Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kompresor se prvo zaleti na max, a onda naglo zamrzne isparivač unutrašnje jedinice. On bukvalno pobeli, dakle, sva voda na njemu se zamrzne. I to traje par minuta. Onda kompresor stane na kratko i turbina počinje lagano da vrti dok ne osuši u potpunosti isparivač uj. Na taj način spere sa sebe "sve" nečistoće.

Proces ipak traje 4:30 minuta. Klima je bila u režimu hlađenja pa je onda proces malo kraći.

Poslednja izmena:
Imam 3 klime ( 2 vivax-a i Vox ) ,svaka 3 meseca operem filtere uprskam Asepsolom izmenjivac i filtere
ukljucim hladjenje nekoliko minuta pa onda Auto Clean mod,jos dosada nisam osetio nikakav smrad,dve zime kako grejem sa njima a sada po potrebi i hladim.

Ma ja pišem o "malom servisu" , pranje filtera i prskanje izmenjivaca. Za toliko me mrzi sve da rasklapam.
Ne postoji mali servis. Postoji pranje filtera i postoji kompletno ciscenje klime. Ako ne uradis kako treba onda bolje nemoj ni da radis nego pozovi lepo nekog ko ume i plati ljudima godisnje odrzavanje.
Moras da skines i turbinu i da je operes. Ume budj i tu da se napravi i da smrdi kao djavo.

Tapatalk from Poco loco

Брт, ја не знам како више да ти објасним.
Годишњи сервис ми ради мајстор, где тотално растури климу, али тотално. Остане само испаривач на зиду, извади турбину, кадицу, усмеривач ваздуха... и све то детаљно опере водом, хемијом и парочистачем. Онда испаривач уј опере парочистачем и хемијом. И то тако већ 10 година, од како имам климе.

Ја филтере перем на сваке две недеље и прскам асепсол на испаривач уј (за све климе осим за ЛГ где само перем филтер). Е то ја зовем "мали сервис". Е за тај "мали сервис" ме мрзи да растурам читаву климу јер се предњи панел код ЛГ не подиже, тј. читав панел састоји се из два дела која су уз помоћ шрафова и жабица причвршћени за остатак унутрашње јединице и треба се зезати 15 минута да их скинем, а да нека жабица не пукне. И не само то, временом би вероватно и пукле од повремених натезања услед замора материјала. Наравно повремено користим и функцију самочишћења.

@maxy: Koliko košta takav servis? To mi deluje kao tip-top čišćenje, samo se nadam ne ne košta 100€. :D

Ne košta 100 eura :D
30 eur/klimi, a ja ih imam 3.
Međutim ovo se isplati za razliku od onih majstora koji dođu i odrade ono što ja zovem "mali servis" za 2000 dinara. Ok, koriste verovatno neku profi hemiju za razliku od mene, ali ako ne očisti detaljno turbinu i kadicu, onda to i nije servis klime.
Traje okvirno oko 45 min/klimi i pranje rade 2 čoveka.

Moze da se opere turbina i bez skidanja, ja sam prao u oktobru tako ove LGC kuci, skinuli smo onu zastitnu zicu koju Fujitsu stavlja da moze da se pridje turbini.

Ja sam trajno uklonio te zice na mojim Toshibama jer ne sluze nicemu osim da zadovolje standarde nekih razvijenih drzava jer iza tih zica je pokretni deo i on je fakticki stitnik protiv zavlacenja prstiju (koliko god da je taj ventilator bezopasan)

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

AHA, bas je bezopasan kad vrti na max i ti gurnes prste unutra...

Niko normalan ne bi gurao tamo prste i naravno da sam sebi svako to moze da izvadi ali ako se zaboravi i iz ko zna kog razloga gurne prste gde ne treba... e ne bi mu bio u koži.

Pa, može da se opere bez skidanja. Mada kad se skine kadica tu je i turbina na dohvat ruke da se skine.

AHA, bas je bezopasan kad vrti na max i ti gurnes prste unutra...

Niko normalan ne bi gurao tamo prste i naravno da sam sebi svako to moze da izvadi ali ako se zaboravi i iz ko zna kog razloga gurne prste gde ne treba... e ne bi mu bio u koži.
Mozes ga zaustaviti jednim prstom.
To je jako slab motor.
Neces ni osetiti nista.
Da ne bude zabune je ne pretpostavljam ovo nego sam probao ponekad pustim cetku po ventilatoru i zaustavlja se od vec od vrlo blagog pritiska.

Poslednja izmena:
Istina. Ja sam gurao prst unutra namerno, samo stane vent i to je to, ne boli nista.

Tapatalk from Poco loco

Probaj da gurnes prste "odjednom", a ne postepeno da povecavas pritisak. Tako je i moj drug bio pametniji od "onih tamo" i kresnuo saku unutra da pokaze da je bezbedno, iscupala mu je turbina nokat na srednjem prstu (bukvalno otpalo pola nokta) i fino ga isekla plastika od polomljenih propelera po ostalim prstima.

NE NIJE BEZBEDNO!!!

Nece ti otseci prst to je sigurno ali ne svatam ni taj mozak koji je to uradio.
Zapitajte se koliko klima nema tu mrezu uopste ( velika vecina kineza namenjenih trzistu banana republika)
U sustini ta mreza stiti ventilator od *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* [emoji16]

Poslednja izmena:
Jel neko čisto sredstvima na bazi hlora? Ne znam da li može nešto da ošteti unutra, ali što se tiče čišćenja i buđi ne znam da ima nešto bolje od hlora. Moje klime jedva da se koriste za hlađenje, pa se nisam mnogo cimao oko toga.

Jel neko čisto sredstvima na bazi hlora? Ne znam da li može nešto da ošteti unutra, ali što se tiče čišćenja i buđi ne znam da ima nešto bolje od hlora. Moje klime jedva da se koriste za hlađenje, pa se nisam mnogo cimao oko toga.
Sve na bazi hlora su izbeljivaci ba mora sa njima oprezno.
Ima onaj "Savo" odlican je protiv budji ali ga nikad nisam koristio na klimi.
Ventilator je leglo budji a delimicno prostor oko ventilatora i ivice kadice.
Izmenjivac i dno kadice nisu jer se stalno ispiraju kondenzom.
Servis sa rasturanjem i pranjem turbine i kadice je najbolji lek ali nazalost mnogi uredjaji su previse komplikovani za rasturanje jer da bi skinuli turbinu mora da se ukloni kompletna elektronika pa to majstori nerado rade jer se ti jeftini kinezi tesko sklapaju pucaju kopce kako stari plastika itd.
Ja skidam kod sebe turbine i operem puromatom i budu kao novi.

Na koliko treba cistiti klime koje greju?

Kakav je Gree Amber po tom pitanju, a kakav je Fujitsu LT?

Na nekim proizvodima na bazi hlora piše na kojim površinama ne sme da se primenjuje, mislim da je nikl, hrom. Za Al nisam siguran.

Na koliko treba cistiti klime koje greju?

Kakav je Gree Amber po tom pitanju, a kakav je Fujitsu LT?
Ja samo filtere perem na dve-tri nedelje, ima malo prašine na izmenjivaču, ali ništa bitno. Nema svrhe da se rastura i čisti detaljno. Kod mene je doduše jako čist vazduh, nema pušenja, odvojena kuhinja...

Pred zimu radim generalno (skidam turbinu, perem sace, kadicu podmazem lezaj operem sve filtere i svu plastiku.
Pred letnju sezonu operem elektrostaticke i obicne filtere.
9d91ec7e9ab27da9b4f097ad7131a4d1.jpg

Sada ima dosta sredstava za uspesno odstranjivanje budji koja nisu na bazi hlora, a podjednako su efikasna kao ona koja to jesu. Provereno dobar - Mellerud Budj Eliminator Bez Mirisa ;)

Piše, ne prskati ovim sredstvom biljke i metale, što znači da ne sme u klimu. Zbog aktivnog kiseonika verovatno deluje korozivno. Mada moze turbina I kadica.

Dobar dan forumasi. Treba mi "hitna" pomoc svih onih koji se razumeju u povezivanje. Kupio sam za sitne pare neproveren "Midea lak" klima uredjaj 36kbtu. Rasturio sam spoljnu i "ducted" unutrasnju jedinicu, oprao ih, oprao radijatore puskom, prebrisao i stavio u garazu. Sada bih trebao da pripremim sve za poverzivanje na mrezu i da medjusobno povezem spolju, unutrasnju i termoregulator. Elektricar sam, da napomenem samo, ali mi nista nije jasno, pogotovu jer ne mogu nista konkretno na netu da nadjem. LJudi evo slika i objasnjenja pa ako neko moze da mi pomogne, bicu mu neizmerno zahvalan, u utorak mi dolazi majstor za rashladne uredjaje koji bi to trebao da poveze instalaciju, proveri da li sve drzi i napuni gasom. pa da ga kresnemo. trebalo bi da je sve od delova tu.

Spoljna jedinca:

Pogledajte prilog 287273
Pogledajte prilog 287274Pogledajte prilog 287275
Sema spoljne, koju sam nasao na netu i nisam siguran da li odgovara:
Pogledajte prilog 287276
Unutrasnja jedinica
Pogledajte prilog 287277
nastavak u sledecoj poruci:

Ma u tom modu duva i hladi normalno, samo što postavi klapne tako da vazduh ide na gore, tako da onome ko je neposredno ispod klime ne duva u glavu.
Ona ima standardne položaje klapne, koji su isti za sve modove rada, hlađenje, grejanje sušenje, a u modu za hlađenje ima i ta 3 breezeless položaja, kako ih oni zovu. Tu dodatno podigne klapnu, da duva horizontalno, u visini glave, tj, u visini na kojoj je postavljena klima. Drugi mod je da postavi onu unutrašnju klapnu da usmerava vazduh ka plafonu i treći je mod da zatvori spoljnu klapnu i onda duva samo kroz rupice. Prva dva breezeless moda ne smanjuju efikasnost hlađenja, bar ja nisam primetio. Treći mod smanjuje efikasnost i po meni je dobar samo povremeno, kad se sedi ili leži neposredno ispod klime.
Kolega,

Razmislam i ja da uzmem Breezeless samo sto problem kod mene je to sto klima moram da montiram u dnevnoj iznad TV-u, sto bi znacilo da bi duvala pravo na ugaonu garnituru.
Da li ovaj model moze da mi resi ovaj problem?
Stan je neki 60m2 dok otvoreni prostor dnevna kuhinja i hodnik neki 35m2.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Društvo, kakav je inverter Galantz AUS- 12H53R150P9 (ze2). Trebaju mi dva komada za dve sobe u staroj kući, svaka dvadesetak kvadrata, stara gradnja, odlična izolacija. Za sada je primarno hladjenje, ali u budućnosti bi bilo dobro da mogu i da zagreju, da se ne pali centralno, barem do većih minusa. Za ovaj model imam povoljnu ponudu pa zato pitam.

Sent from my MI 9T Pro using Tapatalk

Kolega,

Razmislam i ja da uzmem Breezeless samo sto problem kod mene je to sto klima moram da montiram u dnevnoj iznad TV-u, sto bi znacilo da bi duvala pravo na ugaonu garnituru.
Da li ovaj model moze da mi resi ovaj problem?
Stan je neki 60m2 dok otvoreni prostor dnevna kuhinja i hodnik neki 35m2.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Pa tebi treba klima koja može što više da podigne horizontalna krilca i da duva horizontalno preko ljudi koji sede ispod. Ova Midea u principu ima te Breezeless modove za takvu situaciju, ne znam koliko druge klime najviše dižu ta horizontalna krilca.

Društvo, kakav je inverter Galantz AUS- 12H53R150P9 (ze2). Trebaju mi dva komada za dve sobe u staroj kući, svaka dvadesetak kvadrata, stara gradnja, odlična izolacija. Za sada je primarno hladjenje, ali u budućnosti bi bilo dobro da mogu i da zagreju, da se ne pali centralno, barem do većih minusa. Za ovaj model imam povoljnu ponudu pa zato pitam.

Sent from my MI 9T Pro using Tapatalk

Zaobiđi Galanz.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno