaturnog grejanja. Čisto radi infoa, meni pumpa uvek pravi deltu od 50C. Tipa, napolju je 0, voda je 50. Dok je voda 40c super je. Već ispod minus 10, -15 ne može i protočno koristim elektro kotao. Kapiram da za tim neće biti potrebe kad stavim izolaciju. Inače vazduh voda pumpe su osetljive na vlagu u vazduhu. Što suvlji vazduh do veća delta.

Poslednja izmena:
Budite oprezni sa uljnim radijatorima i ne ostavljajte ih bez nadzora. Kineski no name pogotovo.

U firmi smo imali zamalo ozbiljan požar uzrokovan uljnim radijatorom. Fireproof prostorija je sprečila dalje širenje požara.

Potpisujem, meni se pre 2 godine zapalio u sobi jedan VOX-ov uljani... Čuo sam da je česta pojava to.

Norveški radijatori su prilično bezbedni, dok god ih ne pokrivate ili sl. Nisam do sad čitao da su neki pravili požare.

Da, konvektorske grejalice su mnogo bezbednije. Može da pregori grejač i u najgorem slučaju će da se izbaci osigurač ili FID.
Uljani baš hoće da se zapale.

Koji si uzeo norveski? Meni bas za to treba

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока
Kupio sam neki Bauer 2kw mislim oko 60e da je bio. Pise da je do 20m2 ali meni radi posao, jer je kuca izolovana top.

Edit: bilo je bas nekih norveskih da kazem original, ali meni je to bila prevelika razlika u ceni. Manji od 2000W je kostao oko 250e, i taman kad sam se dvoumio u prodavnici dal skuplji dal jeftiniji- doneli su bas taj skuplji na reklamaciju pa sam presekao tu.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ja sam pazario gorenje s WiFi kontrolom od 2000w za 75 jura I za sad deluje odlično.

Sent from my MHA-L29 using Tapatalk

Si siguran da moze podno i radijatori do 50C na isti sistem? Podno je na 30C kako ces da uglavis tu radijatore koji su do 50C? Ja koliko sam shvatio ti niskotemperaturni radijatori imaju vodu iste temperature kao podno samo imaju mnogo vise rebara jer je voda hladnija nego kod klasicnih.

edit: Jel moze neko da ostavi link do tih toplotnih pumpi koje se koriste za podno grejanje? To mu dodje kao neka velika spoljasnja jedinica ili? (mislim na vazduh-voda ako se kaze tako, uzimaju toplotu iz vazduha a zagrevaju vodu)

Tesko ce radijatori da ti greju prostor sa 28-30C koliko se obicno drzi temperatura vode sa toplotnom pumpom i niskotemperaturnim grejanjem. Mislim, TP pumpa moze da ti zagreje vodu na 50C ali onda gubis COP i nemas nikakvu ustedu sto je glavna odlika niskotemperaturnog grejanja. Dobitna kombinacija je TP sa podnim grejanjem ili eventualno fenkojlerima

Sama spoljna jedinica je velicine recimo kao dva kompresora klima uredjaja jedan na drugom, stim da racunas da imas i hidrobox u stanu koji je velicine manjeg kockastog bojlera :)

Da ne bi ganjali kolegu Villija da snima svoj sistem, evo sličan primer iz Bosne. Definitivno može toplotna pumpa vazduh-voda da radi sa radijatorima.

Nije meni teško. Sutra ću postaviti par slika i račune od prošle sezone. Ukratko, koliko ubaciš, toliko i dobiješ, pa makar ložio vatru na sred sobe. Po Subotici se masovno instaliraju Tp sa radijatorima. Jedan instalater mi je drugar i kolega, pa sam od njega i video.
Imajte na umu da će bunari krenuti da se oporezuju (ako već nisu), pa če voda voda biti nešto skuplje.

Na kraju krajeva matematika je bitna. Meni tih 1000-1100e po sezoni koliko ložim ispadne 700-750e (kad oduzmem za tih 7 meseci po 50ak eura na def struju). 750e/~220kvm ispadne oko 3,5 po kvm za grejanje od 7 meseci ili 0,5e po kvadratu mesečno za grejanje. Niti ložim, niti se je em sa drvima ili ugljem. Treba i uložiti pare naravno i ne može bilo ko da projektuje sistem radijatora (drugim rečima mora da se odradi redovan projekat).

Edit: Meni je monoblock jedinica,tj nije Split i nema ničega u kotlarnici, samo ulaza cevi.

Evo linka

https://www.energynet.rs/1-grejanje...-voda-monoblok-super-dcevo-inverter-hlr16?sku

Mislim da kolege nisu upućene u Cop novih pumpi. Sve novije pumpe greju vodu na 50-60 stepeni po defu. Možeš smanjiti ali to je više za podno, gde koeficijent toplotne disparacije ne sme da bude visok, pa da se prašina diže sa poda na gore... Elem, komplikovane stvari. Ali nove pumpe su efikasne prilično

https://www.energynet.rs/1-grejanje...-voda-monoblok-super-dcevo-inverter-hlr16?sku

Edit2: 16kw je pumpa, nije 14kw :D

Poslednja izmena:
Koji COP dobijas pri zagrevanju vode na 50 stepeni?

Koji COP dobijas pri zagrevanju vode na 50 stepeni?

Realno nemam pojma. Gledam dinare na kraju meseca, pa se uzbudjavam dok ne vidim nešto opasno :D
Uglavnom se do -5,6,7 kuća zagreje čim voda dodje do 42-43 stepena. Svakako imam termoglave na svim radijatorima, a termostat je u hodniku. Kad je npr 22 u hodniku, u ostatku kuće je od 23-24C.
Kad je minus 17-18 bilo prošle godine ukljulio se elektro kotao po PLC-u. Za 10 min rada (2x6KW) voda je nabijena na 50C. Pumpa održava i pada do 32-32 i ne može da drži temp hodnika na 22C. Zato je podešen PLC da ispod -10C pali elektro kotao ako pumpa 20 min ne može da postigne minimalnu radnu (efikasnu) temp vode od 38C.
Naravno, iako imam 50cm zid, nemam izolaciju, a jedan ceo zid je fasdna cigla (sendvič zid) cigla ipo, pa tu dosta gubim.

Radio sam matematiku sa kolegom energetičarem ( ja sam ind. i elektro procesna teh, pa ne znam) i došao do neke cifre od dodatnih 30% uštede po sezoni kad se stavi kamena vuna od 10cm....

Poslednja izmena:
Zar nije šteta što taj sistem ne možeš da koristiš i za hlađenje?

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Vrh Dno