Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zoxore, napokon si, valjda nehotice, potvrdio ono što je djalf rekao u startu

" imamo izmenjivac na ciji primar dolazi fluid od 50C iz izlazi 45C na sekundarnoj strani ulazi 35C izlazi 40C"

Da bi se prenela ista količina energije kod TP voda/voda i vazduh /voda freon joj mora biti na npr. 50 c, kod inverter klime/TP vazduh vazduh 40 c

Svi znamo kakav uticaj na efikasnost rada uredjaja ima povećanje temp. freona.
Zato i ide TP sa podnim grejanjem i vodom od 30-35 a ne 50
Ne znam sta podrazumevas pod nehotice?
Ja i dalje tvrdim da je djalfovo poredjenje sa takvim argumentima pogresno (ne kazem da nije u pravu [emoji16])

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Pogresno ne pogresno obojica se grejemo klimama :D

Zato i ide TP sa podnim grejanjem i vodom od 30-35 a ne 50
Ne znam sta podrazumevas pod nehotice?
Ja i dalje tvrdim da je djalfovo poredjenje sa takvim argumentima pogresno (ne kazem da nije u pravu [emoji16])

"...Zato i ide TP sa podnim grejanjem i vodom od 30-35 a ne 50"
I u takvoj situaciji je freon kod tp na 40-45 c, a inverter klima direktno na 30-35
Uzalud se vadiš

Možda je djalf krenuo sa pogrešnim argumentima, ali je ustvrdio istinu
Ti si krenuo sa svim argumentima, doduše-nesrećno ili površno posloženim, i ustvrdio poluistinu:)

Pogresno ne pogresno obojica se grejemo klimama :D
Nisam zazalio ni trenutka [emoji16]
Kao sto rekoh mesec ili mesec i po dana nesto malo boljeg komfora za mnoogo vise para.
Pre 8 godina sam ih montirao kostali su me 6 komada 4200 eur plus materijal za montazu mozda 200-300 eur sa mojom ugradnjom u fulu sve ukopano nema cevi kablova
TP bi me otprilike isto kostala plus podno i fancoil uredjaji jos jedno 5000-6000 eur. Mnogo.

"...Zato i ide TP sa podnim grejanjem i vodom od 30-35 a ne 50"
I u takvoj situaciji je freon kod tp na 40-45 c, a inverter klima direktno na 30-35
Uzalud se vadiš

Možda je djalf krenuo sa pogrešnim argumentima, ali je ustvrdio istinu
Ti si krenuo sa svim argumentima, doduše-nesrećno ili površno posloženim, i ustvrdio poluistinu:)
Ocigledno ne svatas o cemu pricam.
Nema razlike u istim temperaturnim uslovima.
Ako je vazduh na 35 kako moze freon da bude na 35 a ne 40 molim te objasni ako ja nisam dovoljno strucan.

Poslednja izmena:
Ne svadjajte se da ne brisu postove, trebaju mi kao lebac :D

Nema nikakve svadje, samo prijateljska razmena mišljenja
Pa nije izborni dan, pa da moramo svi jednako razmišljati:)

Ne svadjajte se da ne brisu postove, trebaju mi kao lebac :D

Baci pogled na moju skicu, to ti je 90m2, kuca. Mogle bi 3 klime ali zbog unutrasnjeg rasporeda mora 4. Peta je overkill ali zelim komfor da mogu da zatvorim vrata od spavace nekad i da ne moram da ganjam previse LGC koji je u dnevnoj, gde sad i radim pa mi je pretoplo.

Misljenja su za laike.

Sta li znaci ono "inverter klima ide direktno na 30-35"

Nagradno pitanje:

Koji izmenjivac radi sa vecim delta t freon vazduh ili freon voda?

Poslednja izmena:
Laicki bih rekao da je voda ali pre ce biti da je vazduh.

Baci pogled na moju skicu, to ti je 90m2, kuca. Mogle bi 3 klime ali zbog unutrasnjeg rasporeda mora 4. Peta je overkill ali zelim komfor da mogu da zatvorim vrata od spavace nekad i da ne moram da ganjam previse LGC koji je u dnevnoj, gde sad i radim pa mi je pretoplo.
Detaljno sam je pogledao, skinuo i slicicu u fon da imam :D

U principu, kod mene bi za jedan sprat jedna/dve klime zavrsile posao (zbog rasporeda soba), za ovaj drugi ako se budem resio da inverterima zavrsim sve onda racunam 3-5 (od kojih bi jedna bila u hodniku koji je izmedju dva sprata). Barem mi tako deluje iz svih informacija koje sam za sada dobio.

Bilo bi idealno da izbegnem podno i kotao/TP i da sve zavrsim inverterima..

Sve ukupno to je maksimum (po mojoj trenutnoj, laickoj logici) 7 invertera. O modelima i rasporedu cu postavljati pitanja kada budem imao plan kod sebe, sutra-prekosutra :D

Poslednja izmena:
Na koje temperature grejete klimama zimi ? Mene plasi to da ste "skromni" pa da bi mojih zeljenih 25-26 bile preskupe.

25-26 nije zdravo. 23 zbog žene, meni je 21 taman

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Zimi kod mene stoje na 22°C naravno svako u svojoj sobi moze da stavi po volji.
Leti menjam na 24°C

Ako je napolju 40°C, klima ne ide niže od 27°C. Često ulazim i izlazim iz kuće, i nije ni malo prijatno ako je poveća razlika u temperaturi

25-26 nije zdravo. 23 zbog žene, meni je 21 taman

Ja se borim da ne idemo preko 22. :D Za spavanje 18-19 dovoljno, nažalost i tu je često preko 20. Leti čim pređe 25 moram da palim hlađenje, jun je bio iznenađujuće topao.

Ja zimi drzim na 23, leti na 24. To sam provalio da mi savrseno prija i ne menjam nista. Zimi sve preko 23c mi je previse vruce, leti ispod 24 mi bude nekada hladno a iznad toga mi bude vruce.

Tapatalk from Poco loco

Ja se zimi znojim na preko 24. Na -10°C i po mećavi se lepo obučem i izvedem kera u šetnju. Žena se smrzne kad vidi sneg kroz prozor. Nemci kažu "nema lošeg vremena, samo neadekvatne opreme"

Poslednja izmena:
Meni zimi odgovara 23 C, a žena ne da ispod 24 C, pa ja spuštam temperaturu, žena podiže, pa se posle svađamo... Na 24 C zimi imam vrtešku u glavi i loše se osećam. Spavaće sobe su 20 C.
Leti držim od 25 do 26 C. Bude toplo, ali nema vlage. Uz to imam folije na nekim prozorima, pa one smanjuju zagrevanje površina na koje sunčevi zraci direktno padaju.

Kod mene vecinom na 21C, kad su minusi na 22C svih 4 klima. Ono sto je bitno je i vlaznost vazduha, nije isto 22C sa 45-50% koliko je kod mene i ispod 40% kada 22C deluje mnogo hladnije. Po meracima unutra zimi imam u rasponu 22.5C do 23C, vlaznost se krece od 45-55%, meni kao astmaticaru idealno.
Ko greje na 25-26 zimi je zato sto mu je vlaznost ispod 40% pa deluje hladnije a ja umirem u takvom prostoru jer je vazduh suv i vruc i to meni izuzetno smeta. Slicno je bilo i kad sam lozio, sa klimama uzivam.

i dajte za nas neuke i rukije sa invererima. Kako vam je najbolje podešavanje tokom zimskih i tokom letnjih meseci. Kako su mi objasnili, zimi klima sve vreme radi, nema isključivanja kao leti. Jel to istina ili?

Poslednja izmena:
Da. Ja svoje ukljucio krajem oktobra pocetkom novembra i iskljucio tek kad je postalo toplo da ne mora da se greje.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Grejes po potrebi ali cim su dnevne ispod 20c i nocne ispod 10c ja ne gasim. Inace grejao i u Junu sad malo, isto i prosle godine.

Imam jedno pitanje, što se tiče montaže klime. Jel obaveza da se držim ovlašćenih servisa za montažu klime koje stoje u uputstvu? Zanima me zbog garancije? Pretpostavljam da jeste, al da pitam.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Leti na 26c, zimi na 24, ali Luca na 24 greje na realnih 25, 26 :)

Imam jedno pitanje, što se tiče montaže klime. Jel obaveza da se držim ovlašćenih servisa za montažu klime koje stoje u uputstvu? Zanima me zbog garancije? Pretpostavljam da jeste, al da pitam.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Ako ne želiš da se natežeš oko ostvarivanja prava na garanciju bilo bi najbolje da pitaš uvoznika.

Xeroj, nije to onaj offset podesen previsoko, moze da se kalibrise bese? Nisam primetio kod moje toliko odstupanje mada je u lokalu, drugaciji uslovi, veliki izlog itd.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno