Šta je novo?

Battlefield V

Koja ti je korelacija izmedju procesora i karte u procentima. Npr kada ti je GPU na 80%, koliko je tacno CPU u tom momentu? Ako imas drugi ekran, najbolje tako prati jer cim odradis alt-tab zauzece opadne.

isto to sve mi se desavalo i sa 1070Ti kao i sada na 1080Ti...... jedino ako zakacim komp na Braviju, i pokrenem igru u ultra na 4K, onda grafu izuje nonstop na 99%, a CPU je konstantno na 40-45%......

To je sve na win7?

Podigni u BF5 resolution scale pa vidi. Definitivno je ili do drivera ili bi hardware bio bolje iskoristen na win10. I ako vidim ima situacija da ide GPU i preko 90% tu u tunelu. Ali ovo na COD-u 50% GPU i 60% CPU je problem.

Sa druge strae, da se ryzen iskoristi, treba brza memorija. 3200 ili brza ako se nece nista stimati u biosu. Evo ti malo detaljnije:

https://www.youtube.com/watch?v=iHJ16hD4ysk

https://www.youtube.com/watch?v=9IY_KlkQK1Q

Ja sam se smorio ovih dana u potrazi za odgovarajucim ramom. Cekam MSI MORTAR MAX plocu da mi stigne pa da sastavim Ryzen 3600 i PATRIOT 16GB 3200MHz CL16. Takodjer sam ganjao koje memorije mogu naci a da su testirane na ovoj ploci upravo da ne bi imao ocajne CPU performanse.

Poslednja izmena:
ali vidis kad u COD podignem taj render ili sta je vec na 4K rezoluciju, ode grafa na preko 90%

i jesi procitao ono, kad zakacim na Braviju i pokrenem u 4K, sve na ultra, CPU ne idwe preko 45%, a grafa konstantno na 99%.....

Poslednja izmena:
Da, zato sto si podigao rez. Isto se desi i sa resolution scale kada ide preko 100%. Zato se karta iskoristi ali ti je CPU bottleneck iz nekog razloga. Ne moze da obradi vise frejmova.

evo sad sam podigao res scale u BF5 na 170, i onda:

GPU 95-97%
CPU 65-75%
FPS 75-95

i super je glatko sve, ne trza, i cini mi se i da je ostrije i lepse sad sve

Poslednja izmena:
Da ali vidis da ti se FPS konstantno vrti oko 80. Ili GPU ili CPU treba da zakuca skoro na 100% ako FPS nije lockan.

A oštije jeste. Primjet ise na 120% a pogotovo na 170% rez scale.

Da ali vidis da ti se FPS konstantno vrti oko 80. Ili GPU ili CPU treba da zakuca skoro na 100% ako FPS nije lockan.

A oštije jeste. Primjet ise na 120% a pogotovo na 170% rez scale.

nesto je meni tu skroz cudno, sad sam malo isprobavao u TDM, spustio res scale na 100 i:

mapa Hamada
CPU oko 50%
GPU oko 70%
FPS 120-135

mapa Fjell
CPU oko 50%
GPU oko 70%
FPS 110-125

mapa twisted metak
CPU oko 60-65%
GPU 85-90%
FPS 95-115

i nista sad meni tu vise nije jasno

Pogledaj opet malo da li bi trevao klokati memoriju, vidi testove 1600x sa razliciotim mem brzinama.

a nemam ti ja pojma sa tim klokovanjima....... u biosu sam podesio na game boost mod, i komp sam dize cpu sa defaultnih 3,6ghz, na 3,8ghz, a u leru ga obara na ispod 2ghz....

Da li ima igara koje mogu iskoristiti CPU na 100%?

Ali ti se vrti i dalje oko istih FPS brojeva, CPU ti uopste nije iskoristen.

NAdji naku igru koja je FPS zahtjevna, neki RTS gdje se dosta toga desava. BF je poprilicno zahtjevan za CPU ali jedva da ti prelazi 50%.

ali vidi, meni su i ovde a i po netu vidim, rekli da CPU i ne treba da ide mnogo gore, jer onda u stvari bottleneckuje i gusi grafu ako ode % preterano gore...... to sam i doziveo na i7 870 kad sam zabo 1060 nvidiu, cpu isao na preko 90%, a grafa na 60-70% i igra je stucala i bila ne igriva do bola

a evo pogledaj, ovo mi je intel komp pre toga, BF5, isto to se desavalo, evo ti screenshotovi, CPU nize i to dosta od GPU loada....

bb1.JPGbb2.JPGbb3.JPGbb4.JPG

Bottleneck je komponenta koja kocu "ovu drugu". Slabija komponenta a ne ako je ista na 100%. Mozes upariti i kartu i CPU da su 90% ili vise gdje su odlicno iskoristene. Frostbite je poprilicno dobro optimiziran. Tebi komponente sjede na 50-60% a ne mozes izbaciti stabilnih 120 FPS za neki gamerski monitor.

Sta se desi kada spustis BF5 na low settings? Znaci eliminisi graficku kartu, optereti CPU. Ako CPU i dalje sjedi na 60% i ne izbaci 200FPS, definitivno nesto ne valja.

Mozda BF5 ne zna iskoristiti 1600X, ne znam stvarno ali da je normalno da imas oko 100FPS i neiskoristene komponente, nije.

Opet, pogledja cisto informativno kako stvari stoje sa ryzen 5 procesorima i memorijom. Vidi koliko je zapravo bitna brzina i latencija.

Poslednja izmena:
jedan post od pre, vezano za isti problem, sam prekopirao sad"

"Citiram korisnika: madafak Pogledaj poruku
To je serverska anomalija koju sam ja primetio jos pre jedno 15-16godina u CS 1.6 Kad serveri jako lose rade, dzaba monstum od masine ima da ti kasapi fps.

Objasnjenje :

1. Pogledaj tvoje SShot-ve, i na onima na kojima ti pada fps GPU i CPU su ti daleko od "crvenog" loada - prvi parametar da je sve u redu sa masinom.
2. Udji rano ujutru za vikend, spusti sve na low i gledaj fps (bice zakucan na 144fps-a).Isto to na low podesavanjima uradi kasnije uvece oko 23h/ponoci.I ako na low imas vise nego dovoljno, ima da ti kasapi fps(bar do 110-100).

Objasnjenje za ovo verovatno postoji, jer se javlja i 15god kasnije u BF1.Samo nisam strucan da ga objasnim.I meni tj nama celoj ekipi se isto desavalo.Nije do tebe i znam da je jako iritantno, al to je sto je :/"

jedino sta mi pada na pamet je, da na drugom hardu instaliram win10 omrazeni, i probam tamo sta ce da se desi, da otklonimo i tu sumnju....

Hajd probaj ovo sto sam ti rekao, spusti sve na najnize postavke, renderscale na 100% pa vidi koliko je procesor opterecen i koliko imas FPS.

To sto si citirao stoji da i drugi imaju isti framerate kao ti, ali nemaju. Imaju veci, igrao sam BF5 gdje je FPS isao do 180FPS, ali se ne sjecam postavki. Evo jos primjera:

https://i.ibb.co/bRynTVR/image.png

Pogledja zauzece komponenata:

https://i.ibb.co/zrTRZ81/image.png
https://i.ibb.co/3FkpzGs/image.png
https://i.ibb.co/x2PZzd1/image.png

AKo mozes, posudi neki brzi ram, 3200 ili 3600MHz pa vidi uz Win10.

probao sam setts na low, CPU load potpuni isti, GPU oko 35%, i jedva 20tak FPS vise......

e super, sad sam izgleda ubio plocu...... probao u bious da pokrenem opciju za memoriju "try it", stavio na 3000, i naravno nije se podigao...... stisnem dugme nazad na ploci za reset biosa, , upali se udjeu i bios i nonstop stoji na 3000 iako skinem, i sad je zablokirao komp, i vise ne daje sliku ni posle kakvih reseta

Clear CMOS morad da odradis.
Procitaj na sajtu ploce manual kako to da odradis.

sad kad sam ga vec upalio, sam uradio load defaults, i ponovo podesio boot, i cpu vent, i ostavio memoriju na 2666 i sad se dize normalno

..ili jednostavno izvadis bateriju da se resetuje ako nisi siguran koji je đamper.

Elem, mozes i sam vidjeti na drugim primjercima, CPU load mora biti veci. 8700k ide preko 80% dok kod tebe stagnira.

evo, instalirao sam na drugom disku win10, i drajvere i sve, i origin i ulogovao se, ali mi origin ne vidi nijednu igru, iako su na prisutnom ssd disku. kako da ga usmerim na tamo sad?

Nema negde u podesavanjima da obelezis folder gde su igre ?
Ne vidi instalirane igre ?

Al bi trebalo da ih imas u library, pa mozda da instaliras opet.

Imaš u opcijama origina da odredis lokaciju igara.

origin/application settings/install & saves

Imaš u opcijama origina da odredis lokaciju igara.

origin/application settings/install & saves

da, ali je to proradilo tek posle restarta origina.

evo ti sad snimak, iz win10, kako radi, imas iscitavanja gore, baci pogled:

https://www.youtube.com/watch?v=-Q-tw5n3n-I

e sad, instalirao sam win10 na nekom starom HDD WD 500GB, nisam smeo da cackam po SSD-ovima, pa hoce ponekad da trzne igra, kao da swapne, jel moguce zato sto je na HDD a ne na SSD? sama iga je na SSD-u.....

To sto trza je mozda sto je pagefile na HDD-u i ako imas dosta rama. Sto se performansi tice, kao da ti je malo bolje. Ti znas vjerujem najbolje. Ja opet mislim da bi tu bolji radm izvukao puni potencijal procesora. Geldao sam nekoliko testova i bolje 2080 karte sa boljim intel procesorima budu vise optereceni nego tvoje komponente.

To sto trza je mozda sto je pagefile na HDD-u i ako imas dosta rama. Sto se performansi tice, kao da ti je malo bolje. Ti znas vjerujem najbolje. Ja opet mislim da bi tu bolji radm izvukao puni potencijal procesora. Geldao sam nekoliko testova i bolje 2080 karte sa boljim intel procesorima budu vise optereceni nego tvoje komponente.

e, nije do HDD i page file, do glupog dx12 je, sad nadjoh na netu, a i Snake mi isto kaze da i njemu na dx12 trza ko ludo, sad stavio na dx11 i cak i bolje radi..... i da, definitivno bolje radi na "mom omiljenom win10", idu frejmovi na trenutke i na 170FPS, ali generalno, 99% vremena ne spada ispod 120FPS.....

evo snimak sa dx11

https://www.youtube.com/watch?v=7nshkLpR8_I

Nazad
Vrh Dno