Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Može li to mleko da se ulupa malim mutilicama, što koriste barmeni po grčkim plažama? Bar se lakše peru.

Vidite imam ovu. Znači, bukvalno pravi istu penu. Isti je vrh. Feder krug kao u froteru. Samo pod vodu. E sad, moze samo u toplom mleku da pravi. Ja sipam mleko u šoljicu i zagrejem u mikrotalasnoj. I onda dodam espresso.
Inače, slobodno sundjerom peri froter. Teflonski je. Imaš i one sundjere za teflon.
517d64debbebb00cb285fea7cf394a96.jpg

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Može li to mleko da se ulupa malim mutilicama, što koriste barmeni po grčkim plažama? Bar se lakše peru.

Moraš da imaš mutilicu sa jakim motorom "na struju", a ne na baterije, takođe i da zagreješ mleko. Dobije se pena, ali ne baš toliko gusta.

Aeroccino se zagreva na ~75c kad muti mleko. Ako koristim, nije mi maltret da operem. Svakako bi prao i mutilicu i posudu u kojoj bi zagrevao/mutio mleko sa nes mutilicom [emoji846]

Ručna mutilica + neka posuda se ipak lakše peru. Posuda može u mašinu za sudove (ako je već imamo), a sam vrh mutilice, pod mlaz tople vode, i par puta brm.brm...

E sada, i tih mutilica ima raznih. Ima i na struju, i daleko su bolji od baterijskih. Evo jedan od 25W npr.

Meni se za manje količine mleka (za jedan espresso sa malo mleka (ono, debljina malog prsta na dnu šolje)), lepa pena napravi samo u mikrotlasnoj. Mleko posle 30-60sec na max krene u burno ključanje (a ne zagori), što stvara lepu penu.
Za veće količine, čak i za kapućino, neće lepo da zapeni samo zagrevanjem u mikrotalasnoj, verovatno ne zagreva dovoljno burno. A krene i da kipi ako proključa. Tu treba zagrevanje pa miksiranje.

Poslednja izmena:
Inače, kod mene u komšiluku, na Limanu u NS se otvorili ovi: https://www.tuttocapsule.it/

Za sada, ne vidim da imaju sajt za Srbiju. Ima sa Sloveniju i Hrvatsku, ali npr, na slovenačkom i hrvatskom sajtu vidim manju ponudu nego što vidim ovde u radnji (ali daleko manje nego na italijanskom sajtu) :trust:

Ima svašta nešto, ja gledam za DG, ima bar 10 raznih zamenskih. Cene su od 40-50din po kapsuli.
Ima i za Nespresso, i za druge sisteme. Ne znam da li ima u zrnu?!?

...bio u prolazu, nisam se udubljivao.

Poslednja izmena:
Jel ima negde, kod nas, da se pakuje ovako nesto, po 200+ komada, sto se tice nespresso kaspula?
Mislim, treba naci kapsulu, koja savrseno odgovara, ali, bez razmisljanja bih odmah uzeo, neko ovako veliko pakovanje.
Em izadje manje, em si miran neko vreme.

Edit:
Tek sam sada video, da je najvece pakovanje, od 50 komada.
Ipak su to pakovanja, od 20x10, itd...

Poslednja izmena:
Haha. Ako pravis 10 kafa da [emoji23]. A tek pranje...

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Ne znam, meni je lakše da operem aparat tipa Aerocino, nego french presu. Jes' da presa može da se ubaci u mašinu za pranje, al' to nije rešenje ako se koristi više puta dnevno.
Za manje količine i ručne mutilice rade posao, ali sa ovih par što sam ja imao, više sam para dao na baterije nego na kafu :)
Pozdrav

Meni stigao danas Delonghi Dedica ... Nije mi jasno cemu sluzi onaj gumeni prsten u svakom od dozera, sem da ruzno izgleda i polagano se topi u kafu od vrele pare... Sto se tice same kafe, ja ne vidim neku razliku u odnosu na espreso bokalce koje sam do sada koristio, mozda vremenom naucim kako bolje da se napravi espresso, mada najvise zavisi od kafe. Citao sam razne preporuke u temi sto se izbora same kafe tice i vec se pogubio. Moze li da se za espresso koristi onaj stari rucni mlin, pa da sam meljem kafu u zrnu :)

Ja danas probao na Krups automatiku neku Julius Meinl(zrno).

Bolja od kapsula odusevio sam se, to mi je sl kupovina.

A npr lik koji ima taj aparat mi kaze da vise voli nespresso.

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

Julius Meinl je meni odlična kafa. Samo nisam nigde kod nas video da ima da se kupi. Do sada sam je nabavljao kad neko ode u Beč (to inače Bečka kafa) pa ga zamolim da mi donese. Kako stvari stoje ne verujem da ću skoro moći da je naručim. Ako znaš gde ima kod nas da se kupi (po iole normalnoj ceni) javi.

Za manje količine i ručne mutilice rade posao, ali sa ovih par što sam ja imao, više sam para dao na baterije nego na kafu :)

Ma ima ručne mutilice na 220V. Nisu skupe, a višestruko su veće snage od baterijskih.

Ljudi, šta vam teško da perete Aeroccino? Ne perete blok motora [emoji3] Treba 30-60 sekundi se opere, a i daleko veći je maltret da podgrevaš mleko, mutiš mutilicom, na kraju ti ne ispadne tako dobro i opet sve to moraš da pereš [emoji12]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Inače, kod mene u komšiluku, na Limanu u NS se otvorili ovi: https://www.tuttocapsule.it/

Za sada, ne vidim da imaju sajt za Srbiju. Ima sa Sloveniju i Hrvatsku, ali npr, na slovenačkom i hrvatskom sajtu vidim manju ponudu nego što vidim ovde u radnji (ali daleko manje nego na italijanskom sajtu) :trust:

Ima svašta nešto, ja gledam za DG, ima bar 10 raznih zamenskih. Cene su od 40-50din po kapsuli.
Ima i za Nespresso, i za druge sisteme. Ne znam da li ima u zrnu?!?

...bio u prolazu, nisam se udubljivao.
Gde se nalazi ova prodavnica na Limanu? Nisam je zapazio. Ako moze info ovde ili na pm.

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

Где је била мала пошта, иза "пословног простора".

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Jel ima nesto, da se nadje, na buvljaku, od nespresso kapsula?

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Ne znam za buvljak. Nije bilo ranije. Imas na Kupujem prodajem. Proguglaj malo da ne reklamiram lika. Preporučujem Jacobs i L'or. Ja sam prošle godine u Avinjonu naleteo na super ponudu 60 L'or kapsula 9,54€. I L'or i Jacobs su u alu kapsulama.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja bas nemam srece sa nasim prodavcima...

Prvo sam probao da narucim od kolege sto se ovde javio, Jaygee, po pola kg svake. Pisao, 13.6 ovde na PM, nema odgovora, kad covek se nije logovao od 10.6.

Sinoc preko sajta Gradske przionice narucim 2kg kafe. U napomenu stavim da narucujem prvi put. Jutros mi stize SMS da nema Gvatemala jeftinija, nego samo skuplja po ceni 2988din i da preporucuju jos 2 vrste kafe ako je ova preskupa. Odem na sajt da pogledam ukus kad tamo cena za tu skuplju niza, 2794din. Pozovem, niko se ne javlja. Posle nekog vremena, zvoni mi mob. Nemam broj u imeniku. Javim se. Covek kao da sam ja nazvao njega da bi onda rekao da ima propusten poziv. Elem, nemoguce da je na sajtu niza cena, tamo je sa PDVom, koja je to kafa, pa mene pita koliko kosta ova sto sam je ja narucio itd. Na kraju, proverice. Pitam za dostavu jer na sajtu stoji "Trošak transporta van teritorije Beograd plaća kupac po tarifi kurirske službe" i ja sam shvatio da je dostava za Beograd ili besplatna ili da oni donose uz naknadu ili besplatno. Kaze covek, ili salju postom ili oni dostavljaju ali ako im je usput. Ne govori o ceni nista i meni je tu bilo dosta. Ne znam koliko kafa kosta, ne znam ko i za koje pare dostavlja. Ma daj...

Izvini, nisam se logovao nekoliko dana. Ne stižem na sve strane... Elem, zato i postoji naša online prodavnica kafe... Tamo ne možemo da propustimo porudžbinu. :)

Uglavnom, tu sam za sva dodatna pitanja oko kafe ili aparata i sl.

Pozdrav svima. Jovan

Evo samo da dopunim sa Jaygee. Javio se čovek. Ne može da pakuje manje od 1kg osim uzoraka po 70g. To je to

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Odlicno.
Svraticu sutra.
Bio sam prosle nedelje, ali zbog DG kapsula, i nisam obracao uopste paznju na nespresso.

Inace, buvljak je i dalje tu, na istom mestu.

Poslednja izmena:
Gradska Pržionica je više orijentisana ka velikim kupcima, firmama i kafićima. Njima je cilj da naprave što više ugovora o redovnom snabdevanju kafom. Mi smo sitna boranija za njih ali meni uvek donesu kući i po manje od pola kg i još ih smaram da mi prže po određenom profilu. Dobro si rekao, besplatna je dostava u BG kad si im u relativnoj blizini redovne rute.

Malo strpljenja nije na odmet, ipak nikome od pržioničara mi mali kupci nismo prioritet. Za nas male je Kafeterija i slični koji prodaju ustajalu kafu na 200g.

Gradska pržionica je meni dostavila besplatno 2x0.5kg (Orange i Green) u Vrbas. Svaka čast, nisam očekivao.

Espresso Direct mi je slao ove uzorke od 70g. Oro i Oro Nero su mi solidno legle, ostale i ne baš. Svidelo mi se kod njih što mi je napomenuto da kafa nije najsvežija nego iz marta (a naručio sam oko 20. maja), bar su ljudi bili iskreni.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Odlicno.
Svraticu sutra.
Bio sam prosle nedelje, ali zbog DG kapsula, i nisam obracao uopste paznju na nespresso.

Imalo je na svega par tezgi, manje nego inace. Bile su kod jednog lika i lidlove Bellarom, ali rece neku suludu cifru, dal' 350din, a u Lidlu ih sada ima po 190din

Vrh Dno