Ja sam izolovao samo moj stan na prvom spratu, ali sam išao gore do nivoa parapetnog zida komšije iznad, koji nije hteo da radi izolaciju. Cena zbog povećane kvadrature izolacije nije bile mnogo veća, jer su na kraju, završeci, lim iznad iziolacije, skela, kao i donji delovi mog stana koje sam takođe morao da pakujem, a koji štrče iznad stana u prizemlju, sve to je nosilo gro cene cele svih radova. Podizanje nivoa izolacije do nivoa parapetnog zida komšije iznad je procentualno, veoma malo uticalo na ukupnu cenu radova, a veoma je pomoglo u smislu toplotnih mostova.
U stanu je sada veoma prijatno, a morao sam stavljati termoglave ne radijatore da ne bude pretoplo.
... ... ...
Zaista ne razumem državu što ne pokrene projekat "prisilnog" izolovanja svih starih zgrada. Takve investicije subvencionisane od strane države bi se posle par godina isplatile samo na uštedi na uvoznim energentima.
Ko je malo proputovao ono što smo nekada zvali Istočna Evropa, mogao je videti neverovatno dobro organizovano, kvalitetno i masovno prepakivanje svih (ali pazi, baš SVIH) starih zgrada u vrhunsku izolaciju, i novu stolariju.
Po Češkoj sam čak viđao i istorijske zgrade sa novom spoljnom izolacijom, uz poštovanje autentičnog izgleda zgrade.
Nema 'oćeš nećeš. Ponuda je povoljna, kroz višegodišnji kredit, subvencionisanu cenu, mislim da se čak sve obavlja bez poreza na materijale i radove.
A ako baš baš nećeš, oglobe te svake godine porezom na "energetski neefikasan objekat stanovanja".