Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Ispod 60°C uz 40dB...

Još niko nije testirao to, da ne žurimo sa zaključcima...

Inače, Ameri se žale da ne mogu da dođu do 3080-ica, svi veći retaileri su status "Notify me" prebacili na "Out of stock" bukvalno u sekundi, ljudi nisu stigli ni da kliknu na narudžbinu...verovatno su ih snajpovali boteri i sad ih preprodaju po Ebay za 1000$, lol.

A nemački ComputerBase je poredio 2080Ti i 3080 na istoj potrošnji, 270W, i 3080 je davao 25% više frejmova na istoj vataži.

Jesu :) Samo ne znam da li je live jos uvek. Pricam proverenu informaciju. 5% vise performansi je dolazilo od 3900X stock nego 9700K na 5.0 GHz.

Longtime lurker pa posto planiram da zamenim moju good old 1060 sa 3080 reko da podelim moje dve pare.

Prvo, 10GB GDDR6X memorije ce biti malo za true next-gen igre u 4K. Ali mi te igre necemo videti jos par godina (evo i Sony ce izbaciti Horizon Zero Dawn FW za PS4, lol) a do tad ce vec i biti vreme za apgrejd za one koji igraju u 4K rezoluciji. Sto se mene tice, na 1440p@100Hz Ultrawide 3080 je i vise nego dovoljna. Evo, basic Gigabyte Eagle je odlicna s obziron na cenu:

https://www.kitguru.net/components/graphic-cards/dominic-moass/gigabyte-rtx-3080-eagle-oc-review/

E sad, 3080 20GB verzija. Ne verujem da ce cena ici ispod 1000-1100 evra (mozda i vise, s obziron da je GDDR6X veoma skupa za proizvodnju). Meni se to definitivno ne isplati. Mozda se isplati nekom ko igra u 4K rezoluciji, al dok se tih 20GB popuni vec cemo dobiti prave next-gen igre i bice vreme za zamenu. Radeon ce izgleda biti fine kartice ali isto tako, dok se tih 16GB memorije popuni vec ce doci sledeca generacija kartica a ove ce biti prespore za 4K. Za nekog ko igra u 1440p se isplati cekati Radeon 6000 seriju, jer bi kartica trebalo da tera igre bez problema u naredne 3 godine i 1440p. Meni grafa treba odmah jer je 1060 previse spora za bilo sta AAA na 1440p UW. 3080 20GB nece biti dobar dil, zbog cene.

Na kraju, 8700K je def. dovoljan za 3080, na 1440p i 4K. Neki minimum za mene bi bio R5 3600. Da, gomila procesora su uska grla sa ovom grafom na 1080p, al ko jos planira da uzme 3080 za full HD gejming, lol. Ako imate bilo sta sto je 3600 ili jace (izuzimam ovde 9700K zato sto nema hyperthreading) to je sasvim dovoljno sem ako ne ganjate 1440p@144Hz. Ako vam smeta to sto cete izgubiti 10-15 frejmova za starijim procesorom sta da vam kazem...

Moj good old i7-7700 ce biti ok za naredna dva meseca. Nakon toga uzimam neki 4900X i valjda cu biti miran 3 godine za graficku (ja sam srecan i sa 60fps, 100fps mi je prednost samo za nesto tipa CoD ili CS:GO a te igre ce raditi u 100 frejmova na 3080 i 2030.) i (nadam se) barem 5 godina za CPU.

Poslednja izmena:
Pa nije malo 5%.. Posebno kad juris 144fps na 1440p.

https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-3080-gaming-x-trio/31.html

Ipak je za ovu Asus 3080 TUF OC nesto agresivniji fan profil i zato ima i nizu temperaturu, ipak treba ocekivati nesto oko 65 - 70c u zavisnoti od fan rpm. Ali recimo ova Palit 3080 ima slican rpm kao i Asus TUF i oko 72c :

https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-3080-gaming-x-trio/31.html

Da vidimo neku Gigabyte Aorus Extreme, ova moja 1080Ti Aorus Extreme je bas tiha, do oko 2000rpm, cak i na oko 2200 - 2300 nije bucna.

5% na 144 fps je 7fps. Ako primetiš 7 frejmova gore-dole na tih 144, traži posao u Nasi, da buljiš u pokrete tamne materije kroz Habl. Seriozno...

Nego...Guru3D ima testove nekoliko AIB modela (Asus TUF, MSI Trio i Palit Gaming Pro) pa su ljudi prikupili utiske o temperaturama i buci u poređenju sa FE: https://www.reddit.com/r/hardware/comments/iujdnx/rtx_3080_aib_noise_and_thermals/

Asus je izgleda, ponovo shvatio TUF liniju ozbiljno, i kod grafika i kod matičnih ploča...

5% na 144 fps je 7fps. Ako primetiš 7 frejmova gore-dole na tih 144, traži posao u Nasi, da buljiš u pokrete tamne materije kroz Habl. Seriozno...

Nego...Guru3D ima testove nekoliko AIB modela (Asus TUF, MSI Trio i Palit Gaming Pro) pa su ljudi prikupili utiske o temperaturama i buci u poređenju sa FE: https://www.reddit.com/r/hardware/comments/iujdnx/rtx_3080_aib_noise_and_thermals/

Asus je izgleda, ponovo shvatio TUF liniju ozbiljno, i kod grafika i kod matičnih ploča...

Slazem se, 7 necu. Ali ako pada fps i ne moze karta da izgura 144 stabilno, znaci za min fps, sto je veci pad vise se primeti. Tipa vec sa 144 na 100 u trenutku da padne, ko da si pao sa 60 na 30.

TUF je odlicna karta sa jako pristojnom cenom.

TUF je dobar, smao su bez potrebe pljesnuli ono parče odozgo i povećali visinu karte...nebitno za ATX kućišta ali može da smeta u manjim.
Zotac Trinity je isto ok ali baš dugačak, 320mm...

Poslednja izmena:
Po ovome za sada TUF deluje najinteresantnije.... mislio sam da ce mi MSI Trio prednjaciti u izboru, ali po ovome TUF definitivno bolje izgleda....

Evo i jedna video recenzija TUF kartice
https://youtu.be/5fOpaPPCUDA

Tuf i Eagle se krecu (zasad) 770-850e, to je sada samo kod ovih par prodavaca koji ih imaju u DE/AT...

Zotac trinity na Amazonu 723e

Poslednja izmena:
Tuf i Eagle se krecu (zasad) 770-850e, to je sada samo kod ovih par prodavaca koji ih imaju u DE/AT...

Zotac trinity na Amazonu 723e

U CH Eagle model danas Promotivna cena za 649 evr 699 fr do kraja Dana ali nemaju vise na stanju sve su prodali
Ja promenio porudzbinu uzeo Tuf OC 685 evr posto ovu PNY sto sam porucio pre par dana prebacili isporuku za kraj meseca.

'Ladno ih je lakše naći u EU nego u US, tamo ih je nemoguće kupiti bez neke konekcije...

koje madjarske sajtove pratite? ja samo ipon gledam, ali secam se da je bio jos jedan dobar, samo se ne secam imena... mislim logicno je da ih ima jos, a ne samo ta dva :)

^ ako mislis na nvidia nema sapphire nitro

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Izvinjavam se, pomesao temu sa RX6000 :sceptic:

:D

трол левел 100+

Da se nisi javio mislim da bi crko, realno.

Djalf troler stari, voli on da troluje po kucama...

Inace izgubio status moda zbog lozenja clanova i deljenja poena nakon toga :D
[/QUOTE

Isto vazi i za tebe. Posto me vec prozivas, mod status sam JA trazio da mi se skine i to mogu drugi modovi kao i Kutija od koga sam trazio da mi skine da potvrde.

Ovde kad neko nesto pogresi leti glava i lome se ruke.

Treba da mi obrisu i reputaciju i nalog, email adresu, da mi zapale kucu, onda bi vam bilo sve taman.

Poslednja izmena:
@ nikornla imas bluechip

Poslednja izmena:

Veci pdv mi je u AT, ebga... MM/Saturn je kod tebe povoljniji, NBB i MF da ne pricam i uvek imate neke akcije... Cyberport i Alternate su isto skuplji, Alternate vise cak nema ni filijalu a imaju najveci izbor memorijskih modula (Patriot sam samo kod njih mogao da nadjem, ili pak FD ion+ kod Cyberporta)

Ali Djuce.....jpg

@djalf

Ako nisi skapirao da je post u saljivom tonu onda ne znam stvarno...
Iskreno nisam ni znao celu pricu, samo da si lozio neke i delio im posle poene...

Inace da sam na tvom mestu isto bih prvo nalozio neke okorele sendvicare u pojedinim temama i onda ih odma' banovao... I sebe na kraju, cisto da upadnem u katarzu :d

Poslednja izmena:
Ok, napisao sam kako je bilo ;)

Nisu se pojavile na Mindfactory?

Al ga odcepise, ocekivano. Sta predstavlja ova precrtana cena kad je nov proizvod, kao popust? :D Ili je ona na odlozeno?

Za one koji ne znaju engleski:

Poslednja izmena:
Interesantna karta, svakako cu razmatrati za zamenu GTX 1060 u mom računaru, samo ću morati jače napajanje i drugo kućište + dodatni ventilatori da bolje rashlade RTX 3080, mada ne planiram odmah da je uzimam, čekam da vidim ove Ti/Super verzije ako se budu pojavile. Moj cilj bi bio stabilnih 4K@60 fps, pa i za striming.

Ne znam da li iko kupuje high-end karte kod nas u regularnoj prodaji, zato su domaće cene zapravo KP cene :) Ali zeznuo sam se, 750€ je 90.000.
Normalno je u našim prodavnicama da stare generacije zadrže cenu i nakon izlaska novih, na to smo bar navikli.

pa naravno da kupuju. ja licno iako se tuzim sa emmijem i nikad vise necu kupujem tamo iskljucivo grafike sa domacom pisanom garancijom gledam (fiskalni racun+garancija). kad mi treba skuplja polovna grafike one oglase iz madjarske ili bilo gde samo preskacem

@ nikornla imas bluechip

dada, mislim da je mozda bas bluechip bio.... nasao sam i ovaj, za sada samo izlistane kartice bez cena https://www.alza.hu/nvidia-geforce-rtx3080-videokartyak/18881467.htm

cena kod nas ocekivano jaka i to jos u prodavnici koja je medju najjeftinijih kod nas (bar u bg)

sto se precrtane cene tice, sigurno je cena za odlozeno placanje... nemaju oni trip kao velika prodavnica na G...

EDIT: a vec ima i preprodaje kartica na oglasima, cena prava sitnica

Poslednja izmena:
Ako mislis na 3000 seriju sto ih je njih 7-8 postavila na kp danas,vecina je obrisala jer su dobili od dobavljaca lose vesti da mora da se ceka 3-4 nedelje za info kad ce biti a ne za dostavu.

Neka evga 3080 ultra 900eur,gigabyte eagle 3080 690eur,asus tuf gaming oc 920eur i jos neki modeli ne secam se sad brzo su obrisani,verovatno ih zatrpavaju sa pitanjima&narudzbinama a nabavka nije ni na vidiku hah

Vrh Dno