Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

AIK kazem vam :) Bio jednom u banci da odnesem OP i posle toga samo bankomat koji mi je 50m od zgrade... Kurs dolara srednji NBS, eure nisam probao...

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Kod mene apsolutno suprotno, sa AIK bankom imam katastrofalna iskustva po bilo kom pogledu.

Pitali su me da li hoću da poslujem sa ili bez pečata, ja sam odabrao sa pečatom.

Zašto si odabrao sa pečatom? Koju prednost ćeš da imaš u poslovanju s bankom ako koristiš pečat?

OP obrazac se sad overava kod notara.

Ovo što @mnt overio je depo karton, ne OP obrazac. Neke banke vise i ne traže OP, dovoljno je da službenik napismeno potvrdi (štiklira) da je ovl.lice lično potpisalo depo karton.

Ne, potpisao sam baš i obrazac "overeni potpisi", a i "karton deponovanih potpisa". Baš sam pitao za notara jer znam da je tako ranije bilo, službenik je rekao da sad oni "glume notara", šta god to značilo. Možda imaju neki trik da izbegnu notara ili možda idu kod notara bez mene, u slučaju da sam potpisao neko punomoćje, a moguće je da jesam, jer se potpisuje 20 papira, više i ne znam šta sam sve potpisao. :D

Ili su se možda konačno setili da ako će samo jedno lice (vlasnik) da upravlja firmom, OP obrazac nije potreban, ili ga bar nije potrebno overiti, a ostao je pro forme... Nikad nije ni imalo smisla imati "spisak" jednog potpisa.

Pa malo mi to nesigurno zvuči da se tako važne stvari kao što je korespodencija sa bankom obavljaju bez pečata.

Pogrešno sam ja to onda razumeo.

Ono, bio sam u tripu da neko može da donese zahtev za prenos sa mojim falsikfikovanim potpisom a bez pečata [emoji15][emoji23]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ako dođe dotle da ti neko falsifikuje potpis, taj verovatno nije daleko i od falsifikovanja tvog pečata... Šta više, to je verovatno lakši deo posla.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Ne, potpisao sam baš i obrazac "overeni potpisi", a i "karton deponovanih potpisa". Baš sam pitao za notara jer znam da je tako ranije bilo, službenik je rekao da sad oni "glume notara", šta god to značilo. Možda imaju neki trik da izbegnu notara ili možda idu kod notara bez mene, u slučaju da sam potpisao neko punomoćje, a moguće je da jesam, jer se potpisuje 20 papira, više i ne znam šta sam sve potpisao. :D

Ili su se možda konačno setili da ako će samo jedno lice (vlasnik) da upravlja firmom, OP obrazac nije potreban, ili ga bar nije potrebno overiti, a ostao je pro forme... Nikad nije ni imalo smisla imati "spisak" jednog potpisa.

E, pa to je ono što sam napisao pod:

Neke banke vise i ne traže OP, dovoljno je da službenik napismeno potvrdi (štiklira) da je ovl.lice lično potpisalo depo karton.

U ovom slučaju, RF je izabrao model da sami naprave i OP obrazac. U svakom slučaju, maksimalno je sada olakšano.

Da li ste dobili rešenja u poreskom sandučetu u "ePorezima"? Rekli su da će svi paušalci dobiti rešenja za ovu godinu do petka, a evo prođe petak i kod mene nema ništa, a i znam za još jednog koji isto nije dobio.

Ja sam trazio dosta dugo koja ima najbolji kurs, i koja ima karticu koja moze lako na Paypal da se spoji, i posle preporuke na jednoj fb grupi otvorio sam racun u AIKu. Da skratim, USD>RSD po srednjem kursu NBS, kad se povuce sa PP leze za 2 dana...

Hoces da kazes da AIK menja USD->RSD po srednjem kursu na preduzetnickom racunu?
Ako je ovo tacno onda se isplati otvoriti tamo dodatni preduzetnicki racun samo zbog toga.

Hoces da kazes da AIK menja USD->RSD po srednjem kursu na preduzetnickom racunu?
Ako je ovo tacno onda se isplati otvoriti tamo dodatni preduzetnicki racun samo zbog toga.
Upravo to hocu da kazem. Nije bas po srednjem kursu tacno ali je razlika u 0.02, mnogo bolje nego kada mi u Erste uzmu 5 dinara po dolaru...

@Ultimo

To je super. A reci mi kakvo je stanje sa e-bankingom? Vidim na sajtu da mesecno odrzavanje preduzetnickog racuna kosta 350 rsd + jednokratna tarifa za e-banking (4000 rsd SAGA ili 9000 rsd Halcom). Da li e-banking funkcionise ok ili ima nekih problema? Takodje da li mozda znas da li se Halcom placa ovih 9000 rsd ako ga vec imas u nekoj drugoj banci?

Nisam uzeo nikakav e-banking, banka mi je ispod prozora, a svakako sav novac prebacujem na privatni, tako da prodjem kad treba i ostavim naloge dva puta mesecno, jos mi rekli da za naloge slobodno obidjem red tako da ne cekam nista...

Isto tako radio i moj deda pre 35godina... I bio ekstra zadovoljan bankom :p

Meni je stiglo rešenje, 10% veća osnovica nego prethodne godine, sa 67k na 74k, opština Voždovac.

Da, javljaju ljudi da su počela da stižu. Uglavnom prijavljuju da su uvećana za 10% i da stoji napomena vezano za član zakona po kome ne može da poraste za više od 10%.

A da nema tog clana podigli bi za xxx%

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa sad, ja imam dva slučaja pošto sam ovlašćen preko PEP obrasca.
Voždovac, arhitektonska delatnost: sa 67.787,46 na 71.099,69, dakle manje od 10%
Valjevo, računarsko programiranje: sa 45.035,57 na 49.539,13, dakle tačno 10% s tim da bi bilo 96.454,90 da nema tog ograničenja. :)

I meni stiglo resenje, 10% povecanje, IT...

Isto, povecanje od 10%, dizajnerske delatnosti. Da li neko zna do kada ce vaziti ovo povecanje od 10% tj. da li ce nam posle 2023 racunati "stvarnu" osnovicu bez tih limita?
Meni su bez ogranicenja zaracunali osnovicu na 77.601,00 din

Ja bih im rado platio porez na "stvarnu" osnovicu vec ove godine, samo da mi garantuju da prolazim test samostalnosti :d

Kontaktirao sam banku povodom isplate troškova službenog puta u inostranstvo. Na moje iznenađenje, rekli su da im samo treba nalog za službeni put, bez ikakvih dokaza o troškovima. S obzirom da paušalci nisu u obavezi da čuvaju račune, šta ih sprečava da prijave prenoćište u luksuznom hotelu i na ime smeštaja podižu stotine EUR u devizama? Na sličan način mogu da uvećaju i troškove za gorivo. Ne verujem da je država ostavila ovoliku "rupu" u propisima, pa me interesuje šta sam prevideo.

Pored toga, da li postoji neki zakonski rok u kome se banci mora podneti zahtev za refundaciju troškova puta? Išao sam na put za klijenta čim sam otvorio firmu (pre par meseci), a prve devize su mi legle na račun nedavno. Mogu li da sad da podignem pare na račun tog službenog puta?

Ništa ih ne sprečava da dižu evre. Postoji isplata akontacije za službeno putovanje a kada se vratiš sa puta konačni obračun troškova. E sad paušalca tehnički ništa ne sprečava da podigne Evre za akontaciju a da put otkaže.

Ne bih otkazivao put jer stvarno putujem, samo me interesuje čime se pravda konačni obračun troškova ako ni banka ni država ne traže da se prikažu računi. Da li iko (i kako) može naknadno da proverava taj obračun?

Teoretski može ali pokriće su obične dve odluke o upućivanju na službeni put i otkazivanju puta. U praksi se koliko ja znam ne dešava nikakva provera ali bi fakticitet verovatno mogao da se primeni.

Ne desava se nikakva provera u praksi ni iz mog iskustva, a vise puta sam podizao novac tako. Nisam siguran da drzavu uopste zanima tako nesto. Meni citava ta nebuloza oko nemogucnosti podizanja deviza vise deluje kao nesto sto su izdejstvovale banke nego sama drzava. Ogranicenje za dnevnice je 50 evra dnevno, sto znaci da kada bi celu godinu proveo na sluzbenom putu mogao bi da podignes oko 18000 evra na taj nacin. To je realno nebitna cifra za drzavu, pogotovo sto ona tu nista ne gubi...gube samo banke tih 50-100 evra provizije (na cifru od 18 000 evra).

Ja mislim da je država je ta koja ne želi da se slobodno barata EUR zbog jačine dinara. Ko bi čuvao dinare ako bi imao mogućnost platnog prometa u EUR u svakom smeru, ne daj bože da uđemo i u SEPA i da smemo da imamo račune u inostranstvu. Pretakanje dinara u EUR i iznošenje u najavi. Bilo već, ne ponovilo se.

Vrh Dno