Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta bi sa tvojim Panasonicom, jesi zadovoljan?

Mitre, jesam, ali nisam relevantan korisnik[emoji1]Stan nije veliki, ima ugrađen gas, a izolacija i stolarija su dobri. Pošto je jedan kotao za više stanova, inverter za grejanje koristim samo kada u zgradi ne mogu da se dogovore oko održavanja gasnog kotla[emoji23]To je verovatno kod nas ovde česta situacija[emoji23]ova preporuka što mi treba, je za kuću, stara gradnja, za dve sobe po jedan inverter. Izolacija odlična, kotao na čvrsto gorivo, ali bih želeo da sutra nekada imam varijantu grejanja na invertere.

Sent from my MI 9T Pro using Tapatalk

Bas sam se ponadao kad sam cuo da gree ima eurovent.. Odmah se bacio u neka poredjenja cisto eto da budem pametniji prilikom kupovine sledece klime.. Na kraju skontam isto to sto i vi... Fujitsu modeli sa sertifikatom su isti modeli koji se prodaju i kod nas.. Dakle sto bi se narodski reklo to je to nema lazi , nema prevare.. kako pise , tako je... Ali za gree modele sertifikat imaju modeli koji su pravljeni za ko zna koje trziste :trust:
Mada i to je pomalo zabrinjavajuce jer ispadne da gree amber 12 ima tek nesto sitno zanemarljivo bolju efikasnost (na -7c) ali zato kapacitet grejanja debelo manji od fujitsu luca 12 a tu je naravno i razlika u ceni od 20k din koja ide na stetu Gree-a

Danas sam otvorio sve po gajbi malo da se provuce promaja i proluftiram gajbu i Nocria je potegla 1600W iz zida. Majko mila, u hodniku je kao u sred zime bilo, brije! Do sada je nisam maltretirao na hladjenju nikada pa sam se iznenadio prijatno.

Tapatalk from Poco loco

Bas sam se ponadao kad sam cuo da gree ima eurovent.. Odmah se bacio u neka poredjenja cisto eto da budem pametniji prilikom kupovine sledece klime.. Na kraju skontam isto to sto i vi... Fujitsu modeli sa sertifikatom su isti modeli koji se prodaju i kod nas.. Dakle sto bi se narodski reklo to je to nema lazi , nema prevare.. kako pise , tako je... Ali za gree modele sertifikat imaju modeli koji su pravljeni za ko zna koje trziste :trust:
Mada i to je pomalo zabrinjavajuce jer ispadne da gree amber 12 ima tek nesto sitno zanemarljivo bolju efikasnost (na -7c) ali zato kapacitet grejanja debelo manji od fujitsu luca 12 a tu je naravno i razlika u ceni od 20k din koja ide na stetu Gree-a

Odakle taj podatak?

Pa vidis da covek govori prvo da nisu iste klime kao kod nas, a onda prica o nasim cenama klime koja ne postoji tamo, kao da se o toj klimi i ovde radi...malcice se zabunio :D

Gree Ambar je u Francuskoj 730e, a Fujitsu Luca 1000e.

To naravno nije isti Amber kao kod nas, vec taj testirani na euroventu, neuporedivo slabiji model.

Nasa ima 11kg tezu spoljasnju i 2.5kg tezu unutrasnju, 7.2kW grejanje umesto 3.8kW max...da objasnim uprosto, posto je na forumu izgleda ostalo jako malo ljudi koji ce da razumeju ili cene razliku izmedju single i twin ili dual rotary kompresora, jednostrukog i trostrukog izmenjivaca, vec se sve svelo na "ova je bolja jer ima jednu od 3 cifre koje razumem vecu"...

Poslednja izmena:
Pa lepo ja govorim, kupite Vivax za 30k i kad pročitate specifikacije iz tehničke dokumentacije shvatićete da vam ne treba bolja klima... pa bar do prve zime :D

Da, kod nas Amber je onaj Nordic model koji je bas jaci od klasicne. Kod njih se ne prodaje Nordic model?
Sto se tice Gree, ima ga dosta ljudi, pokazao se odlicno do sad. Drugar ima Amber 12 i Viola 12 a preko puta mene stovariste ima Gree 18, kolika je ono krmaca, kad vidis unutrasnju odusevis se, kad vidis spoljasnju uplasis se :D Lik koji je meni ugradjivao LLCA uglavnom Gree ugradjuje i sve ih vise vidim po fasadama, nekada je Midea dominirala.

Komšija je kupio Gree klimu, on off, pre nekih 8 godina i tada sam prvi put čuo za njih. I danas mu radi posao, pošto se samo hladi i dogreva. Bilo je tu u kilavih invertera, npr. Cozy, koji ima komšinica, ali ne uspeva baš da se ugreje na minusima.
Od Viole to već pristojno izgleda, mada mi smetaju neki detalji vizuelne prirode, kineski kič, pre bi se moglo reći (ovo je više subjektivna stvar). Međutim, ostaje pitanje cene i mislim da više neće biti povoljne kao pre, što je opet normalno jer je i kvalitet bolji. Verujem da će sledeće godine biti popularan Hisense, koji je krenuo u ofanzivu.
Kad pogledaš fasade, dominiraju klime do 500 eura, a od čega je opet većina u klasi do 300.

Pozdrav svima. Trebalo bi da ugradim klimu uglavnom za hladjenje (mada moze i za dogrevanje u nekom prelaznom periodu), pa mi je potrebna vasa pomoc oko predloga. U pitanju je sprat u kuci, povrsine oko 70-ak kvadrata. Klima bi bila u dnevnoj sobi, koja sa kuhinjom i trpezarijom ima nekih 30-ak kvadrata. Stolarija je dobra (PVC), izolacija je takodje dobra (10cm stiropora). "Problem" je sto se dnevna soba i kuhinja nastavljaju na hodnik, a na drugom kraju se nalaze spavaca i decija soba, pa bi bilo zgodno da barem malo hladnog vazduha dopre tamo.
Pitanja:
- za dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju 12-ica bi bila vise nego dovoljna, ali ne znam da li ce sveziji vazduh dopreti do soba. Da li mozda ici na 18-icu?
- da li se isplati davati vise novaca za premium modele?
- Da li je neko imao iskustva sa ugradnjom spoljasnje jedinice na unutrasnjoj strani terase? Ako je ikako moguce, gledao bih da ne ruzim fasadu spolja, ako ne mora, vec da ostane relativno skriveno.

Budzet: pozeljno do 500-550 evra, ali moze i vise ako se isplati. Primarno mi je bitno za hladjenje, za grejanje tokm zimskih meseci je kotao na plin, ali moze i za dogrevanje po potrebi.

Hvala.

Može bez problema. Evo kako je kod mene, preseljena pre neki dan.
8b39ac61940907d44202d5b7bc24a25c.jpg

Ako ne moraš bolje nemoj na terasu, kod mene tako stoji, terasa neupotrebljiva, baš kad najviše treba, ako možeš postavi tako da ventilator izbacuje napolje, a ne u drugi zid terase, kako je kod mene jedino moglo.

Ako ne moraš bolje nemoj na terasu, kod mene tako stoji, terasa neupotrebljiva, baš kad najviše treba, ako možeš postavi tako da ventilator izbacuje napolje, a ne u drugi zid terase, kako je kod mene jedino moglo.

Realno, terasa se i ne koristi previse (gotovo uopste) tj. kada bi klima radila, sigurno u tom trenutku ne bih zeleo da budem napolju ili na terasi. Mozes li mi reci koja je radaljina izmedju zidova kod tebe?

Ovo gore i jeste napravljeno da duva napolje, knap se uklopilo pored vrata. :)

Može bez problema. Evo kako je kod mene, preseljena pre neki dan.
8b39ac61940907d44202d5b7bc24a25c.jpg

Ovo je izuzetno nepravilna ugradnja, iznad spoljasnje ne znam nijednog proizvodjaca da je naveo da sme ispod 50cm da bude prostora da bi vazduh pravilno cirkulisao.
Ako se dobro secam, Samsung i LG navode 60cm minimum prostora iznad spoljasnje jedinice.

Ovime se znatno smanjuje protok vazduha, a samim tim kapacitet i efikasnost klime.
Ne bi me cudilo da ovde trecinu vazduha usisava vec iskorisceni.

Poslednja izmena:
Ima sasvim dovoljno prostora za ono što treba, bila je još više nabijena u ćoše na drugoj terasi, bitno da ne duva direktno na terasu. Evo za Panasonic, 10 cm je ok.
72da0399e139bf21c38bd4183dd30ec5.jpg

- za dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju 12-ica bi bila vise nego dovoljna, ali ne znam da li ce sveziji vazduh dopreti do soba. Da li mozda ici na 18-icu?
- da li se isplati davati vise novaca za premium modele?
- Da li je neko imao iskustva sa ugradnjom spoljasnje jedinice na unutrasnjoj strani terase? Ako je ikako moguce, gledao bih da ne ruzim fasadu spolja, ako ne mora, vec da ostane relativno skriveno.

Za stanove i kuce, gde nema velikih otvorenih prostora >60m2 (bez zidova pregradnij i sl. stvari) NEMOJ uzimati 18-ku. Prejako duva, imas orkan u stanu, sobi... Doprece sa 12-kom ohladjen vazduh ako nema puno vrata, skretanja toka vazduha pod 90 stepeni. Lagano ce kako tako doci jer ce se kretati hladan vazduh po podu, gurati i podizati topao vazduh na gore... Toplota kad upalis klimu da grije nece sigurno dospeti daleko i vrludavim putem.
Skuplji modeli migu biti udobniji za koristenje, da imaju neku "zezalicu" koja ti se svidja ili olaksava koristenje i sl. Oni jos skuplji >1000€ su jos kulturniji u radu, bolji kompresor(i)... koliko para toliko efikasnosti i udobnosti...
Ruži fasadu, postavi je tako da ne smeta prolazenju pored spoljasnje, a opet da je lako je servisirati ili odlediti kantom vrele ovde, misli i na izlivanje vode kod odmrzavanja zimi (defrost), misli i kuda ce ti oticati kondenz ljeti... Kao sto rekose ljudi, stavis li spoljnju na balkon, zaboravi da imas taj balkon sem za ostavljanje stvari na njemu.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Znam otprilike, samo se ne opterećujem oko takvih stvari kad je nepotrebno. Za potrebe i način korišćenja ove klime je ovo sasvim adekvatno. Klima se koristi za povremeno hlađenje i dogrevanje u prilično novoj zgradi (2008) u ušuškanom stanu. Potpuno mi je nebitno da li će da vrti nešto vazduha u krug.

Za Panasonic piše još sa strane da treba izbegavati više od dve pozicije koje blokiraju vazduh, i to je to. Ništa obavezujuće i strogo, konsultuj se sa prodavcem/specijalistom ako treba.

Poslednja izmena:
Specijalista ili ti, moj otac koji 40 godina drzi servis bele tehnike preko koga je ugradjeno ko zna koliko desetina hiljada klima(ne radi vise klime, pa da ne bude da je reklama), kaze da iznad mora minimum pola metra, to pise za svaku split klimu u uputstvu.

Drugo, zasto ti pricas o Panasonicu, kada sam ti ja okacio direktno za tu tvoju Samsung klimu?

Ok je da tebi bude ok da ti klima ne radi kako treba i da ti radi na pola kapaciteta i da se pregreva i da rizikujes skracivanje radnog veka, ali nemoj takvu glupost ovde iznositi kao ispravnu i predlagati ljudima da urade isto.

A sto se tice Panasonica, evo, minimum metar(na slici 39 inca) kada postoji prepreka iznad.
Evo i linka ka uputstvu: ftp://ftp.panasonic.com/heataircond...ning_cs-ke30nku_cs-ke36nku-3_installation.pdf

Pogledajte prilog 287436

Poslednja izmena:
Kako si ti težak lik, nikome nisam predložio da nabija klimu gore, čitaj malo pažljivije ova uputstva, moja klima ima otvoren izvor svežeg vazduha sa leve strane, i nikakvu prepreku ispred. Sasvim dovoljno. Čitaj lepo i detalje i napomene, o blokiranju sa više strana, a ne samo da gledaš slike. Gornja strana se drži dostupnom zbog održavanja i popravki, a ne zbog strujanja vazduha, osim kad klima stoji na zemlji kao u uputstvu za Panasonic.

Ono uputstvo za Samsung nije za moj model.

Poslednja izmena:
Pa vidis da covek govori prvo da nisu iste klime kao kod nas, a onda prica o nasim cenama klime koja ne postoji tamo, kao da se o toj klimi i ovde radi...malcice se zabunio :D

Gree Ambar je u Francuskoj 730e, a Fujitsu Luca 1000e.

To naravno nije isti Amber kao kod nas, vec taj testirani na euroventu, neuporedivo slabiji model.

Nasa ima 11kg tezu spoljasnju i 2.5kg tezu unutrasnju, 7.2kW grejanje umesto 3.8kW max...da objasnim uprosto, posto je na forumu izgleda ostalo jako malo ljudi koji ce da razumeju ili cene razliku izmedju single i twin ili dual rotary kompresora, jednostrukog i trostrukog izmenjivaca, vec se sve svelo na "ova je bolja jer ima jednu od 3 cifre koje razumem vecu"...
Uopste se nisam zbunio nego sam samo prokomentarisao (mozda se nisam izrazio najjasnije) kako je nemoguce praviti usporedbu na euroventu izmedju dva modela koji se po specifikaciji i ceni totalno razlikuju od modela koji se prodaju na nazem trzistu...
Da me ne shvatite pogresno , uopste se ne palim na tu pricu sta je bolje gree ili fujitsu.. Samo me zanima realni i tacni rezultati testiranja odnosno mogucnost da uporedim performanse na temperaturama ispod nule i da uporedim cenu ulozenog/dobijenog , i da na osnovu toga odlucim sta cu sledece da pazarim...

Ljudi, pustite spoljnu jedinicu[emoji1]ajte meni prokomentarišite kako stoji Midea mission II u odnosu na Gree Muse, ako bi gledali grejanje. Ili nešto treće u toj nekoj ceni.

Kako da prokomentarišemo kada za Muse nemamo izveštaj testiranja u skladu sa EN 14825?
Prema nekim iskustvima, Muse je nešto bolja klima, ali i skuplja.

Ne znam šta bi grejao, ali ako planiraš Gree, hvale Gtech kao bolju od Muse.

Naravno da si preporucio, kada si okacio sliku.

Da, zato je potrebno metar kod Panasonica.

A ti stavi ruku gore i javi da li i tuda struji vazduh.
I ovako je na terasi ogranicen protok vazduha, jos si je nabio na 2 strane dosta vise od minimuma.

Dakle, taj Samsung nije tvoj model, ali je Panasonic tvoj model Samsung klime?

Ono je univerzalno za sve Samsung split spoljasnje.
ff13540f0eafd31e5232318f3c2ac4cd.jpg
efae9c4cd75049413d493d3784de109d.jpg
3afa67780f098a644c5f22642d5199a7.jpg

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Postoje situacije kada nemaš izbora u pogledu pozicije spoljne jedinice, a posebno zbog odvoda kondenzata.

Ljudi, pustite spoljnu jedinicu[emoji1]ajte meni prokomentarišite kako stoji Midea mission II u odnosu na Gree Muse, ako bi gledali grejanje. Ili nešto treće u toj nekoj ceni.

Muse ima oko 15% jacu max brzinu, a i ima 7 nivoa, sto znaci bolju kontrolu.
A trebale bi manje, vise, isto da se pokazu u praksi.
Meni se Viola 12 bolje pokazala od Mission keca, nekako jace greje po osecaju, ali ne rade u istim uslovima, pa ne mogu da tvrdim zasigurno, osim da oba modela rade super.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Naravno da si preporucio, kada si okacio sliku.

Da, zato je potrebno metar kod Panasonica.

A ti stavi ruku gore i javi da li i tuda struji vazduh.
I ovako je na terasi ogranicen protok vazduha, jos si je nabio na 2 strane dosta vise od minimuma.

Dakle, taj Samsung nije tvoj model, ali je Panasonic tvoj model Samsung klime?
Kačio si uputstvo za multisplit model, pojma nemam zbog čega su definisali razmake, i u kakvim uslovima važe oni minimumi. Panasonic uputstvo imam i proveravam ga kad hoću da pogledam neke detalje. Vazduh struji tamo gde može, ako nema mesta iznad doći će ispod i sa strane, prosta fizika, da je zatvorena ispred, ili ispod morao bi da ostane prostor iznad, ovako ne.

jedno pitanje za poznavaoce trzista u republici srpskoj.

Sta ima tamo da se kupi od inverter klima?
nesto u klasi midee ili gree invertera tipa oko 350-400eur

Evo ja guglam i na tamosnjom trzistu u opste ne nalazim ni jedan normalan brend, prodaje se uglavnom tesla, vox...a fujitsu, midea, toshiba, i gree to kao da ne postoji tamo.

Oni ne kupuju klime ili sta je u pitanju da im je tako katastrofalna ponuda?
Jedino vivax je neki zajednicki brend koji mogu naci i tamo i vamo...

Sta da kupim tamo a da ne moram da nosim odavde?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno