Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Izvini, potpuno sam prevideo da si pitao za pausalce. Mislio sam da pitas na koje iznose se racunaju stope od 10 i 15 posto.
Za pausalce vazi ovo sto je napisao Chiki_ns, tako da ako si samo pausalac onda ne moras da brines o bilo kakvim drugim troskovima osim iznosa sa resenja. Jedina briga ti je da ne predjes 6 miliona.
Medjutim, za ljude koji su pausalci iz radnog odnosa (redovno su zaposleni + imaju dodatno i "pausalnu agenciju") vazi sledece: oni moraju svoju godisnju platu da saberu sa godisnjim iznosima sa pausalnog resenja, pa tako dobijena cifra predstavlja njihov dohodak.

Petnaesti se priblizava, a ja jos nisam dobio resenje za 2020. godinu, a cuo sam da se od ove godine menja sve i ziro racun itd. Nacuo sam nesto danas da resenje nece ni stizati na kucnu adresu kao do sad, nego da treba da se preko neke aplikacije pregleda, a prvo mora neki sertifikat da se pribavi valjda od poste, ja nemam nista pojma o tome, moze li neko da me uputi detaljnije?

Guglaj eEporezi, skineš aplikaciju na windows, ubaciš ličnu kartu i uloguješ se(treba ti samo onaj PIN za ličnu).
Tamo imaš poresko sanduče, tu stiže rešenje.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Ne može da se uloguje ako nije izvadio elektronski potpis u MUPu.

Bez ikakve potrebe sam sebi zakomplikovao fakture, pa mi sad treba mala pomoć.
1. Ako je datum prometa usluge 30.12.2019, a datum fakturisanja 04.01.2020, da li to ide u KPO knjigu za 2019. ili 2020. godinu? Molim da u odgovoru naglasite da li je u pitanju vaše mišljenje ili ste proverili sa poreskom upravom ili knjigovođom.

2. Ako faktura obuhvata aktivnost koja se radi više dana u više država, šta se piše kao mesto prometa usluge?

3. Zna li neko PROVERENO, da li paušalci mogu da fakturišu uslugu održavanja profila na društvenim mrežama? Znam da je zabranjeno da vrše uslugu reklamiranja, ali ne znam kako tačno poreska uprava gleda na društvene mreže. Pisao sam poreskoj upravi ali su mi odgovorili da kontakt centar dostavlja samo opšte informacije i nema nadležnost da ceni poresku situaciju :)

Mozda da pises u 2020, cisto da smanjis promet u 2019 :) to bi moglo da ide pod odrzavanje sajta...

Sent from my iPhone using Tapatalk

1) ja stavljam to u kpo za 2020, za kpo gledaš datum fakture, datum prometa nije bitan.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Mozda da pises u 2020, cisto da smanjis promet u 2019 :) to bi moglo da ide pod odrzavanje sajta...
Firmu sam otvorio u 2019. godini, tako da promet nije problem. Interesuje me šta je pravilno, da me eventualno ne maltretiraju zbog toga, kad nema potrebe.
Znam da je moguće biti kreativan prilikom fakturisanja, ali deluje malo neozbiljno kad ugovaraš posao sa novim klijentom i tražiš da faktura bude za nešto drugo, a ne ono što ćeš stvarno raditi.
1) ja stavljam to u kpo za 2020, za kpo gledaš datum fakture, datum prometa nije bitan.
Hvala.

Poslednja izmena:
Ne može da se uloguje ako nije izvadio elektronski potpis u MUPu.

Nemojte da brkate sertifikat i elektronski potpis. Sertifikat se dobija uz čipovanu ličnu kartu i može se koristiti za pristup e-porezima i sličnim servisima (ko nije bacio koverat sa PIN-om). Potpis se dobija posebno na zahtev i služi za potpisivanje elektronskih dokumenata (finansijski izveštaji, ...).

A sta je potpis nego taj isti sertifikat?

Ličnom kartom možeš potpisivati dokumente. Nisam siguran da li je moguć pristup državnim e-servisima sa sertifikatima drugog izdavača (npr. na osnovu istog JMBG-a).

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Nemojte da brkate sertifikat i elektronski potpis. Sertifikat se dobija uz čipovanu ličnu kartu i može se koristiti za pristup e-porezima i sličnim servisima (ko nije bacio koverat sa PIN-om). Potpis se dobija posebno na zahtev i služi za potpisivanje elektronskih dokumenata (finansijski izveštaji, ...).

Ništa ne brkam. Ne može da se zakači na ePoreze bez kvalitikovanog elektronskog sertifikata koji se vadi naknadno u MUPu.

Ništa ne brkam. Ne može da se zakači na ePoreze bez kvalitikovanog elektronskog sertifikata koji se vadi naknadno u MUPu.

Ajde da pojasnim - obično postoje 2 sertifikata na bilo kom medijumu - za autentifikaciju (da vas razni servisi prepoznaju) i za elektronski potpis. Samo MUP ne daje automatski oba već mora posebno da se traži za potpis, dok za ovaj prvi imaju svi koji su dobili koverat sa PIN kodom uz lk.
Za paušalce je znači dosta ako imaju taj PIN uz čipovanu lk da pristupe e-porezima (sam sam tako radio par godina dok nisam uzeo i za potpis za svaki slučaj).

@sysninja je u pravu, ja sam morao ici u mup da uzmem sertifikat da bih mogao da se ulogujem u eporez.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Mora ponovo u MUP ako nisi pri preuzimanju trazio / dobio sertifikat.

http://ca.mup.gov.rs/

Сертификационо тело Министарства унутрашњих послова Републике Србије грађанима бесплатно издаје квалификоване сертификате за електронски потпис на личним картама са чипом. За издавање сертификата неопходна је лозинка/ПИН за личну карту, која се добија у коверти приликом преузимања личне карте.

Ako nemas PIN oni mogu da ti re/setuju.

Vraćamo se na priču - potreban je poseban zahtev za vađenje elektronskog sertifikata kako biste pristupili ePorezima, ne dobija se automatski kada izvadite ličnu kartu.

Bez ikakve potrebe sam sebi zakomplikovao fakture, pa mi sad treba mala pomoć.
1. Ako je datum prometa usluge 30.12.2019, a datum fakturisanja 04.01.2020, da li to ide u KPO knjigu za 2019. ili 2020. godinu? Molim da u odgovoru naglasite da li je u pitanju vaše mišljenje ili ste proverili sa poreskom upravom ili knjigovođom.

2. Ako faktura obuhvata aktivnost koja se radi više dana u više država, šta se piše kao mesto prometa usluge?

3. Zna li neko PROVERENO, da li paušalci mogu da fakturišu uslugu održavanja profila na društvenim mrežama? Znam da je zabranjeno da vrše uslugu reklamiranja, ali ne znam kako tačno poreska uprava gleda na društvene mreže. Pisao sam poreskoj upravi ali su mi odgovorili da kontakt centar dostavlja samo opšte informacije i nema nadležnost da ceni poresku situaciju :)

Vec smo diskutovali o ovome nesto malo ranije, procitaj pricu nakon ovog posta:
https://forum.benchmark.rs/showthre...rezi-propisi&p=5967340&viewfull=1#post5967340

Rezime: Misljenje vecine je da se gleda datum prometa usluga - meni je to takodje logicno, ipak je bitnije kad su sredstva zaradjena (decembra 2019.) nego kad je izvrseno trenutno placanje za te usluge (januara 2020.). Kakogod, nemamo zvanicnu potvrdu nijednog knjigovodje (mada i da imamo, vjerujem da bi opet bilo oprecnih stavova, jer danas se svako bavi i knjigovodstvom). Ako imas dobrog knjigovodju (ja ga nemam jos uvijek), najbolje da provjeris sa njim!

Vec smo diskutovali o ovome nesto malo ranije, procitaj pricu nakon ovog posta:
https://forum.benchmark.rs/showthre...rezi-propisi&p=5967340&viewfull=1#post5967340
Rezime: Misljenje vecine je da se gleda datum prometa usluga - meni je to takodje logicno, ipak je bitnije kad su sredstva zaradjena (decembra 2019.) nego kad je izvrseno trenutno placanje za te usluge (januara 2020.). Kakogod, nemamo zvanicnu potvrdu nijednog knjigovodje (mada i da imamo, vjerujem da bi opet bilo oprecnih stavova, jer danas se svako bavi i knjigovodstvom). Ako imas dobrog knjigovodju (ja ga nemam jos uvijek), najbolje da provjeris sa njim!
Pre svega, hvala na odgovoru. Primer o kome se pisalo ranije je jasniji jer su i datum prometa i datum fakturisanja u istoj godini. Nebitno kad se plati. Kod mene je malo komplikovanije jer je datum prometa u 2019. a datum fakturisanja u 2020. godini.
Pitao sam na Paušal blogu i rekli su mi da ide u KPO za 2020. godinu.
Za treće pitanje su mi odgovorili da misle da nije reklamiranje i da može paušalac to da radi, ali da zavisi od stava inspektora.

Jedino ako su u poslednjih par godina promenili, pa više ne daje automatski.
Nikad nisu ni davali automatski, jer se podnosi poseban zahtev i može, naravno, samo na karte sa čipom. A znamo i da je u početku izdavanja novih LK, ova sa čipom, od strane pučanstva, smatrana za djavolju rabotu i da je kao takva bila za izbegavanje.
Pozdrav

I neko se kasnije mudro setio i rekao - nema vise bez djavoljeg ziga i sve su sa chipom, ali izgleda da sve nemaju odmah kvaifikovani sertifikat.

Pre svega, hvala na odgovoru. Primer o kome se pisalo ranije je jasniji jer su i datum prometa i datum fakturisanja u istoj godini. Nebitno kad se plati. Kod mene je malo komplikovanije jer je datum prometa u 2019. a datum fakturisanja u 2020. godini.

Ah, jasno sad, sorry, promakelo mi je da pitas za datum fakturisanja (sto je pretpostavljam datum izdavanja racuna/fakture), a ne datum valute/placanja. I da, bas si sebi zakomplikovao zivot (bez namjere da likujem, nego samo kontam da to uvijek mozes stavljati na isti dan... Vjerovatno postoje rijetki primjeri kad mora biti drugacije, ali kontam da u 99.9% moze da ide na isti dan). Ali najbitnije je da si nasao provjerenu informaciju sta ti je ciniti.

Zdravo ljudi, imam jedno pitanje, odnosno agoniju. :) Jel neko ima iskustva sa plaćanje fizičkih lica kao firma? Bavim se posredovanjem u oglašavanu, i treba da platim oglašavanje na web sajtu, ali vlasnici sajtova nemaju svoje firme. Da li mogu da ih platim sklapanjem ugovora o sponzorstvu? Ako ima neki Jutjuber ili vlasnik sajta koji prima zaradu od firmi bilo bi odlično.

Danas sam se prvi put ulogovao na portal Poreske uprave, da bih pokupio neophodna akontaciona resenja za tekucu godinu (bezveze je sto ne dostavljaju ista i na e-mail, kao ranije, ali eto)... U sanducetu sam nasao to po sto sam dosao, ali me sad zanima kako i kad se dobijaju konacna resenja za prethodnu godinu (2019.)? Da li je to vec trebalo da stigne, s obzirom da su akontaciona za ovu godinu dostavili?

Да ли неко сада може да потврди шта се дешава са паушалцима који пролазе тај фамозни тест - ако радим са 2 или више клијента, на свом рачунару, од своје куће... Одмор сам себи одређујем, радне сате такође? Ако ми је то додатни посао, а притом сам запослен у другој фирми где примам плату на свој лични динарски рачун, тако да то нема везе са мојом предузетничком фирмом?

Čeka se uputstvo za primenu odredaba zakona, koje nikako da donesu. Tek tada ćemo znati više detalja.

Planiram da zatvorim PR agenciju oko 10og marta. Mogu li porez i doprinosi da se plate na isti način kao i do sada, samo posle zatvaranja? Dobije li se koliko treba da se plati ili proporcijalno računam u odnosu na ceo mesec?

Ne možeš da platiš nakon zatvaranja, jer ne možeš ni da brišeš pre nego što platiš sve, pošto APR traži izvode iz Poreske uprave i lokalne poreske administracije na kojima stoji da ne postoje nikakva dugovanja.

Nazad
Vrh Dno