Šta je novo?

Huawei P30/Pro/Lite

Lepo piše sertifikovan. Pojavice ti se. Treba mu nekad vreme.
Pogledajte prilog 289515

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka
Upravo ažurirao na ver. 150, nema certifikata.
d25683a53568bab8eacc0e5a8bbce601.jpg

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

Rečeno par postova iznad. Moraš da sačekaš malo. Pojaviće se.

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

@Alexxx1 hvala na odgovoru. U aplikaciji koju si mi preporučio piše da je uređaj sertifikovan, tako da je sve u redu, trebalo bi.

Blago vama kad vam je najveća briga da li je telefon certificiran [emoji19]

Huawei P40Pro+ & Tapatalk

Blago vama kad vam je najveća briga da li je telefon certificiran [emoji19]

Pa vidi, nije mi svejedno kada pokušam da ažuriram aplikacije i nakon 5min i 10min i dalje se vrti kružnica u pokušaju da prepozna aplikacije za koje postoji update. To je proces koji je trajao ranije 3sekunde max.
Proverim da li piše da li je uređaj sertifikovan, ništa ne nalazim.
I šta čovek prvo pomisli u tom trenutku? Naravno, da je Gugl rekao ćao tvom telefonu.
Druga je stvar kada uzimaš flegšip sa namerom da koristiš HMS ili vršiš akrobacije installerima, mi smo ovde kupovali flegšip sa Gugl podrškom, a sledeći raznim IT vestima postoji verovatnoća da se to izgubi.
Otud i zabrinutost.

Poslednja izmena:
Mislim da je i Vucko potpisao Good bye Huaweiu. Nema 5g, a one silne sigurnosne kamere po Srbiji dal cemo placati odstetu il ko zna. Tako da mislim da se Huaweiu blizi kraj u svakom slucaju. Steta, ja sam bas vezan za Emui, ali tako je kad nagaze Ameri.

Mislim da je i Vucko potpisao Good bye Huaweiu. Nema 5g, a one silne sigurnosne kamere po Srbiji dal cemo placati odstetu il ko zna. Tako da mislim da se Huaweiu blizi kraj u svakom slucaju. Steta, ja sam bas vezan za Emui, ali tako je kad nagaze Ameri.

Bas tako, mada mislim da je on potpisao i mislio da ce moci da izvrda, bas me interesuje sta ce mu Si reci i kako ce proci kod Kineza i Rusa posle ovog

Sent from my P30 using Tapatalk

Ovde postoji potencijalni problem sa Telekomom. Dok druge države to rešavaju sa svojim privatnim kompanijama, mi imamo ovog dinosaurusa u javnom vlasništvu i sa brdo Huawei opreme. To sve, zapravo, mora biti zamenjeno, nije ovo definisano oko "5G". Čak i ruteri aDSL korisnika npr. Zato je USA i produžavala dozvolu 12 meseci.

Sami procenite koliko će ovo koštati Telekom koji odavno plate isplaćuje iz kredita za koji se zadužio jer nemaju ni dinara i posluju sa ogromnim gubicima.

Pa vidi, nije mi svejedno kada pokušam da ažuriram aplikacije i nakon 5min i 10min i dalje se vrti kružnica u pokušaju da prepozna aplikacije za koje postoji update. To je proces koji je trajao ranije 3sekunde max.
I šta čovek prvo pomisli u tom trenutku? Naravno, da je Gugl rekao ćao tvom telefonu.
Druga je stvar kada uzimaš flegšip sa namerom da koristiš HMS ili vršiš akrobacije installerima, mi smo ovde kupovali flegšip sa Gugl podrškom, a sledeći raznim IT vestima postoji verovatnoća da se to izgubi.
Otud i zabrinutost.

Kod mene to traje bukvalno sekund. Nova 5T ali sam ostao na EMUI 9.

Sva ova nova ažuriranja EMUI-a idu bez pomoci Google-a i lično ih ne bi preuzimao.

Otud i zabrinutost.

To sa sertifikatom se desava odavno i nema veze sa Google i USA. Meni se na Huawei desavalo i pre isteka zadnje licence. Ali, nikakvih problema nisam imao sa azuriranjem apk postojecih na telefonu. Nista nije vrtelo 5-10 min min. Budimo srecni sve dok pise sertifikovan ili ne pise nista. Kada usledi da pise nije sertifikovan eto nama muke. Ako bas zelis da ti odmah izbaci sertifikat idi u aplikacije i obrisi kes i podatke google play store i odmah ces dobiti informaviju da je uredjaj sertifikovan.

@BricoGo Ti si poznat po svojim stavovima da se ne siri panika dok sve radi. Da se svasta moze procitati na netu, ovo ono. Da ste malo pazljivije pratili situaciju znali biste da je ova frka oko starijih uredjaja sa GMS sasvim ocekivana. Ja sam licno upozoravao ali bio sam "pljuvan".

@Alexxx1 Huawei na aparatima. Previse problema i u pravu si, umire polako. I ja sam navikao na Huawei za ovih godinu dana ali *mjau**mjau**mjau*. To je sto je. Pravili su najbolje telefone ubedljivo. Kakav samsung kakav apple.

@NevisStarShine Kako to mislis azuriranja idu bez pomoci Google? Molim te objasni mi. Bez pomoci Google idu na Mate 30 seriju i ostale uredjaje bez GMS.P30 serija i npr Nova 5t idu sa ispravkama Android kompanije. Da idu bez Google ostali bi bez njihovih apk na nasim telefonima. Al ti nemas brige ti si ostao na 9.1! Kao da je to najbolji android za 5T. Svako azuriranje telefona sa GMS, security ili novi Android Google mora da sertifikuje. Direktno od Huawei security primaju samo telefoni sa AOSP verzijom Androida. I licenca je produzavana samo iz razloga odrzavanja telekomunikacione opreme u ruralnim sredinama Amerike kao i zbog davanja vremena korisnicima Huawei uredjaja da predju na neki drugi brend. Ni jedna zemlja ne moze da zameni Huawei mreznu opremu za 12 meseci. Ogroman je to novac i duplo veci posao od novca.

I kako @BricoGo kaze ne verujte svemu sto pise ali ipak citajte proverene forume i izvore, ima ih puno. Da ste citali ne bi sada vodili polemiku oko toga bice ili ne GMS na uredjajima pre bana. Nije se pisalo mnogo o tome na pravi nacin, cuatalo se ali bilo je proverenih izvora koji su upucivali da i stari uredjaji mogu izgubiti GMS. Google i ostale americke firme mogu blokirati Huawei telefone na serverima i posle ne vredi ni pokusavati skinuti facebook, insta, whatsapp itd.

Poslednja izmena:
Upravo mi je, kroz proveru ažuriranja sistema, stiglo ažuriranje parametara veličine 8,77 Kb.Screenshot_20200907_160200_com.quoord.tapatalkHD.jpg

Stiglo azuriranje na 150 sinoc kasno.. Play store certified..

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Da, i meni se pojavilo naknadno da je uređaj sertifikovan.

Točno tako...EMUI 11 je baziran na Androidu 10ci.

Evo i stvari koje dolaze sa EMUI 11

https://youtu.be/746Fse39DP0

Ima i stvari koje će biti sastavni dio Android 11...npr. ova stvar za više sigurnosti i privatnosti...da će se dobijati obavijesti kad neka aplikacija koju koristimo hoće da pristupi kameri ili mikrofonu i sl. Isto kao i mogućnost provjere čemu je sve neka aplikacija pristupili sa ili bez našeg znanja, kada je koristila kameru, mikrofon, zvučnik, lokaciju i ostalo...te aplikacije koje rade u pozadini uopće neće moći "koristiti" nešto od navedeno bez da se to nije odobrilo.
Edit...evo i usporedba EMUI 11 P40Pro i EMUI 10 P30Pro.

https://youtu.be/NYhgP94BxQA

Ovaj tip kaže da je EMUI 11 sada na 10ci ali će kroz kasnije update preći na Android 11.

Poslednja izmena:
Evo i stvari koje dolaze sa EMUI 11

https://youtu.be/746Fse39DP0

Ima i stvari koje će biti sastavni dio Android 11...npr. ova stvar za više sigurnosti i privatnosti...da će se dobijati obavijesti kad neka aplikacija koju koristimo hoće da pristupi kameri ili mikrofonu i sl. Isto kao i mogućnost provjere čemu je sve neka aplikacija pristupili sa ili bez našeg znanja, kada je koristila kameru, mikrofon, zvučnik, lokaciju i ostalo...te aplikacije koje rade u pozadini uopće neće moći "koristiti" nešto od navedeno bez da se to nije odobrilo.
Edit...evo i usporedba EMUI 11 P40Pro i EMUI 10 P30Pro.

https://youtu.be/NYhgP94BxQA

Ovaj tip kaže da je EMUI 11 sada na 10ci ali će kroz kasnije update preći na Android 11.

A kako ce care sve to uticati na GMS nama koji imamo isti? Ako ne pitam previse.

Moze li neko da mi pojasni ova dva teksta:

https://www.huaweiupdate.com/hdc-2020-huawei-emui-11-is-based-on-human-factor/

https://www.huaweiupdate.com/huawei...nd-matepad-pro-will-get-first-feature-update/

Sta znaci ovo "EMUI 11 comes with new UI based on Human Factor"? Pominje se i P30 serija. Da li ovo znaci da EMUI 11 nije baziran na Androidu 11 ili lupetam?

Ostalo mi je jasno.
Nista neuobicajeno da se oznake verzija Emui ne poklapaju sa verzijama googlovog Androida. Isto je i sa Miui kod Xaomi. Totalno nebitno u ovom trenutku da li je baza android 10 ili 11. Samo da rade na optimizacijama i poboljsanjima i to bi bilo to.

Nista neuobicajeno da se oznake verzija Emui ne poklapaju sa verzijama googlovog Androida. Isto je i sa Miui kod Xaomi. Totalno nebitno u ovom trenutku da li je baza android 10 ili 11. Samo da rade na optimizacijama i poboljsanjima i to bi bilo to.

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka[/QUOTE

A Google na nasim telefonima? Ostaje li? Haha Znam da sam dosadan ali interesuje me.

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka[/QUOTE

A Google na nasim telefonima? Ostaje li? Haha Znam da sam dosadan ali interesuje me.
Naravno da ostaje. Google je vlasnik android 10, pa samim tim i neposredno kontrolise i axuriranje Emui 10. Bez googla nema azuriranja. Sto bi google dozvolio azuriranje, a da nema google usluga.... Kod p40 je drugacije, oni u startu nisu imali android 10, vec AOSP operativni sistem koji je free za sve i samo presvucen sa emui 10. Pretpostavljam da je i Ota azuriranje totalno drugacuje odradjeno i da koristi iskljucivo Huawei servere bez google kontrole ili odobrenja.

Naravno da ostaje. Google je vlasnik android 10, pa samim tim i neposredno kontrolise i axuriranje Emui 10. Bez googla nema azuriranja. Sto bi google dozvolio azuriranje, a da nema google usluga.... Kod p40 je drugacije, oni u startu nisu imali android 10, vec AOSP operativni sistem koji je free za sve i samo presvucen sa emui 10. Pretpostavljam da je i Ota azuriranje totalno drugacuje odradjeno i da koristi iskljucivo Huawei servere bez google kontrole ili odobrenja.

Da, azuriranje za telefone bez Google ide sa Huawei servera. Pitao sam za nas koji imamo GMS da ne naruse kompatibilnost update-om na EMUI 11 sa istima pa da izgubimo Google. To me bunilo. Nisam ovih dana u toku, zbog nedostatka vremena, pa bolje da pitam.

A to ti ni sam Donald ne može garantirati...vjerujem da se neće ništa promijeniti ali uvijek postoji mogućnost da se nešto dogodi...tko ga može znati sa sigurnošću.

EDIT...
Što se tiče EMUI 11 on se zasniva na A10 iako se čini da ima neke značajke A11...i kad službeno A11 bude dostupan na svim uređajima ne mora značiti da će doći na Huawei koji nije imao pristup bazi kodova Androida 11 do početka tjedna kada je Google službeno objavio OS.
Doduše Huawei misli je EMUI na puno načina nadmašio Android. Da li će Huawei ikada preći na A11? Bolje je pitanje koje će funkcije A11 dodati u EMUI sljedećim update_ima

Sigurno je da će nakon što Android 11 bude službeno otvoren ugraditi neke njegove značajke u EMUI 11 ali koje odlučit će sam Huawei.

Zbog trenutnih američkih trgovinskih sankcija prema Huaweiju, tvrtka nije imala pristup kodnoj bazi Android 11 sve do početka ovog tjedna kada je postala službeno dostupna i otvorena. Drugim riječima, rad na tim "funkcijama" tek je započeo.

Poslednja izmena:
A to ti ni sam Donald ne može garantirati...vjerujem da se neće ništa promijeniti ali uvijek postoji mogućnost da se nešto dogodi...tko ga može znati sa sigurnošću.

EDIT...
Što se tiče EMUI 11 on se zasniva na A10 iako se čini da ima neke značajke A11...i kad službeno A11 bude dostupan na svim uređajima ne mora značiti da će doći na Huawei koji nije imao pristup bazi kodova Androida 11 do početka tjedna kada je Google službeno objavio OS.
Doduše Huawei misli je EMUI na puno načina nadmašio Android. Da li će Huawei ikada preći na A11? Bolje je pitanje koje će funkcije A11 dodati u EMUI sljedećim update_ima

Sigurno je da će nakon što Android 11 bude službeno otvoren ugraditi neke njegove značajke u EMUI 11 ali koje odlučit će sam Huawei.

Zbog trenutnih američkih trgovinskih sankcija prema Huaweiju, tvrtka nije imala pristup kodnoj bazi Android 11 sve do početka ovog tjedna kada je postala službeno dostupna i otvorena. Drugim riječima, rad na tim "funkcijama" tek je započeo.

Mislim, da su zeleli da gadjaju uredjaje sa GMS vec bi to ucinili. Videcemo.

Ja razumijem da korisnicima "starijih" huawei uređaja nije svejedno...pogotovo koji su skoro nabavili iste i ne žele/znaju/hoće baviti se instalacijom GMSa što na kraju krajeva ne rješava problem. Mi koji imamo "novije" smo svijesno išli u kupnju istih znajući/pretpostavljajući što nas čeka ali opet su neki iznenađeni (među njima i ja sam) koliko "daleko" se pružaju male Google_ove ručice. Sve ja to razumijem ali opet sva ta drama mi ne ide u glavu...valjda je ljudski da paničarimo kad se suočimo sa stvarima kojima ne znamo i ne možemo odrediti krajnji ishod. Fascinantno je kako sami sebi pravimo stres..."evo update_a, ne piše da je certificiran...treba mu 2 minute da aktuelizira aplikaciju itd. itd"...a to što Play Store radi bez problema preko čega i radi aktuelizaciju i provjerava da li piše certificiran ili ne je nebitno...to što telefon nešto "radi" u pozadini ili nešto "zapelo" na Google_ovom kraju veze je također nebitno...to što ovi iz Google čekaju samo na nas da napravimo update pa da nas provjere jesmo li certificirani ili ne...a hvala bogu mi sa balkana imamo sve postojeće certifikate.

Poslednja izmena:
Ja razumijem da korisnicima "starijih" huawei uređaja nije svejedno...pogotovo koji su skoro nabavili iste i ne žele/znaju/hoće baviti se instalacijom GMSa što na kraju krajeva ne rješava problem. Mi koji imamo "novije" smo svijesno išli u kupnju istih znajući/pretpostavljajući što nas čeka ali opet su neki iznenađeni (među njima i ja sam) koliko "daleko" se pružaju male Google_ove ručice. Sve ja to razumijem ali opet sva ta drama mi ne ide u glavu...valjda je ljudski da paničarimo kad se suočimo sa stvarima kojima ne znamo i ne možemo odrediti krajnji ishod. Fascinantno je kako sami sebi pravimo stres..."evo update_a, ne piše da je certificiran...treba mu 2 minute da aktuelizira aplikaciju itd. itd"...a to što Play Store radi bez problema preko čega i radi aktuelizaciju i provjerava da li piše certificiran ili ne je nebitno...to što telefon nešto "radi" u pozadini ili nešto "zapelo" na Google_ovom kraju veze je također nebitno...to što ovi iz Google čekaju samo na nas da napravimo update pa da nas provjere jesmo li certificirani ili ne...a hvala bogu mi sa balkana imamo sve postojeće certifikate.

Svako ima prava na konentar ovde. Mislim da si svestan da ljudi i dan danas kupuju Huawei sa GMS iz neznanja za situaciju sa Google. Isto tako neko ko je kupio Huawei sa GMS u zadnjih par meseci ne bi rado izdvojio opet novac za drugi pristojan telefon. Ipak zivimo na balkanu i plate nam pokrivaju osnovne potrebe i nesto preko toga, bar vecini. A i nisu svi napredni korisnici pa da znaju sve sto bi trebalo o Huawei ili nekom drugom proizvodjacu. Ja sam npr Android imao u malom prstu a sada i najosnovnije stvari ponekad ne znam. I nije me stid da pitam. Bio sam dugo na IOS-u. I nije to panika Brico jednostavno zelja da ne dodje do bespotrebnog troska. Bar ja ne bih voleo da dajem lovu opet.

Nazad
Vrh Dno