Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Nerazumeš sistem ali nebitno.
Ta jeftina roba je išla najjeftinijim prenosom, neregistrovano, zato je jeftina poštarina, uračunata je već praktičnonu cenu. Ne postoji free shipping, i za najobičnije pismo moraš poštansku markicu da kupiš. Zato marketinški prodavac to već uračuna u cenu proizvoda i stavi free shiping.
Sada je ostalo samo slanje kurirskim službama koje su preskupe.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Da li može iko da mi objasni koji je to interes da se pošiljke kradu u pošti ili carini?
Šta su te pošiljke koje su vam nisu isporučene, koliko vrede?
Onima kojima ne pristižu redom neregistrovane popiljke, tu je verovatno problem druge prirode sa poštarom.

Послато са Mi A2 Lite помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Pozdrav drugari danas nesto gledao i nabasam na jedan tekst https://www.ozonpress.net/ekonomija...DtDI_PMUFYmrtLCcEoj1RMSC3WMU6miFt5D24u1Q-Po2A
ne znam dal je neko citao ovo ali vecina ce pomisliti da je istina to sto tamo pise.
Naravno istina je drugacija i nema veze sa kradjama kako oni pisu.
Narucujem online vec 11 godina, sto na ebayu, AE, iHerbu, Amazonu itd, sve ukupno preko 2000+ porudzbina online i nikada ali nikada mi niko nista nije ukrao u Posti.
A imao sam porudzbine i od 1$ kao i od preko 500$ nikad nista sve uredno stizalo po teoriji verovatnoce meni su trebali nestati dosta paketa a nije nijedan a prosto je nemoguce ako je to organizovano kako pise u tekstu.
Jer ako se krade krade se uvek ne u vreme korone samo.
A istina je da zbog korone SG posta ne slece na nas aerodrom sto i pise na sajtu SG poste trenutno su nas izbacili kad ce se vratiti u normalu sve ne znam ali znam da nije zbog kradja.
Nema logike da u vreme nekovida kad su bile vise porudzbina nije toliko kralo da obustave AE standard shipping a da to urade u vreme korone kad je manji priliv paketa, dakle nije zbog kradje.

Ovo vam pisem na osnovu dugogodisnjeg porucivanja online.

Verovatno se mnogi nece sloziti sa mnom ali to je istina.

Ja se apsolutno slažem s tobom, takođe imam dugogodišnje iskustvo, još od pojave paypala i vremena kad nije moglao da se koristi iz Srbije. Tajo da mi je jasno da nisu kradje problem... Ima ih ali su beznačajne. To treba objasniti brzopletim i nepromišljenim tek rodjenim korisnicima aliexpresa koji tako neuko napadaju poštu i carinu bez ikakvog osnova.

Apsolutno se slazem sa tobom iz istog smo vremena[emoji6] i ja sam se tad dovijao na razne nacine.
Tekst je pun nebuloza i gluposti malo mi falilo da povracam dok sam ga citao, srecom nisam imam jak zeludac.
Ali sta ces kad su mnogi poceli pre god, dve, tri porucivati i misle da je u tekstu istina.
Naravno kradja sitnih je bilo i bice ali organizovano jok.

Da, zaista mi je mučno kad vidim koliko ljudi ne znaju ništa, kako nisu čuli da je postojalo i da postoji nešto i ore aliexpresa i kako ne shvataju neke suštinske principe. Ali možda to dolazi s godinama, iskustvo se stiče. Koliko ljudi recimo zna danas šta je gopher ili koliko bi čudno gledao kad bih im rekao da se internet na početku pretraživao preko email servisa.
Zato treba da shvate da ne valja ostrašćeno udariti po pošti i carini, jesu spori i to je jedan od razloga ali nije sistemska kradja j pitanju.

Upravo[emoji106][emoji106][emoji106]

Živite u državi gde su najviši državnici kriminalci i lopovi, a optužujete poštare da uzimaju neregistrovane pošiljke.

Neka, neka svako uzme šta smatra da mu pripada. Dokle god mogu oni na vrhu, može i taj mali slabo plaćeni poštar.

A vi se potrudite da rešite problem na nivou celog društva. Ne može vama da bude dobro a drugi da pate. Svi smo u istom sosu. Može i treba sve to da bude i gore.

Nešto sto pokušavam da kažem ali bivam nazivan svakakvim imenima. Mislim da ovo već polako ulazi u neke političke stvari a ovo nije mesto za to, ovo je forum o tehnologiji.

A i te krađe sitnih paketa su na nivou statističke greške celokupnog prometa. Suludo je verovati u ove priče sto prenose Efektiva i razni “mediji”.

Ne znam na koga ciljaš @dalek, ja sam napisao da znam puno ljudi,a radim u fabrici koja ima+3000 radnika, koji su naučili da sami poručuju, što je oduvek bilo jednostavno ali za većinu naučna fantastika. Dakle imao sam bar 20 rasprava sa *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*ma, poruče sat od 70$, stigne im,okače ga n aKP, prodaju ga i otvore dispute. Ja sam p.zdeo...jer sam ja od Aliexpressa skoro pa imao još jednu platu u kući od 2013 do 2016,u vreme kada 95% njih nije ni čulo za Aliexpress ili Ebay.
I onda se proširi priča jednog od takvih majmuna, i krenu svi da poručuju, od satova do patika, navigacije...sve moguće i svima stigne a onda otvore dispute. Ja se raspravljao sa svima ali to je bila borba protiv vetrenjača. Ne znam nijednog od tih majmuna da je potvrdio da mu je stiglo, svi su otvarali dispute. Ja kao što rekoh, imma preko 750 ordera od 2013-2016 a ukupno preko 2000 predmeta mi je stiglo (uglavnom sam po 3 komada u svakom orderu imao). Od 2017 sma stao jer svako naučio da poruči sam a i sve je teže bilo naći free shipping ili jeftiniji shipping.

Ne verujem i ja da se tu bas toliko kralo, pre bih rekao neka "lenjost" da se obrade paketi koji su ko zna kada usli u zemlju, ovi su digli buku pre desetak dana, i gle cuda u cetvrtak i petak su mi stigli paketi poruceni u februaru mesecu, neki u martu, april...to su maske za telefon, stakla, folije, neki delovi za blender..... na gomilici desetak paketa, svakako su pokrenuli tom "bukom".

Послато са SM-N975F помоћу Тапатока

Pa znaci opet dolazimo do nase price da nema organizovane kradje vec ljudi varaju, ja to za 11 godina nikad nisam uradio.
Covece kazes da im sve uredno stigne oni uloze dispute traze refund i prodaju sat(ili bilo sta vec) na KP?
Pa to je strasno, ovo prvi put cujem da neko radi, to je kriminal samo to u tekstu ne pise vec se krivi Posta.
Bolje da nisi napisao sta neki rade.

Evo, kinez se ograđuje... Ne garantuje... Poruka stigla maltene automatski posle ordera. Screenshot_20200726-003830~2.jpg

Sent from my moto g(7) using Tapatalk

Ne znam kako je neko mogao da narucuje satove, patike i ostalo i da otvara dispute da mu nije stiglo kad za svaku iole vredniju posiljku (po nekom mom iskustvu skuplju od 10 dolara, ali i za neke jeftinije) ide full pracenje do urucenja kada ti na urucenju postar trazi potpis da si primio. Kad potpises vise nema sanse da prijavis da ti nije stiglo. Jedino da otvaras dispute i da navodis razlog da roba ima neku falinku, ali to treba i dokazati onda.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Dobio sam poruku da je "order completed" a jos uvek mi je "dispute in progress". Proslo je 90 dana od narucivanja...

Huawei P30

I meni ja bilo tako. Otvorio dispute i dobio novac nazad. Sad imam jos jedan paket za koji sam otvorio dispute. Pitao prodavca da mi vrati novac jer je proslo 97 dana i on u fazonu 'briga me, otvori dispute'.
A jos dva paketa mi stigla. Nema pravila.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Ne znam na koga ciljaš @dalek, ja sam napisao da znam puno ljudi,a radim u fabrici koja ima+3000 radnika, koji su naučili da sami poručuju, što je oduvek bilo jednostavno ali za većinu naučna fantastika. Dakle imao sam bar 20 rasprava sa *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*ma, poruče sat od 70$, stigne im,okače ga n aKP, prodaju ga i otvore dispute. Ja sam p.zdeo...jer sam ja od Aliexpressa skoro pa imao još jednu platu u kući od 2013 do 2016,u vreme kada 95% njih nije ni čulo za Aliexpress ili Ebay.
I onda se proširi priča jednog od takvih majmuna, i krenu svi da poručuju, od satova do patika, navigacije...sve moguće i svima stigne a onda otvore dispute. Ja se raspravljao sa svima ali to je bila borba protiv vetrenjača. Ne znam nijednog od tih majmuna da je potvrdio da mu je stiglo, svi su otvarali dispute. Ja kao što rekoh, imma preko 750 ordera od 2013-2016 a ukupno preko 2000 predmeta mi je stiglo (uglavnom sam po 3 komada u svakom orderu imao). Od 2017 sma stao jer svako naučio da poruči sam a i sve je teže bilo naći free shipping ili jeftiniji shipping.

Ova prica jednostavno ne pije vodu. Ne moguce je da kinezi salju satove od 70$ bez pracenja.
Druga stvar, oni nisu sisali vesla i vrlo dobro vide ko otvara koliko dispute-ova. Zar mislis da takva enormno velika platforma za prodaju nema sistem za detektovanje prevara?
Najvecu stetu prodavcima prave review-ovi sa 1 zvezdicom. To ih boli vise nego dispute i vise nego da podele 20 paketa za dzabe.

Ali express mi odobrio refund. Prodavac je trazio da mi se ne vrate pare jer jer ruta ka Srbiji zatvorena a posto nije uspeo da se dogovori samnom trazi da Ali presudi.
Kao dokaz da je ruta neprohodna postavio ss sa 17track
17track.jpg

Auto prevod:

2020-05-11 19:43

Xiamen City, leaving xiamen International Processing Center, next stop ,Xiamen City Processing Center

Sto je on ovo stavio kao dokaz nemam pojma? Nisam ni gledao da je to stavio, prvi put vidim da se prodavac javi ali da sam video postavio sliku posljke koja mi je stigla za 45 dana kao dokaz da ruta nije zatvorena.
Edit:
Sad malo gedam 17track i ovo mi je zanimljivo

Beijing, "Beijing International Mail Processing Center" return, note: security return.
Ako ja dobro razumem i nekog razloga paketu nije odobreno da izadje iz Kine. U pitanju su brisaci za auto. Cini mi se da je nekom kolegi sa foruma takva posljika stigla.

Poslednja izmena:
Pre neki dan mi je pristigla pošiljka kupljena 10. maja.
Već sam se oprostio od tih par dolara.

ma to su price za mangupiranje. mozda je jedan jednom dobio dispute pa je krenula prica kako je i ovaj i onaj dobio i onda svi to rade i zaradjuju lepe pare a kinezi samo salju kao budale...
Da, apsolutno tako. Sad svaka *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* ima pristup internetu, lupetaju svašta, ima i nepismenih, neobrazovanih, klinaca itd. Više ne možeš kvalitetnu diskusiju da vodiš na forumima. Kao i sve ostalo, umetnost, kultura, televizija sve je srozano na niži nivo jer je svakom dostupno. Ranije su ljudi znali da narane svinje, oberu kukuruz, opleve vinograd i onda legnu da spavaju. Sad se uvate za telefon ili komp i lupetaju po internetu.

Totalno van teme, ali moram da kazem da se slazem sa tobom od reci do reci.[emoji106][emoji106][emoji106]

I sta je na kraju zakljucak, gde je problem?

Moze biti da je sve zajedno dovelo do ovakve situacije. Drugaru su stizali paketi ali mnogo kasno, a on je vec otvarao dispute, naravno kad stigne paket precuti da je stigao jer je vec otvoren dispute. I to radi stalno, nece da ceka jos malo da rizikuje.

Očigledno postoji zastoj na carini i u posti, kupac ne zeli da ceka i otvara dispute i posle je sve istorija.

Pratite top teme - gomila istih pitanja i odgovora se ponavlja u nedogled :(

@mrmilos

Aplikaciju i sistem pracenja su unazadili proslog leta - postoji gomila nebuloza u celom sistemu
Jedna od njih je i "order completed" .

@virke

Primera da su se registrovane posiljke preko CP vratile posiljaocu imas na desetine .

Neka se trgovac nateze sa postom koja nije u stanju da prosledi posiljku van Kine.

Slicno situacija se sada desava i sa SG . Gomila posiljki stoji zaglavljeno negde u tranzitu.
Navodno je sve suspendovano zbog korone .

https://www.singpost.com/covid-19-updates

@ darkonda

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?346033-Pracenje-posiljki/page818

Ova prica jednostavno ne pije vodu. Ne moguce je da kinezi salju satove od 70$ bez pracenja.
Druga stvar, oni nisu sisali vesla i vrlo dobro vide ko otvara koliko dispute-ova. Zar mislis da takva enormno velika platforma za prodaju nema sistem za detektovanje prevara?
Najvecu stetu prodavcima prave review-ovi sa 1 zvezdicom. To ih boli vise nego dispute i vise nego da podele 20 paketa za dzabe.
Oni im lupe negativnu odmah pa ga posle Kinez kumi i moli. Svojim očima sam gledao kako to rade. Posle mu nudi partial refund ili pošalje opet...
Nisam pratio da li im svako vrati novac, ali je i to dovoljno da Srbiju stavi na listu gde ne isporučuje

Vidi se da ovde piše dosta ljudi koji su manje iskusni i "otkrili" online narudžbine relativno skoro. Izvlače dosta pogrešnih zaključaka i tvrdnji koje ne stoje. Onda se isto tako eiskusni korisnici lepe za takve zaključke, jauču i proklinju postu, carinu i Srbe lopove. Nije nego...

Za taj tekst efektive i ja mislim da je pun netačnih i paušalnih zaključaka. Jednostavno dok je vanredna situacija sa koronom imaćemo problema sa pošiljkama. Kad se situacija normalizuje u svetu, i kod nas će se vratiti na staro nivo. Neće se Kinezi odreći ni jednog tržišta tek tako. Ne brinite, uzeće vam novce čim budu u mogućnosti.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Pogledas komentare na FB na Efektivinu objavu i odmah ti sve jasno. Pljacka ga posta, trazili mu 900din postarine, a verovatno porez ili carina i porez. Ko njemu da objasni ili da li uopste da gubi vreme i objasnjava mu?
Setimo se i ovde slucajeva kada covek narucuje za dalju preprodaju, pa mu kriva Eva sto ga uzela na zub. Ne, kriv je on sto normalnim ljudima otezava 5-6 kupovina godisnje.
Dalje, ljudi naruce 100x i roba samo prodje. Jednom im procene vise i odmah dreka i histerija. Onih 100x sto su ekstra prosli, ladno zaborave. I mene su 'ostetili' par puta, ali kad puste poznaniku LEK, a ne smeju, onda shvatis da ste na istoj strani.

Pazite moj slučaj. Narucim 16.11. dve pošiljke (dva prodavca, različita roba). Jedna 25usd druga 39. Registrovane (shipping bio nekoliko dolara, nije bilo džabe ni za jednu). Ova skuplja stigne oko nove godine, sve ok, potvrdim prijem, dam max ocenu i komentar sve super itd.
Šetala se po awrodromima u Kini ali je stigla na kraju.
Prva (jeftinija) isto obilazi aerodrome ali od negde sredine decembra ne mrda iz Guang... nekog international aerodroma. Pre toga imala par security return-ova, bila I do Peking itd. Ali jedno 20 dana ne mrda niti ima promene statusa (ni na AE ni na 17track). Ja 15 dana ore isteka roka pišem prodavcu, nema odgovora. Piši opet, ništa. Pokrenem dispute kad je došlo vreme, čeka se odgovor prodavca, od prodavca ni traga ni glasa. AE presudi u moju korist, legne meni novac na račun, kad malo pre uvođenja vanrednog stanja kod nas, recimo oko 10.3. zateknem ja obaveštenje da mi je stigao paket u postu. Ta pošiljka stigla. Pokupim to i rekoh, da ne budem go..no, daj da vidim da čovekom da mu platim opet ali da ne šalje. Ni traga ni glasa.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Vrh Dno