Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam na Biznis 3 Premium paketu. E sad, trebalo bi da je to 300/15, međutim vršili su neka povećanja paketa, pa je prvo upload pre mesec-dva povećan na 50mb.

Ono što me buni - povećali su na njihovom sajtu i DL brzinu za paket koji ja plaćam na 500/50.

Da li ovaj rezultat znači da je dostignut limit infrastrukture, tj. da čvorište kod mene ne podržava 500mb brzinu dl-a?

Je l ima mogućnost da se resetuju podešavanja TC2121? Pošto sam zaboravio username i password

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Obicno imas na nalepniic na ruteru, spojis se preko utp kabla imas pise ti na nalepnici koja IP se kuca u browseru i uvek je admin i za pass sta pise.

Nemam pojma, ja nemam pristup konfiguraciji (jer mi je greškom za sada u bridge-modu! :d), ali ili pod LAN ili WAN podešavanjima (SBB generalno ne da da se menja WAN DNS...).
Ja podešavam DNS na svom Asus ruteru.

P.S.
Našao na netu uputstvo (Češki ili Poljski :p), jeste li probali šta nudi ovde?
Pogledajte prilog 284062

Da i meni se već neko vreme Cloudflare DNS server pokazao kao najbolji (imaju ga u BG); a gotovo SVE sam ih probao, i neke prilično obskurne i nepoznate univerzitetske, Ruske i celog okruženja (čak i USA i JP :D) i sl. i merio im odziv uz programče "DNS Benchmark" ;)

jadno glupo pitanje ....sta bi se desilo ako bi npr upucali taj poljski firwmare i otkljucali dodatne opcije...da li bi bi sve sljakalo kako treba

Poslednja izmena:
Bez probe na to pitanje niko ne može da ti da pravi odgovor.

Ja sam na Biznis 3 Premium paketu. E sad, trebalo bi da je to 300/15, međutim vršili su neka povećanja paketa, pa je prvo upload pre mesec-dva povećan na 50mb.

Ono što me buni - povećali su na njihovom sajtu i DL brzinu za paket koji ja plaćam na 500/50.

Da li ovaj rezultat znači da je dostignut limit infrastrukture, tj. da čvorište kod mene ne podržava 500mb brzinu dl-a?

Probaj za server UNLIMITED.RS, meni tu daje najviše, i testiraj samo noću ili jako rano ujutro pre 07h...
Ja imam i 513, a sada 490 a sa tvojim Orion serverom max 420.

P.S.
A posle sam video da imaš Cisco, nemere taj više od 345 ni pod tačkom razno!
Zato sam i ja menjao...

Poslednja izmena:
Stavio Googlove DNS (8.8.8.8) i net prosto oživeo:

DNS nema nikakve veze sa brzinom, ali ima sa pingom i to da uopšte i dokuči traženi server...

Nema veze ni sa pingom.

Ima sporih DNS servera u odzivu i poraste ukupni "ping" (indirektno) na prvi zahtev.
Posle ne utiče kada ga izkešira naravno...

I te kako ima veze sa brzinom (posredno). Danima sam imao oko 15/48 Mbps, a kad sam promenio DNS odmah imam oko 491/48. Pa nek mi sad neko kaže i potcrta kako ne umem da koristim Google i Wikipediu. Bla! :trust:

SBB DNS serveri ne valjaju godinama, sada su samo problemi sa njima eskalirali. Pre 2-3 godine imala sam problema upravo zbog SBB DNS servera, jedna od manifestacija je bila ta da moj ruter nije mogao da 'povuče' novu IP adresu prilikom promene. Dolazilo je do problema i prilikom prekida interneta, nestanka struje itd. Od kada koristim Cloudflare DNS ti problemi su nestali. Mnogi korisnici su se godinama žalili na SBB DNS servere, tako da taj problem sigurno nije od juče.

DNS nema veze sa "povlačenjem" nove IP adrese, to radi DHCP server i da, imao je SBB povremeno problema i sa DHCP serverom.

Samo bih da potvrdim da i meni na SBB internetu Cloudflare-ov 1.1.1.1 radi najbrže od svih koje sam testirao. Trenutno mi je Pi-hole podešen da pita 4 različita DNS servera:

sPdtGOe.png

Pojašnjenja radi, Pi-hole na svakih 1000 upita (ili po isteku 10 minuta, šta dođe prvo) pošalje query na sve podešene DNS servere i koji najbrže odgovori biva izabran kao DNS za zarednih 1000 upita (tj. 10 minuta), i Cloudflare u najvećem broju slučajeva biva pobednik.

192.168.11.254 je moj gateway ruter koji ima podešene SBB DNS servere 89.216.1.30 i 89.216.1.50
127.0.0.1 je Cloudflare DNS over HTTPS klijent koji po mojoj dosadašnjoj statistici radi sporije i od SBB DNS-ova, verovatno ću ovo da izbacim iz priče kompletno

Poslednja izmena:
127.0.0.1 je Cloudflare DNS over HTTPS klijent koji po mojoj dosadašnjoj statistici radi sporije i od SBB DNS-ova, verovatno ću ovo da izbacim iz priče kompletno

Brobaj DoT umesto DoH...

Jel moze neko da pojasni sta se dogodilo?
Preslaba im je infrastruktura i ne moze da izdrzi toliko upita na njihove DNS server ili nesto drugo?

Seća li se neko "Scientific Atlanta" modema? Još tad smo stavljali Googleov DNS jer SBBov nije radio po nekoliko dana zaredom... I još uvek imaju taj problem povremeno.

Naravno da se sećam SA modema. Verovatno još uvek negde na hardu imam skripticu za promenu IP adrese (primenom MAC adrese i restartom konekcije) koju sam koristio ~2006. dok sam više koristio JDownloader za skidanje sa pokojnog RapidShare nego torrent klijent.
Kad sam imao celih 256 kbps download-a :D

Ne vidim zbog cega tolika nauka, udjes u netvor setovanje klik na ikonicu upanelu, uradis cut/past i promenis redosled DNS srvera i sve kroz GUI, i imas direktno da stavis u lunuxu ili windowsu google dns servere: 8.8.8.8. i 8.8.4.4,
imas Yandex DNS:
Basic
77.88.8.8
77.88.8.1
Quick and reliable DNS
Safe
77.88.8.88
77.88.8.2

Protection from virus and fraudulent content-ja koristim ovaj
Family
77.88.8.7
77.88.8.3
Without adult content

Open Dns: 208.67.222.222 · 208.67.220.220

U linuxu mozes da ih naredjas vise komada u win 2 ili da majmunises po fajlovima rucno i stavis vise.
https://www.techradar.com/news/best-dns-server
Ni malo mi se ne svidja stavljanje na masinu nekih DNS servera kao servera.
Ja radim na yandex DNS serverima ili prebacim na open dns kad mi se cefne

Poslednja izmena od urednika:
Zaboravio sam klase DNS servera ali glavni su u USA, dok Rusi ne naprave svoje glavne DNS servere a data je direktiva. Ne znam kako je to SBB preopterecen a nisu im dali da prenose nastavu i da djaci mogu da vracaju casove i ponovo odslusaju. Jedino ako ovaj narod ne sedi i gleda jos vise rijalitije u kojima kao u Alisi ono sto jeste nije a ono sto nije jeste, nema zakona za te dve TV kuce, i jos idu npr. na Heppy i daju sopstenja o bitnim stvarima za ovu drzavu kod onog Marica u emisiju koji je prodao dusu djavolu, Pa da je to cisto ne bi gazda bio izresetan kad su se sastali klanovi u hotelu.

Jel moze neko da pojasni sta se dogodilo?
Preslaba im je infrastruktura i ne moze da izdrzi toliko upita na njihove DNS server ili nesto drugo?

Nema te infrastrukture koja moze da izdrzi DDOS.

A onda idu razni nacini odbrane od napada.

Zaboravio sam klase DNS servera ali glavni su u USA, dok Rusi ne naprave svoje glavne DNS servere a data je direktiva. Ne znam kako je to SBB preopterecen a nisu im dali da prenose nastavu i da djaci mogu da vracaju casove i ponovo odslusaju. Jedino ako ovaj narod ne sedi i gleda jos vise rijalitije u kojima kao u Alisi ono sto jeste nije a ono sto nije jeste, nema zakona za te dve TV kuce, i jos idu npr. na Heppy i daju sopstenja o bitnim stvarima za ovu drzavu kod onog Marica u emisiju koji je prodao dusu djavolu, Pa da je to cisto ne bi gazda bio izresetan kad su se sastali klanovi u hotelu.

U koje teme ti odluta brate mili....

Zaboravio sam klase DNS servera ali glavni su u USA, dok Rusi ne naprave svoje glavne DNS servere a data je direktiva. Ne znam kako je to SBB preopterecen a nisu im dali da prenose nastavu i da djaci mogu da vracaju casove i ponovo odslusaju.

Rts3 na kom ide nastava ima vraćanje unazad i na eon i na d3 platformi.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Ne moze na technicolor da se menja dns. Bolje da sam ostavio ubee.

Jedno pitanje ako je neko pitao ranije izvinjavam se. Primetih za jedan kanal,konkretno pink classic, moguće da ih je još, da taj kanal imam ovde gde je eon kutija ,a na drugom tv-u gde je kartica nema tog kanala. U čemu je fora ,zar ne treba na oba tv da imam identične kanale samo da na tom sa karticom naravno nema premotavanja?

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Jel ovaj Technicolor CGA2121 treba nekako optimizovati?
Gubi se WiFi često u toku dana, samo zabode na par minuta ili moram restartovati ceo modem da se vrati net.

U pitanju je manji stan i sve je prilično otvoreno, ne bi trebalo da gubi tako signal. (jačina signala na najudaljenijoj tački je manja samo za jednu crtu od svih)

Jedno pitanje ako je neko pitao ranije izvinjavam se. Primetih za jedan kanal,konkretno pink classic, moguće da ih je još, da taj kanal imam ovde gde je eon kutija ,a na drugom tv-u gde je kartica nema tog kanala. U čemu je fora ,zar ne treba na oba tv da imam identične kanale samo da na tom sa karticom naravno nema premotavanja?

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока
Ima par kanala kojih ima na eon boxu a nema na dvb-c mreži.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno