Šta je novo?

Grejanje na struju

norveski radijator od 2.5kw meni zavrsava uglavnom 40kvadrata...stavim na 22-24 i ne diram mesecima i uvek je onako, prijatno, da je toplo nije, da je hladno nije...

Ugrejace manju masu pa će se ponašati kao manja TA pec.
Ali ovde su sigurno gubici abnormalno veliki. Sa 6 kW se greje 50 kvm izolovanog prostora. Tipujem pre svega na stolariju jer ako je ona loša nema te izolacije koja će pomoći u ovom slučaju.

Ugrejace manju masu pa će se ponašati kao manja TA pec.
Naprotiv, nece jer je masa ista koliko god grejaca ima.
iz toga proizilazi da ako je masa ista a smanji snagu moze dobiti samo nizu temperaturu mase. (jedino cigle da vadi:d)

Tj grejaci bi za istu temperaturu morali raditi duze, tako da se masa peci projektuje za odredjenu snagu grejaca.
manja pec ima manje grejaca, veca pec ima vise grejaca i vecu grejnu povrsinu.

Imam dnevnu sobu koja je oko trideset kvadrata i gde je visina tri metra. Takođe, ima dosta staklenih površina, čitava jedna strana oko 5 metara je staklo. Nova je zgrada.

U toj prostoji imam 3.5 kw TA peć koju akumuliram noću i klimu običnu 12icu vivax.

Šta mislite da li će to biti dovoljno za 22-23 u 90% zime?

Nekoliko dana kad bude ekstreman minus mogu da spavam na drugoj lokaciji.

Imam opciju i da zamenim TA peć od 3.5 kw sa šesticom.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Trebalo je da piše ugrejace manje masu, ali me je tastatura na telefonu ispravila pogrešno. Masa je u ovom slučaju konstanta :)

Manje grejača akumulirace za isto vreme i manje toplote.

Ali opet to nije resenje.

Živeo sam par godina kao podstanar u stanu sa starim dvokrilnim prozorima, jednostruko zastakljenim. Soba nekih 20 ak kvm. TA pec je bila 4 KW. Zimi je držala do popodne, recimo do 17 časova. Posle toga je bilo ili da je upalim ili da počnem da se smrzavam.

Kod velikih toplotnih gubitaka grejanje na struju nije opcija. Ako 6 kW ne može ugrejati 18 kvm onda nije problem u TA peci.
A savet za grejanje klimom tek onda nema smisla. Trenutno sa temperaturom oko 2 C grejem 60 kvm sa dnevnom potrošnjom od cca 11 kWh.

Sta bi valjalo za grejanje u kupatilu,treba mi za povremeno grejanje pred kupanje?
Nekada sam imao onu grejalicu iznad vrata onaj jedan savijeni grejac i aluminijumska "tepsija" :)
Koliko se secam to nikada nije ni valjalo,prosle godine kada sam radio kupatilo nju sam skinuo i na to mesto stavio sijalicu,znaci treba mi neka grejalica "na kabal" ne znam da li valjaju sta ti Norveski radijatori,vidim da ih ima po oglasima i neki mermerni radijatori?
Ako neko ima iz iskustva da preporuci neku dobru grejalicu?
Ne bih nesto bas skupo ali onako neka osrednja cena bi mi bila ok.

Ja imam ovu, ok mi sluzi vec 2 godine, bez ovih drzaca za peskire, koje moras da skines da bi mogla da radi na 2kW.
https://www.eponuda.com/grejalice/p...peskira-2000w-fh-200ip2-grejalica-cena-422736

A imas i ovu, deluje mi isto sr, drugo pakovanje...
https://www.eponuda.com/grejalice/p...upatilo-2000w-fh-200ip3-grejalica-cena-422739

Relativno je slim, kaci se na zid, duva u pod i malo ka napred.
a544e9f8e6e9b54ca9af2204125e4982.jpg
d64e15a1fa1c1ad1119389fc5b977e00.jpg

Poslednja izmena:
Naprotiv, nece jer je masa ista koliko god grejaca ima.
iz toga proizilazi da ako je masa ista a smanji snagu moze dobiti samo nizu temperaturu mase. (jedino cigle da vadi:d)

Ukoliko je utrošena ista količina energije za grejanje manje i veće mase, onda moraju i isporučiti apsolutno istu količinu toplotne energije nazad.

Pa nije baš isto. Manja masa će isporučiti veću energiju po jedinici vremena, jer će biti ugrejana na veću temperaturu pa će zračenje (sa iste površine) biti veće. Ali zato i kraće greje. Zato će veća masa na nešto manjoj temperaturi biti "ujednačenija" u isporuci toplote. No dobro, koliko struje potroši, toliko ugreje unutra.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
To može lako rešiti skidanjem jednog ili više grejača (zavisi od tipa)

Dovoljno je da smanji termostat na samoj peći, onaj koji određuje do koje temperature će unutrašnjost peći da se ugreje.
Takav termostat ima svaka TA peć, osim ako je nešto budženo pa je uklonjen.

Poslednja izmena:
Pa nije baš isto. Manja masa će isporučiti veću energiju po jedinici vremena, jer će biti ugrejana na veću temperaturu pa će zračenje (sa iste površine) biti veće. Ali zato i kraće greje. Zato će veća masa na nešto manjoj temperaturi biti "ujednačenija" u isporuci toplote. No dobro, koliko struje potroši, toliko ugreje unutra.

Bas tako, vidi se da smo se grejali na TA peci :)

Mislim da se svi slazemo da taj prostor preterano gubi energiju jer je nemoguce da pec od 6kw ne ugreje 18m2
Ona trosi dosta ali dosta i greje, a ako ne greje onda i ne trosi.

...se svi slazemo da taj prostor preterano gubi energiju jer je nemoguce da pec od 6kw ne ugreje 18m2
Ona trosi dosta ali dosta i greje, a ako ne greje onda i ne trosi.

...a ako greje a ne ugreje, onda se toplota negde uzalud gubi.

Podsetiste me na osnovnu školu.

Aко је температура изражена у степенима Целзијуса

Q=mc(t[SUB]2[/SUB]-t[SUB]1[/SUB])
Количина топлоте коју тело прима при загревању или отпушта при хлађењу зависи од масе тог тела, од специфичног топлотног капацитета супстанције и од промене температуре.

Što će reći, veća TA peć može da "skladišti" veću količinu energije od manje, ako je ugrejana na istu temperaturu. I laganije će da se hladi, i održava ravnomerniju temperaturu.

http://fizis.rs/osnovna-skola/vii-разред/топлотне-појаве/kolicina-toplote-i-toplotna-ravnoteza/

Jeste samo treba i vise energije prvo da zagreje samu sebe

TA peci zapravo u opste nisu tako blesava stvar kako ljudi misle :)

Kakve god da su, mene ce zauvek podsećati na vesele devedesete i restrikcije struje. *mjau**mjau**mjau*, neke traume ostaju za ceo život.

Imam dnevnu sobu koja je oko trideset kvadrata i gde je visina tri metra. Takođe, ima dosta staklenih površina, čitava jedna strana oko 5 metara je staklo. Nova je zgrada.

U toj prostoji imam 3.5 kw TA peć koju akumuliram noću i klimu običnu 12icu vivax.

Mogu li da zamolim za nečiji odgovor? Hvala unapred

Bitno je da ta TA ima NOVU izolaciju. U suprotnom ništa od komfornog grejanja, jer prepodne pregreva a popodne već hladna. 3.5kW peć je mala za 30kvm

Ima čovek i klimu i 3.5kw...

Ako ta peć može da bude topla ceo dan bez duvanja biće dovoljno, a klima nek radi bez gašenja i procice zima.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Ako je klima on/off Vivax tesko ce raditi non stop kad/ako udari veci minus. Mozda ulaganje u bolju klimu umesto vecu TA pec? (naravno ako finansije dozvoljavaju).
Obzirom da je nova zgrada verovatno je i izolacija OK pa mozda i izgura postojeca kombinacija. Preguraj ovo zimu ovako, uvek mozes ubaciti neku dodatnu grejalicu ako bas bude ladno pa ces znati za sledecu zimu sta i kako.
Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Ovo i ja mislim, ako baš bude hladno par dana, nek' ne gasi peć i to je to.

Mogu li da zamolim za nečiji odgovor? Hvala unapred

Teško ti neko može odgovoriti, bez da zna toplotne karakteristike prostora, tj. stepen izolacije, pogotovo tih 5m stakla.
Potrebna snaga grejanja se računa prema toplotnim gubicima prostora, a ne prema veličini pećki, koje god bile.

Ovo je iznajmljen stan tako da ne mogu ništa da menjam osim da donesem svoju TA peć.

A to mi je mrsko zbog cimanja da radim. Rizikovaću ovako ove zime pa ćemo da vidimo.

Ako bude bas ladno uvek mozes neki uljani radijator ili mozda bolje konvektor, to je barem lagano :)

Lagano i skupo za eksploataciju

Ja bih pre rizikovao nego teglio TA peć 6-icu.

Upravo sam mislio na ovo sto kaze Mitar, sve je bolje nego da teglis TA pec pa makar i u delovima :)
I sto bi konvektor bio skup za eksploataciju, pa radice mu samo kao ispomoc i to ako mu zatreba. Obzirom da je podstanar uvek ga moze poneti gde god da se seli, pritom zauzima malo mesta. Nemam pojma, meni bi ovo bilo najjednostavnije resenje obzirom na situaciju koju kolega ima.

Plafon još malo pa salonac, 5 metara u staklu(jel akvarijumsko?) kao da živimo u sred Kalifornije pa još i 30 kvadrata... Beži odatle osim ako voliš da sediš na pećki da malo ugreješ pozadinu dok brojiš "sitne" pare za "grejanje" a napolju zavija Košava..:D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno