Šta je novo?

Grejanje na struju

Ja sam dve godine ložio kod mene ugalj, dok ga nisam potrosio, jeste da ubacim kantu, smanjim cug i ne moram da brinem satima, onda na nju jos jednu kantu i ceo dan toplo ali ne bi više nikada ugalj, smrdi, prlja odvratno. Pecka se uzas zaprlja od njega. Kako je gas pojeftinio poslednjih par godina sam ponovo na gasu

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Valja li ovo cemu: https://www.gorenje.rs/proizvodi/grejanje-i-hladjenje/40629/optiheat-2000ewp/731709

Use case je sledeci, daljinsko grejanje se gasi oko 10 sati, i postane hladno tokom noci za hranjenje i presvlacenje bebe. Tako da bi ovo u principu radilo odrzavanje pristojne temperature tokom noci u sobi od nekih 15tak kvadrata.

Iznajmljen stan i losa klima koja ne moze da odrzava temperaturu na npr 22 stepena, tako da sam prinudjen da uzmem nesto ovako prenosivo.

Da li je bezbedno ostaviti ukljuceno tokom noci?

Daljinsko grejanje je najveca prevara ikad izmisljena, placas preko cele godine ko manijak a oni ti gase nocu, sinoc je bilo ispod 5C na pojedinim mestima, ja po klimi i koliko radi tacno znam koliko je napolju C.
Inace za malu bebu do 6-8 meseci 19-20C je pozeljno, preko toga im smeta jer termoregulacija jos ne radi kao kod dece i odraslih.

Bilo je 8 stanova, a funkcionisali smo tako što smo pravili neki međusobni raspored oko loženja, a zajednički problem nas je terao da se ispomažemo, pa se uskakalo kad je neko na poslu, ili sprečen iz nekog drugog razloga. U principu nije problem ložiti ugalj, kad se očisti kotao i naloži vatra. Par puta dnevno siđeš u kotlovnicu i ubaciš nekoliko lopata. U svakom slučaju sam se preporodio kad sam se preselio u zgradu koja ima svoju toplotnu pumpu i ne moram više da razmišljam o uglju i loženju.
@qryak Kako funkcionišu stanovi sa toplotnom pumpama? Jel svaki stan ima svoju, ili je to neki zajednički sistem za celu zgradu? Jel imate fancoilove, ili je u pitanju podno grejanje?

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Kod nas je jedna toplotna pumpa voda voda za celu zgradu, koja se ne gasi nikako tokom grejne sezone. U stanovima je podno grejanje, svaki stan ima svoje termostate i automatske ventile, a u kupatilu grejanje radi non stop. Zgrada je nova, izolacija je solidna, u skladu sa današnjim standardima i zimi temperatura u stanovima bude oko 25 stepeni. Termostati su podešeni da se ventili otvaraju kada temperatura u stanovima padne ispod 22 stepena.

To je prava prica i dobro grejanje.

Jeste, što se tiče grejanja, mi smo prezadovoljni, ali problem je što je velika investicija i podno grejanje možeš da radiš samo kad radiš novi objekat od temelja. Ne znam kako toplotne pumpe greju sa velikim brojem niskotemperaturnih rebara radijatora, pošto je to opcija za ugradnju u starije objekte.

Ako moze ugrejati vodu do 50 C onda radi lepo. Problem je da li postoji dovoljno prostora da se spakuju radijatori. A moraju se zavariti duže uronske cevi kako bi radijator čitavom površinom ravnomerno grejao.

Pola metra neće ništa da znači jer se zid ponaša kao klasičan radijator i izvlači toplotu preko neizolovanog dela.

Kao da obucete zimski prsluk na golu kožu.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk
ja uradio, nisi u pravu, jako zavisi od konstrukcije zgrade. kod nas su spolja betonske ploče, izolovao sam ispod spoja moje ploče sa onom ispod, ceo moj sprat i komšija iznad (i malo iznad njega).
bio je problem go zid od 5m, sad je to odlicno. ja imam centralno grejanje, pa je svakako pretoplo (termo glave smanjuju temperaturu da može da se spava, žena pojačava [emoji16])
mala dečja soba se veći deo dana greje samo na cevi, radijator ostane hladan, pre izolacije je baš duvalo kroz tu sobu

takodje je velika razlika leti kad se hladi na klimu, sad i ranije...

naravno da je bolje kad se cela zgrada izoluje, ali to kod nas prosto ne moze

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Ostavi peć i izoluj bar plafon (sa tavanske strane). Sve ostalo je bacanje para ako nemaš izolaciju

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Kolika bi to investicija bila od prilike?
U razgovoru sa komšijom nešto je na brzinu spomenuo da i on planira da uradi izolaciju na plafonu i da će raditi samo sa stiroporom pa ne znam jel dovoljno to ili treba i još nešto (vuna i ostali materijali).

Najjeftinija je vuna u rolnama. Pola cene stiropora. Ali ne sme posle da se gazi. Gde zgaziš slepi se i nema dalje izolujuća svojstva. Šta god stavljao, OBAVEZNO mora najlon na ploču, pa tek onda izolacioni materijal, da se izolacija ne potpari. Ako krov ne propušta, ne mora ništa preko, ako kapne koja kap, treba izolaciju pokriti paropropusnom vodonepropusnom folijom. Zove se folija, a liči na platno. Za cene ne znam, vidi po stovarištima (ili Uradi Sam) pošto je ta vuna u rolnama. I stavi BAR 10cm, sve ispod je sviranje onoj stvari

Poslednja izmena:
Pola metra neće ništa da znači jer se zid ponaša kao klasičan radijator i izvlači toplotu preko neizolovanog dela.

Kao da obucete zimski prsluk na golu kožu.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk
Tako mi reče jedan arhitekta. U suprotnom imaš hladan most, i buđ po ćoškovima.

Jeste, što se tiče grejanja, mi smo prezadovoljni, ali problem je što je velika investicija i podno grejanje možeš da radiš samo kad radiš novi objekat od temelja. Ne znam kako toplotne pumpe greju sa velikim brojem niskotemperaturnih rebara radijatora, pošto je to opcija za ugradnju u starije objekte.

To je sigurno budućnost.....zanimljivo je to što kažeš za niskotemperaturno grejanje sa radijatorima.....valjda će se neko javiti sa iskustvima iz prve ruke

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Ako moze ugrejati vodu do 50 C onda radi lepo. Problem je da li postoji dovoljno prostora da se spakuju radijatori. A moraju se zavariti duže uronske cevi kako bi radijator čitavom površinom ravnomerno grejao.

Si siguran da moze podno i radijatori do 50C na isti sistem? Podno je na 30C kako ces da uglavis tu radijatore koji su do 50C? Ja koliko sam shvatio ti niskotemperaturni radijatori imaju vodu iste temperature kao podno samo imaju mnogo vise rebara jer je voda hladnija nego kod klasicnih.

edit: Jel moze neko da ostavi link do tih toplotnih pumpi koje se koriste za podno grejanje? To mu dodje kao neka velika spoljasnja jedinica ili? (mislim na vazduh-voda ako se kaze tako, uzimaju toplotu iz vazduha a zagrevaju vodu)

Poslednja izmena:
Ja sam izolovao samo moj stan na prvom spratu, ali sam išao gore do nivoa parapetnog zida komšije iznad, koji nije hteo da radi izolaciju. Cena zbog povećane kvadrature izolacije nije bile mnogo veća, jer su na kraju, završeci, lim iznad iziolacije, skela, kao i donji delovi mog stana koje sam takođe morao da pakujem, a koji štrče iznad stana u prizemlju, sve to je nosilo gro cene cele svih radova. Podizanje nivoa izolacije do nivoa parapetnog zida komšije iznad je procentualno, veoma malo uticalo na ukupnu cenu radova, a veoma je pomoglo u smislu toplotnih mostova.

U stanu je sada veoma prijatno, a morao sam stavljati termoglave ne radijatore da ne bude pretoplo.

... ... ...

Zaista ne razumem državu što ne pokrene projekat "prisilnog" izolovanja svih starih zgrada. Takve investicije subvencionisane od strane države bi se posle par godina isplatile samo na uštedi na uvoznim energentima.
Ko je malo proputovao ono što smo nekada zvali Istočna Evropa, mogao je videti neverovatno dobro organizovano, kvalitetno i masovno prepakivanje svih (ali pazi, baš SVIH) starih zgrada u vrhunsku izolaciju, i novu stolariju.
Po Češkoj sam čak viđao i istorijske zgrade sa novom spoljnom izolacijom, uz poštovanje autentičnog izgleda zgrade.

Nema 'oćeš nećeš. Ponuda je povoljna, kroz višegodišnji kredit, subvencionisanu cenu, mislim da se čak sve obavlja bez poreza na materijale i radove.
A ako baš baš nećeš, oglobe te svake godine porezom na "energetski neefikasan objekat stanovanja".

Poslednja izmena:
Na limanu kada vidim te izolovane betonerke ko lego kockice, ali razumem u zgradi ni interfon ne moze da se dogovori a ne fasada zgrade

Si siguran da moze podno i radijatori do 50C na isti sistem? Podno je na 30C kako ces da uglavis tu radijatore koji su do 50C? Ja koliko sam shvatio ti niskotemperaturni radijatori imaju vodu iste temperature kao podno samo imaju mnogo vise rebara jer je voda hladnija nego kod klasicnih

Može i podno sa 20-30C i radijatori sa višim temperaturama na isti sistem. Postoje tzv. četvorokraki mešni ventili koji u zavisnosti od temperature vode, samo deo tople vode usmeravaju u željenom pravcu, a ostatak dopuštaju protok iz povratnog voda. Njime temperaturu u jednom cevnom krugu regulišeš toplijom vodom iz drugog.

Same toplotne pumpe su složen sistem, i ne mogu se raditi po plug-and-play ili sam-svoj-majstor sistemu. Ne postoji toplotna pumpa koju kupiš u radnji i doneseš kući da greje (sem invertorske klime).
To su uglavnom sistemi koji se rade prema objektu. Googlaj, ali uglavnom ćeš se zaglaviti na sajtovima ključ-u-ruke firmi.

Na limanu kada vidim te izolovane betonerke ko lego kockice, ali razumem u zgradi ni interfon ne moze da se dogovori a ne fasada zgrade

Šta da ti pričam?!? Ja sam godinu dana lobirao da se uradi prvo cela zgrada, pa onda bar vertikala, pa onda bar 2-3 stana jedan na drugom, i na kraju, ostao samo ja. :(

Pazi, dok se grejanje plaća fixno bez obzira im'o nem'o izolaciju, trošio ti 500, 5000 ili 50000KJ toplote po kvm, koga briga da stavlja izolaciju. ?!?

:(

Si siguran da moze podno i radijatori do 50C na isti sistem? Podno je na 30C kako ces da uglavis tu radijatore koji su do 50C? Ja koliko sam shvatio ti niskotemperaturni radijatori imaju vodu iste temperature kao podno samo imaju mnogo vise rebara jer je voda hladnija nego kod klasicnih.

edit: Jel moze neko da ostavi link do tih toplotnih pumpi koje se koriste za podno grejanje? To mu dodje kao neka velika spoljasnja jedinica ili? (mislim na vazduh-voda ako se kaze tako, uzimaju toplotu iz vazduha a zagrevaju vodu)

Od grejanja radijatorima na 28 C nema ništa. Ja sam postavio 60 rebara i dva sušača u 60 kvm i vezao na električni kotao. Grejanje na 35 C je moguće u prelaznom periodu, ali kako spoljna temperatura pada to temperatura vode u kotlu mora da se povećava, do nekih 50 C. Kada bih umesto stiropora 8ce imao kamenu vunu 20icu, bilo bi bolje.
Inače nema svrhe kombinovati podno i radijatore. Inače, tp se mogu jednovremeno koristiti za podno i grejanje vode.

Pa video sam kod ovih sto imaju radnju preko Dunava (tri slova u imenu) da prodaju toplotne pumpe koje izgledaju kao neki ormari čija se snaga izražava u kW, pa rek'o možda je to. Košta Bogaoca.

Same toplotne pumpe su složen sistem, i ne mogu se raditi po plug-and-play ili sam-svoj-majstor sistemu. Ne postoji toplotna pumpa koju kupiš u radnji i doneseš kući da greje (sem invertorske klime).
To su uglavnom sistemi koji se rade prema objektu. Googlaj, ali uglavnom ćeš se zaglaviti na sajtovima ključ-u-ruke firmi.
Screenshot_2020-10-15-00-02-28-881_com.android.chrome.jpg

Rekao bih da ima..

Imam dnevnu sobu koja je oko trideset kvadrata i gde je visina tri metra. Takođe, ima dosta staklenih površina, čitava jedna strana oko 5 metara je staklo. Nova je zgrada.

U toj prostoji imam 3.5 kw TA peć koju akumuliram noću i klimu običnu 12icu vivax.

Šta mislite da li će to biti dovoljno za 22-23 u 90% zime?

Nekoliko dana kad bude ekstreman minus mogu da spavam na drugoj lokaciji.

Imam opciju i da zamenim TA peć od 3.5 kw sa šesticom.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Nakon godinu dana situacija je sledeća, počela je da me nervira klima tačnije zvuci koje proizvodi spoljna jedinica i gledaću da je ove zime manje koristim kad sam tu. Odnosno ove zime sam planirao da regularno akumuliram TA peć noću a da preko dana kad sam na poslu ostavim klimu na 25 stepeni.

Osim toga imam uljani radijator od gazde. Ima li neke koristi od njega ili da tražim od njega da kupi neki norveški radijator kao ispomoć na većim minusima? Mogu celu noć da ostavim TA peć i taj norveški u borbi protiv hladnih noći a onda preko dana kad je malo toplije i klima efikasnija da ona dogreva?

Hvala unapred na odgovoru.

Razlika između uljnog radijatora i norveškog radijatora je u tome što ovaj drugi preciznije održava zadatu temperaturu, pa troši malo manje struje. Izgleda da su kod tebe toplotni gubici preveliki, čim tri grejna tela moraju da se bore sa tim.

Pa naravno da je dovoljna samo TA peć ako bi radila 24h ili samo klima ako bi bila inverter i ako me ne bi budila. A treće grejno telo je za drugu sobu gde ne može klima ili peć da dobaci.

Od 90ih se dogrevamo na uljane radijatore, uglavnom je to prelazni period dok ne krene CG ili nocu kada iskljuce. Za tu svrhu moze da se koristi odnosno samo za dogrevanje.
@havijer ne mogu bas da se setim sta smo posali, prosle godine si planirao inverter, sta bi sa tim. "Gazda" se nije slozio?

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Nije normalno da TA peć bude uključena 24/7 jer onda nema nikakve koristi od takvog grejanja, tj. gube se sve prednosti koje ona daje. Ako ona ne može da drži temperaturu od 08:00 do recimo 21:00, a da se u tom periodu ne puni, onda su ti toplotni gubici takvi da TA peć ne može da ih pokrije (sad ne znam da li je TA peć mala ili treba da se remontuje, prostorija prevelika, stolarija šuplja, izolacija jadna...).

Gazdi je sve skupo... bio sam podstanar dugo godina.

Da se razumemo, bio sam jednom u situaciji kao i ti. TA peć je već posustavala posle 17:00, stolariju sam krpio diht gumom (dupli prozori, jedno staklo, drvena stolarija stara tada već 35 godina). Dogrevao se uljnim radijatorom, radio sklekove i oblačio prsluk... *mjau**mjau**mjau*. Posle sam se odselio.

To je sigurno budućnost.....zanimljivo je to što kažeš za niskotemperaturno grejanje sa radijatorima.....valjda će se neko javiti sa iskustvima iz prve ruke
Burazer ima varijantu sa TP i klasičnim radijatorima u novoj dobro izolovanoj zgradi. Grejanje funkcioniše odlično, i nije skupo, jedini problem su imali sa par stanara sa bebama ili sitnom decom koji bi hteli 25 C u stanu, pa u tom slučaju potršonja drastično skače.

Sto je naravno neznanje, napisao sam gore koliko treba za bebe, za kupanje dodas neku grejalicu 10min i zavrsena prica.

znanje, neznanje... dođu kući, zabodu se u ćošak i drndaju po mobilnom. Posle pola sata, hladno mi je. Cirkulacija kod većine mlađih ljudi je na nivou 70ogodišnjaka.
A imamo i one koji su navikli da u sred zime šetaju u šorcu i majici, a za to 22 C nije dovoljno.

A videli smo i ovde na forumu da pojedinci vole 25+

Nazad
Vrh Dno