Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Fujitsu ASYG12KPCA / AOYG12KPCA - 58.000 rsd
Gree Muse Profi wifi 12k - 60.000 rsd
Daikin FTXB35C/RXB35C - 60.000-63.000 rsd

Ovi modeli su iste klase ali onako sveukupno gledano, da li bi ste neki izdvojili kao favorit u odnosu na ostale ?

Recimo Gree Muse dolazi sa 3m instalacije koliko sam razumeo, to joj je plus svakako.

I jos jedno pitanje za kolege koje koriste invertore leti/zimi, da su konstatno upaljeni da odrzavaju neke temperature i da rade po 8+ sati dnevno. Da li ste nekada racunali koliko je potrosnja kWh dnevno ili mesecno samo invertera usled takvog koriscenja ?

Imao sam slicnu dilemu i prelomio i uzeo Gree Muse. 3m instalacije i integrisan WiFi su veliki plus. Osim toga mnogo sam dobio preporuka za nju, a namenski sam je uzeo za grejanje i povremeno hladjenje.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

I ja se razmisljam da stavim 350e u dzep i uzmem Muse umesto Ambera za grejanje, bas je velika razlika u ceni..

Svi mi bi smo stavili pare u dzep ali to tako ne funkcionise. Zna se sta i koliko moras da ulozis i stednja znaci samo jedno, manji komfor a mozda i smrzavanje.
Klima mora da se predimenzionise za grejanje uvek jer ono sto se cesto zaboravi je - defrost kada klima ne greje a moze da potraje od 7 do 12 minuta.

I ja se razmisljam da stavim 350e u dzep i uzmem Muse umesto Ambera za grejanje, bas je velika razlika u ceni..
Nemaš ti šta da staviš u džep, što ostane od klime uloži u izolaciju. :) Na stranu što za tvoj prostor treba ozbiljnija klima od neke 'polivačke' koju preporučuju za grejanje 20-30 m2.

Toga sam se i plasio, znaci ne gine mi Amber [emoji23]

Svakako nek radi u leru ako treba, duze ce trajati i bolje sluziti.

Vunu cu svakako uzeti za gore, da li bi barem slican efekat imalo da je stavim na tavan? Sprat je pun stvari (plocice, parket, neki stari kreveti, jedna mala soba je i sredjena i namestena)..

Znam da bi bolje bilo da je na plafonu donjeg/podu gornjeg sprata, ali ne znam koliko ce mi to biti izvodljivo.

Jel ima jos neki zanimljiv model u tom budzetu (100-120k), a da nije Amber ili LT?

Poslednja izmena:
Evo jedan info i problem od prošle godine. Klimu nismo koristili za grejanje, a sada je došlo vreme da se rashladimo. Da podsetim, klima nije htela da se uključi sa više od dva metra udaljenosti. Pa se to kao rešilo menjanjem daljinca.
Sada opet ista priča, samo što sada neće da se uključi sa veće razdaljine od 20,30cm, što je još gore. Ja čisto sumnjam na daljinac, već na klimu. I dalje je klima u garanciji i probaću sve da uradim da se ustanovi kvar dok je u garanciji.
U pitanju je Daikin invertor klima, ne znam tačno oznaku napamet.

Sent from my MI 9T using Tapatalk

Secam se da te je to zezalo, izgleda da je ipak to do klime i njenog senzora, reklamiraj.

Kao majstora koga sam zvao i prošle godine, možda prašina, zaprljalo se. Ma kako da ne. Znaš kako je stara Samsung klima 10 godina palila, ne moram da uperim daljinac u nju, iz koje hoćeš daljine i iz bilo kog položaja. Ovde moraš da ciljaš kada je radilo nekako, a sada vala možeš da ciljaš koliko hoćeš kada radi samo sa 20cm, užas.

Hteo bih i ja da pitam ljude za savet, u vezi sa izborom klime.
U prilogu je i slika/plan stana - tek treba da se uselimo, tako da imam vremena da izaberem najbolje rešenje. Postoji predviđeno mesto za klimu (gornji desni ćošak dnevne sobe), ali otvoren sam itekako za sve predloge kako i šta.

Pogledajte prilog 287201

Šta je bitno reći - u pitanju je novogradnja, dakle sa centralnim grejanjem po utrošku. Stan je na 5. spratu (iznad je normalan sprat, pa onda "uvučeni") tako da je sa te strane pokriven. Spoljna izolacija je mineralna vuna, mislim 10cm debljine. Dvostrano je orijentisan stan, jugozapad.

Glavna namena klime je hlađenje i po potrebi grejanje u onim prelaznim periodima. Idealno bih voleo da postoji neka mogućnost smart upravljanja (da je upalim kad krenem sa posla i sl.).

Što se budžeta tiče, recimo da je do 500e prihvatljivo (ukoliko postoji neki baš dobar razlog za više, spreman sam da čujem).

Hvala unapred svima koji izdvoje vremena.

Gree Muse. Ima wi fi integrisan i ona je cca 500 eur bez ugradnje. Pozicija je za klimu loša. Bilo bi bolje ako može desno od TVa, pa da duva prema kuhinji.

Evo jedan info i problem od prošle godine. Klimu nismo koristili za grejanje, a sada je došlo vreme da se rashladimo. Da podsetim, klima nije htela da se uključi sa više od dva metra udaljenosti. Pa se to kao rešilo menjanjem daljinca.
Sada opet ista priča, samo što sada neće da se uključi sa veće razdaljine od 20,30cm, što je još gore. Ja čisto sumnjam na daljinac, već na klimu. I dalje je klima u garanciji i probaću sve da uradim da se ustanovi kvar dok je u garanciji.
U pitanju je Daikin invertor klima, ne znam tačno oznaku napamet.

A da staviš alkalne baterije?

Mnogi sa ovog foruma koriste punjive, a one obično prave ovakve probleme.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Ja sam mislio da samo mojoj ženi može da padne na pamet da korsti 1.2 V bateriju umesto 1.5 V.

Ako neko stvarno koristi punjive 1.2 V, ima da se kupe i punjive 1.5 V koje su u stvari litijum jonske i ja ih koristim u dečijim igračkama.

A da staviš alkalne baterije?

Mnogi sa ovog foruma koriste punjive, a one obično prave ovakve probleme.

Probano, totalno ista situacija.

I nisu oksidirali kontakti unutar ležišta baterije?

@bakara @maxy
moram da vas demantujem,izvadio sam iz panasonic bezicnog telefona punjive baterije i stavio u
vivax daljinski od klime i radi na 7 metara,punjive jesu 1,2v ali kad se napunjene su blizu 1,4v.
Slazem se da u daljinac se ne isplati stavljat skupe punjive baterije vec u velike potrosace kod kojih treba cesto puniti bateriju
ja punjivu koristim u bezicnom misu.

u mišu koristim običnu LR6 AA 1.5 V bateriju i evo traje mi preko 1 godine, tako da o punjivoj i ne razmišljam. Ne kažem da neće raditi, ali može izazvati smetnje prilikom rada kod pojedinih uređaja. Generalno, svim daljincima mi traje baterija dovoljno dugo da i ne razmišljam o punjivim. Čak i MR19 za LG radi 9 meseci bez zamene baterija.

Hteo bih i ja da pitam ljude za savet, u vezi sa izborom klime.
U prilogu je i slika/plan stana - tek treba da se uselimo, tako da imam vremena da izaberem najbolje rešenje. Postoji predviđeno mesto za klimu (gornji desni ćošak dnevne sobe), ali otvoren sam itekako za sve predloge kako i šta.

Pogledajte prilog 287201

Šta je bitno reći - u pitanju je novogradnja, dakle sa centralnim grejanjem po utrošku. Stan je na 5. spratu (iznad je normalan sprat, pa onda "uvučeni") tako da je sa te strane pokriven. Spoljna izolacija je mineralna vuna, mislim 10cm debljine. Dvostrano je orijentisan stan, jugozapad.

Glavna namena klime je hlađenje i po potrebi grejanje u onim prelaznim periodima. Idealno bih voleo da postoji neka mogućnost smart upravljanja (da je upalim kad krenem sa posla i sl.).

Što se budžeta tiče, recimo da je do 500e prihvatljivo (ukoliko postoji neki baš dobar razlog za više, spreman sam da čujem).

Hvala unapred svima koji izdvoje vremena.

To grejanje sa plaćanjem po učinku uopšte nije ekonomično (mada jeste u odnosu na plaćanje po m2). Prvo, i dalje zavisiš od rada toplane, noću će se stan hladiti pa će ujutru trošiti mnogo više da postigne temperaturu. Drugo, cena kW isporučene energije je veća (oko 50% u proseku).

Ja sam u sličan (83m2, 3soban) postavio 2 klime i ugasio 5 od 6 radijatora (ostavio samo sušač u kupatilu) i smanjio trošak energije za zagrevanje na pola. Sa 65k rsd godišnje na oko 30-35k rsd od kojih je 18k paušal.

Moj predlog, planira odmah da pređeš na grejanje klimama, taman to radio u 2-3 godine.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

u mišu koristim običnu LR6 AA 1.5 V bateriju i evo traje mi preko 1 godine, tako da o punjivoj i ne razmišljam. Ne kažem da neće raditi, ali može izazvati smetnje prilikom rada kod pojedinih uređaja. Generalno, svim daljincima mi traje baterija dovoljno dugo da i ne razmišljam o punjivim. Čak i MR19 za LG radi 9 meseci bez zamene baterija.

Imas dobrog stedljivog misa,moj za dva meseca istrosi alkalnu bateriju :wall:
Ja nisam primetio do sada da punjiva baterija pravi problem a imam ih oko 20 komada.

Mislim da ne postoji opcija da se u ovakvim stambenim kompleksima isključiš sa daljinskog sistema grejanja. Čak i ako ne bude u opšte koristio daljinsko grejanje moraće plaćati neku sumu (verovatno svoj deo razlike između isporučene i realizovane toplotne energije, plus održavanje).

Imas dobrog stedljivog misa,moj za dva meseca istrosi alkalnu bateriju :wall:
Ja nisam primetio do sada da punjiva baterija pravi problem a imam ih oko 20 komada.

Koristim Logitech B170. To ti je neka budžet varijanta miša za opštu upotrebu.

To grejanje sa plaćanjem po učinku uopšte nije ekonomično (mada jeste u odnosu na plaćanje po m2). Prvo, i dalje zavisiš od rada toplane, noću će se stan hladiti pa će ujutru trošiti mnogo više da postigne temperaturu. Drugo, cena kW isporučene energije je veća (oko 50% u proseku).

Ja sam u sličan (83m2, 3soban) postavio 2 klime i ugasio 5 od 6 radijatora (ostavio samo sušač u kupatilu) i smanjio trošak energije za zagrevanje na pola. Sa 65k rsd godišnje na oko 30-35k rsd od kojih je 18k paušal.

Moj predlog, planira odmah da pređeš na grejanje klimama, taman to radio u 2-3 godine.

U redu, nisam ni protiv toga. Što manje više znači da se klima isplatila u dve grejne sezone, sjajno. Onda je pitanje sledeće - gde postaviti drugu klimu, kako bi to zagrevanje imalo smisla i bilo efikasno?

Poslednja izmena:
U sobu 6. Imaš savršenu mogućnost za povoljno grejanje klimama pri čemu ne moraš razmišljati o nekim preskupim modelima jer je tu centralno kad zatreba i za eventualno dogrevanje u ostalim prostorijama.

Mislim da ne postoji opcija da se u ovakvim stambenim kompleksima isključiš sa daljinskog sistema grejanja. Čak i ako ne bude u opšte koristio daljinsko grejanje moraće plaćati neku sumu (verovatno svoj deo razlike između isporučene i realizovane toplotne energije, plus održavanje).

Nisam se isključio. Mada bi trebalo da bude mnogo lakše pošto nema vertikala. Plaćam oko 1500rsd mesečno paušal. To ne može da se izbegne. Računam da valjda dobijem nešto energije i od drugih stanova na konto toga.

Ta razlika u raspodeli se deli proporcionalno potrošnji po stanu što je pogrešno, ali meni trenutno odgovara. Kad imam potrošnju 0, ne učestvujem u raspodeli.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Imaces male gubitke na unutrašnjim zidovima. Kombinovano grejanje može biti dobro rešenje bez velikih ulaganja u više klima jer već imas grejanje izvedeno u stanu. Komfor grejanja na radijatore i klime nije isti.
Istu dilemu sam imao i ja, jer već imam električno etažno grejanje, a da bih se u potpunosti oslonio na klime, trebalo bi da ih imam 3 i to iz srednje klase. Ovako imam jednu iz srednje i jednu iz budžet segmenta i pregurale su prošlu zimu same, bez etažnog. Ali ako bude jačih minusa, tu je etažno od 12 kW. Ulaganje u klime mi verovatno nikada ne bi isplatilo tu razliku u potrošnji. Ali da nisam imao etažno, već da sam tek trebao da izaberem način grejanja, to bi svakako bile 3 klime.

Društvo kakva je situacija sa Tesla klimama? Sada su na tržištu već nekoliko godina. Treba mi isključivo za jeftino hlađenje. Da li je i dalje isto da ih radi Chigo? Kakva je situacija što se tiče rezervnih delova i održavanja? Model mi nije bitan. Imam neku kombinaciju sa čovekom koji ih postavlja za 12ku, pa bi mogao da mi odradi prilično brzo i ne bih čekao dugo po ovim vrućinama.
Hvala unapred

usraste se s hvaljenjem sebe i naplaćivanjem s nekim cenama, pa dođite sinovi majčini u neki grad na jugu pa naplatite više, ne sporim ja znanje i veštine, nego ne razumem da vu ne shvatate da cenu diktira tržište kao što ste već rekli, i za "ruke" van sezone mislim da nije previše 20 evra van sezone. Nigde nisam napisao da je to s materijalom ne znam zašto pojedinci odmah skaču, neću valjda da vam ugrozim posao što sam rekao da tamo negde neko ugrađuje po toj ceni....
u sezoni ugradnja ide i 50e ali to je maksimum.... i niste vi što ugrađujete klime zaposleni u NASA pa da vam je radni sat 100e....

Послато са Redmi Note 8 Pro уз помоћ Тапатока

Troškovi života u Njujorku, Beogradu i Surdulici nikad neće biti isti.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno