Šta je novo?

Samsung Galaxy S20/S20+/S20 Ultra

Ima li negde na Nbgd kod operatera ili u radnjama ovih telefona za probu?

Verovatno ću da kupujem, želeo bih da isprobama kako koji model leži u ruci. Hvala.

Pa IMX700 je gotovo sigurno bolji senzor od tog Samsung 108MP isocell, kakve veze imaju famozni megapikseli, kao da je 52MP malo. Samo je pitanje koliko ce Huawei iskoristiti potencijal tog senzora u P40/Pro ali vrlo verovatno ce to biti bolja kamera od S20U (za fotografisanje, kamkorder tesko da ce biti bolji od Samsunga).

Cene bi bile iste i da postoji jos 5 velikih proizvodjaca, u rangu Huawei-a. I sam si napisao ovo:

Megapikseli u ovom slučaju se koriste da kompenzuje nedostatak jakog optičkog zuma, pošto se neko sertio da 4x ili 5x nije dovoljno. Ta priča da su mpix nebitni potiče od fotoaparata, ali kod telefona nije 100% ispravna.

Huawei sa 52mp može da pegla šum, odvrće HDR i generalno presipa iz šupljeg u praznu, ali neće moći da napravi dobar jaki ultra-zoom. Ne kažem ni da ga je Samsung napravio, ali to je pravac kretanja...

Druga je tema, naravno, da li ima smisla na telefonu 100x zum...

Huawei postaje irelevantan - tj. za nas je relevantan koliko i Oppo, pa ne bih previše komentarisao šta bi oni mogli da naprave, jer to nećemo nikada verovatno videti.

Poslednja izmena:
Nije baš tako.

8f256f4a2110c993c89180a6222e67d8.jpg

Šta nije baš tako... Zapravo je upravo tako. Nekada je Samsung Flagship koštao 850$, danas košta 1500$. Danas pojedini modeli iz A serije startuju sa sličnom cenom ili za te pare dobiješ S10 Lite koji nije flagship.

Ne pričam o polovnjacima... Danas S8 ili S9 više nisu flagship telefoni.

Megapikseli u ovom slučaju se koriste da kompenzuje nedostatak jakog optičkog zuma, pošto se neko sertio da 4x ili 5x nije dovoljno. Ta priča da su mpix nebitni potiče od fotoaparata, ali kod telefona nije 100% ispravna.

Huawei sa 52mp može da pegla šum, odvrće HDR i generalno presipa iz šupljeg u praznu, ali neće moći da napravi dobar jaki ultra-zoom. Ne kažem ni da ga je Samsung napravio, ali to je pravac kretanja...

Huawei postaje irelevantan - tj. za nas je relevantan koliko i Oppo, pa ne bih previše komentarisao šta bi oni mogli da naprave, jer to nećemo nikada verovatno videti.
Kakvi megapikseli i ultra zum kad će oba telefona o kojima diskutujemo koristiti posebne module kamere samo za zum...

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Cene bi bile iste i da postoji jos 5 velikih proizvodjaca, u rangu Huawei-a. I sam si napisao ovo:

Ne. Xiaomi, Oppo, realme i ostali b-brendovi nisu u toj kategoriji. U toj kategoriji su trenutno samo Samsung i Apple i može im se da izmišljaju nekakve telefone sa sitnim unapređenjima i da za njih traže 1500 eura. Apple to može, jer je jedini iOS proizvođač, Samsung može sada kada više nema Huawei-ja.

Kakvi megapikseli i ultra zum kad će oba telefona o kojima diskutujemo koristiti posebne module kamere samo za zum...

Nije tako. Taj periskop na koji misliš neće nikada moći da zumira optički do 100x već se koristi izvorna fotografija velike rezolucije u kombinaciji sa optičkim zumom. Sve preko 4x je zapravo crop i interpolacija. Baš zahvaljujući velikom senzoru koji hvata više detalja imaš 10x zoom na S20 Ultra koji je u rangu 2x zooma kod starijih modela. To je trenutni domet S20 Ultra kamere. Zbog toga je Samsung i napravio 108mpix senzor, a ne da bi slikao u toj rezoluciji. Kao nusprodukt dobio si 12mpix slike sa više detalja u odnosu na 12mpix slike kod S10, ali 108mpix senzor nije primarno zbog toga implementiran.

Poslednja izmena:
Šta nije baš tako... Zapravo je upravo tako. Nekada je Samsung Flagship koštao 850$, danas košta 1500$. Danas pojedini modeli iz A serije startuju sa sličnom cenom ili za te pare dobiješ S10 Lite koji nije flagship.

Ne pričam o polovnjacima... Danas S8 ili S9 više nisu flagship telefoni.

Ne, moj komentar se odnosio na S6, koji si naveo, a koji je takođe bio skup. Odavno su cene besmislene, a Ultra je napravljena da parira Pro Maxu konkretno. Apple diktira cene i pravi nove klase u najvišoj.

A serija je povremeno i sasvim blizu flagship-a, dok je ova trenutna miks A i J seriji od ranije. Po meni su i vec sada dobra kupovina.

Ova Ultra to nikada neće biti. Za te pare, kupuje se iPhone sa garantovanih 5-6 updatea. Čak i kao vrednost - za 3 godine biće 2x skuplji od polovne Ultre.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Prednja kamera na telefonu od 1000e treba da razbija kakve slike pravi, a ne da je opere kinez od 150e.
Baterija na telefonu od 1000e treba da bude iznad proseka, ova baterija to nije. U najboljem slučaju je prosek.
Ekran na telefonu od 1000e treba da radi na najjačoj rezoluciji u postojećih hajpovanih 120hz, ovaj telefon to ne može.
Čemu branjenje telefona koji se predstavlja kao savršenstvo tehnologije, telefon godine, idealan telefon, a to je jasno da nije?
I da ostavimo po strani što za različita tržišta idu različite verzije CPU-a i 10x manji hajpovani zum.
Plus nigde nisam spomenuo da je telefon očajan, već da opet Samsung presipa iz šupljeg u prazno i ne nudi nikakav drastičan upgrade u odnosu na S10/N10.

Sve si lepo objasnio, svaka cast

Ne. Xiaomi, Oppo, realme i ostali b-brendovi nisu u toj kategoriji. U toj kategoriji su trenutno samo Samsung i Apple i može im se da izmišljaju nekakve telefone sa sitnim unapređenjima i da za njih traže 1500 eura. Apple to može, jer je jedini iOS proizvođač, Samsung može sada kada više nema Huawei-ja.

Sve bi isto bilo i da Huawei nije pod sankcijama, zapravo oni su pre Samsunga poceli sa podizanjem cena u nebesa (specijalne verzije flagshipa, uz agresivan marketing). Nedostatak jake konkurencije je vise los u smislu usporavanja i ''doziranja'' inovacija, poboljsanja hardvera i softvera, odavno smo se uverili da od nizih cena nema nista.

Videcemo kako ce se pokazati P40/Pro kamera ali prema specifikaciji IMX700 ce biti najbolji senzor na nekom Android smartfonu do sada, ako Huawei nesto ne uprska softverski ta kamera bi trebalo da bude najbolja u klasi, posebno za fotografisanje u low-light uslovima. Zato treba sacekati i videti sta P40/Pro kamere mogu, pa onda i ozbiljna poredjenja sa S20U, cisto kao show off tehnologija dve velike kompanije, a ne zato sto ce bilo ko ovde pre kupiti Huawei pod sankcijama umesto Samsunga.

Android Central S20U review: https://www.androidcentral.com/samsung-galaxy-s20-ultra-review

Poslednja izmena:
Nije tako. Taj periskop na koji misliš neće nikada moći da zumira optički do 100x već se koristi izvorna fotografija velike rezolucije u kombinaciji sa optičkim zumom. Sve preko 4x je zapravo crop i interpolacija. Baš zahvaljujući velikom senzoru koji hvata više detalja imaš 10x zoom na S20 Ultra koji je u rangu 2x zooma kod starijih modela. To je trenutni domet S20 Ultra kamere. Zbog toga je Samsung i napravio 108mpix senzor, a ne da bi slikao u toj rezoluciji. Kao nusprodukt dobio si 12mpix slike sa više detalja u odnosu na 12mpix slike kod S10, ali 108mpix senzor nije primarno zbog toga implementiran.
Bar ono što pretpostavljam i što reklamiraju za sada i što se može naći na netu. Do 4x postoji optički periskopski zum na 48mpx kameri, za sve preko toga se kropuje od tih 48mpx, ne bi imalo poente neke da do 10x ide sa tim senzorom a posle da vraća na glavni senzor kad već imaju 4x zum na senzoru već solidno velike rezolucije za jedan zum modul. Svakako ovo će lako moći da se testira kada neko dobije uređaj i prstom fizički zakloni jedan od senzora i vidi šta se zapravo dešava. I pored tih 108mpx individualni pikseli su previše mali da bi tu mogao da se izvuče bilo kakav 100x digitalni zum. Možeš naći sliku u 108mpx i zumirati na 100x i videti kako ta slika izgleda. Svakako sve preko 10x nije vredno nekog pomena i pored toga što je bolje od ostatka trenutnih modela.

Poslednja izmena:
Ovo malo što sam odgledao klipova deluje da je s20+ mnogo bolja kupovina od Ultre..
ostaje samo još jedno pitanje koje je faktički pitanje svih pitanja , kako se ponaša baterija na exynosu a naročito na lte :) mada to se neće znati još sigurno mesec dana..

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Ovo malo što sam odgledao klipova deluje da je s20+ mnogo bolja kupovina od Ultre..
ostaje samo još jedno pitanje koje je faktički pitanje svih pitanja , kako se ponaša baterija na exynosu a naročito na lte :) mada to se neće znati još sigurno mesec dana..

Je l mozes da mi das linkove ili ukratko zasto je + bolja kupovina od Ultre.

Koristim S seriju jos od S4, i uvek sam bio prvi koji pravi preorder. A sada evo vec 3 nedelje me uopste ne zanima.
Zbog posla koristim 2 telefona, kao drugi telefon sam probao iPhone ali nmg da smislim iOS, koristim njihove laptopove i tablete ali telefon nikako.
Trenutno imam Note10+ kao sporedni mob koji mi je dobar zbog olovke, znaci za crtanje nekih stvari i posla sa dokumentacijom. Ali ne mogu da ga koristim kao primarnog jer dosta losije lezi u ruci zbog kockastog dizajna.
S serija mi je dosta bolja sto se toga tice.
Ali dimenzije idu u nedogled. Ne razumem povecanje ekrana u odnosu na s10+.
Cackao sam S20+ i mogu da sazvacem to malo povecanje u duzinu i ako je nepotrebno. Sutra idem da vidim Ultru da li taj daljinski pasuje mojoj ruci kako treba.

Razlog mog nezadovoljstva je cena, modeli su svi trebali biti jeftiniji bar za 200$, jer u odnosu na S10 seriju nema novina koje mogu da opravdaju ove cene.
120hz kul super al dzabe kad trosi bateriju.
Veca baterija kul super al dzabe kad ide uz 5g, veci ekran i 120hz.
Ultra mega giga zoom, super ali dzabe kad je telefon ogromnih dimenzija.
5g nepotreban jos uvek, kod mene ga ima samo u centru grada, a tek ce vrv za 2god biti svuda u usa, ako i tad.
Sve u svemu, cenu su trebale biti 800 1000 i 1200 max.

Kamera mi je jako bitna na telefonu, ne toliko bitna da predjem na Pixel, Huaweii i slicno, OneUI mi najvise odgovara i to je to, drzim se Samsunga.

Tako da bih moju odluku doneo na osnovu kamere i na osnovu toga koji telefon mi bolje lezi u ruci + ili ultra.
Pa me zato zanima neki dobar video, u moru klipova na youtube-a.

Stvari koje bi voleo da vidim nazad na telefonu je led notifikacija.

A drugo pitanje zasto zaboga koji djavo je Samsung na Note modelima i sada verovatno S20 seriji stavio gornji zvucnik ispod ekrana, pa ko je njima to rekao da urade.
Telefon sluzi i za telefoniranje a ovaj glupi potez da to urade toliko lose zvuci na Noteu da nmg da vam opisem, cuje se da ima staklenu prepreku zvucnik.

Pilulu sam progutao bez problema, Note ima bolje resenje od pilule ali zasto zaboga nisu mogli bar onaj milimetar da ostave za zvucnik?

I nije mi jasan deo gde Ultra ima izbor od samo dve boje, pa mislim najmanji posao je da oboje staklo i izbace po 5 boja za sve modele.

Sent from my SM-G975U1 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Oni su neverovatni. Kao da imaju na hiljade zahteva. Pa i onda ne bi smelo da bude problema oko evidencije

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

A drugo pitanje zasto zaboga koji djavo je Samsung na Note modelima i sada verovatno S20 seriji stavio gornji zvucnik ispod ekrana, pa ko je njima to rekao da urade.
Telefon sluzi i za telefoniranje a ovaj glupi potez da to urade toliko lose zvuci na Noteu da nmg da vam opisem, cuje se da ima staklenu prepreku zvucnik.

Pilulu sam progutao bez problema, Note ima bolje resenje od pilule ali zasto zaboga nisu mogli bar onaj milimetar da ostave za zvucnik?

Pa zar nije prorez iznad stakla zvučnik na Note10 seriji ? Za S20 nisam siguran ....

Je l ima neko običan S20? Da iznese neko zapažanje i poređenje sa prethodnim telefonom koji je koristio.

Je l mozes da mi das linkove ili ukratko zasto je + bolja kupovina od Ultre.

Koristim S seriju jos od S4, i uvek sam bio prvi koji pravi preorder. A sada evo vec 3 nedelje me uopste ne zanima.
Zbog posla koristim 2 telefona, kao drugi telefon sam probao iPhone ali nmg da smislim iOS, koristim njihove laptopove i tablete ali telefon nikako.
Trenutno imam Note10+ kao sporedni mob koji mi je dobar zbog olovke, znaci za crtanje nekih stvari i posla sa dokumentacijom. Ali ne mogu da ga koristim kao primarnog jer dosta losije lezi u ruci zbog kockastog dizajna.
S serija mi je dosta bolja sto se toga tice.
Ali dimenzije idu u nedogled. Ne razumem povecanje ekrana u odnosu na s10+.
Cackao sam S20+ i mogu da sazvacem to malo povecanje u duzinu i ako je nepotrebno. Sutra idem da vidim Ultru da li taj daljinski pasuje mojoj ruci kako treba.

Razlog mog nezadovoljstva je cena, modeli su svi trebali biti jeftiniji bar za 200$, jer u odnosu na S10 seriju nema novina koje mogu da opravdaju ove cene.
120hz kul super al dzabe kad trosi bateriju.
Veca baterija kul super al dzabe kad ide uz 5g, veci ekran i 120hz.
Ultra mega giga zoom, super ali dzabe kad je telefon ogromnih dimenzija.
5g nepotreban jos uvek, kod mene ga ima samo u centru grada, a tek ce vrv za 2god biti svuda u usa, ako i tad.
Sve u svemu, cenu su trebale biti 800 1000 i 1200 max.

Kamera mi je jako bitna na telefonu, ne toliko bitna da predjem na Pixel, Huaweii i slicno, OneUI mi najvise odgovara i to je to, drzim se Samsunga.

Tako da bih moju odluku doneo na osnovu kamere i na osnovu toga koji telefon mi bolje lezi u ruci + ili ultra.
Pa me zato zanima neki dobar video, u moru klipova na youtube-a.

Stvari koje bi voleo da vidim nazad na telefonu je led notifikacija.

I nije mi jasan deo gde Ultra ima izbor od samo dve boje, pa mislim najmanji posao je da oboje staklo i izbace po 5 boja za sve modele.

Baterija je ok i na 120Hz koliko vidim do 6h SOT.
5G nije potreban uopšte a ne još uvek.
Cena je trebalo da bude daleko manja i tu se svi slažemo.
Bolje leže s20 i s20+ u svakom slučaju od ovog daljinskog barem meni.

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

Sada sam na brzinu prošao poslednji 20ak strana na ruskom 4pda.. može se lako zaključiti da je baterija gotovo identična kao na s10 i s10+ , uglavnom su ih koristili na 120hz.
Sve u svemu s20 može opet da se preskoči

https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=953111&st=3640

Druga stvar je ta što ponovo exynos nema sony imx555 ? Još se čeka da to neko potvrdi.

Poslednja izmena:
Znaci kod nas se ultra verzija prodaje samo 4G a ne 5G po ceni uz tarifu prenesi bubreg. Divota od samsunga.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Nekako smo baš tužni i žalosni, i ne vidim logičan razlog zašto je cela S20 serija kod nas skuplja ili jednaka po ceni od zemalja u okruženju.
Primera radi regularna cena otkjučanog S20+ 5G / 12Gb / 128Gb Hybrid dual SIM je oko 980-990€ (Switzerland)
*********Kod nas verovatno otključan S20+ 4G / 8GB / 128GB dual SIM je oko ____ 1040-1050€

Poslednja izmena:
Je l ima neko običan S20? Da iznese neko zapažanje i poređenje sa prethodnim telefonom koji je koristio.
Pitaj šta te zanima, barem meni posle s10 sto sam imao s20 je bolji.

Bio sam i ja skeptičan ali s20 otklonio mane sto je s10 imao opet kažem barem meni.

Proximity sensor me nije izdao do sada, ufs3 je super, baterija do sada bolja od s10, ali pisaću još o tome kada prodje dan dva.

Najbolja stvar je 120hz kada probaš nema više 60hz.

Odlucio sam se za S20+
Ultra je mnogo deblja, teza, glomazna, da ne pominjem onaj tiganj iza od kamera.
Jos kad se sve na to stavi maska, podseti me na ciglu od iP max-a.

Nazad
Vrh Dno