Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

može link od tih benchmarka gde je i do 20 posto bilo bolje na istoj ploči i istom drajvu 'kopiranje'?

Bilo pre ... više od 10 god. Ako misliš da baš toliko pamtim...Ne sećam se ni da li je drruštvo objavljivalo baš sve rezultate i gde.

Poslednja izmena:
Možda razlika između IDE 100 (80pin PATA) i SATA1, možda i SATA3 diskova ali teško između AHCI i IDE moda. Nema tolike razlike ni kada je u pitanju SSD.
Inače i SATA je deo IDE (Integrated Disk Electronics) standarda a sve pod SCSI standardima. Pre IDE diskova, controleri za ceo disk su bili na matičnoj ploči (BFA i MFM diskovi bna primer) i povezivani su sa 2 različita flet kabla.
Jedan kabl je bio identičan floppy disku a drugu nešto širi. Muke smo mučili sa njima jer nisu bili indeksovani niti obeleženi. Kao što neko reče,izuzev brzine AHCI ima druge prednosti.

Poslednja izmena od urednika:
Reče ti i ostade živ.
Da vidimo sledeći kandidati...

Ima kandidata da mi resi ovo ... na ryzen buildu

Event viewer mi urla u Windows logs / System

Ima previse stavki pod storeachi i disk , vise komada u jednom danu i tako vec nedeljama

Npr

disk
The IO operation at logical block address 0xc7b628 for Disk 0 (PDO name: \Device\00000032) was retried.

storeachi
Reset to device, \Device\RaidPort0, was issued.

i tako ponavlja kao Warning

I zeledi mi komp povremeno , ne reaguje par sekudni i onda se vrne ... do cega je ?

Reinstalirao sam mu achi drajver ali ne pomaze ... imam 1 ssd i 2 hhd-a sve je ispravno.

Nije 2009 godina nego poslednji prolećni update, 2004 (19041.3xx), jedini na kome je to problem. Zabrljali načisto, nema ni u insider verzijama.
Meni je to isključeno još od 7micei nema značajno fragmentacije HDD-a, jedva malo preko nule. Jednom msečno trim za starije SSD koji nemaju u firmware-u i to je to.

Pa znam da je verzija zato sam napisao 2009 na tvoje pitanje da li je 2004..
Bio je update skoro pa nisi popravili, zato sam dao komentar "i dalje nisu popravili"
Pa valjda moj 370S ima taj auto trim [emoji849]
Šta sa hardovima onda? Defrag je potreban..
Raspali ms...mesto da krpe rupe oni ih samo proširuju.

Poslednja izmena:
Radi i windowsov (donekle) manuelno ali uvek pokazuje da nije urađeno. Neko tvrde da radi svaki dan pa čak i SSD ako se ne isključitu ili u maintenace. To se odražava u brijnim greškama u Event Viewer-u. Zato sam ga ja isključio iz Servisa, za svaki slučaj.
Moraćemo da pitamo lepog, on sve zna.

Užas ,što je najgore i zamrzava procese pa mi win neupotrebljiv na par sekundi...ko zna šta sve zaglupi.
Za sada je dobro od kada sam isključio za ssd.
Imam Trancend scope software, ima opciju trim pa verujem da ga on radi nezavisno od operativnog sistema.
Probacu taj Deffragler za mehaničke , dok ne srede ovu win grešku.

:) au kolika lista, a verujem da ima i još...
Count pa ti i tamo dominiraš ;)

W7 je u pitanju, nije 10, al hajde ovde da pitam sigurno je slicna prica.
Ne mogu da iskljucim da mi W7 automatski instalira drajver za graficku karticu.

Start - Devices and Printers - desni klik na PC pa device installation settings, podeseno je never install driver from windows updates.
run - gpedit.msc - Administrative Templates - Driver Installation - Turn off Windows Update device driver search prompt, stavljeno na enabled.

Nista ne pomaze, jednostavno drajver za grafiku se instalira automatski, izbrisem ga iz device managera, kada se sistem resetuje opet se automatski instalira i tako moze u krug. Kako spreciti W7 da instalira ovaj drajver automatski ima li neki treci metod ?

Da dodam da se nekako drajver inicijalizuje u toku instaliranja W7 sistema, znaci negde u toku instalacije sistema rezolucija se promeni i to bude to, kada se udje u sistem prvi put drajver vec bude tu, ne secam se da sam imao ovakav slucaj do sada.

Poslednja izmena:
A koje je grafika?
Možda drajveri ima GUi koji se autouodatuje?

Sent from my SM-N9700 using Tapatalk

To samo znači da ima potpunu podršku u sistemu za tu grafu. Što ga ti ukloniš ništa ne znači, kada ideš na deinstaliranje postoji opcija i da se fizički obrišu ti fajlovi, štikliraj je. A potom treba i "ručno" da ga zameniš.

:) au kolika lista, a verujem da ima i još...
Count pa ti i tamo dominiraš ;)
Lista samo raste i to ne samo za ponekog nego i problemi koji pogađaju sve. Tome treba dodati i "nerešene slučajeve" sa 1903/1909 koji ne pogađaju baš svakoga ali ima puno. Pa onda primedbe koje MS nije potpuno istražio i izadao saopštenje. Nije ni čudo što velika većina nije još dobila 2004 update a dobija poruke u stilu "Biće kada bude bilo". Sada još odozgo poslednji Fast/developer Insider ne radi na AMD mašinama i to svima od prvog AMD procesora do poslednjeg Ryzen-a a prethodni baš dobro radi sa poboljšanjima za Ryzen.
Na W10 forumu sam od početka dok se još zvao W9 Forum pa se nakupilo. Ima stvarno dobrih ljudi, verovatno najbolji forum koji nema veze sa Microsoft-om. Ima "specijalce" za više područja. Neki su čuveni po celom internetu po pisanju i snimanju tutorijala. Ima šta da se nauči. Recimo cela ona list Registry hakova na Major Geeks je ukradeno od jednog člana.
Windows 10 Help Forums Statistics

Threads
120,392
Members
152,552

Lista samo raste i to ne samo za ponekog nego i problemi koji pogađaju sve. Tome treba dodati i "nerešene slučajeve" sa 1903/1909 koji ne pogađaju baš svakoga ali ima puno. Pa onda primedbe koje MS nije potpuno istražio i izadao saopštenje. Nije ni čudo što velika većina nije još dobila 2004 update a dobija poruke u stilu "Biće kada bude bilo". Sada još odozgo poslednji Fast/developer Insider ne radi na AMD mašinama i to svima od prvog AMD procesora do poslednjeg Ryzen-a a prethodni baš dobro radi sa poboljšanjima za Ryzen.
Na W10 forumu sam od početka dok se još zvao W9 Forum pa se nakupilo. Ima stvarno dobrih ljudi, verovatno najbolji forum koji nema veze sa Microsoft-om. Ima "specijalce" za više područja. Neki su čuveni po celom internetu po pisanju i snimanju tutorijala. Ima šta da se nauči. Recimo cela ona list Registry hakova na Major Geeks je ukradeno od jednog člana.
Windows 10 Help Forums Statistics

Threads
120,392
Members
152,552

"Unapredjenja" se samo nizu...Bolje vratiti i Xp kad su ovako unapredili 10-ku.Pretragu na win su totalno upropastili,ali tu se nisu zaustavili pa su je upropastili i na outlook 365.Od Feedback aplikacija nema vajde,post je niko iz podrske ni ne cita.

To samo znači da ima potpunu podršku u sistemu za tu grafu. Što ga ti ukloniš ništa ne znači, kada ideš na deinstaliranje postoji opcija i da se fizički obrišu ti fajlovi, štikliraj je. A potom treba i "ručno" da ga zameniš.

Ne vidim takvu opciju da ista mogu da stikliram u device manageru ima samo unistall nista vise ?

To je vec po defaultu cekirano.
DDU nije stigao da resetuje masinu a vec su se novi drajveri instalirali odmah, znaci obrisao preko DDU sve i dok je bio u procesu da resetuje masinu izasla porukica dole new hardware detected, installing drivers i ladno instalira i kada se resetovao sistem usao u Windows drajveri vec bili instalirani.. Barem onako kada brisem iz Widowsa preko device magagera obrise drajver i bude ok, dok se ne resetuje sistem i onda opet automatski instalira.. Ovako preko DDU cak ni to nije moguce.

Ako imas jos neko neku ideju kako da stopiram Windows da mi automatski instalirava drajver za GPU neka cepa da probam.

Pa neki drajver mora da se stavi automatski jer posle brisanja drajvera nebi ni video ništa, samo crnilo, onda nebi mogao ni da ručno instliraš drugi. Izgleda da nema više onaj MS univerzalni drajver sa 800/600 rezolucujom, novi monitori ne nemogu da spuste toliko.

Da, skines kabl a spremis drajver na hardu pa instaliras. Win 10 skida drajvere i ako se iskljuci opcija za to, vec nekoliko verzija ima taj bag, pre par godina je to radilo, slepci.

ne mora ni da vadi,može da disejbluje LAN čip na većini ploča iz predhodnih cca 10 godina.

Vrh Dno