Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zeka

Pa sastavi to sam, napiši tri rečenice. Staviš naslov "izjava", dole da izjavljuješ da roba naručena dana tog i tog, porudžbina broj taj i taj nije za dalju prodaju, te da će da služi isključivo za ličnu upotrebu, da izjavu daješ za potrebe carinskog postupka, potpis, datum i to je to.
Sve sam odradio i sad pise da je dostavljeno, to znaci kad otprilike da stize?
d81ec4f7b427f307a02ddf20f58c7f3e.jpg

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

Sve podleže naplati PDV-a, a carini ono što prelazi 50 evra. To što do sada nisi ništa plaćao samo znači da si uglavnom naručivao sitnice koje zbog gužve na carini ne pregledaju.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Baš su zacepili, umesto 5$ oni bi 20$.

Možeš ovako.
Nabavi izvod iz banke gde se vidi transakcija koliko je plaćen sat, odštampaj order stranicu sa Alija gde se vidi taj sat i koliko si platio. Idi u poštu gde ti se nalazi paket i traži formular za prigovor/žalbu na carinske troškove. Popuni taj formular, platiš 450-500 din žalbu i spakuju sve zajedno, pošiljku, formular o žalbi i dokaze o plaćanju i sve to ide na ponovno carinjenje. Onda bi trebalo da ocarine na pravu vrednost. Izgubićeš još oko mesec dana dok ponovo ocarine i gubiš 500 din za žalbu, to ne vraćaju. Tako te troškovi izlaze 1000 din naspram 2100 din.

Vidi šta ti se isplati, da li žalba, da li da odbiješ da primiš paket pa kada se vrati nazad tražiš refund umanjen za duplu poštarinu (ako ti i vrate dobićeš 1000-1500din nazad) ili da platiš harač carini.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Hvala.
Evo šta sam našao sa sajtu Uprave carina:
12. Да ли и коме могу да се жалим ако сматрам да вредност моје пошиљке није добро процењена?
Напомињемо да странка има право да уложи жалбу на обрачун дажбина и пре него што преузме робу, што значи да има право да од поште тражи обрачун дажбина на увид, па ако се не слаже са њим, да не преузме робу, већ да се одмах жали.
У случају подношења приговора, пошта ће неотворену пошиљку вратити пошти царињења, заједно са декларацијом, спроводницом и приговором примаоца ради спровођења поновног поступка царињења.

Nigde ne spominju plaćanje žalbe. U mojoj pošti su me uputili na carinu. Kažu ljudi obično plate. Inače mom prijatelju je isti sat koji je naručen kad i moj i njemu stigao pre štrajka pošte prošao bez ikakvih dažbina.

Sve žalbe na odluke državnih organa se plaćaju, možda je čak isti iznos. I, koliko znam, ne vraćaju pare ni u slučaju da usvoje žalbu.

Za jedan paket je trebalo da se plati carina, greškom je odbijen prijem, da li postoji mogućnost da ga ipak preuzmem? Koliko dugo ga drže u pošti pre nego što ga vraćaju nazad?

Ako je odbijen prijem to se ne zadržava dalje u pošti, recimo danas si odbio prijem, sutra je na carini, prekosutra već na putu za Kinu.

Imate pravo na naknadu troškova žalbe, samo morate i da ih tražite, tj. da na kraju žalbe napišete da zahtevate preinačenje prvobitne odluke i tražite da vam se nadoknadi iznos od toliko i toliko dinara na ime takse za žalbu.

Imate pravo na naknadu troškova žalbe, samo morate i da ih tražite, tj. da na kraju žalbe napišete da zahtevate preinačenje prvobitne odluke i tražite da vam se nadoknadi iznos od toliko i toliko dinara na ime takse za žalbu.

Xm, vidiš to nisam znao iako sam se žalio više puta..

Na postupak pred carinom se primenjuju pravila Zakona o opštem upravnom postupku, koji izričito kaže

Odlučivanje o troškovima postupka
Član 87
(1) Stranka može da zahteva naknadu troškova do okončanja postupka.

Već sam jednom pitao otkud ljudima ideja da nemaju pravo na naknadu troškova postupka ni ako uspeju sa žalbom, ali nisam dobio nijedan smisleni odgovor i stvarno me zanima kako se uvrežilo to mišljenje.

I ljudi su ti rekli da nisu advokati po struci i ne znaju kako i na osnovu čega da traže povraćaj troškova a mišljenje da se ti troškovi ne vraćaju je ustaljeno zato što nikome do sad nisu vratili tih 450 dinara ili koliko košta podnošenje žalbe.
Ako se dobro sećam prošli put kad smo pitali kako se traži povraćaj tr.žalbe nisi objasnio ...

Mislim da je tada moderator prekinuo dalju diskusiju.

U svakom slučaju, naknada troškova se traži tako što se na kraju žalbe jednostavno napiše: "Podnosilac ove žalbe zahteva naknadu troškova žalbenog postupka u iznosu od __________ dinara, i to iznos od _____ dinara na ime takse za podnošenje ove žalbe".

Ako ima i drugih troškova, tipa nekih veštačenja, odlazaka do carine itd, onda se doda i to.

Meni su izgleda Xiaomi BT sluške tamo završile. Ne znam kako to da proverim, ali izgleda da ću i ja da fasujem carinu. Zar nije bila priča do 50$ da se ne plaća?
Meni carina uze 780 dinara za Xiaomi Airdot slušalice. Koštaju 18€ ali su na carini računali 20% od 30$. To je 630 dinara plus 150 za otvaranje paketa. Bezobrazluk, ako je propis da se plati pdv u redu, ali te sluške nikad nisu bile 30$. Što je najgore, prilikom otvaranja su kutiju prilično "izmrcvarili" tako da sad izgleda prilično jadno, kao da je stara i korišćena a namenjene su za poklon jednoj maloj devojčici za NG.

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

Meni carina uze 780 dinara za Xiaomi Airdot slušalice. Koštaju 18€ ali su na carini računali 20% od 30$.
Čim si video da ide na pregled trebalo je da pošalješ email sa dokazima koliko si platio. Obično ima par dana za to.

Mislim da je tada moderator prekinuo dalju diskusiju.

U svakom slučaju, naknada troškova se traži tako što se na kraju žalbe jednostavno napiše: "Podnosilac ove žalbe zahteva naknadu troškova žalbenog postupka u iznosu od __________ dinara, i to iznos od _____ dinara na ime takse za podnošenje ove žalbe".

Ako ima i drugih troškova, tipa nekih veštačenja, odlazaka do carine itd, onda se doda i to.

Odlično, eto sad imamo info i sledeći put kad neko bude podnosio žalbu treblo bi ovo da isproba i proveri kako funkcioniše u praksi te ne bi bilo loše dodati info u 1 post...

Hey I'm for Macedonia. I could try speaking Serbian but I'm going to spare you guys you can respond in Serbian it's no problem. Long story short i ordered 185€ including shipping headphones from drop.com.

The headphone are coming from the US with DHL.

How much would my friend need to pay to DHL for import customs and other fees?

Would he need any documents?

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Možda li pomoć gde se i kako šalju dokazi? Nisam nikada radio to.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Hey I'm for Macedonia. I could try speaking Serbian but I'm going to spare you guys you can respond in Serbian it's no problem. Long story short i ordered 185€ including shipping headphones from drop.com.

The headphone are coming from the US with DHL.

How much would my friend need to pay to DHL for import customs and other fees?

Would he need any documents?

Gde je poruceno, za Srbiju ili S. Makedoniju? U Srbiji se za to preko DHL-a placa spedicija, carina, pdv, nikako se ne isplati.
Long story short, it's gonna cost, a lot :(

Srbija. Around how much would it cost in total and do I need any documents to fill out.

Evo su stigli u BG do dna gomile. Jutros su mi pustili paket koji stoji na carini tačno od dana početka štrajka.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

To su oni ocistili gomilu od 02.12. a ovo u medjuvremenu ce tamo krajem januara, taman za kinesku NG :D
@JezuzNoChill
Kad salju DHL-om obicno salju i fakturu (invoice) koliko je placeno. Spedicija je valjda 4000din, na sumu placenu ide 20% PDV i 10% carine.

Srbija. Around how much would it cost in total and do I need any documents to fill out.

In case there is a valid invoice (at 185€) in the package you will additionaly pay 59.2€ for VAT and customs fees and about 34€ for DHL forwarding services so that would be at least 93€ of extra costs.
When it comes to documents, it depends on the country of origin, its not the same when package is comming from US and from China but in most cases they (DHL) ask for invoice from the seller, sometimes bank statement and you will need to sign statement that you approve inspection of the package and probably you will have to scan you ID card or if you have "smart" ID cart you can just send then print out from card scanner.
In any case, they will contact you and tell you exactly what you need to send them.

For next time: DHL in Serbia is no funn when you buy something above 50€, from 1-50€ you don't pay anything.

Danas stigla 70mai dashcam lite plaćena oko 45€ ja im poslao mail sa dokazima o plaćanju a oni procenuli na 25$ i naplatili 670 din hvala za Ns carinu

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

I meni danas stigla 70mai dash cam, ali Pro model. Procenili je na 35 dolara, nisam dostavljao dokaze o plaćanju nikad pa ni sad, kako mi se zalomi.

Poslato sa AGS-W09 pomoću Tapatoka

Meni stigla 70mai lite tokom štrajka i prošlo sve bez ičega [emoji16] BG carina.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Ljudi paket sa alija mi je na carini. Paket od citavih 16$. Podloga za misa. ( Koja bagra).

Koji br sad da zovem,gde da saljem izvod koliko je placeno. Cekam dva meseca na ovo sad jos treba mesec dana kad uputim zalbu :(. Zato hocu izvod da im posaljem dok je na carini

IMG_20191226_213038.jpg

Pogledaj prvo na poštinom sajtu šta je sa paketom. Kada paket uđe u zemlju gledajte samo kod nas na pošti statuse.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Opusti se, stici ce ti za par dana i 99% ti nece naplatiti carinu. Pusti ali sta pise, kakvo crno zadrzavanje, samo je guzva.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno