Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

Meni overclockovan 6700k i 2 1080ti trose 800-820W na max, ali ne mogu da dignem voltazu grafickih(znacilo bi mi drugu da dignem, da se izjednaci sa prvom na default), jer mi onda moje hx850i nije dovoljno, gasi se komp.

Dobro je pa nisam poslusao znalce koji su mi ovde rekli da je i 750 previse, a jos sam pitao kada bih zamenio za overclockovan 8700k...

Slazem se sa Morty-jem, na kvalitetu napajanja se ne stedi, uvek jak brend, nevezano za klasu napajanja.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

@xepoj
Ima rm 1000x polovnjak, majnovao naravno, sa 7 godina garancije za 90e, mada mislim da ni to nije dovoljno za tebe. Treba tebi sa tom konfom 1200w, mora lufta da ima 30% minimum.

Poslednja izmena:
Slazem se sa Morty-jem, na kvalitetu napajanja se ne stedi, uvek jak brend, nevezano za klasu napajanja.

bitnije je da se gleda sama klasa i model napajanja nego cist naziv nekog brenda jer svi oni imaju svoje krs budzet serije koje ne vrede nicemu...

ja sam bio limitiran na 160mm duzine napajanja i imam G2 650w u glavnoj masini pa sad gledam da uzmem nesto jace, minimum 850w pa na gore...

sta seasonic?

ja gledam ponovo neku evgu kako bih mogao i dalje da koristim modularne kablove koje mi je mixer pravio.

bitnije je da se gleda sama klasa i model napajanja nego cist naziv nekog brenda jer svi oni imaju svoje krs budzet serije koje ne vrede nicemu...

ja sam bio limitiran na 160mm duzine napajanja i imam G2 650w u glavnoj masini pa sad gledam da uzmem nesto jace, minimum 850w pa na gore...
Pricam o klasi, da nije bitno kolika je efilasnost, da li je gold ili platinum i titanium, koliko je bitno da znas ko ga je napravio, da znas da ne koristi kondenzatore od dinar i slicno.
Najmanji problem je kada napajanje crkne, najveci je problem kada je lose, a izdrzava ubistvo drugih komponenti.

jasno, samo je pogresno zvucalo u prethodnom postu.

Imao sam S12II 520 dugo, nije to tako lose napajanje. Posle je otislo kod @rev-a, valjda je i njega lepo sluzilo?

Ovi su ga, kao i ti, strpali u beton ligu: PSU Tier List :D

pa dobro, nije beton, hteo sam samo da kazem da je bitnija klasa i konkretan model napajanja nego da li pise recimo Seasonic... ali bolje da nisam nista ni pisao :)

Ja sam bi uzeo S12 II 620w kod Fante i baš me zapao neke felerican model. Čulo se caktanje kao stari traktor [emoji16] kao da ventilator kači nešto, i čitao na netu da se to javlja kod Seasonic napajanja. Odustao sam od njega i uzeo Fsp Hexa 85+ 650w.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

tuzno je gledati toliku ogorcenost i nezadovoljstvo u svakom tvom postu na forumu.

Za konfu do 1000e nema smisla uzimati nista kvalitetnije od S12ii/M12ii.

Ja ne bih koristio S12II,M12II da mi plate, zvuk ventilatora je varirao od sredje-uzasavajuceg do monstruoznog na svakom koje sam imao prilike da cujem. Sa druge strane ortak fura godinama i boli ga uvo, jer mu je zabijeno ispod stola kuciste, + ocigledno mnogo manje osetljiv na niske i visoke zvukovne frekvencije, ...

Prvu stvar posle isteka garancije koju sam uradio na starom 750W koje je u drugom/media komp-u je zamena ventilatora, ...

Poslednja izmena:
Imam s12, aktivno se koristi svaki dan, nikakve zvuke nisam cuo?
Mozda je problem nasa struja?

...über rimini 7

Ne može biti, ventilator radi na nekom od izlaza napajanja gde je napon nizak filtriran i stabilan. Prosto različita napajanja imaju i različitu klasu ventilatora, i meni smeta sleeve bearing (ne znam kako se ovo zove na srpskom) na Corsairu, i razmišljam samo zbog toga da promenim napajanje. Uzeo bih neko napajanje gde se ventilator pali tek na određenom opterećenju, meni komp 99% vremena radi na leru za lagan browsing, i kao media server.

Kod mene se i u gamingu retko pali vent na napajanju i ako je napajanje pod stresom...

Da li je problem samo kod nekih komada iz serije (vise prilike sam imao da su sustretnem sa M12-cama), ili jednostavno pozicija kucista / osetljivost usiju od osobe do osobe ne znam, aii konkretno na ovom 750w M12EVO sto ga imam vec duze vreme, jednostavno ventilator je uzasno glasan, i prebrzo se vrti odmah po cold boot-u, a cim bilo sta minimalno optereti ili graficku ili procesor, postepeno postaje toliko glasan ventilator, da imam osecaj da dodje na pune obrtaje za 30 sekundi. Na jos 2 M12EVO sam slicno cuo, i gomilu komentara sam procitao za iste i slicne probleme sa S12EVO i M12EVO tokom godina na netu.

Izvadio sam vent, prelemio zice na 3-pin, i ne ide ispod 60% obrtaja kako god okrenes (sad to je zato sto nema rpm signal izlaz najverovatnije, a samo na bitfenix recon-u i na ploci sam probao.
Takodje barem na mom gde sam testirao, ubrzanje ventilatora je nezavisno kad je 150-200-250-300-350W potrosnja, realbench, furmark, igra, film, svejedno.

Cuo sam i "mirnije" S12 jedno i M12EVO kod ortaka, sa ventilatorom koji nije ludovao i opet je bilo neprijatno glasno/cudnog zvuka, i na "normalnim" obrtajima.

Sad poenta je sto no.1 ne koristim sluske, no.2 kuciste mi je u nivou ramena blizu mene, no.3 nema buke od drugih ventilatora da prekrije, rade dovoljno sporo da ponekad cujem hard kako brljavi, i no.4 niske i visoke tonove cujem iznad proseka dobro, a oslabljeno srednje tonove zvuka. Neka dobra informacija moze da se izvuce iz ovih podataka sigurno, ako je nesto od ovog zajednicko kod drugih sto su se zalili :)

Da sumiram 2 odvojena problema sa S12 i M12 ventilatorima sam imao prilike da cujem, generalno neprijatan zvuk kad ventilator radi i ubrzava se normalno, i drugi: preveliko povecanje obrtaja, cak i kad je napolju odnosno kad nije iznad zagusenog i/ili restriktivnog filtera za prasinu na dnu kucista.

Poslednja izmena:
Mogu da potvrdim da je glasnije napajanje mislim na SS M12II. Nesto je zezno SS sa fan curve-om, posto je napajanje ladno i kada se optereti.

Bas iz tog razloga sam odlucio da ga menjam za neko koje ce biti 100% tiho.

Kakva su iskustva sa Corsair RM750x vidim dobre ocene i kazu da je tiho, ali ima Rifle bearing fan, a ne FMD hmm. Ali ono garancija je 10 godina, racunaju tu fan noise ako se poveca ? :D

Ima neka druga preporuka slicnog cenovnog ranga, da je provereno tiha i da je fan sigurno dugotrajan, posto napajanje kada uzmem min 5-6 godina ne menjam.

Meni SI2 430 W radi tiho i bez greške već preko 5 godina.

Najlošiji SS je pet u glavu za napajanja koja ljudi ovde mahom uzimaju, pa i ta lošija mnogima drze vodu.

Naravno - ako je glasan ventilator, to je zlo. Nisam znao za taj problem.

Mogu da potvrdim da je glasnije napajanje mislim na SS M12II. Nesto je zezno SS sa fan curve-om, posto je napajanje ladno i kada se optereti.

Bas iz tog razloga sam odlucio da ga menjam za neko koje ce biti 100% tiho.

Kakva su iskustva sa Corsair RM750x vidim dobre ocene i kazu da je tiho, ali ima Rifle bearing fan, a ne FMD hmm. Ali ono garancija je 10 godina, racunaju tu fan noise ako se poveca ? :D

Ima neka druga preporuka slicnog cenovnog ranga, da je provereno tiha i da je fan sigurno dugotrajan, posto napajanje kada uzmem min 5-6 godina ne menjam.

EVGA G3, Seasonic:)D) Focus Plus Gold, BE QUIET! Straight Power 11.

Malo je jača cena, toliko otprilike je i 850W.

I jedna zanimljiva ponuda na KP-u koju sam video malopre, Seasonic Prime 1200w Gold sa domaćom garancijom do 2029. za 100e.:trust:

Poslednja izmena:
Ako uzmes G3, opet ces da menjas za 2 meseca napajanje zbog buke samo da ti kazem xD (ako hoces EVGA jedino G4 da cekas bazirano na Leadex III platformi koje je testiralo najtise od svih pre neki dan)

Preko madjara, najeftinije modularno bas kvalitetno provereno tiho napajanje je BITFENIX Whisper M 750W (90 eur). Od provereno tihih a kvalitetnih tu je jos CORSAIR Vengeance V750M 750W (97 eur, silver 80 je ali jako blizu gold 80 standardu).

A, ako ti je dovoljno 650W tu su :

SUPER-FLOWER Leadex Platinum 650W black staro i veliko (125 eur, platinum 80, mozda preduboko/predugacko za tebe ,165mm dubine, veoma tiho isto).

SEASONIC Focus Plus 650 Platinum 650W je 118 evra , sve isto kao i ova iznad, 140mm dubine tiho i najkvalitetnije od svih.

Corsair RMx 750W (2018) je odmah tu po ceni kao sto si rekao, i ocenjeno tiho isto, rifle bearing je modifikacija na sleeve bearing (FMD je isto modifikacija ne sleeve bearing), tako da se strane buke ne bi trebalo da bude problema, i tisina ce biti malo bolja od ovih iznad).

Ja bih preporucio Focus Plus platinum 650W, njega koristim u glavnom kompu (uzak izbor je bio izmedju njega i RMx, nije bilo da se uzme u tom trenutku Corsair koji mi je bio prvi izbor za tisinu pa sam uzeo Seasonic ovaj i nisam se pokajao, isto ima ECO dugme kao EVGA G3 i sije G3 u svakom moguce pogledu). Takodje da uzmes Corsair neces se pokajati, niti bilo koje od ostalih ovih iznad.

Poslednja izmena:
Hx napajanje kod mene je savrseno, skoro da nikada ne pali ventilator, ne cujem da postoji, kako valida i treba napajanje da se ponasa :)

Auu taman ustao danas reko ajd da porucim taj g3 kada uleti dogzilla pa me opet baci u rebus :/

Znaci da se ipak drzim prvog izbora Corsair rm750x xD To napajanje mi je delovalo kao savrsen izbor, ali sam kasnije video da ima taj rifle bearing fan, a fdm bi trebalo da su dugotrajniji i onda sam opet krenuo da razgledam :D

Vrh Dno