Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ima Saeco silikonska masta da se kupi, 500din je 10g valjda..to je veorvatno dovoljno za par podmazivanja. Ja planiram to da uzmem i ovaj Puly Caff da s vremena na vreme operem grupu, a za ciscenje od kamenca imam par tableta a i onu tecnost iz DM-a tako da kontam da je to to, sto reko Čola,imamo cijelu stvar :D

Иглом из апарата. Подигни пластичну посуду за воду. Одмах на средини имаш иглу савијена као спајалица. Она служи за чишћење каменца металног дела који улази у капсуле.

Послато са Mi A2 Lite уз помоћ Тапатока

Ok to. Ali jel ima nešto za čišćenje unutrašnjosti od kamenca? Ima neka dolce gusto tecnost koja se pusti da prođe, al kapiram da to nema nigde. Jel ima neka alternativa ovome?

https://youtu.be/iHEOvwkWB0g

Imas u DMu, bar u DE, gomilu sredstava za ciscenje kamenca iz kafe aparata, kostaju 2 do 3 evra.

Ja koristim limunsku kiselinu za to vec par godina na Nespresso, sve radi savrseno.

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk

Čime čistiti Dolce gusto od kamenca?

Spomenuta iglica je da pročistiš diznu, ako se kamenac tu nakupi.

Povremeno treba da ispereš tim nekim sredstima za ispiranje kafe aparata, po uputstvu. Sve jako zavisi od tvrdoće vode koju koristiš. A ona se znatno razlikuje po Srbiji.

A inače, za Dolce Gusto, ja praktikujem Rosa vodu, flaširanu. DG ne troši vodu na ispiranja i startovanje, pa praktično, sve što sipaš i popiješ.
Još u balonima od 5l, nije skupa.

Rosa je vrv jedina flaširana voda kod nas koja gotovo da nema suvog ostatka. Najmekša je voda na tržištu, pa uz nju čišćenje nije ni potrebno. A opet, nije destilovana.
Ja moj DG nikada nisam čistio, za evo 3 godina korišćenja samo Rose. Ako baš ostanem bez Rose, nije problem potrošiti rezervoar obične vode.

Koliko često i čime treba čistiti ovakav aparat? Dnevno se potroši manje pd 10ak kapsula kafe.
e5960ae0e130c7ded41dfbbbbc908834.jpg

Povremeno treba da ispereš tim nekim sredstima za ispiranje kafe aparata, po uputstvu. Sve jako zavisi od tvrdoće vode koju koristiš. A ona se znatno razlikuje po Srbiji.

A inače, za Dolce Gusto, ja praktikujem Rosa vodu, flaširanu. DG ne troši vodu na ispiranja i startovanje, pa praktično, sve što sipaš i popiješ.

Rosa je vrv jedina flaširana voda kod nas koja gotovo da nema suvog ostatka. Najmekša je voda na tržištu, pa uz nju čišćenje nije ni potrebno. A opet, nije destilovana.
Ja moj DG nikada nisam čistio, za evo 3 godina korišćenja samo Rose. Ako baš ostanem bez Rose, nije problem potrošiti rezervoar obične vode.

Ja koristim česmovaču već dve godine. Možda sam ga par puta prodžarao iglicom i to je to. Glavni razlog zašto bih ga očistio je zato što imam utisak da kafa nije dovoljno vruća. Moja predpostavka je da ima kamenca na grejaču i da je to razlog.

Koliko često i čime treba čistiti ovakav aparat? Dnevno se potroši manje pd 10ak kapsula kafe.

Mislim da ce ti sam aparat signalizirati kada je potrebno uraditi dekalcifikaciju.

Ja koristim česmovaču već dve godine. Možda sam ga par puta prodžarao iglicom i to je to. Glavni razlog zašto bih ga očistio je zato što imam utisak da kafa nije dovoljno vruća. Moja predpostavka je da ima kamenca na grejaču i da je to razlog.

Uz Rosu, nikad neće biti potrebno čišćenje, a neće ničega biti ni na grejaču.

E sada, dosta zavisi i kakva je česmovača. U Novom Sadu je veoma tvrda, tj. ima puno kamenca.

Ne isplati se Rosa, bar meni za Delonghi ECAM.

Ja sipam vodu iz Aquaphor bokala. Nivo tvrdoće pokazuje dve kockice, a sa česme četri.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Ja na par meseci, ali koristim vodu iz Brita filtera koja je dosta meksa.

Do sada mi aparat nikada nije stigao sam da signalizira.

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk

Najbolje sredstvo za ciscenje je limunska kiselina, meni se pokazala apsolutno isto kao i svaki drugi proizvod za ciscenje aparata. Naravno o ekonomskoj isplativosti da ne pricamo.

Sent from my moto x4 using Tapatalk

Najbolje sredstvo za uklanjanje kamenca je obično alkoholno sirće, medjutim, ostavlja jak miris i zato je posle potrebno par pranja da se miris ukloni.
Posle sirćeta sledeća je limunska kiselina, malo manje efikasna, ali bez jakog mirisa pa je dovoljno jedno ispiranje. Jednostavno se nabavlja, dovoljno je rastvoriti jednu kesicu limuntusa u potrebnoj količini vode.
Pozdrav

"Deo za čišćenje"!?!
Hmmm. Ok hvala snaći ću se već

To je za Nespresso Lattissima, ona ima tu plastiku koja se ubaci i koja automatski startuje ciklus za ciscenje kamenca. Inace ne razumem koliko je komplikovano guglati ime svoje masine + descaling, Nespresso ima prilicno dobro dokumentovano to sve sa fensi tutorijalima, evo za taj Citiz aparat konkretno:

Da li ti je zeleno dugme za power blede boje? Na Piccolo to dugme pobledi kada je vreme za ispiranje (po uputstvu na 500 kafa) jer iza njega prolazi cev, pa se tako moze videti kada je vreme za ciscenje.

Ni blizu nekog bleđenja. Doduše, nisam znap za to za boju dugmeta.
Imam DG Mini Mi.

Rosa nema suvog ostatka, tako da se ne može ni nakupiti kamenca, koji i jeste glavni onečišćivač svih aparata koji zagrevaju vodu.

Poslednja izmena:
Поздрав свима,
Да ли неко зна гдје се може купити кафа без кофеина, у зрну, за еспресо апарате.
Или наручити преко нета. Хвала.

Pazi ovu masinu [emoji16]
cb67950965f4405bf80a26949a859ef5.jpg

Mi smo se ponovili pre neki dan sa Senseo 3u1 mašinom. Prvi utisci pozitivni, Senseo classic mi se baš sviđa, ova Lavazza mi je malo 'tanka', moraću da isprobam kraću dozu.

Nisam espresso fan, ranije samvan posla pio slatke kafe sa mlekom, u poslednje vreme klot Nesscafe Gold, pa mi je ovo fino došlo za promenu sad kad sam po ceo dan u kući.
0ceb33b12ee90441684ff82c692e5909.jpg

Mi smo se ponovili pre neki dan sa Senseo 3u1 mašinom. Prvi utisci pozitivni, Senseo classic mi se baš sviđa, ova Lavazza mi je malo 'tanka', moraću da isprobam kraću dozu.

Nisam espresso fan, ranije samvan posla pio slatke kafe sa mlekom, u poslednje vreme klot Nesscafe Gold, pa mi je ovo fino došlo za promenu sad kad sam po ceo dan u kući.
0ceb33b12ee90441684ff82c692e5909.jpg
Gde si pazario ovu masinu?

Ne može espresso, u ovom 3u1 može filter kafa da se pravi. Ja sam inače prezadovoljan, Senseo Classic large mi se baš sviđa, Lavazza mi nije legla, nekako mi je 'flat' i u kraćoj dozi. Uskoro nabavljam novu turu kafa za isprobavanje.

Classic large cup košta 55 kr (600 din) pakovanje od 20 komada, znači nekih 30 dinara po dozi. Ne znam da li je to skupo/jeftino.

Poslednja izmena:
Hteo bih vas savet, da li kao jedan, pocetnik da pazarim ec 7.1 delonghi ili da, uzmem odmah nesto bolje? Da li pomenuti aparat uopste vredi kupovati?

Unapred hvala na savetima i odgovorima.

ne vredi to kupovati, to je aparat koji nema pumpu nego radi na pritisak pare.

Vrh Dno