stigla konfa

Prilično sam zadovoljan, od zamjerki i problema izdvajam sljedeće:
1) iako imam relativno malu 1050ti, grafička prekriva dio vetilatora na čipsetu, dakle nije baš pametno pozicioniran. Sa druge strane, kad god sam pogledao, ventilator (osim pri butovanju) nije ni radio, tako da se ne grije. Deklarisani TDP za čipset je 15W mislim, dok prelazim sa (pra)stare matične sa nVidia 780i čipsetom, koji je deklarisan na 45W, i opet su mu ostavili pasivni heatsink na toj matičnoj (kako rekoše u opisu na Benču iz te 2007-me, "da li je to Vezuv, Krakatoa ili 780i?

)
2. iako sam odvojio par sati čačkanja, nisam uspio da namjestim zvuk kako treba: imam 5.1 sistem (Logitech z5500, istina ne radi mu centralni zvučnik), kad ubodem kablove kako je napisano, rade prednji i zadnji zvučnici, ali iz Win 10 ugrađenog testa subwoofer ne daje znake života. Ako zamijenim džek za zadnje zvučnike i subwoofer, ne rade zadnji, ali subwoofer radi o.o Kad slušam muziku ili bilo šta što je stereo, zvuk dolazi sa vufera, ali za 5.1 audio slabo do nikako. Pa sam privremeno namjestio da sve radi kao 4.0 sistem. Probao sam stariji drajver za zvučnu sa Gigabyte sajta, isto. Ne vidim da postoji neka zasebna aplikacija za zvučnu...
3. RAM moduli se nisu nalazili na QVL listi. Rade, BIOS prepoznaje i XMP profile, ali nakon startovanja računara umjesto na CL17 rade na CL18 (3600MHz). Da li se neko igrao malo više sa Ryzen DRAM Calculatorom i kakva su iskustva?
4. Čupao sam kosu jedno 3-4 sata, jer komp nakon prostog restarta nije više htio da se upali. Na kraju sam tek sastavljeni komp rastavljao komponentu po komponentu, sve vratio i proradilo. Krivca mogu biti dva: ili neki od USB headera nije dobro postavljen, pa pravio kratak spoj i sl. i/ili je lik koji je sastavljao napravio opasan propust sa postavljanjem M.2 SSD-a: ploča dolazi sa heat spreaderima za oba slota, ali nije pojašnjeno kako se postavljaju. Ono što je on uradio je da je ubacio M.2 u slot,
nije ga pričvrstio ni sa čim, zatim je stavio heat spreader preko, koji je samoljepljiv, i pričvrstio samo njega. Međutim, rekao bih da uopšte nije ni zalijepio, ni pričvrstio heat spreader za SSD, samo ga je prislonio, pa je ovaj em imao lufta, em nije prenosio toplotu. Srećom, iz trećeg pokušaja sam uspio da namjestim M.2 SSD tako da je i dobro zalijepljen heat spreader, i on da naliježe u slot. Generalno, nisam oduševljen kako su ti slotovi osmišljeni, trebalo je ići na nešto što je više user friendly, a ne ovako, sa šrafčićima, uglovima, sa ili bez heat spreadera, razne veličine i razni standardi. Recimo nešto kao za Xbox Series X što će biti.
5. Uradio sam istu stvar kao i korisnik prije nekoliko stranica: podesio u biosu "ultra fast boot" (svjestan mogućih problema, i rješenja), sistem zaista od paljenja do log on ekrana dolazi za 17 sekundi :eyebrows: , iako imam 4 HDD-a, SATA i NVMe SSD i rezač, ali zato ne mogu da uđem u bios više

No, makar sam sinoć izučio zanat kako se radi Clear CMOS (moja stara matična je imala taster, ova nema ni džamper, nego direktno šrafcigerom se prespoji).
6. Upalio sam i
Precision Boost Overdrive, sa stock kulerom ide i do cirka 4,3GHz, na Prime 95 mislim da drži na svim jezgrima ~4,1GHz, uz max temperaturu od 86, ali uglavnom 70-75, tako da ne vidim neku posebu potrebu za ručnim overklokovanjem, koje i inače na Ryzenu kažu ne donosi neku posebnu prednost, kao ni investcijom u ozbiljniji kuler
za sad, ovaj je dovoljan za 3700x, već za 3900x bi trebalo nešto jače...
To bi bili prvi utisci nakon 24h