Šta je novo?

AMD Ryzen 3000

Proizvodni proces sve sitniji a sve jači kuleri nam trebaju... Ne razumem majke mi. Umesto da idemo ka fanless, sada nam trebaju kuleri od 40€ da bi spustili procesore na prihvatljivu temperaturu... Nebuloza.

Ja imam Artic Freezer eSports Duo na mom 3600 on ništa specijalno ne hladi... Idle se kretao od 45-55 sve dok nisam isključio CPB... Sada je idle 39-40 i ne divljaju temperature i kuler kao sa uključenim CBP (core boost performance čini mi se da se tako zove), jedan sekund pokazuje da je temperatura 45, sledeću da je 55... To mi je jedino razočarenje...

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ne znam što je teško izdvojiti oko 2500 din za aftermarket kuler i ne misliš o buci i temp.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Proizvodni proces sve sitniji a sve jači kuleri nam trebaju... Ne razumem majke mi. Umesto da idemo ka fanless, sada nam trebaju kuleri od 40€ da bi spustili procesore na prihvatljivu temperaturu... Nebuloza.

Sve više tranzistora na istoj površini, tako da se zapravo zagrevaju još više i još teže ih je ohladiti.

Ne znam što je teško izdvojiti oko 2500 din za aftermarket kuler i ne misliš o buci i temp.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Meni je najmanji problem da dam novac za aftermarket kuler ali fora je sto i sa njim nisam zadovoljan temperaturama (morao sam da isključim CBP I sad mi procesor radi do 3.6gh max). Kažem imam Artic Freezer eSports Duo i ako mi je uključen CPB temperatura uopšte nije kakvu bih očekivao od procesora nove generacije, koji pri čemu nije ni overklokovan.
Procesor je top što se tiče snage i sve kida kako radi ali da temperatura u idle bude 45-55 uz preko 1.4v to mi nije normalno. Ili sam ja navikao da mi Phenom II prošli bude idle na 30 maks sa TX3 pa mi je sada čudno...

Poslednja izmena:
Meni je najmanji problem da dam novac za aftermarket kuler ali fora je sto i sa njim nisam zadovoljan temperaturama (morao sam da isključim CBP I sad mi procesor radi do 3.6gh max). Kažem imam Artic Freezer eSports Duo i ako mi je uključen CPB temperatura uopšte nije kakvu bih očekivao od procesora nove generacije, koji pri čemu nije ni overklokovan.
Procesor je top što se tiče snage i sve kida kako radi ali da temperatura u idle bude 45-55 uz preko 1.4v to mi nije normalno. Ili sam ja navikao da mi Phenom II prošli bude idle na 30 maks sa TX3 pa mi je sada čudno...

Mislim da je taj cooler bolji od mog lc cc 120 , jeli sigurno lepo nalegao cooler i kako ti je provetreno kuciste? Ja sa lc cc ima bolje temperature od tebe a boost mi je ukljucen idle je oko 30c i skoci na 40c sa neki load .

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Ako ti gura napon na 1.4V u idle, to nije ok, to je do BIOSa.

Kućište je MS Cyclops 5, bez dodatnih ventilatora, otvoreno je dosta tako da mislim da to nije problem. A da li je kuler nalegao dobro to nisam siguran jer mi je komp stigao sklopljen ali pretpostavljam da jeste...

@DuleC nije 1.4 kad ne diram baš ništa, ali npr ako otvorim browser ili tako nešto što zahteva da se CPU pokrene onda ga nagura na lepo preko 1.4 i temperatura ode za 10 stepeni gore i posle par sekundi se normalizuje i temp ode dole. Ali to radi konstantno i pritom se zavrti kuler u tim momentima lepo... Čitao sam po netu mnogi imaju isti problem. A kad isključim CPB sve je kako bi trebalo da bude, po meni. Ali onda nema boost.

Poslednja izmena:
Kućište je MS Cyclops 5, bez dodatnih ventilatora, otvoreno je dosta tako da mislim da to nije problem. A da li je kuler nalegao dobro to nisam siguran jer mi je komp stigao sklopljen ali pretpostavljam da jeste...

Ume da ide napon do 1.4v u idle to je valjda ok jer je amd to sredio tako.

Evo ti ss sa manjim radom procesora , boost je skakao vise od ovoga na ss ali sam koristio program da ga kontrolisem preko telefona pa nisam ubo najbolje ss.

Mozda je cooler problem jer je bolji od mog pa bi samim tim trebao i da hladi bolje.

https://ibb.co/xgtskMS

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Poslednja izmena:
Probaj sa offset naponom, pisao sam gore. Meni je po default-u isto radilo kako kod tebe i jedino sto sam promenio u BIOS-u je taj napon, XMP za RAM i Silent za pumpu i ventove. Da, onda ne dize boost bas na max, ali ovo je prelazno resenje dok se ne ispegla BIOS. A u idle su mi temp na oko 30.

Jel zna neko gde da promenim taj offset napon na MSI Tomahawak Max? :)

Javice ti se @anarki1302, mislim da on ima bas tu plocu.

Jel zna neko gde da promenim taj offset napon na MSI Tomahawak Max? :)

OC----skrolujes dole, gde pise cpu vcore----offset minus---stavis 0.08 ili malo manje, mozda moze i 0.1.

Isto mesto gde stavljas manuelno napon(mislim da sam ti vec objasnio za to), samo imas offset umesto.

Najnoviji bios ima manuelan sa offsetom, nisam probao kako radi iskreno.

Poslednja izmena:
Kućište je MS Cyclops 5, bez dodatnih ventilatora

Pod uslovom da "bez dodatnih ventilatora" znači da ih nemaš uopšte, naruči od Mađara Arctic P12 PWM ventilatore, imaš 5 komada za 25€, stavi 2 napred, 1 pozadi i jedan na gornjoj stranici, iza procesora...nemaš nikakav protok u kućištu.

Da, na stock isto na 3600, doduse fiksno na 4.1ghz na sva, uz mali offset , sa tri venta u kucistu, igre maks do 65c a stres zna do 90

Stigao i 3950x u prodavnicu na E, cena 100k sto je i korektno u poređenju sa EU.

$=EUR+14-15%, u pocetku uvek tako i bude.
Inace, bice nestasica ovoga, kao sto je i slucaj sa 3900x, sto znaci da je cpu odlican.

Flešovao sam novi BIOS sa AGESA 1004, ništa od onih nižih performansi o kojima pričaju, sve isto kao pre. Napon nešto niži na leru, 1.413v. Memorija se nešto bolje ponaša i to je to. Za sada je sve kao što je bilo namešteno sa 1003ABBA, trebaće još testova i nameštanja.

Ljudi izvinjavam se ako se vracam ali nije mi bas najasnije. Imam 3600 i MSI b450 i temp sa jednim ventom su mi sada do max 80c imam stok kuler od 3700x. zbunjuje me sto temp skakucu non stop u idle sa 45 na 55 u sekundi pa onda malo do 38 pa opet na 51 ludilo. Stavo sam poslednji bios koji ima ploca. Hit mi je kad upalim utorent on dize klokove na proc i samim tim dize i temp i buku od ventilatora kao da rudarim

Poslednja izmena:
Ne.

Nemojmo zbog jednog incidenta od pre nekoliko godina i više, praviti od buve slona.

Nažalost, qBittorent zna da pojede par GB-a, tako da ni on nije nešto.

Što se tiče uTorrent-a, najbolje je koristiti verziju 2.2.1.25302.

Nazad
Vrh Dno