Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@danilo74,mozes uzeti Box 3(fiksni,net i mobilni) i kombinovati sa EON van mreze.Jeftinije ti izadje tako nego da dokupljujes paket od 800din.za 14 ili koliko vec sportskih kanala.

Hvala Zuel i Simke. Trenutno imam trio gold, istekao ugovor. Planiram mts optiku, e sad da li box 4 i sportski kanali Sbb, ili box 3 i Sbb komplet Tv, pa zato pitam u mrezi ili van mreze...
Tv om sam zadovoljan kod sbb a, ali netom nikako. Zato se malo bojim da u okviru Mts box uzmem i tv, jer neki kazu da su mnogo ispod SBB a kad je tv u pitanju.

Kod odabira podvrste ("u mreži" vs "van mreže") Eon usluge & paketa uzmi u razmatranja i to da li i koliko često gledaš "catch up" (= "pogledaj iz početka) na kanalima koji su blokirani na MTS kućnom internetu (dakle SportKlub, N1, Nova S, Fox) pa na osnovu toga odluka. Ako uzmeš "u mreži" plus je da nemaš kašnjenje live sadržaja (na OTT je kašnjenje 30-40s za "live") i za live je nešto bolji kvalitet "slike" i to što radi usluga na odvojenom protoku od interbeta a minus je što nećeš moći da "premotavaš" ranije navedene kanale (ostalih 200+ radi)... ni na Eon boxu dok si kući ni u goste kad odeš (osim ako koristiš mobilni net za gledanje u gostima / van kuće). A ako uzmeš OTT varijantu onda plus je da radi premotavanje svih kanala i na MTS optici i sa bilo kod neta u Srbiji (dakle, ne samo sa mobilnog neta) a minusi su kašnjenje live sadržaja i to što moraš da osiguraš da ti drugi uređaji ne pojedu sav protok (tipa torrent) već da u svakom klen tu ostane lufta za TV stream jer ti za rad TV usluge treba slobodan određeni protok internet konekcije.

Poslednja izmena:
U principu,zavisi sta je kome bitno.Meni je bitniji stabilan net bez pucanja i mobilni pa samim tim mi je MTS u prednosti.Sto se tice TV kanala,tu je bolji SBB ali snalazim se nekako.Tu je Kodi,imam HBO GO nalog i tako to...

Hvala puno Shaman. Vracanje unazad cesto koristimo, medjutim od ova 4 sto si pomenuo samo Sport klub.
Jedino ovo oko protoka kad je van mreze ne razumem? Kaci se nas nekoliko u kuci telefonima i nekad laptopom preko wifi.
Jel se dobija eon uredjaj u obe varijante,
koji se kaci na ruter npr mts ili kako to ide. Izvinjavam se al se ne razumem...

Daco, tv box eon se u tom slucaju kupuje od njih, kosta 6400din. a sa ugovornom obavezom ti daju na koriscenje.
Ja imam isto gold paket ali duo, bez telefona i kanali su zaista dovoljni i dobra je slika kad je net ok. Ali i mts, koji je ranije skrtario na FHD kanalima, sada ih ima takodje preko 60, kako sam cuo na reklamama.

Poslednja izmena:
@The PunisheR: Valjda kapiraš da je ključna reč mobilni internet? Dakle na sva 3 mobilna provajdera rade svi kanali sa "u mreži" nalogom. MTS mobilni net i MTS / Telekom kućni net (svejedno DSL ili optika) nemaju isti tretman: na kućnom netu se blokiraju SK, N1, Nova S...

Ljidi sve je poznato oko restrikcija i pisano na svim Eon i SBB temama ovde na forumu bar 300 puta do sad... A svako malo dođe neko sa istim pitanjem i još gore nakon što neko ko zna sve detalje napiše kratak podsetnik dođe neki padobranac da napiše "ne, meni radi na MTS".

Dakle za "u mreži" nalog svi kanali rade u SBB mreži naravno, na sva 3 mobilna provajdera, na Radijus Vektor IP adresama, na Orion, na Akademskoj mreži i na većini "hosting" provajdera koji su dobili svoj neki IP opseg.

Za "van mreže" Eon naloge je nebitan internet provajder sve dok je iz Srbije.
Dobro ja sam rekao samo kako je kod mene, čisto da zna čovek.

Sent from my OnePlus 7T Pro using Tapatalk

@Danilo74: Postoje 2 različita modela Eon boxa. Jedan je takozvani "hibrid" jer mu live sadržaj radi kroz coax-ijalni kabl (dakle DVB-C mux koji se emituje kroz kablovksi signal) a kad kreneš da pauziraš, premotavaš tamo vamo prebacuje se na internet stream. To je uređaj koji se dobija za "u mreži" paket: znači kao što sad imaš caox kabl ostalo bi ti i u budućnosti i preko tih kablova ti radi samo SBB live TV. Do Eon boxa bi morao da ti dođe i LAN/UTP/mrežni kabl od mesta gde ti bude MTS ruter do mesta gde ti je TV i gde ti je Eon box. Znači ti si platio SBB-u za set TV kanala i SBB ti je omogućio i "mrežu" i protok koji se troši za gledanje TV kanala.

Drugi model Eon boxa je namenjen za "van mreže", SBB to zove još i "Eon OTT box". Na njemu sve radi kao internet stream, i live sadržaj i kad premotavaš. Sve / uvek ti troši deo brzine MTS interneta. I nema prioritet za protok koji ti pravi TV box pa zbog toga kad bi pustio nešto tipa torrent i torrent povuče maximalnu brzinu tvoje konekcije momentalno će početi da ti secka TV sadržaj. Znači, ti si platio SBB-u za pristup streamu a za internet preko kog će to da radi snađi se sam. Dakle taj box će da radi bilo gde u Srbiji da ga odneseš, na bilo čiji net.

Ali to što spomenuh je eto 1 potencijalni minus i malo smaranje koje ne postoji ni kad uzmeš IPTV kod MTS-a (jer oni em rezervišu protok za to, em taj saobraćaj ima prioritet u odnosu na torrente, Youtube... šta god) ni kad uzmeš baš kablovksu kavlovsku kod SBB-a.
Zato kad uzmeš "Eon van mreže"/ "Eon OTT" ti kao korisnik moraš da misliš i poveđeš računa da ako si pustio torrent ili kakav god glomazan download (i upload!) staviš ručno limit koliko torrent program sme da zauzme. Bez obzira da li imaš 200, 400, 500 Mbps li koliko god ukupnu brzinu neta to se sve može zauzeti ako se koristi kršten torrent na krštenom privatnom sajtu i ako ti više članova porodice istovremeno torrentuje, uploaduje slike na Cloud, gleda Netflix 4K... A kad se zauzme sav protok TV kanali naravno "seckaju" i "baferuju" dok ne sjaši onaj ko je najašio na konekciju.
Ili tako na svakom kompu da stavljaš limite, ili da kupuješ neki fensi ruter koji će ti nuditi mogućnosti da on limitira i deli protok po uređajima. Ja na 2 kompa koristim NetLimiter program i setovao sam limite i uvek ostaje dovoljno za Eon box u dnevnoj sobi. Isto sam radio dok sam imao 50/8 VDSL isto radim i sad kad imam 500/50 optiku kod ZLOrion-a.

Ti pošto imaš dostupnu SBB mrežu imaš izbog hoćeš "cable TV" ili "OTT TV", a ja na selu nemam izbora pa sam zato naravno uzeo "van mreže"/ "OTT" uslugu.
Za tvoj scenario svaki od 2 pristupa ima svoje prednosti i mane. Pa razmisli šta ti je bitnije.

Takođe najpametnije da sačekaš i da se javi neko ko je sad u "Eon eri" uzeo samo TV uslugu "u mreži", ko nema SBB net a ima SBB cable mrežu preko koje radi TV usluga da napiše datalje oko koja se oprema dobija i kako sve radi. Jer ovo što sam ja napisao su samo pretpostavke i zdrava logika? na osnovug stvari koje su već poznate. Dakle, ja nisam 100% siguran u to kako radi sam box u toj varijanti ali ostatak stoji (da na kompu, tabletu i mobilnom dok si kući ne bi morao da premotavaš kanale koje smo ranije naveli jer nemaš SBB net a na MTS optici je to blokirano za "u mreži" tip korisnika).

Poslednja izmena:
Ok. Hvala. I koji su moji troškovi onda ako uzmem na, a koji van mreze? Jel može bez eon boxa ili ne može? Plus taksa...

Cena je ista u obe varijante (ako pričamo o Light, Full i Premium paketima), sam sadržaj kanala je isti s jedinim izuzetkom da "SK 4K" kanal nije dostupan za "van mreže" korisnike:

Van mreže

U mreži

Razlika je što jedno troši tvoj net koji si platio nekom drugom provajderu, a drugo radi i da nemaš net, i kad ti pukne net... Plus se razlikuje set restricija kad hoćeš TV sadržaj da gledaš na kompu, mobilnom, browseru, kineskom android boxu...

S tim da za "van mreže" varijantu na raspolaganju imaš i ove prepaid "mini pakete" (EON Sport, EON Porodični, EON CineStar, EON Sport + Porodični) koji su osmišljeni više kao dopuna za ponudu drugih TV provajdera nego da ti to bude jedina TV usluga. Tipa ko hoće da ima i Arena Sport i Superstar i šta već sve ima MTS a nema SBB, a hoće i Sportklub, N1, Nova S... pa uzme tipa Box4 u MTS + neki mini paket od SBB-a plaća po potrebi.

Sad svako ima svoju računicu šta mu je bolja vrednost za svoj novac pa samim tim i da li je bolje MTS IPTV + Eon mini paket ili je bolje da uzme sve da radi preko Eon a da ne uzme IPTV uslugu u MTS.

Ti "mini paketi" nisu dostupni da se uzmu u "u mreži" varijanti.

Kad ideš na "van mreže" Eon pakete nisi u obavezi da uzmeš/kupiš Eon box... Može da koristiš Eon aplikacije. Mada za "van mreže" paketi kad se uzimaju na ugovor od 24 meseca dobiješ Eon box za dž na korišćenje tako da ne vidim što ga ne bi uzeo. Dakle, Eon van mreže paketi postoje u prepaid (nema UO, plaćaš mesec po mesec kad platiš radi kad ne platiš ne radi) i postpaid varijanti (UO 24 meseca , stižu računi i platiš).
Za u mreži varijanti kontam da ti neki uređaj daju svakako, sad da li je CAM modul, D3 mini, D3 ili Eon box zavisi od toga šta tražiš i šta sleduje u paketu koji izabereš.

Poslednja izmena:
Samo vidi sta ti se vise isplati zbog programa.I na MTSu imas preko 60 HD kanala u osnovnom paketu(88 u Max paketu) samo je razlika u Arenama i SK plus N1 i Nova.

Poslednja izmena:
Ne znam o kakvim HD kanalima u MTS-u pričate. Televizija im je kriminalna. Kako po kvalitetu, tako i po sadržaju.

Da ne pričamo što od propagande zaboli glava. Godinu dana nisam upalio telekomov TV Box.

Ne može da se poredi sa SBB ponudom i kvalitetom..

@CTR99,pre 2,3 meseca uveli su jos 30 i nesto HD kanala tako da ih sad ima ukupno 85.Sto se tice platforme,naravno da EON izgleda bilion puta bolje od MTSovog interfejsa ali imas krs kanala i na SBBu da se ne lazemo(Grand,IDJ,Pinkovi kanali koje nude kao gratis uz ugovornu obavezu itd...)

SBB hi trebalo da ukine te paid pink kanale i tjao.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

@CTR99,pre 2,3 meseca uveli su jos 30 i nesto HD kanala tako da ih sad ima ukupno 85.Sto se tice platforme,naravno da EON izgleda bilion puta bolje od MTSovog interfejsa ali imas krs kanala i na SBBu da se ne lazemo(Grand,IDJ,Pinkovi kanali koje nude kao gratis uz ugovornu obavezu itd...)
Koristio sam i jedan i drugi sistem intenzivno.

Godinama Telekom internet pa IKOM /SBB, pa 2 godine MTS, pa sada ponovo SBB.

Preleteo sam preko kanala pre gasenja MTS-a, noćna mora, za CRT televizore je taj kvalitet max.

Neuporedivo. Kao sam kupio neki giga mega sega OLED kada sam pustio SBB ponovo posle MTS-a i ostavio ga na podešavanjima za radnju, da blješti.

Bukvalno sam progledao. Gledam sada TV kao da sam dete, kada sam prvi put uveo neku kablovsku.

Na MTS-u dok sam bio, potpuno sam prešao na You tube i kodi.

Razumem ali meni nije bitan tv toliko koliko internet.Na tv-u samo sto gledam su utakmice a sto se filmova ili serija tice tu je HBO GO i Kodi.Imam i EON nalog tako da znam o cemu govoris.Najveca zamerka MTSu sto rade na kvantitetu a ne na kvalitetu kanala i sto im je interfejs katastrofa.

Poslednja izmena:
Koristio sam i jedan i drugi sistem intenzivno.

Godinama Telekom internet pa IKOM /SBB, pa 2 godine MTS, pa sada ponovo SBB.

Preleteo sam preko kanala pre gasenja MTS-a, noćna mora, za CRT televizore je taj kvalitet max.

Neuporedivo. Kao sam kupio neki giga mega sega OLED kada sam pustio SBB ponovo posle MTS-a i ostavio ga na podešavanjima za radnju, da blješti.

Bukvalno sam progledao. Gledam sada TV kao da sam dete, kada sam prvi put uveo neku kablovsku.

Na MTS-u dok sam bio, potpuno sam prešao na You tube i kodi.

pretera ga ti opasno, ali dobro

Hvala na iscrpnim odgovorima, pogotovu tebi Shaman... A jel bas mts box tv krs u odnosu na eon? Cuo sam da je kvalitet HD kanala sličan, msm mts optika vs eon. E sad interfejs raspored kanala to je bzv kod mts a ali meni je bitna slika na tv u.
E da, mnogi se zale i na eon, D3 je izgleda zanjega klasa... A Najvise mi ide na zivce sto se kod eona ne vidi sta premotavas kad gledas ispočetka, npr premotavanje reklama...

Ja imam i eon box i mts box. Slika na mts boxu kod mene(optika) je odlična, ništa lošija od eona. Boks možeš da koristiš samo za tv dok eon možeš da staviš i neke android aplikacije, gledaš filmove... Mts boks je brz, kanale menja momentalno. Što se tiče izgleda i drugih stvari, to je na strani eona. O ponudi šta ko ima, stvar ukusa Ovde su ljudi pristrasni pošto je ovo državno pa bacaju pare na njih. Lično, kada se već bacaju pare, bolje na ligu šampiona recimo nego na polovne migove ili bi već nešto drugo ukrali... A i ovako su se ovi sa sport kluba mnogo proku,,, čili. Inače, ja imam i satelitsku i koristim i iptv liste i više gledam recimo prenose na stranim kanalima, ovo domaće mi rezerva ;)

Neso, to oni nazivaju "bez ugovorne obaveze", sto znaci da moras da ih zoves uvek kad hoces da te ukljuce ili iskljuce. Nije pravi prepaid. Tako imaju neki porodicni paket: https://sbb.rs/novi-eon-paketi-bilo-gde-u-srbiji-preko-interneta/ i sportske i onaj kompletan na prethodnom linku koji sam postavio.

J/b/t ja ovo ladno nisam znao. Pa to znači da ja mogu da pređem na neko npr Supernova ili Orion samo internet i nakačim se na eon pripejd za 499 din. A jel ima vraćanje?

Kroki011, hvala. Ti si prvi (msm da i Renne isto hvali mts optiku) koji ima inf iz prve ruke, direktno poređenje mts box vs eon. Sad sam najblizi odluci da ipak uzmem box 4 i npr sportske kanale kod SBB a. To je isto pripejd varijanta jel i ima vraćanje?

Slika na MTS HD kanalima je odlična, tu nema diskusije
ovo je stari video, kada sam tek uveo optiku
https://www.youtube.com/watch?v=g0Fynzi_4Mc&t=1s
Box je siromašniji, tj ne možeš da instaliraš app.
Uz Eon sport paket je to idelna kombinacija

evo malo zanimljivosti
https://www.srbijadanas.com/sport/kosarka/sav-najbolji-sport-bice-na-areni-2020-08-08
Nismo dobrodošli na SBB-u. Nikada nismo dobili poziv da im dostavimo ponudu. Jednostavno nas ne žele.
Arenini sadasnji kanali: Arena Sport 1-5, Arena Esport, SUPERSTAR TV, STAR TV, AGRO TV, BALKAN TRIP, TOXIC TV.
Za ove ostale znao sam da su telekomovi ali nisam znao da ih producira arena. Buduci arenini kanali: TOXIC RAP, TOXIC FOLK, ARENA FIGHT, ARENA 1X2 po nazivu verovatno kladionicarski. Startovale arene i u Sloveniji. Uskoro će aplikacija Arena Cloud biti spremna za lansiranje u punom obimu. Imam je na telefonu vec neko vreme i radi ok. Na netu postoji Arenaplus sajt, vodi se kao Adria Telekom, neznam da li to isto spada pod arenu sport, ali od skora sam video da se u LG webos storu pojavila aplikacija Arena+. Da li neko ima vise informacija u vezi Adria Telekoma i arene plus?

Slika na MTS HD kanalima je odlična, tu nema diskusije
ovo je stari video, kada sam tek uveo optiku
https://www.youtube.com/watch?v=g0Fynzi_4Mc&t=1s
Box je siromašniji, tj ne možeš da instaliraš app.
Uz Eon sport paket je to idelna kombinacija

Slika je ok. Sad ne može bas da se proceni al ne verujem da je gora nego kod sbb a, to jedino na istom tv u da se vidi. A o kakvim app govoris? Msm meni su sve app na smart tv u...

Onda ti i nije briga kakav je box kada imaš smart tv

Ako gledaš program uživo tu je manje više slika ista i kod mts i sbb.Ali za gledanje u nazad tu je u prednosti sbb kod mts ako kanal ima i sd i hd vraćanje bude na sd tako da to pravi veliku razliku u kvalitetu gledanja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno